Hamis ​büszkeség (Alyss 4.) 20 csillagozás

Andrea Schacht: Hamis büszkeség

Egy ​hajnali órán holtan találják a kölni kereskedőasszony, Alyss férjét, Arndt van Doornét. A holttest mellett öntudatlanul ott fekszik a köszörűsmester, Mats. A nyomozással megbízott, sajátos eljárást követő ülnök szerint egyértelmű, ki követte el a gyilkosságot, noha a gyanúsított nem emlékszik semmire. Alyss és testvére, Marian azonban hisznek barátjuk ártatlanságában, ezért elhatározzák, hogy kiderítik az igazságot. A nyomozás előrehaladtával egyre több a megválaszolatlan kérdés és a lehetséges gyanúsított. Vajon mi dolga volt Kölnben a városból kitiltott Arndtnak? Hogyan került az elkábított Mats a gyilkosság helyszínére? Miért áll az ülnök érdekében, hogy több bizonyítékról tudomást se vegyen? Mindeközben Alyss háznépének élete tovább bonyolódik: új szerelmek szövődnek, eljegyzések és házasságok köttetnek, egyesek útra kelnek, mások hazatérnek… És végre az asszony előtt is felsejlik a boldog jövő reménye. Andrea Schacht (A kölni rejtély, Hozomány, A sólyom visszatér)… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Regényes történelem

>!
General Press, Budapest, 2014
360 oldal · ISBN: 9789636435615 · Fordította: Csősz Róbert
>!
General Press, Budapest, 2014
360 oldal · ISBN: 9789636436223 · Fordította: Csősz Róbert

Kedvencelte 2

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
anesz P
Andrea Schacht: Hamis büszkeség

Ebben a kötetben aztán történtek meglepő dolgok, meghökkentő fordulatok. Néha csak úgy kapkodtam a fejemet. Ennek ellenére, vagy éppen ezért tetszett ez a kötet is.
Bár ezek a szerelmi kapcsolatok csak nyúlnak, mint a rétes tészta. Lore volt ebben a részben a legtöbbet foglalkoztatott szereplő. Úgy látom, hogy a világ sajnos nem változik a fontos dolgokban.
Az események gyorsan peregtek, még beszélgetni sem tudtak olyan sokat egymással az emberek. Pedig ez 1404-ben játszódik. Elgondolkodtató, hogy miért hisszük, hogy a régmúltban lassabban múlt az idő, mindenre jobban ráértek? A regényből kiderült, hogy akkor sem lazsáltak, hiszen az üzlet vitele, a háztartás vezetése, a földműves munkák igencsak lefoglalták őket.
Már csak egy rész van vissza, hiányozni fognak a szereplők! :-(

>!
Dórica
Andrea Schacht: Hamis büszkeség

E kötet volt a sorozat legpörgősebb része. Szerencsére az írónő leküzdötte abbéli vágyát, hogy a lassan hömpölygő kezdet után félúton indítsa be a cselekményt; itt az első oldalaktól fogva izgatottak lehetünk. Nagyszerű történelmi krimi meglepő, összeérő, kibontakozó szálakkal.

>!
Hollóhát
Andrea Schacht: Hamis büszkeség

Szeretem ebben a sorozatban, hogy folyamatosan érzem rajta a fejlődést. Úgy látszik a végére érett össze igazán a recept. És a „szokásos” mellett ez a rész már egész sok meglepetést is tartogatott. Egy biztos, nem szeretnék a középkori igazságszolgáltatás kezei közé kerülni. Főleg nem gazdag, befolyásos barátok nélkül. De nem, még azzal együtt sem.

>!
Bur3sz
Andrea Schacht: Hamis büszkeség

Nagyon jó. Igaz, az előző résznél morgolódtam, de ez most tetszett. Már alig várom a folytatást.

>!
Drini
Andrea Schacht: Hamis büszkeség

Ez a rész egész gyorsan pörgött, de lassan jó lesz ha végre minden szál lezárul. Ebben a negyedik kötetben ez már el is kezdődött.
Tetszett, várom a befejezést.

>!
Purpur
Andrea Schacht: Hamis büszkeség

Nagyon megszerettem ezt a sorozatot, szinte már családtagnak érzem magam a szereplők között. Bár ez a rész jóval pörgősebb, eseménydúsabb volt az előzőekhez képest, valahogy mégis volt egy kis hiányérzetem. Az elején döcögött a sok ismétlés miatt (újra átvettük, ki kicsoda, és hogyan került a történetbe), a vége pedig kissé elnagyoltnak tűnt. Akkor most ki volt a gyilkos? És mi a helyzet a rózsákkal? Nem kaptunk egyértelmű választ. Azért ettől függetlenül szívesen követném még a család történetét, akár évszázadokon keresztül is (el is gondolkodtam, mi lesz majd, ha az utolsó részt is elolvasom – hiányozni fognak a szereplők :)). Ja, és nagyon tetszett Marian „munkaügyi pálfordulása”, igazi tanulság volt a saját életemre nézve is! ;)

>!
Virágszépe 
Andrea Schacht: Hamis büszkeség

Az Alyss sorozat negyedik része a könyv, aki idáig eljutott, annak bizonyára tetszik a sorozat és megszerette a szereplőket. Köln középkori városi élete folytatódik, több szálon követhetjük az eseményeket. Egyéni stílusú regény, szép lassan, követhetően történnek az események és talán éppen így a jó, mivel van idő arra, hogy megismerhessük a környezetet, a részleteket, a kort. Elképzeltem és beleéltem magam a történetbe, hiteles volt és szórakoztató, jól ötvözte a romantikát, kalandot, krimit, történelmet. Érdekes volt arról olvasni, hogyan működött a jogrendszer, a nyomozás ebben a korban.

