A ​sólyom visszatér (Alyss 3.) 26 csillagozás

Andrea Schacht: A sólyom visszatér

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​tavasz közeledtével Alyss és háznépe izgatottan várja a két úton levő, Tilo és John of Lynne visszatértét. A férfiak helyett azonban csak egy hír érkezik: hajójukat kalózok támadták meg, és nem tudni, hogy élnek-e vagy halnak. Alysst mélységes aggodalom gyötri, mindeközben ráadásul a középkori Köln városát egy kegyetlen gyilkos tartja rettegésben: egy farkasmaszkos férfi. Áldozatai között nincs semmiféle kapcsolat, hacsak nem a pletyka, hogy mind eretnek volt… Miután Alyss apját is támadás éri, és csak a szerencsén múlik, hogy a férfi megmenekül a haláltól, gyermekei elhatározzák, kiderítik, ki állhat a gyilkosságok mögött. Valóban eretnekek voltak az áldozatok? Ha igen, akkor ki jelentette fel őket, és kinél? Ki rejtőzik a farkasmaszk mögött? A kérdések azonban, amelyeket feltesznek, egy olyan válaszhoz vezetik el őket, amelyre álmukban sem gondoltak. Andrea Schacht (A kölni rejtély, Hozomány) regényfolyamának következő részében tovább bonyolódik a kölni kereskedőasszonynak,… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Regényes történelem

>!
General Press, Budapest, 2014
408 oldal · ISBN: 9789636435851 · Fordította: Csősz Róbert
>!
General Press, Budapest, 2013
408 oldal · ISBN: 9789636434748 · Fordította: Csősz Róbert

Kedvencelte 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

anesz P>!
Andrea Schacht: A sólyom visszatér

Nagy kedvencem lett a sorozat, ebben a kötetben pedig gyorsabban peregnek az események is. Mégis, a fő vonzerő, a szereplők és kapcsolataik változatlanul lenyűgözőek. Kíváncsi vagyok a folytatásra, és egyre inkább fő kedvencemmé válik Gislindis, de Magister Jacob is nagyon jó figura, most kicsit többet tudtunk meg róla, és emberibb, sebezhetőbb oldalát is felvillantotta.
Eddig még nem írtam, de nagyon tetszenek a borítók, ízlésesek, jó a kezünkben venni őket, még akkor is, ha tudom, hogy egy könyvnél sokkal fontosabb a tartalom. Ez mégis külön esztétikai élmény számomra.

Hollóhát>!
Andrea Schacht: A sólyom visszatér

Abszolút éreztem a fejlődést az előzőrészhez képest. Nem ugrált olyan veszettül a párbeszédek között, a szereplők is kaptak bizonyos fejlődési teret. Amellett mindenki ugyan olyan szerethető, mint eddig, és a cselekmény is kalandosabb vizekre evez az elveszett hozomány megkerítésénél. Egyre inkább örülök, hogy folytattam, sőt beszereztem a részeket, mert valamiért nagyon bejön ennek az egésznek a hangulata.

Morzsa>!
Andrea Schacht: A sólyom visszatér

A német történelmi (jó, női történelmi ;-) könyvek szerzői közül (Iny Lorentz, Brigitte Riebe) mostanra ő lett a kedvencem. Az okot nem tudom, egyszerűen csak mesél, én meg megyek vele, még azt a rossz májamat is elfelejtem, ahogy a mindig szálkakeresésre kész szemem is szinte csak a betűket látja.
És nem csak a németek, hanem talán az összes „sorozat” könyv közül nem unom -még így harmadjára sem- a választott főhős kalandjait.
A korábbi könyveivel egy bajom volt: nem volt végük. Azaz volt nekik, de a minden könyvben jelenlévő krimiszál vagy egyáltalán vagy csak kurtán-furcsán záródott le.Jó, ez a krimiszál nem elsődleges a történetben, de akkor is :-D
Hát, most többet kaptunk, pontosabban VISSZAMENŐLEG is ellebbent egy pillanatra a fátyol…. pont csak annyira, hogy kell, hogy ennek is legyen folytatása (és tényleg, megnéztem az írónő német honlapját :-D), hiszen a formálódó főgonosszal Alyss és támogatói még nem vívtak meg, épp csak felálltak a saját alapvonaluk mögé, és lehúzták a rostélyokat.
Tehát nekem kedves meglepi volt, hogy információ éhségemet visszamenőleg is enyhíthettem, de aki esetleg ezt a kötetet venné először kézbe, az könnyen eltévedhet, mert csak a történet során fokozatosan elosztva kap némi -azaz koránt sem teljes körű fogalmat az előzményekről. Az egyetlen útmutató megvásárlás előtt, hogy nem ezzel kellene kezdeni, max. csak a címben szereplő VISSZATÉR szó, de talán nem ártott volna mégsem 1-2-3 jelöléssel ellátni Alyss történeteit.

