32. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Egy ​kém Auschwitzban 124 csillagozás

Andrew Gross: Egy kém Auschwitzban

AUSCHWITZ, 1944. Alfred Mendl fizikusprofesszor az őrök számára csupán egy a többi zsidó rab közül. Valójában a világon egyedül ő jött rá az egyenletre, amely még hiányzik az amerikaiaknak az atombomba előállításához.
WASHINGTON, 1944. Nathan Blum az amerikai titkosszolgálatnál rejtélyes üzenetet dekódol Lengyelországból: Alfred Mendl fizikust elhurcolták Auschwitzba. A feladat egyértelmű: valakinek be kell jutnia a haláltáborba, és elhoznia a fizikusprofesszort az Egyesült Államokba.
A küldetésre 72 óra van. Őrült terv vagy zseniális húzás?

„Mestermű!” STEVE BERRY
„Az egyik legjobb thriller, amit valaha olvastam.” PETER JAMES
„Elsöprő, torokszorító, feszültséggel teli.” LEE CHILD

Eredeti cím: The One Man

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Lettero, Budapest, 2020
552 oldal · ISBN: 9786155685194 · Fordította: Molnár Júlia Dóra
>!
Lettero, Budapest, 2020
550 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155685187 · Fordította: Molnár Júlia Dóra

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Nathan Blum · Peter Strauss · William Donovan


Kedvencelte 19

Most olvassa 8

Várólistára tette 145

Kívánságlistára tette 107

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

klara_matravolgyi>!
Andrew Gross: Egy kém Auschwitzban

Mikor először megláttam, miről fog szólni a történet, elkerekedett a szemem: becsempészni valakit Auschwitzba? Kimenekíteni onnan valakit? Hát ennél szürreálisabb dolgot én még nem hallottam… Aztán elkezdtem a könyvet, és hirtelen már nem is tűnt olyan szürreálisnak.

Az Egy kém Auschwitzban egy zseniális történet. Megjelenik benne a holokauszt, minden borzalmával, de egy kalandregény is egyben, egy lehetetlennek tűnő akcióval. Sok dologról nem hiszem el, hogy a valóságban megtörténhetett. De attól még piszkosul élveztem.

4 hozzászólás
mate55 P>!
Andrew Gross: Egy kém Auschwitzban

Egy öngyilkos küldetés az embertelenségbe. Megismerhetünk egy katonát illetve erőfeszítéseit annak érdekében, hogy kimentsen egy tudóst a koncentrációs táborból, aki megváltoztathatja a történelem menetét. Küldetése alatt folyamatosan döntéshelyzetben van, állandóan keresi a kiutat a szituációkból, miközben végig nagyon vékony pengeélen táncol. Gross mindenfajta szűrés nélkül arcunkba vágva mutatja be az időszak sokkoló bizonytalanságát, reménytelenségét. A félelmet, az elállatiasodást és a túlélő ösztönök előretörését. Ott, ahol szinte féreggé alacsonyítva élték mindennapjaikat a rabok, várva azt a pillanatot, amikor egy őr, puszta szórakozásból kirángatja őket a sorból, és kivégzi, tehetetlen társaik szeme láttára. Erős alkotás, amiben a nyers brutalitás, a sötét fordulatok ellenére is ott dobog a küzdeni akarás szelleme, ha van valakiért vagy valamiért harcolni.

2 hozzászólás
Pati28 P>!
Andrew Gross: Egy kém Auschwitzban

”A halál közeledtét elviselni olykor könnyebb, mint folytatni a harcot.”

Újabb sokkoló és megható könyvvel bővítettem a holokauszt témájában az ismereteimet.

