A ​halál és a pingvin 56 csillagozás

Andrej Kurkov: A halál és a pingvin

Viktor ​önjelölt íróként, egy királypingvin társaságában tengeti napjait a maffiaháborúktól zajos Kijevben, mikor szokatlan állásajánlatot kap a helyi lap főszerkesztőjétől. Magas fizetség fejében írja meg még élő kijevi elöljárók és hírességek nekrológját. A fiatalember lelkesen körmöli a könnyfakasztó gyászjelentéseket, mígnem egy napon nyomtatásban nem látja egyik kis „remekművét”, amelynek alanyát gyanús körülmények között baleset érte. Ahogy múlnak a hónapok, és szaporodnak a megrendelt halálhírek, Viktor lassan ráeszmél, hogy írásai egy alvilági játszma fontos eszközei, amelyben neki hálátlan szerepet szántak. Alkalmi családjával – a szívbeteg Misa pingvinnel, egy barátjától megörökölt kislánnyal és annak bájos nevelőnőjével – menekülni kényszerül a maffia tagjai elől, akik újabb és újabb meglepő szívességeket kérnek tőle… Az ukrán író fanyar humorú, fordulatokban gazdag műve eddig számos országban hódította meg a nagyközönséget, míg a kritikusok Kurkovot egyöntetűen a… (tovább)

Eredeti cím: Smert' postoronnego

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Athenaeum, Budapest, 2004
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639471674 · Fordította: Tompa Andrea

Enciklopédia 1


Kedvencelte 5

Most olvassa 1

Várólistára tette 60

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
ponty
Andrej Kurkov: A halál és a pingvin

Édes kis sztori ez a maga sivár, sötét, fagyos, és fura ukrán módján.
A depressziós pingvin, a sótlan író, és egyre több hulla abszurd története.
Szerettem az alapötletet, hogy Viktor, akinek nem megy a regényírás, felcsap nyekerológusnak, és főszerkesztői megrendelésre gyártja, még élő emberek lehetséges gyászjelentéseit, aztán…
Szerettem a hangulatát is, bár ugyanez a hangulat a vége felé már rám mászott kissé. Aztán szerettem ahogy átszőtte az egész mesét a maffiafonál, illetve, ahogy ezek az ukrán kisemberek barátkoztak. Se szó, se beszéd alakultak a bizalmi kapcsolatok, néha még vodka sem kellett hozzá, és máris ki-be járkáltak egymás életében.
Azt is szerettem, hogy Kurkov nem akart minden talányt megmagyarázni. Meghagyta a rejtélyt annak, ami. Csak picit járattam az agyam, aztán rájöttem, hogy jobban tetszik, úgy ha békén hagyom.
Nick Hornby ajánlotta, @Juci kölcsönözte. Mindkettőjüknek köszi. :)

9 hozzászólás
>!
mandris
Andrej Kurkov: A halál és a pingvin

Úgy hallottam, az a jó végkifejlet (elsősorban krimiknél), amelyen az olvasó megdöbben, de utólag szükségszerűnek tűnik. A különböző regények végkifejletei hol egyik, hol másik szempontból teljesítenek jobban: vannak, amelyek inkább első tekintetben brillíroznak, de valahogy randomnak tűnnek, és nem látjuk, hogyan következnek a korábban bemutatott eseményekből, míg mások szükségszerűsége olyannyira egyértelmű – akár a cselekmény, akár a zsáner sablonjai alapján – hogy már meg sem lepődünk. Kurkov is ezek a skálán a képzeletbeli optimumhoz képest talán valamivel közelebb volt a szükségszerű/előrelátható végponthoz (részben erre számítottam, bizonyos dolgokat sikerült kitalálnom), de mégis úgy éreztem, hogy sikerült elkerülnie a hagyományos sablonos megoldásokat.
Ha nem is életem olvasmányélménye, de az év egyik kellemes meglepetése ez a könyv, amely minden abszurditása ellenére maximálisan hitelesen kelet-közép-európai. Pedig, ha nincs egy-két kihívás, amely túlélte az elmúlt időszak ismételt gyomlálásait, eszembe sem jutott volna elolvasni, sőt, valószínűleg nem is tudnék róla. Valahogy az ukrán irodalom nincs eléggé a szemem előtt. Az élet teljes lehet enélkül is, de ha éppen van egy kis ideje az embernek, hogy elolvassa ezt a könyvet, akkor jobb elolvasni, mint nem. Valószínűleg a konkrét cselekmény ki fog kopni az emlékezetemből, de megmarad a sajátos színvilága, íze, karaktere a történetnek, és arra számítok, hogy az viszont sokáig nem kopik meg.

