A ​07-es ügynök 2 csillagozás

Andrej Guljaski: A 07-es ügynök

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Eredeti megjelenés éve: 1966

>!
Kossuth, Budapest, 1967
256 oldal · Fordította: Csuka Zoltán · Illusztrálta: Kass János

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
SteelCurtain
Andrej Guljaski: A 07-es ügynök

Nem mondom, hogy életem legrosszabb olvasmánya, mert volt már rosszabb is, és tartok tőle, hogy még lesz is. Nem azért rossz, mert harcosan képviseli a sztálinista ideológiát, elvégre egy kémregény nem lehet ideológiailag semleges. Ettől még lehetne logikus és izgalmas, azaz jó. De hiányzik belőle Forsyth profizmusa, le Carré szkepticizmusa, de még a műfaj magyar atyamesterének, Mattyasovszkynak a humora is. Ez a 07-es ügynök gyaníthatóan a 007-es ügynök ellendarabja, vagy paródiája akarna lenni, csak hát ebben nincs egy fikarcnyi paródia sem. És még az akciódús James Bond féle marhaságnak is legfeljebb csak annyiban ellendarabja, hogy ez is minősített marhaság, csak az akciókkal bánik sokkal takarékosabban. Egy kémregény – függetlenül a politikai motivációjától – onnan válik értékelhetővé, amikor a cselekménye hihetőnek tűnik. No de hihető az a szituáció, hogy a KGB egy rendkívül fontos területen dolgozó szovjet tudós védelmét teljes egészében átengedi a bolgároknak, majd amikor azok kudarcot vallanak, fütyül az egészre és hagyja, hogy a lebőgött bolgárok egymagukban próbálják előkeríteni a célszemélyt? És ez korántsem az egyetlen agysejtromboló szituáció a könyvben, Mivel ateistaként is igyekszek keresztény elveket gyakorolni, ezúttal a megbocsátás jegyében az esetleg idetévedő sztálinista molyoknak üzenem, hogy Guljaski regényét még nekik sem ajánlom.


Népszerű idézetek

>!
SteelCurtain

– Holnaptól fogva, uram, mihelyt átlépi a bolgár határt, önt René Lefvre-nek fogják hívni, – ez a Lefwre svájci állampolgár, s a libanoni távirati ügynökség genfi tudósítója. Egy Opel Rekord kocsival fog rendelkezni, amely feltehetőleg az ön tulajdona. Amint látja, a kocsi iratai és az ön hajtási igazolványa az útlevélben van.

1 hozzászólás
>!
SteelCurtain

Most szíveskedjék jól ide figyelni, Mr. 07-es! Július 19-én, előreláthatólag bolgár idő szerint déltájban, egy személy, akiről Oscar úr már szólt önnek Párizsban, rejtjeles táviratot fog önnek kézbesíteni.

1 hozzászólás
>!
SteelCurtain

A hangszóróból hallja a teremben kiadott utasításokat, éber figyelemmel kíséri a nagy csatát, amelyet a technika vív a 07-es ügyességével, s arca fokozatosan felderül.

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Pavel Vezsinov: A nyomok nem tűnnek el
Bogomil Rajnov: Nincs jobb a rossz időnél
Blaga Dimitrova: Szeretetre ítélve
Anton Doncsev: Rodopei krónika
Pavel Szpaszov: Zaharij ikonfestő bűnös szerelme
Dimitar Dimov: Dohány
Emilijan Sztanev – Jordan Radicskov – Emil Manov – Dobri Zsotev – Kamen Kalcsev – Veszelin Andrejev – Georgi Karaszlavov – Szlav Hr. Karaszlov: Történetek a hőstettről
Pavel Vezsinov: A smaragdos szelence
Bogomil Rajnov: Meghalni csak a végső esetben
Vera Mutafcsieva: Pagane jóslata