>!
Habók P
Andrea Schacht: Hamis büszkeség

Ez már pörgős, eseménydús rész, izgalmasabb, mint a korábbiak.

>!
AustraliaFan
Andrea Schacht: Hamis büszkeség

Igen, ennyi volt, most majd várhatok egy évet a folytatására. Kár…..
Bár remélem az az ötödik már az utolsó rész lesz, mert kicsit kezd megfáradni a történet. Legalábbis nem tudom elképzelni, hogy egy újabb nyomozást és újabb hétköznapokat kapnánk. Ami persze tetszett, de négy rész után kellene valami fordulat. Mondjuk ha nem Köln lenne a helyszín újra, az határozottan jót tenne a történetnek. Már szinte mindenkit ismerek a városban:)))

Ja és szerelmi téren mi történt? Mire Alyss és John is szabad lett, Lord Norwich elkezdett haldokolni. Felháborító :D


Népszerű idézetek

>!
anesz P

Hildának is a legszigorúbban megtiltotta, hogy tejben megfőzzön hét pincebogarat, és a főzetet belediktálja a betegbe.
– De az lenyomja a lázat – morogta a házvezetőnő.
– Dehogy nyomja, egyszerűen csak gusztustalan.
– Az orvosság mindig gusztustalan.
– De a gusztustalanság magában még nem jelenti azt, hogy a szer hat is. Semmi pincebogár, Hilda!

88- 89. oldal

>!
Purpur

– Marian úr, az egészséges bosszankodás kiváló orvosság minden betegség ellen.

164. oldal

>!
Purpur

– Korábban bizony én is elkövettem ilyesmit, Marian úr. Nagy hiba volt.
– Igen, Hedwigis, tényleg hiba volt. De ha valaki belátja a hibáit, és nem követi el őket újra és újra, akkor már a helyes úton jár.

186. oldal

>!
Purpur

Az ember azt adja vissza, amit kap: az ütésre ütéssel válaszol, a jó tettre jó tettel.

286. oldal

>!
Purpur

A saját büszkeségünket lenyelni keserűbb, mintha egy varangyot nyelne le az ember.

307. oldal

>!
NewL P

Az emberek a középkorban is igazságosságra törekedtek: a gaztettek felderítésére és a bűnösök megbüntetésére. Igaz ugyan, hogy a középkori módszerek egyszerűbbek és olykor jóval kegyetlenebbek voltak, mint a mostaniak, az viszont már egyáltalán nem felel meg a valóságnak, hogy minden fogvatartottat addig kínoztak a börtönben, amíg be nem vallotta bűneit.
Abban az időben, amikor Alyss és háznépe élt, Köln városában különösen kifinomult jogrendszer volt. Kiemelkedő szerep jutott benne a laikus bíráknak, más néven ülnököknek, akik a tényleges bírákat segítették az ítéletek meghozatalában, és így tekintélyes polgároknak kellett lenniük. Erre a hivatalra csak az pályázhatott, aki már betöltötte a huszonnegyedik életévét, semmiféle testi hibával nem rendelkezett, feddhetetlen, büntetlen előéletű volt, és törvényes házasságból született. Jogi előképzettségre egyáltalán nem volt szükség e tisztség ellátásához, ez a feltétel csak jóval később, hosszas fejlődés eredményeként jelent meg.
Az ülnöki hivatal természetesen nagyon népszerű volt, mivel komoly tekintéllyel és bevétellel járt a viselője számára. Ezeket azonban ki kellett érdemelni. Az ülnöki testületet két csoport alkotta: az úgynevezett ülnöktestvérek és a tulajdonképpeni ülnökök. Az ülnöktestvérek voltak a tanoncok, akik közül a tulajdonképpeni ülnökök az utódaikat kiválasztották. A jelöltet a kiválasztás után az érsek „felavatta”, vagyis megerősítette a hivatalában, majd az újdonsült ülnök a kinevezése alkalmából meghívta hivatali társait egy kiadós lakomára.
A megválasztott ülnököknek ugyancsak két csoportja volt: az úgynevezett javadalmazott és a nem javadalmazott ülnökök; közülük az előbbiek már gyakorolták a hivatalukat, és azért fizetséget is kaptak, míg az utóbbiak „felkészülve” várták, hogy szerephez juthassanak.


A 14. század végén zajló nagy átalakulásokat követően – amelyet a rendi alkotmány aláírása pecsételt meg – elvileg már bármely tisztes kölni polgárt ülnökké választhatták. Ennek ellenére az ülnöki testületben rövid időn belül mégis ismét a régi nemzetségek, a patríciuscsaládok tagjai kerültek többségbe. Talán meg sem kell említeni, hogy mindezt vesztegetéssel érték el.
Az ülnököknek elsősorban az volt a feladatuk, hogy a vádlottakat kikérdezve felderítsék a bűncselekmények körülményeit, kihallgassák a tanúkat, megszemléljék a tetthelyeket, és jelentéseikkel megkönnyítsék az ítélkező bírák dolgát.
És hogy lakomákat rendezzenek.
Minden adandó alkalommal.


A sorozat következő kötete

Alyss sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Monika Feth: Az eperszedő
Susanna Ernst: A lelked bennem
Ken Follett: A katedrális
R. Kelényi Angelika: A grófnő árnyékában
Jennifer Ashley: Lord Mackenzie tébolya
Carrie Cooper: Ügynök tűsarkúban
Karen Rose: Sikíts értem
J. D. Robb: Halálos híresség
Ilona Andrews: Magic Burns – Perzselő mágia
Palotás Petra: Szárnyaszegett pillangók