Igazán izgalmas könyvet olvashattam az írótól, mely végig fenntartotta az érdeklődésemet. A brutalitás a maga nyers és borzalmas valójában tárul elénk, ugyanakkor egy kalandregényt is kapunk egyben.
Már a fülszöveg is felkeltette az érdeklődésemet, kíváncsi voltam, hogy vajon sikerül-e a lehetetlen annak, aki Auschwitz-ba próbál bejutni a többi rab közé, és aki önfeláldozásával és bátorságával tesz tanúbizonyságot nekünk.
Rengeteg érzelem nyilvánul meg a lapokon és már csak azt vettem észre, hogy hevesebben dobog a szívem, annyira érdekfeszítően és lenyűgözően van megírva a cselekmény.
Habár az életben a döntések nem mindig egyszerűek, és olykor áldozatokkal és lemondásokkal is járnak, tudjuk, hogy ezáltal valami jót is tehetünk másokkal.

A történet jelentős része a koncentrációs táborban zajlik, ahol megismerjük Alfred Mendl professzort és a fiatal Leo megpróbáltatásait. Nathan megérkezése után felpörögnek az események, és innentől izgatottan vártam a végkimenetelt. Nathan sokszor pengeélen táncol, és jókora adag szerencsére is szüksége van, hogy véghez vigye küldetését, mely nem várt fordulatokat is tartalmaz.

A befejezés egyszerre volt szomorú és szeretetteljes, mely könnyeket csalt a szemembe.

2 hozzászólás
Jagika P>!
Andrew Gross: Egy kém Auschwitzban

Sodró lendületű, izgalmas kalandregény ez a mű.
Igazából ez zavar: a műfaj ebben a témában. Valahogy nem ehhez a történelmi háttérhez illőnek tartom, de ez a személyes véleményem. Nagyobb probléma az, hogy a történelmi háttér elég pontatlan. spoiler Csak fél csillagot vontam le, de az érzéseim igen vegyesek…

8 hozzászólás
Szösszenet P>!
Andrew Gross: Egy kém Auschwitzban

Steve Berry nem túlzott, amikor egy szóval ajánlotta a kötete: Zseniális ! Számomra is az volt. Több könyvet olvastam már a holokauszt témában és mélyen megrendített mindegyik. Ez a regény is könnyeket csalt a szemembe, hisz a koncentrációs táborok borzalmai itt is jelen vannak bőven.
Kivételes könyv ez, hisz egy kém beépülése egy koncentrációs táborba, önmagában már egy öngyilkos vállalkozás. A kaland, amit egy kém megél 72 órán keresztül, olyan izgalommal tölti el az embert, hogy a rémséges képek ellenére sem lehet letenni.
A sok halál, fájdalom, emberi kegyetlenség, megaláztatás, kínzás , betegség, a feladás, beletörődés és veszteség mellett megcsillan a remény, a küzdelem a sikeres akcióért.
A történetet egy keretbe foglalja a szerző, egy idős férfi meséli el lányának ezt a történetet, az odaillő ki nem mondott konklúzióval.Hogy ki a mesélő? A regény legvégén kiderül.
A főszereplők nagyon a szívemhez nőttek, Mendl professzor az érett, bölcs személyével, Leo, aki fotografikus agyával és kiváló sakkozóként igyekszik a legjobbat kihozni a keserves napokból, és nem utolsó sorban Nathan, aki lelkiismereti okok miatt vállalja az őrült akciót. Fantasztikus trió, akik hősök az emberiség szégyenfoltjai között. Hősök a kitartásuk, elhivatottságuk, felelősségtudatuk, bátorságuk és igazságérzetük miatt.
Nem találtam semmi hatásvadász jelenetet a könyvben, a valóságos és fiktív elemek olyan arányban szerepelnek, hogy akár hihető is minden része. Ám ki tudja, mit nem tudunk még?? Izglamas, fordulatos, néhol vannak kiszámítható részek, ez azonban nem húzza a le a könyv tartalmi minőségét.
Méltó emlék ez a könyv a holokauszt túlélőinek, és azoknak, akiknek lelke a füstben távozott az embertelenségből.
Lehet ez a könyv lett számomra az év könyve!

„ Aki elpusztít egy életet, a Szentírás szerint egy világot pusztít el vele; és aki megment egy életet, az egész világot menti ő meg vele.”

