A ​természet feltalálója 25 csillagozás

Alexander von Humboldt kalandos élete
Andrea Wulf: A természet feltalálója

A 18-19. században élt Alexander von Humboldt, miközben bejárta Dél-Amerikát és Oroszországot, elsőként ismerte fel, hogy a természetben minden mindennel összefügg, hogy az emberi tevékenység veszedelmes éghajlatváltozáshoz, növény- és állatfajok végleges kipusztulásához vezethet. Korának népszerű előadója volt, könyveinek példányszáma a mai sikerkönyvekével vetekedett. Az indiai születésű, Angliában élő Andrea Wulf (1972) történész-író ezt a méltatlanul elfeledett természettudóst és utazót állítja könyve középpontjába: A természet feltalálója 2015-ben a Costa Könyvdíj életrajz kategóriájának győztese lett.

Eredeti megjelenés éve: 2015

Róla szól: Alexander von Humboldt

>!
Park, Budapest, 2017
516 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633552834

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Alexander von Humboldt · Simón Bolívar

Helyszínek népszerűség szerint

Chimborazo


Kedvencelte 6

Most olvassa 1

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 77

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Bori_L P>!
Andrea Wulf: A természet feltalálója

Andrea Wulf: A természet feltalálója Alexander von Humboldt kalandos élete

Alexander von Humboldt. Nevét viseli egy hideg tengeráramlat Dél-Amerika partjainál, egy kisméretű pingvin, egy dél-amerikai fűzfa faj, egy öböl Kaliforniában, egy antarktiszi hegylánc, egy hegycsúcs Coloradóban, több ásvány, egy jókora terület a Holdon. Számtalan dél-amerikai utcanév, több egyetem és iskola. Inspirálta Goethét, Simon Bolívart, Ernst Haeckelt, Henry David Thoreau-t, John Muirt, Charles Darwint, és meg nem kevés neves művészt és tudóst. Az első bestseller-író, aki tudományos ismeretterjesztő könyveket írt. A modern növényföldrajz atyja, a rabszolgaság és a diktatúra heves ellenzője, az egyenlőség-szabadság-testvériség lelkes pártolója, az egyik első nyugati, aki felszólalt a természet védelmében. Utazó, felfedező, tudós. Az utolsó nagy polihisztorok egyike, akinek a neve a 20-21. század nagy rohanásában, specializálódásában, a tantervek sokaságában, illetve a második világháború utáni németekkel kapcsolatos kollektív amnézia következtében elveszett.

Bevallom, én is csak a nevét ismertem Alexander von Humboldtnak, pedig „szakmán” belül tanulok. Tekintve, hogy ő alapozta meg a növényföldrajz tudományát, egészen elképesztőnek tartom, hogy sem biológia, sem pedig természetvédelem szakon nem szóltak róla egy szót sem. Szóval lenyűgözve olvastam ezt a könyvet róla, ami nem csak az életének fontosabb pillanatait és utazásait mutatja be, hanem az a korszakot is, amiben élt és dolgozott, ír az általa inspirált emberekről is (nem is keveset). Azt innen tudtam meg, hogy a 19. század második felében kezdett kimenni a divatból a polihisztorkodás, és divatba jönni a specializáció, ami szerintem ma a természettudományok egyik rákfenéje (mármint hogy a legtöbb kutató nem lát tovább a saját, nagyon szűk kutatási területénél). Humboldt annak az elvnek volt a szószólója, hogy minden mindennel összefügg és nem szabad elveszni a részletekben. Ő az új hősöm.

Életrajznak kicsit tömény volt nekem, elég lassan haladtam vele, cserébe viszont nem tudok jobb szót használni rá, mint hogy lenyűgöző. Látszik, hogy a szerző alaposan utánajárt Humboldt életének, és nem csak Humboldtének, hanem a többi emberének, akikről hosszabb ír, hogy Humboldt inspirálta őket (pl. Haeckel, Bolívar, Bonpland, Thoreau, Muir), a korszaknak és a tudós életét alakító történelmi eseményeknek, személyeknek. Természetesen nem egyforma részletességgel tárgyalja a tudós életének egyes szakaszait (akkor több kötetben lehetett volna csak kiadni), főleg a dél-amerikai útról ír részletesen, illetve a párizsi és a porosz király udvarában eltöltött éveiről és valamennyit az oroszországi expedícióról. Hihetetlenül részletes, ugyanakkor érdekes mű, csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róla.