>!
dokijano P
Andrej Kurkov: A halál és a pingvin

A szomszéd népek irodalma c. kihívásra kerestem ukrán szerző könyvét, és a kortársak között erre a regényre leltem.
Nem mondom, elég abszurd ötlet egy pingvinnel együtt lakni, még ha egyedülálló az ember, akkor is. Igaz, az még abszurdabb, hogy egy állástalan újságíró azzal keresi a kenyerét, hogy még élő és ismert emberek nekrológját írja meg tucatszámra. Egy ideig még jó mókának is tűnik a dolog, de egy rövid idő múlva megjelennek az írások az újság halálozási rovatában. Innen aztán felpörögnek az események. Bonyodalom bonyodalom után, rejtőzködés, visszatérés, titokzatos látogatók és hihetetlen alakok tűnnek fel és el a környezetében.
Kíváncsi lennék, mennyit ért meg ebből egy olyan olvasó, aki nem a szocialista országok egyikében nőtt fel. Nekem mindenesetre nem okozott nehézséget átérezni a főhős helyzetét. Nem bánja meg, aki ezt választja olvasmányául.

1 hozzászólás
>!
ppeva P
Andrej Kurkov: A halál és a pingvin

Az a legszomorúbb, hogy elhiszem. Még a pingvint is.

>!
marcipáncica P
Andrej Kurkov: A halál és a pingvin

Az igazat megvallva a fülszöveg meg úgy az egész alapötlet után én valami sokkal abszurdabbat vártam, sokkal földtől elrugaszkodottabbat. Volt abszurdum a történetben így is bőséggel, de inkább valamiféle depresszióval és kilátástalansággal átszőtt érzés, ahol a főszereplő, Viktor, csinálhat amit akar, úgysem rajta múlik semmi. spoiler Kicsit úgy érzem, hogy egy nagyon jó ötlet nem tudott itt teljesen kibontakozni, a vége felé kicsit el is laposodott a történet, de nem volt rossz. Azt nem bánom, hogy igazából a nagy, mindent átfogó rejtélyre nem derült fény, megmaradt a keserű tehetetlenség érzése a könyv végéig. Amit sajnálok, hogy Misának nem jutott nagyobb szerep, főleg a vége felé, de végül is csak egy depressziós pingvin volt szegény, aki sodródott a cselekménnyel, ugyanúgy, mint a gazdája.

>!
Timár_Krisztina ISMP
Andrej Kurkov: A halál és a pingvin

Az a valódi kelet-európai groteszk… a gonoszabbik fajtából…
„Eddig számos országban hódította meg a nagyközönséget.” Hát nem tudom, mely országok tartoznak bele a „számos”-ba, de túl messze nem lehetnek. Nem az írás minősége miatt, sőt! De szerintem ahhoz az Elbától keletre kell lakni, hogy az ember megértse ezt a történetet, ezt a „nem-látok-nem-hallok-nem-szólok-hagyjanak-békén”-kisembert a szívbeteg, depressziós, angyali bájos pingvinjével…
Akik viszont itt laknak, azok közül szerintem sokan élvezik és élvezni fogják ezt a könyvet. „Kétestés”, és éppen csak azért nem „egy”, mert reggel kelni kell. :) Nagyon izgalmas, nagyon mulatságos, nagyon sírni való, letehetetlen.

>!
darkfenriz
Andrej Kurkov: A halál és a pingvin

Jópofa könyv. Egész gyorsan elolvastam, így mindig nehezen tudtam letenni, vártam az elkövetkező fejleményeket.
Talán úgy lehetne megragadni a mondanivalót, hogy Viktor Zolotarev a kezdetektől fogva valami fajta hazárdjátékot űz. Szerencsés körülmények szerint talál állást, kedvenc pingvinje valahogy egyengeti még útját és felbukkan a szerelem és család reménye is. Minden klappolna, ha nem lenne ilyen különös ez a foglalkozás. Mert bár novellákat írni nem meglepő, na de híres emberek nekrológjait előre legyártani? És ezzel dollárkötegeket keresni? Kalandos, helyenként pörgős történet, mely egyre jobban kiéleződik, ahogy hullanak a fejek. Remek a zárás is, a hazárdjáték szó szerintire fordul, hogy aztán csattanóként felszálljon az Antarktisz Bizottság gépe.
Kicsit krimi, kicsit akcióregény, de olyan tipikus kelet-európai kalandmese.

>!
Dün SP
Andrej Kurkov: A halál és a pingvin

Gondolatok a könyvtárban vonaton:
1) Bár lenne egy pingvinem, adnék neki lepényhalat, fürödne a kádban és néha hozzám dől(het)ne.
2) Abszurd, humor, abszurd humor.
3) Egy kicsivel több önállóságot, ambíciót Viktor…
4) Ó, de kár a végéért…

3 hozzászólás
>!
sophie P
Andrej Kurkov: A halál és a pingvin

Van ez a Viktor nevű pasas. Éldegél szépen, aztán egyszer csak kicsúszik a lába alól a talaj, és megpróbálja magát összerakni, csak nem olyan jól sikerül. Főleg azért nem sikerül, mert mindenféle őrültségbe keveredik és hihetetlen alakokba akad, miután magához vett egy pingvint. Talán csak képzeletben, talán a valóságban. De hát mindegy is. Nyilvánvaló, hogy senki sem lakik együtt egy pingvinnel, de nem lennék meglepve, ha lenne olyan. Sőt, mintha ismernék is valakit, akinek talán van is, csak még nem lettünk bemutatva. Jut eszembe: körülnézek, lehet, hogy nekem is van egy.
Szóval jó játék ez, elvetemült agymenés: bírom az ilyen figurákat, a félálom-szerű életükkel együtt. (Kaurismäki jó kis filmet tudna belőle csinálni.)