5 hozzászólás
bokrichard>!
Andrew Gross: Egy kém Auschwitzban

Az egyik Ty Hauck kötethez képest ég és föld, mennyivel jobban esett ez most Andrew Gross tollából. Érdekes elképzelés a történelmi fikcióba ágyazott igazi drámákkal, és fordulatokkal teli kalandregény. Nekem inkább az, mint thriller, habár a környezetből adja magát a sötét aura. Auschwitz és a II. vh. örökké visszatérő könyvtéma, melyből nehéz újabb, és újabb dolgokat kihozni, itt azért sikerült számomra valami újszerűt alkotni. A fülszöveg is elmond mindent, a történet kerek, igazi filmalapnak mondható. Na igen, és itt jön a kis kitételem: Hollywood szaga megint megcsapta az orromat. Vékony vonal van a túlságosan hollywoodiasság, és a tényleges dráma között. Nekem olykor-olykor tényleg hullámzó érzéseim voltak, de összességében nagyon jó könyvet olvashattam, és visszaadta az íróba vetett-vethető hitemet.

2 hozzászólás
Nono_ P>!
Andrew Gross: Egy kém Auschwitzban

Aki elpusztít egy életet, a Szentírás szerint egy világot pusztít el vele; és aki megment egy életet, az egész világot menti ő meg vele.

Egy kicsit más megközelítésből olvashattam Auschwitzról, azon belül pedig egy öngyilkos küldetésre vállalkozó kémről.
Ugyanis az volt a feladata, hogy 72 óra alatt szökjön be a táborba, találjon meg egy tudós rabot és jutassa ki. Hihetetlen! Mégis a szerző annyira jól ábrázolta a szereplőket és Auschwitz nácik uralta embertelenségét, hogy olvasás közben teljesen megfeledkeztem arról, hogy ez az akció lényegében csak fikció.
Amit viszont sajnáltam benne, hogy számomra elég lassan állt össze az elején a kép és a sok váltott szemszög miatt a történet egészen a feléig unalmasan csordogált. Viszont a végére egy torokszorító, könnyektől sem mentes könyvet csukhattam be.
Mindent összevetve egy gyorsabb, izgalmasabb tempójú sztorira számítottam, mégis azt kell mondanom befejezésül: Vászonra vele!

Kokuszka>!
Andrew Gross: Egy kém Auschwitzban

Hihetetlen! Elképesztően jól megírt, lebilincselő történet. Végig bővelkedett izgalmakban, kalandokban.
A könyv fülszövegét nem olvastam, de a borító és a cím abszolút felkeltette az érdeklődésemet. Végig izgultam Blum-mal, csak sikerüljön ez a maga nemében példátlan spoiler küldetés. Nem ilyen lezárása számítottam, de talán jobb is így. Mindenképpen el fogom még a jövőben is olvasni, és remélem, sok emberhez utat fog találni. Döbbenet…

4 hozzászólás
szilvamag P>!
Andrew Gross: Egy kém Auschwitzban

Gross igazán emlékezetes karaktereket hozott létre, Leo és Greta története maradandó nyomott hagyott bennem, csakúgy, mint Blum alakja, aki soha nem félt cselekedni, hihetetlen bátor, eltökélt és kitartó ember volt. A koncentrációs tábor is nagyon érzékletesen volt ábrázolva, az a rengeteg fájdalom és embertelenség; a rabok részéről a halálba való beletörődés, az őrök részéről pedig az a borzalmas közöny és kegyetlenség, ahogy az emberekkel bántak – sok holokauszt regénnyel volt már dolgom, tehát mindez nem volt újdonság számomra, és mégis – most is rendesen felzaklatott.
Remek könyvhöz volt szerencsém, összetett cselekménye, a véletlenek és a tervezett események izgalmas összjátéka végig lekötötte a figyelmemet. Úgy peregtek a szemem előtt az események, mintha csak filmen néztem volna az egészet. Nem lepődnék meg, ha valamelyik filmstúdió le is csapna a könyv megfilmesítésére – én tuti vevő lennék rá.
Bővebben: https://szilvikonyvespolca.blogspot.com/2021/05/andrew-…