(itt meg is teszem: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2017-08-01+…)

10 hozzászólás
Odett>!
Andrea Wulf: A természet feltalálója

Andrea Wulf: A természet feltalálója Alexander von Humboldt kalandos élete

Alexander von Humboldt az én új szuperhősöm. Egy korát megelőző polihisztor, liberális lelkületű természettudós, aki számtalan emberhez ért el a műveivel, számtalan termeszettudományos alapelvet fektetett le, számos természettudóst, például Darwint is ő inspirálta világkörüli útjára. A Beagle kis kabinjában ott sorakoztak Humboldt művei rongyosra olvasva.

Humboldt egyik leghíresebb ideája a Naturgemälde, egy igaz látomás arról, hogy a természetben minden összefügg. Humboldt még a lírai stílusban írt ismeretterjesztő munkáiról volt híres, amik szélesebb néprétegeket is céloztak, nemcsak a tudóselitet.

Az életrajzban nincs kimondva, de érzéseim szerint az életrajzíró is azt próbálta bemutatni, mi emberek mennyi rejtélyes és sokszor láthatatlan szállal inspiráljuk egymást, állunk kapcsolatban, mi is összefüggünk. Az író azt a módszert választotta, hogy minden második fejezet olyan emberek életutját mutatja be, akiket Humboldt megtermékenyített, inspirált. Csak míg egy átlagember apró kavicsként pici fodrozódast vet az élet vizén, addig maga Humboldt egy felforgató, megtermékenyítő hatalmas erővel berobbanó szikla. Lássunk csak egy példálozó felsorolást, Geothe-vel sokáig barátok, testvére a híres nyelvész, Schillerrel is ismerték egymást. Humboldt dél-amerikai körútjáról hazatérve találkozott a Fehér Hazban Thomas Jeffersonnal, és bár kebelbarátok nem lettek, mivel Humboldt szenvedélyesen elítélte a rabszolgatartást, késöbb több levelet váltottak, Humboldt előadásokat tartott nekik a felfedezett jelenségekről, megélt kalandjairól, és ő olyan ember volt, hogy mindenki belefeledkezett az előadói karizmájába. Azt hiszem, mindnyájan ismerünk ilyen embereket. Találkozott Napóleonnal, mivel sokáig Franciaország volt választott hazája, és kölcsönösen nem szívlelték egymást. Simon Bolivárra is megtermékenyítően hatott, egy kis időt el is töltöttek együtt, és mivel együtt hittek abban, hogy Dél-Amerikának ki kell szabadulnia gyarmati sorából, Bolivár elindult kivívni a szabadságharcot. De inspirálta még ahogy írtam Darwint, de Henry David Thoreau-ót is. De hosszan lehetne folytatni a sort.

A könyv egy korrajz kíván lenni, társadalom, történelem, természettudomány ötvözete, és mindig a szubjektum kaleidoszkopikus szűrőjén keresztül kívanja láttatni a tételmondatot, a nagy egészet.
Sajnos hiába olvasott össze annyi szakirodalmat a szerző és minden mást, ahogy a sok oldalnyi hivatkozáslista mutatja, benne ez nem állt össze egésszé, és most értettem meg, anno a bírálómnak mi volt a gondja a szakdogámmal. Merthogy én is mindent összeolvastam, fel is fűztem, vmi mégis hianyzott mögüle. Impozáns a mű, csak sokszor önismétel, néha ötletszerűen következnek a bekezdések és emiatt néhany helyen terjengős. Nem sikerült a humboldti magasságokra felhágni.