>!
morcos
Andrej Kurkov: A halál és a pingvin

Az ötlet jópofa, de egy novellában is bőven elfért volna.


Népszerű idézetek

>!
Danó

Ne haragudjon, lehet, hogy őrültségeket beszélek, de ha én pingvin lennék, és erre a földrajzi szélességre kerülnék, én felakasztanám magam!

60. oldal

>!
Kkatja P

     – Volt egy mészáros barátom, az mindig azt mondta: „Igyunk arra, hogy rosszabb ne legyen. Jobb már úgyis volt.”

77. oldal

>!
sophie P

Tudod – folytatta Szergej – Volt egy mészáros barátom, aki mindig azt mondta: „Igyunk arra, hogy rosszabb ne legyen. Jobb már úgyis volt.”

77. oldal

>!
Kkatja P

A tábornok körletszemlén meglát egy fiatal bakát, aki egy pingvinnel ácsorog.
– Vigye az állatkertbe! – parancsolja neki.
Másnap a tábornok ismét ugyanott találja a bakát a pingvinnel.
– Mi az, maga talán süket? – kérdezi. – Azt mondtam, vigye az állatkertbe.
– Tábornok úrnak jelentem, tegnap voltunk az állatkertben és a cirkuszban. Ma a vidámparkba megyünk.

5. oldal Athenaeum 2000 Kiadó

>!
ponty

– Na úgy – mondta Szonya a pingvinnek, – aztán majd varrok neked egy új öltönyt, egész más színűt…

68. oldal

>!
Danó

A múlt a dátumokban hisz. Minden ember élete dátumokból épül fel, amely ritmust ad az életnek, a lépcsőzetesség érzetét, mintha a soron lévő dátum magasságából lepillantva látni lehetne a múltat. A világos és érthető múltat, amelyet az események négyzetei és az utak egyenesei tagolnak.

136. oldal

>!
Kkatja P

„…Júlia Parhomenko hangja elnémult. De állnak még a Mariinszij palota falai, az aranyozott kupola az Állami Operaház nagyszerűségét tükrözi, és ő itt marad közöttük, aranyporként oldódva fel a levegőben, amelyet belélegzünk. Hangja pedig bearanyozza a csöndet, amelyet maga után hagyott.”
     – Kicsit sok az arany – gondolta Viktor és megállt.

46. oldal

>!
Corinna

– Na? Van kapás? – kérdezte tőle Szergej.
A horgász megrázta a fejét, de közben nem vette le a szemét a pingvinről.
– Kérem szépen – szólalt meg végre. – Ez itt egy pingvin, vagy már teljesen elment a józan eszem?
– Elment – mondta Szergej a legőszintébb hangon.

43. oldal

1 hozzászólás
>!
Anton_Gorogyeckij P

A hosszú élet a nyugalomtól függött. A nyugalomnak meg az önbizalom volt a forrása, az önbizalom pedig lehetővé tette az ember számára, hogy megtisztítsa életét a felesleges izgalmaktól és veszélyes kanyaroktól. Az önbizalom lehetővé tette, hogy az ember hosszú életet szolgáló döntéseket hozzon meg. Az önbizalom a jövőbe vezetett.

181. oldal (Athenaeum, 2004)

>!
Danó

Minden földi lénynek megvan a maga hangja. A hang az élet jele – az örömé vagy a bánaté. Felerősödik, örömet fejez ki, megszakad vagy suttogássá halkul. Létünk kórusából nehéz kihallani az egyes hangokat, s csak amikor hirtelen elhallgatnak, jövünk rá arra, hogy minden hang, minden élet véges. A hang, amelyet többé nem hallhatunk, sokak számára kedves volt… Váratlanul és korán hallgatott el. A világon nagyobb lett a csönd, de ez nem az a csönd, amelyre a nyugalmat keresők vágynak. Ez a hirtelen támadt csönd, mint fekete lyuk a világegyetemben, azt üzeni, hogy minden hang véges, s így egykori és majdani veszteségeink végtelenek.

45. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Vavyan Fable: Halálnak halálával
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Anne L. Green: A sötétség fogságában
Dan Brown: Angyalok és démonok
Tom Clancy – Mark Greaney: Veszélyzóna
Andrew Davidson: A vízköpő
Borisz Akunyin: A koronázás