Niki P>!
Andrew Gross: Egy kém Auschwitzban

Kicsit félve kezdtem bele, hisz nem épp egy vékonyka és könnyed olvasmány, főleg nem tanárként a tanév végéhez közeledve…
Kicsit lassabban is haladtam vele, mint szerettem volna, de ez csupán az idő hiánya miatt volt. Az első fejzetben beszippantott. Lehet kicsit mazochista vagyok, de szeretem az ilyen és ehhez hasonló történeteket, azauschwitzi, háborús elbeszéléseket.
Nem egy tipikus auschwitzi türténet, az biztos. Kinek jutna az eszébe önként rábólintani arra, hogy becsempésszék egy halál táborba csupán azért, hogy kimentsen onnan valakit, akiről azt sem tudták biztosan, hogy él-e még.
Zseniális történet, és biztos, hogy az író más műveit is kézbe fogom venni.


Népszerű idézetek

mate55 P>!

A halál közeledtét elviselni olykor könnyebb, mint folytatni a harcot.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál
mate55 P>!

Bizonyos újsághírek, valamint a titkosszolgálatokon keresztül érkezett legfrissebb jelentések alapján feltételezhetjük, hogy a németek egy olyan új, pusztító fegyver birtokába jutottak, amely várhatóan idén november és 1944 januárja között lehet bevetésre kész.

(első mondat)

1 hozzászólás
Jagika P>!

De olyan dolgokat fogok neked tanítani, amelyek meghaladják minden eddigi tudásodat és képzeletedet. Úgyhogy érezd magad nyugodtan az iskolapadban. Ez pedig maga után vonja a tiszteletet. Tiszteld azokat, akik többet tudnak nálad.

185. oldal

Pati28 P>!

Észrevette, hogy nem sokkal előtte a sor kettéválik. Azonnal tudta, hogy az egyik a halálba vezet, a másik az életbe tart, de ki tudja, meddig, és milyen áron. Túl késő volt már ahhoz, hogy elöntse a rettegés. Túl késő volt már az imához is.

59. oldal

Pati28 P>!

Azt hiszed, egyedül vagy. Azt hiszed, jól elrejtőztél. De nagyon tévedsz.
Én is itt vagyok. És abban a pillanatban ki foglak szagolni, ahogy megpillantalak.
Csak te vagy, és én.

292. oldal

shadowhunter1975 P>!

Aztán olvasni kezdte a passzust, pedig szóról szóra tudta kívülről:

Aki elpusztít egy életet, a Szentírás szerint egy világot pusztít el vele; és aki megment egy életet, az egész világot menti ő meg vele.

122. oldal, Első rész, Tizennégy (Lettero, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: Peter Strauss
vrgrlnd>!

A segítségével emberek életét tudjuk majd megmenteni, vagy még több pusztulást fog okozni?

106. oldal

Törpillaa P>!

Ha valamit meg kellett tenni, ő kész volt kockázatot vállalni.

Törpillaa P>!

– És tudod, miért csinálom most ezt?
[…]
– Mert jó ember vagy. És szeretsz. Tudni akarom, így milyen érzés. Legalább egyszer.

Törpillaa P>!

– Előre! – kiáltott az SS. Megindultak a főkapu felé, amely felett kovácsoltvas felirat hirdette: Arbeit macht frei.
Igen. Szabaddá, gondolta Blum. Újra elsuttogta halkan az imát az elhunytak lelkéért. Mert csak a halottak szabadok. A halottak.
És most már ő is egy volt közülük.


Hasonló könyvek címkék alapján

Steve Berry: A Romanov-jóslat
Dan Brown: Eredet
Steve Berry: A templomosok öröksége
Douglas Preston – Lincoln Child: Kénköves pokol
Tom Clancy: A kokain akció
Julie Garwood: Kegyes halál
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Becca Fitzpatrick: Black Ice – Tükörjég
David Mitchell: Felhőatlasz
Christopher Golden: Uncharted: A negyedik labirintus