Humboldt személye meg ellentmondásos, nyelve csípős volt, gonosz megjegyzései csattantak, de ha kellett, éhkoppon maradt, hogy támogasson egy felfedezőútra induló tudóst. Kiterjedt levelezést folytatott, évi 5ooo-8000 levelet váltott. A könyveit saját pénzen adta ki, és hiába voltak elképesztően sikeresek, ő a pénzét a tudományba fordította vissza. Elsőként ismerte fel, hogy milyen fontos a természetvédelem, egy olyan korban, ahol tudós fők arról értekeztek, hogy a fakitermelés jobbá teszi a levegőt. Fáradhatatlan kalandor volt, idős korára indul felfedezőkörútra Oroszországba. Nagy opus magnumjában, a Kozmoszban egyszer sem szerepel az Isten szó, ezért az egyház hevesen támadta, a könyvért viszont összeverekedtek az olvasók.
spoiler
Az elmúlt hetekben nagyon sok időt töltöttem Humboldttal, utánaolvastam a kalandjainak, újra és újraolvastam a fejezeteit. Magam előtt látom, ahogy Párizsban hajnalban lehajtott fejjel, magányosan eteti a galambokat, aztán hazamegy, hogy a Kozmosz újabb kötetén dogozzon.
Mikor elolvastam a haláláról szóló fejezetet, utána hosszan potyogtak a könnyeim, bevallom, pedig csak így a lapokon keresztül ért el hozzám a szelleme. Infantilis, de most sajnálom, hogy én nem mehettem természettudósnak, mert nem volt olyan agyam hozza.

3 hozzászólás
jethro>!
Andrea Wulf: A természet feltalálója

Andrea Wulf: A természet feltalálója Alexander von Humboldt kalandos élete

Alexander von Humboldt 1769-ben született egy porosz arisztokrata család gyermekeként. Mivel a szülei tehetősek voltak, lehetősége volt tanulni, de ő mindennél jobban szeretett a természetben barangolni, megfigyeléseket végezni. Minden álma egy dél- amerikai utazás volt. Harminc évesen útra kelt, s egy botanikus barátjával Aimé Bonplanddal áthajózott Dél- Amerikába, bejárták az Orinoco környékét, felkapaszkodtak az Andokra, megmászták a Chimborazot. A növényvilág és az állatok folyamatos megfigyelése mellett gyakran végeztek műszeres méréseket, ezeket összehasonlító táblázatokba foglalták. Hazaútjuk során érintették az Egyesült Államokat, majd vissza tértek Európába. Az utazás során Humboldt arra a következtetésre jutott, hogy a növény és állatvilágban, de legfőképp földünk életében minden mindennel összefügg. Ha kizsigereljük a termőföldet a monogazdálkodással, ha kiirtjuk erdeinket és egyes állatfajokat, azt előbb-utóbb az ember is megsínyli, vagyis a kárára válik. Humboldt nekiállt az írásnak. Úti kalandjait, megfigyeléseit és gondolatait több szépirodalmi színvonalú könyvben tette közzé. Tudóstársait arra ösztökélte, álljanak fel az íróasztal és a mikroszkóp mellől, menjenek ki a természetbe, és próbálják megkeresni az eddig sajnálatosan berögzült tudományágak közti összefüggéseket. Idő kellett mire a tudósok ezt megemésztették, de egyre többen hittek benne, s a XIX. sz. közepére Humboldt a világ legismertebb természettudósává lépett elő. Második nagy utazására már idősen, 60 évesen indult neki. Oroszország, az Urál hegység, Szibéria, az Altáj hegység, a hazaút során a Kaszpi-tenger, és újra Berlin. És újra könyvek. A keleti utazás története, majd 1845-ben megjelenik fő művének, az ötkötetes Kozmosznak első része. Az utolsó rész 1862-ben lát napvilágot, halála után. Alexander von Humboldt 1859-ben hunyt el. Szegényen, mint sok más híres ember.
Kétségtelen, Humboldt kalandos utazása magával ragadja az olvasót. Engem mégis leginkább a barátaival, ismerőseivel fenntartott kapcsolata nyűgözött le. Olyan híres emberekkel találkozunk a könyv lapjain, mint Goethe, Gauss, Schiller, Thomas Jefferson, Simón Bolivar, Napóleon, I.Miklós cár. ( A teljesség igénye nélkül. )
Humboldt természet szemléletének számos követője akadt: Charles Darwin ( Humboldt könyveinek hatására körülhajózta a földet, majd 1859-ben megjelentette a Fajok eredetét. ), H.D.Thoreau, G.P.Marsh, E.Haeckel, és az első természet védő – John Muir.
És hogy miért merült feledésbe, miért halványult el Humboldt neve a XX. század folyamán? A tudósok visszatértek szakterületük legszűkebb ösvényeire, s innen botladoztak előre. A másik jelentős ok az 1. világháború éveiben kialakult németellenesség lehet. Ebben élen járt Anglia és az Egyesült Államok.
Azoknak ajánlanám e könyvet akik úgy érzik, van valami dolguk a természettel. Ha rosszat akarnak, lehet hogy meggátolja őket. Ha jót akarnak, legfőképp a szívüket erősíti meg.
Számomra Alexander von Humboldt mindig is egy kiváló ember marad, az egyik utolsó polihisztor.

