A ​tűz titka 8 csillagozás

Ciprusi görög elbeszélések
Andréasz Pannátosz (szerk.): A tűz titka

Ciprus, ​a páratlan szépségű sziget, az alig két évtizede önálló államiságú ország néhány év óta szívszorító hírek, megrázó események nyomán rögződött milliók és milliók tudatában. Mindez felkeltette az érdeklődést világszerte egy viszontagságos sorsú nép történelmi múltja és kultúrája iránt. Ezen a területen a magyar kultúrának is sok a pótolnivalója. Gyűjteményünk az első magyar nyelvű válogatás a szigetország irodalmából.
Bármily különös, önálló ciprusi prózáról csak a századforduló óta beszélhetünk. Élharcosai közül többen éltek tartósan külföldön, s közvetítették a különböző világirodalmi áramlatokat. Elsősorban azonban a görögországi próza három nagy hulláma egyre alkotóbb alkalmazásával tükrözi a ciprusi elbeszélő irodalom a zömében paraszti, s csak az utóbbi időben iparosodó ország társadalmi ellentmondásait és függetlenségi küzdelmeit, de népének újabb megpróbáltatásait is.
Három írónemzedéket kísér nyomon antológiánk. Munkásságukban kiteljesedik egy új… (tovább)

A művek szerzői: Andréasz Pannátosz

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 1985

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
pwz ISP
Andréasz Pannátosz (szerk.): A tűz titka

Andréasz Pannátosz (szerk.): A tűz titka Ciprusi görög elbeszélések

Ha olyan ciprusi könyvet keresel, amit ciprusi írók írtak és nem a számtalan utazással kapcsolatos kiadvány közül szeretnél magadnak valamit – ráadásul magyar nyelven – akkor igen csak nehéz dolgod lesz! Szerencsére itt ez a kis novellás válogatás!
Ne feledd, hogy a Földközi-tenger keleti medencéjében levő sziget még mindig a gyarmati sors bélyegével kénytelen együtt élni, még ha ez ma már ki is szorult a médiaérdeklődés frontvonalából.
Az angoloktól 1960-ban vívták ki a függetlenségüket, aztán jött a sziget két államalkotó népének a görögöknek és a törököknek a saját „kis” konfliktusa (1974-75), ami oda vezetett, hogy ma van egy, a sziget kb. kétharmadát kitevő, kvázi mindenki által egyszerűen csak Ciprus-ként emlegetett állam, és az északi részen egy másik, csak Törökország által elismert – és megszállt – Észak-Ciprusi Török Köztársaság.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Ciprusi_Köztársaság#/medi…
Ez a nemzedékek életét meghatározó „élmény”, a török invázió és a – kétoldalú – kegyetlenkedések sokszor visszaköszönnek az itt olvasható írásokban, de néhány ’60 előtt készült munka is be lett válogatva.
A másik nagy téma a mindennapi élet bemutatása a faluban, a városban, éppúgy a dolgosok, mint a korhelyek szemszögéből.
Néha még egy kis mágikus realizmus is „befigyel”, ami kellemes színfolt volt a hagyományos írások között.
Mint kiderült, Néarhosz Jeorjiádisz személyében a ciprusi görög sci-fi (ilyen is van már!!! :D) úttörőjét tisztelhetjük. Sajnos, az 1980-as Fantasztikus elbeszélések c. kötetéből itt nem közöltek részleteket – magyarul nem jelent meg tudtommal –, pedig szívesen beleolvasnék! :D
Érdekes volt az 1920-80 közötti ciprusi mindennapokba így, a novellák segítségével betekinteni. Az milyen lenne, ha a török oldalról is lenne valami hasonló összeállítás! :)

>!
Európa, Budapest, 1985
>!
Youditta
Andréasz Pannátosz (szerk.): A tűz titka

Andréasz Pannátosz (szerk.): A tűz titka Ciprusi görög elbeszélések

Ez egy nagyon kiemelkedő válogatás. Fene se gondolta volna, hogy Cipruson ennyien tudnak jól írni.
Az egész kötetnek kiegyenlítetten jó a színvonala és van közte néhány fantasztikus írás is, amelyekre sokáig fogok emlékezni.
Abszolút kedvenc a címadó: A tűz titka, ahol egy kisfiú arra a kérdésre keresi a választ, mi a háború. Csodás írás, szerintem.
A többi novella, melyek nagyon tetszettek:
Csonti, William Jarvis Potts, Aki kétszer temette el a férjét, Az üveggyöngy.

>!
encus625 P
Andréasz Pannátosz (szerk.): A tűz titka

Andréasz Pannátosz (szerk.): A tűz titka Ciprusi görög elbeszélések

Ez tényleg egy meglepően jó válogatáskötet ciprusi íróktól. Nagyrészt persze a görög-török ellentét a téma, de vannak másról szóló írások is. Ismét egy olyan könyv, amit biztosan nem veszek kézbe, ha nem jelentkezek a soknemzetes kihívásra.

>!
Európa, Budapest, 1985
>!
GTM
Andréasz Pannátosz (szerk.): A tűz titka

Andréasz Pannátosz (szerk.): A tűz titka Ciprusi görög elbeszélések

Nahát! Már lassan fél éve, hogy elolvastam és, most látom, hogy még nem írtam róla értékelést. És most fogalmam sincs, hogy miért is adtam rá csak négy csillagot. Most csak annyi benyomás maradt meg, hogy nagyon jó írások. Azt hiszem hamarosan újraolvasom.

>!
patakizs P
Andréasz Pannátosz (szerk.): A tűz titka

Andréasz Pannátosz (szerk.): A tűz titka Ciprusi görög elbeszélések

Abszolút kellemes olvasmány volt. Ha már ennyire butus és műveletlen vagyok, hogy halványlila gőzöm sincs Ciprus történelméről, most kicsit behoztam ezt a lemaradásomat. Az elbeszélések zömmel a görög-török konfliktusra épülnek, de akadnak más jellegű írások is. A legjobban A Szent és az Emlékülés tetszett, mindkettőt Jánisz Kacúrisz írta.


Hasonló könyvek címkék alapján

Elli Peonidu (szerk.): Galamb özönvíz után
Elli Peonidu: Hipp-hopp kalandjai
Mustafa Gökçeoğlu (szerk.): A fügemagbeli szép leány
Papp Árpád: Ezer arc, egy álarc mögött
Csapó György: Levantei utazás
Kyriacos C. Markides: Hódolat a Napnak
Kyriacos C. Markides: Lángoló szív
Μυρτώ Αζίνα Χρονίδη (Mirto Azina Chronidi): Το πείραμα
William Shakespeare: Othello
Jack Hughes (szerk.): Ciprus