Napló 22 csillagozás

Andrej Tarkovszkij: Napló

Tarkovszkij 1970 áprilisától 1986-ig, haláláig vezetett naplót, melyben feljegyezte filmjeivel kapcsolatos alkotói feladatait, valamint viaskodását a szovjet hivatalos szervekkel. Még ha visszafogott módon fogalmaz is a Napló írója, a műből képet alkothatunk egy mélyen gondolkodó személyiség titkairól, a filmről, irodalomról, filozófiáról szóló nézeteiről. Megtudhatjuk, hogy milyen intellektuális-érzelmi kapcsolat fűzte Tolsztojhoz, Dosztojevszkijhez, Hesséhez; kortársaihoz, Fellinihez, Paradzsanovhoz, Zanussihoz stb. A modern filmművészet egyik csúcspontját jelentő Tarkovszkij-életmű megértéséhez, a filmművészet avatott szakértőit is próbára tevő, talányos alkotások elemzéséhez igen nagy segítséget nyújthat a Napló, melyből az alkotói folyamatot illetően is fontos következtetések vonhatók le.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Osiris Könyvtár - Film Osiris

>!
Osiris, Budapest, 2003
610 oldal · ISBN: 963389445X · Fordította: Vári Erzsébet
>!
Osiris, Budapest, 2002
610 oldal · ISBN: 9633892341 · Fordította: Vári Erzsébet

Enciklopédia 30


Kedvencelte 9

Most olvassa 3

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 67

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Lecter>!
Andrej Tarkovszkij: Napló

Tarkovszkij a huszadik század legnagyobb rendezője, egy olyan kihalt felfogás, filmművészet képviselője, amelyet ma már csak egyedül Terrence Malick képvisel. Ő nem filmeket készített, meg sem próbált szórakoztatni, ő alkotott, világokat teremtett. Mérhetetlen nagy tudása volt, polihisztor volt a szó valódi értelmében. Ő sosem kapta meg azokat a lehetőségeket, amelyeket Kubrick, a megjósolt hét filmjét így is kínkeservesen megrendezte. De a naplói sokkal többről szólnak, mint az alkotás folyamatáról. Egy rendkívüli ember gondolkodását ismerjük meg, aki küzködik a lelkiismeretével, több évig nem látott fia hiányával, alkotói szabadságának korlátozásával. Elszakították hazájától, és csak élete legvégén talált új otthonra az „ősi Édenben”, Olaszországban. Még útikönyvnek is elmenne akár, annyi helyet járt be. Kötelező olvasmány minden művészettel foglalkozó embernek. Tipikusan az a könyv, amely jobbá tesz és még tanít is. Kedvenc zenéje , Bach Máté passiója, mutatja be legjobban, hogy milyen tragikus életet is élt, de meg nem alkuvó természete nem hagyta őt nyugodni, még halála előtt is dolgozott, követendő példát nyújtva mindenkinek. Őrá tökéletesen igaz a mondás, miszerint a nagy emberek kétszer halnak, egyszer mint emberek, s egyszer mint nagyok.

2 hozzászólás
SignorFormica>!
Andrej Tarkovszkij: Napló

A naplók megmutatják a rendező hétköznapi csatáit, gyötrődéseit, sziszifuszi küzdelmeit a bürokráciával, olvasásélményeit, gondolatait filmekről, rendezőkről, zenéről, festészetről. A nagy orosz rendező rajongóinak, tisztelőinek tanulságos olvasmány.


Népszerű idézetek

Nagy_Detti>!

Az ifjú Dosztojevszkij olykor lefekvés előtt ilyesféle levélkéket hagyott a környezetének: „Ma letargikus álomba zuhanhatok. Ezért még néhány napig ne temessenek el”.

1973. február 15. - 94. o.

Kapcsolódó szócikkek: Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij
Nagy_Detti>!

Ez a szerelem: elhagyni valakit valaki más, vagy a magunk kedvéért.

1976. MÁJUS 10. HÉTFŐ - 172. o.

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
1 hozzászólás
Nagy_Detti>!

Tegnap berúgtam, és leborotváltam a bajszomat. Reggelre ráeszméltem, hogy minden hivatalos papíron bajszos vagyok. Növeszthetem újra.

12. oldal

szigiri>!

A remény nem más, mint egy élőlény bizalmatlansága értelmének pontos előrelátásával szemben.

1981. NOVEMBER 9. HÉTFŐ

2 hozzászólás
Carmilla >!

Ma először azt álmodtam, hogy az Északi-sarkon vagyok, és egy jegesmedve melegít a hóban. Azután pedig azt, hogy parasztoktól egy jó könyvet kapok ajándékba.

1980. január 11. - 289. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Északi-sark · jegesmedve · könyv
szigiri>!

Az ember már több évezrede törekszik a boldogságra. Mégsem boldog. Miért? Azért, mert nem tudja elérni vagy mert nem ismeri az utat? Mindkét okból. De főképp azért, mert földi életünkben nem boldogságra van szükségünk, hanem arra, hogy a jövő érdekében törekedjünk rá és szenvedjünk. E szenvedés révén, a jó és rossz konfliktusában formálódik a lelkünk.

TBILISZI, 1982. JANUÁR 9. SZOMBAT

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · szenvedés
szigiri>!

Tizenharmadikán lesz Cannes-ban a Solaris bemutatója. Nem igen hiszem, hogy bármilyen díjat kapunk. Erős mezőny lesz a programban: Petri, Pollack, Jancsó*. Nos, majd ott helyben meglátjuk.

*Az 1972-es Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a Solaris a zsűri Nagydíját kapta. Az Arany Pálma Elio Petrinek és Francesco Rosinak jutott. A legjobb rendezésnek járó díjat Jancsó Miklós kapta (Még kér a nép). A zsűrielnök tisztét Joseph Losey töltötte be, tagja volt a zsűrinek Bibi Andersson svéd színésznő is.

1972. május 7.

Kapcsolódó szócikkek: Cannes · Jancsó Miklós · Solaris
1 hozzászólás
Nagy_Detti>!

Az embernek szüksége van valami eszmény létezésére ahhoz, hogy mások gyötrése nélkül tudjon élni.

18. oldal

Nagy_Detti>!

A filmből levont következtetés: „Az emberiségnek nem érdemes a Galaktika egyik végéből a másikba hurcolnia a szarát”.

72. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szar
Carmilla >!

…szégyenkezve gondoltam arra, hogy az emberek elmennek a moziba és az én filmjeimet nézik. Szégyenkezve, mert mindaz, amit csináltam, nem mozifilm, és az én filmjeimet nem nézni kell. Velem együtt át kell élniük mindent, de vajon ki képes erre?

Róma, V. di M. B., 82. április 21. szerda - 416. oldal

Kapcsolódó szócikkek: film

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Pentelényi László – Zentay Nóra Fanni (szerk.): JLG / JLG
Bódy Gábor: Egybegyűjtött filmművészeti írások 1.
Szőts István: Szilánkok és gyaluforgácsok
Bódy Gábor: Végtelen kép
Farkas György – Lázár Kovács Ákos (szerk.): Hirosima gyermeke
Ládi István: Mozihétköznapok
Kárpáti György – Schreiber András (szerk.): A horrorfilm
Grunwalsky Ferenc: Levelek L&M-nek
Pier Paolo Pasolini: Eretnek empirizmus
Gyenge Zsolt: Kép, mozgókép, megértés