Trixi_Adzoa P>!
Andrea Wulf: A természet feltalálója

Andrea Wulf: A természet feltalálója Alexander von Humboldt kalandos élete

     „Kérdezd csak meg bármelyik iskolás fiúcskát, hogy ki az a Humboldt, biztos lehetsz benne, hogy tudni fogja.”
     (363. oldal, Park, 2017)

Nos, ez az, ami ma már biztosan nem igaz, bár a 19. században még nagyon is igaz volt. Soha nem hallottam Humboldtról, és az ő munkásságáról, ami – elnézve a könyvből megismerteket – elég nagy szégyen. Nem értem, miért nem tanultunk róla soha.
Nagyon érdekes könyv volt ez számomra. Egyértelműen kiderül belőle, mekkora koponya volt Humboldt, hogy mennyi nagy névvel élt egy korban, és hogy milyen nagyra becsülték annak idején.
Stílusát tekintve nem volt rossz, bár elég töményre sikeredet. Szóval nem a klasszikus hipp-hopp csúcsik könyv, sok figyelmet igényel, és még nehéz is :D Fáj a vállam hetek óta :-)
Ugyan maximálisan érdekesnek találom, hogy sok más – vele kapcsolatban álló – híres ember életébe is beleláthattunk, volt pár szereplő, akire kevésbé voltam kíváncsi, így a róluk szóló 50-70 oldalakat soknak éreztem. Néhol ezért nagyon eltávolodott Humboldttól a történet.
Fentieken túl egyébként le a kalappal Adrea Wulf előtt, mert nagyon komoly kutatómunkát rakhatott bele ebbe a könyvbe. Szóval jó munkát végzet, mégha kicsit át is esett a ló túloldalára.

Bogas >!
Andrea Wulf: A természet feltalálója

Andrea Wulf: A természet feltalálója Alexander von Humboldt kalandos élete

Nagyon olvasmányos, alapos és inspiráló életrajz. Az elején akkora lendülettel vágtam bele, mint ahogy Humboldt futott neki minden útjába kerülő vulkánnak és hegynek, és mindenkinek Alexander von Humboldtot sztároltam. Aztán kicsit lassítottam, mint ahogy Humboldt is rájött, hogy a Himalája már nem fog beleférni az életébe, és mindenkinek a környezetvédelmet sztároltam.

senhorita>!
Andrea Wulf: A természet feltalálója

Andrea Wulf: A természet feltalálója Alexander von Humboldt kalandos élete

Tök véletlenül majdnem Humboldt születésének 200. évfordulóján kezdtem el olvasni ezt a könyvet.
Igazán ragyogó életrajz, amiben izgalmak és érdekes dolgok mellett érezhetjük a természet lüktető erejét és a csábító hangját. Igen, én is el akarok menni Dél – Amerikába! Megint. :) A könyvben találkozhatunk Goethevel, Thomas Jeffersonnal, Simón Bolívarral, Darwinnal és megismerkedhetünk Henry David Thoreau, George Perkins Marsh, Ernst Haeckel és John Muir munkásságával.
Lenyűgöző, egy kicsit sem unalmas életrajz ami a mai ember számára is sok mondandót tartalmaz! Humboldt egy zseni volt és egyszerűen nem lehet nem felnézni rá! Méltatlanul elfeledett tudós, akinek a világszemlélete oly sok tudóst megihletett és aki végre hozzáférhetővé és népszerűvé tette a tudományt. Csak ajánlani tudom mindenkinek!

kormix P>!
Andrea Wulf: A természet feltalálója

Andrea Wulf: A természet feltalálója Alexander von Humboldt kalandos élete

Kicsit csalódottan írom most ezt az értékelést, mert nem teljesen azt kaptam ettől a könyvtől, mint amire számítottam. Más is írta már és egyet kell vele értenem: kevésbé szólt ez Humboldt kalandos életéről, mint minden másról, amit hozzá lehet kapcsolni az ő személyéhez. Volt itt szó a tizenkilencedik századi európai helyzetről, egy kis dél-amerikai Bolívar-féle függetlenségi mozgalomról, költőkről és egyéb tudósokról, környezetvédelemről, és igen, egy kicsikét Humboldt kalandjairól (is). Sajnálom, hogy pont ezek az expedíciós részek lettek kicsit szűkösen megírva, mert számomra ezek jelentették volna az izgalmat, lényegében ezek miatt vettem kézbe a kötetet. Persze nem bánom így sem, hogy elolvastam, mert telis-tele volt érdekesebbnél érdekesebb dolgokkal és vitathatatlan, hogy a szerző nem kis munkát ölt abba, hogy ilyen szerteágazó legyen a könyv és lényegében mindenki helyet kapjon benne, aki fontos lehet abból a szempontból, hogy hatással volt rá Humboldt. Az is tetszett, hogy a végére próbált egy kis felhívó jelleggel szólni az olvasó felé, hogy igenis vegye észre mindenki, hogy tönkretesszük a Földet és itt lenne az idő változtatni, ügyesen csempészte bele Wulf ezt az üzenetet a könyvébe.
És ha a kalandjait nem is, magát Humboldtot alaposan megismerhettem, igazi tudós volt, felvértezve kíváncsisággal, kalandvággyal, elhivatottsággal és nem utolsó sorban az őt körülvevő világ iránti szeretettel. Igazán nagy kár, hogy manapság már alig-alig esik szó róla a biológia- és földrajzórákon, hisz volt annyira fontos kutató, mint Darwin vagy Haeckel.

Hiranneth>!
Andrea Wulf: A természet feltalálója

Andrea Wulf: A természet feltalálója Alexander von Humboldt kalandos élete

Bevallom Humboldt neve nekem csak ismerősen csengett, de sok dolgot nem tudtam volna felsorolni magamtól róla. Pedig lenne mit.
Kicsit tartottam tőle, hogy nagyon száraz lesz életrazjként ez a könyv, de meglepetten tapasztaltam, hogy cseppet sem így volt. Minden oldalát kifejezetten élveztem, és sajnáltam, hogy ma délután a végére érkeztem az utazásnak.
Humboldt alakja elég részletesen meg lett rajzolva, és szívesen találkoznék vele, ha valamilyen csoda ezt lehetővé tenné :D. Bár ha igaz, amit írtak róla, szóhoz nem jutnék mellette.
Mindig is csodáltam azokat az embereket, akik egyben, egészben látják a rendszereket, én ugyanis általában leragadok egy-egy részletnél. Szóval lenne bőven tanulni valóm…
Meglepett, hogy mennyi mindennek ő tette le az alapkövét (vagy legalábbis úgy tartják ő volt az), és hogy hány tudóst indított el a megfelelő irányba, s lettünk ezáltal mi is gazdagabbak (pl: evolúció stb.)
Az is tetszett, hogy bemutatásra kerültek más tudósok is, akik az ő hatására indultak el felfedezni.
Mindenesetre örülök, hogy nem hagytam ki ezt a könyvet, és ezáltal egy nagyon érdekes és izgalmas személyiséget ismerhettem meg.

bfg3 P>!
Andrea Wulf: A természet feltalálója

Andrea Wulf: A természet feltalálója Alexander von Humboldt kalandos élete

Őszintén szólva többet (vagy mást) vártam ettől a könyvtől. Meglepően fókusztalannak bizonyult, több téren is. Kb. a negyede, vagy annál is több, nem Humboldttal foglalkozott, hanem más tudósokkal, gondolkodókkal, akik ismerték, vagy hatott rájuk – ráadásul teljesen ötletszerűen beszúrva a cselekménybe. Nem rossz ez sem, érdekes erről róluk is hallani, de ha ez a könyv Humboldt kalandos életéről akar szólni, akkor szóljon arról. Ha már kitekintés, sokkal inkább olvastam volna arról, hogy mely gondolatai terjedtek túl az őt közvetlenül követő nemzedéken is, mi az, amit ma is igaznak tartunk, és mi került végül a süllyesztőbe; mi az a mai világképben, amit Humboldtnak köszönhetünk.
A másik probléma: nem is annyira kalandos – vagy nem annak van megírva. Pont az utazásai során meglepően kevés személyes, kalandos részlet kerül elő, pedig alighanem lett volna bőven. Néhány útszkaszról szinte csak a megállók listáját kapjuk. A fő írásművének számító Kozmosz megszületéséről majdnem annyi szól, mint az oroszországi utazásról.
spoiler

Ági_Deák >!
Andrea Wulf: A természet feltalálója

Andrea Wulf: A természet feltalálója Alexander von Humboldt kalandos élete

Nagyon jó stílusú, élettel teli könyv Alexander von Humboldt kalandos és bámulatos munkásságáról. Humboldtnak nemcsak mint kutatónak, de mint embernek is teret ad, bemutatja zsenijét, vágyait, de hiányosságait, szorongásait és kapcsolatait is. Utóbbi különösen izgalmas, hiszen szintén jelentős eredményeket felmutató fivére, a kor uralkodói, Goethe de még Darwin is a könyv központi szereplői. Ahogy Humboldt és Goethe a nagy polihisztorok közé tartoztak, úgy a könyvnek is valahol kimondatlan vállalása az összefoglaló, átfogó jelleg, ami abban nyilvánul meg sikeresen, hogy nemcsak a kor tudományos eredményeit összegzi Humboldton keresztül, de az írónő, Andrea Wulf arra is figyel, hogy a kor társadalmi, politikai viszonyait, a különböző eszmék egymásra hatását is vizsgálja, ezeket akár több évtized, évszázad távlatából is értékelje. A könyv akár non-fiction, szépidalmi vagy kalandregény kategóriában is az élen jár.


Népszerű idézetek

Bori_L P>!

Boldogok az utazók, akik törékeny műszerek nélkül indulnak útnak.

113. oldal

Andrea Wulf: A természet feltalálója Alexander von Humboldt kalandos élete

Bori_L P>!

Nem az a fontos, hogy milyen messzire utazott az ember – jegyezte fel –, hanem hogy mennyire él.

345. oldal

Andrea Wulf: A természet feltalálója Alexander von Humboldt kalandos élete

Bori_L P>!

Mindig új dolgokat akart tapasztalni, és – mint mondta – „lehetőleg egyszerre hármat”.

12. oldal

Andrea Wulf: A természet feltalálója Alexander von Humboldt kalandos élete

Nikolett0907 P>!

Aztán hirtelen eloszlott a köd, és a vakító kék ég hátterében felragyogott a Chimborazo hófödte csúcsa. „Fenséges látvány” – gondolta Humbolt, aztán megpillantotta az előttük tátongó gleccserszakadékot – több mint húsz méter széles volt, és vagy kétszáz méter mély. Más út pedig nem vezetett a csúcs felé. Megmérte a magasságot – 5917 méter volt –, és megállapította, hogy mindössze háromszáz méterrel vannak alacsonyabban, mint a hegycsúcs.
Ilyen magasan előttük még senki sem jutott, senki nem lélegzett be még ennyire ritka levegőt. Ahogy ott állt a világ tetején, és lebámult az odalent tekergőző hegységekre, valahogy másképpen kezdte látni a világot. Úgy érezte, hogy az egész Föld egyetlen hatalmas, eleven organizmus, amelyben minden mindennel összefügg. Ez a merész és teljességgel újszerű látomás máig meghatározó hatással van természetszemléletünkre.

10-11. oldal

Andrea Wulf: A természet feltalálója Alexander von Humboldt kalandos élete

Kapcsolódó szócikkek: Chimborazo
bfg3 P>!

… neve ezerfelől köszön vissza ránk: visel a Chile és Peru partjai mentén hömpölygő tengeráramlát; számtalan hegy, park és emlékmű Latin-Amerikában, köztük Mexikóban a Sierra Humboldt és Venezuelában a Pico Humboldt; Argentínában egy város, Brazíliában egy folyó, Ecuadorban egy gejzír, Kolumbiában pedig egy tengeröböl.

Prológus

Andrea Wulf: A természet feltalálója Alexander von Humboldt kalandos élete

Kapcsolódó szócikkek: Alexander von Humboldt
1 hozzászólás
Trixi_Adzoa P>!

Humboldt csakis úgy tarthatta ezt a szédületes iramot, hogy a lehető legkevesebbet aludt, és azt is csak akkor, amikor már feltétlenül szükséges volt. Ha éjjel felriadt, hát felkelt, és munkához látott. Ha épp nem volt éhes, nem érdekelte az ebéd- vagy vacsoraidő. Ha elfáradt, hát ivott még egy kis kávét…

160. oldal (Park, 2017)

Andrea Wulf: A természet feltalálója Alexander von Humboldt kalandos élete

Trixi_Adzoa P>!

Humboldt úgy olvasott a növényekben, ahogy mások a könyvekben olvasnak: a növények felfedték előtte a természet folyamatai, a civilizációk és a földrészek kavargása mögött munkáló globális mozgatóerőt. Soha senki nem közelítette meg így és használta fel ilyesmire a botanikát.

176. oldal (Park, 2017)

Andrea Wulf: A természet feltalálója Alexander von Humboldt kalandos élete

Trixi_Adzoa P>!

A természet, a politika és a társadalom hárompólusú kapcsolathálót alkot, amiben mindegyik hatással van a másik kettőre. A társadalmakat a környezet alakítja; a természeti kincsek és erőforrások gazdaggá tehetnek egy nemzetet, és – ahogy Bolívar megtapasztalta – az érintetlen, vad tájak, mint például az Andok világa, erőt és bizonyosságot adhatnak az embereknek.

217. oldal (Park, 2017)

Andrea Wulf: A természet feltalálója Alexander von Humboldt kalandos élete

Kapcsolódó szócikkek: Simón Bolívar
Nikolett0907 P>!

Nem csak a műszerek, a mérés és megfigyelés érdekelte, hajtotta a szépség, a csoda iránti vonzódása is. Állította, hogy a természet jelenségeit feltétlenül mérni és elemezni kell, de tudta azt is, hogy a külvilágból érkező tapasztalatokra adott válaszaink alapjai érzékleteink és érzelmeink. „A természet iránti szeretetet” akarta az emberekben fellobbantani. Egy olyan korban, amelyben a tudósok a mindenség univerzális törvényei után kutattak, Humboldt arról írt, hogy a természetet az érzéseinken keresztül lehet és kell megközelíteni.

13. oldal

Andrea Wulf: A természet feltalálója Alexander von Humboldt kalandos élete

Bogas >!

Egyesek úgy vélték, hogy [Thoreau] „udvarias modorú, bár faragatlan, és kissé vidékies”, ám még a barátja és concordi szomszédja, Nathaniel Hawthorne is azt mondta róla, hogy „elviselhetetlenül unalmas alak”, aki szégyenérzetet kelt az emberben amiatt, hogy pénze és háza van, vagy írt egy olyan könyvet, amit el is fognak olvasni az emberek.

Park, 2017, 338.

Andrea Wulf: A természet feltalálója Alexander von Humboldt kalandos élete


Hasonló könyvek címkék alapján

David Attenborough: Titokzatos állatok nyomában
John Simmons: 100 híres tudós
Siegfried Niese: Hevesy György
Velner András: Jedlik Ányos
Hubert Mania: Isten mégis kockázik!
Paul Strathern: Newton
Elizabeth A. Dauncey – Sonny Larsson: Mérgező növények
Paul Davies: Egyedül vagyunk a világegyetemben?
Bertényi Iván: Nagy Lajos király
Georg Hauptfeld: Heller Ágnes