Bur3sz>!
Andrea Schacht: A sólyom visszatér

Mennyit jelent egy regény tartalmának a fordítás. A Hozományt más fordította, és be kell vallanom, jobban tetszett. Ez a rész így drasztikusabb, nyersebb lett. A történet nem lenne rossz, ám ott van részemről a „csak…”.

Purpur>!
Andrea Schacht: A sólyom visszatér

Nehéz újat írni az előző részekhez képest. Az biztos, hogy nagyon megszerettem ezt a sorozatot, és olvasás közben mindig úgy érzem, mintha hazatérnék egy másik otthonba, egy másik családhoz. Már előre félek, mi lesz, ha az utolsó kötetet is kiolvasom – akkor hová fogok majd hazatérni? :)

Viccen kívül, a középkorról olvasni általában véres és hátborzongató vállalkozás, hiszen a legtöbb könyv csak a „sötét” oldalára koncentrál. De mint minden korszaknak, ennek is biztosan voltak szerethető részletei – és ezért is tetszik a sorozat, mert a „szükséges” gonoszságok mellett a középkor egy másik, szokatlanabb, mondhatni szebb arcát is próbálja bemutatni.

ribizlii>!
Andrea Schacht: A sólyom visszatér

Na végre! Ezt a pörgő eseményt, izgalmas mesélést vártam az első két résztől is. Lendített az izgalmon, hogy az első két részben feltett nyitott kérdések is válaszra találtak. Fél csillag levonás, mivel jobban kibontottnak gondoltam az eretnekség témáját az előszó miatt, de inkább Alyss és háza népe körül hangsúlyosabb a cselekmény.

Drini>!
Andrea Schacht: A sólyom visszatér

A történet szépen folytatódik. Egy gondom volt csak, hogy az előző részben Master Jakob és Alyss még magázódott, itt tegeződtek. Ez vajon a fordító hibája? Mindenesetre fura volt.
Kíváncsi leszek mi lesz a vége.

Virágszépe >!
Andrea Schacht: A sólyom visszatér

A középkori Kölnben játszódik a történet. Az írónőtől megszokhattuk a romantikus, jó és rossz szereplőket, de a történelmi háttér valós. Sőt valóságosak a bemutatott élethelyzetek is. Igazán hangulatos, fordulatos regény.

AustraliaFan P>!
Andrea Schacht: A sólyom visszatér

Még mindig nem tudom, hogy mi fogott meg ebben a sorozatban, de változatlanul imádom, és nagy lelkesedéssel olvasom.
Most már biztos, hiába könyvtári, kell otthonra is. Felkerült a kívánságlistámra:)


Népszerű idézetek

Virágszépe >!

Az eretnekség, akárcsak régen, úgy ma is az egyház véleményétől való eltérést jelenti. Ezt a magatartást herézisnek, vagyis önálló szemléletnek is nevezik. Megvetést érdemel mindenki, aki önállóan mer képet alkotni a világról.

(első mondat)

Purpur>!

Mindenre van valami megoldás. Csak néha előfordul, hogy nem tetszik valakinek.

311. oldal

Purpur>!

…írás közben a gondolataim mindig befurakodnak az akaratom és a kezem közé, amitől a kezem különösen ügyetlenné válik.

41. oldal

Purpur>!

Minden az adagoláson múlik. Kis mennyiségben még a legerősebb méreg is orvosság.

107. oldal

Purpur>!

Be kell látnom, hogy a gyógyítás művészetének is megvannak a maga korlátai.

229. oldal

Purpur>!

– Ez a legrosszabb válasz, ami csak adható, Gislindis. Ugyanakkor a lehető legbölcsebb is.

232. oldal

Purpur>!

Iránymutatás nélkül az ember könnyen letér a helyes útról.

243. oldal


A sorozat következő kötete

Alyss sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Fabian Lenk: A hamis király
Ariana Franklin: A cambridge-i vérvád
Ken Follett: A katedrális
Bíró Szabolcs: Sub Rosa
Rita Falk: Gőzgombóc blues
Nele Neuhaus: Hófehérkének meg kell halnia
Akif Pirinçci: Bársonytalpon oson a halál
Charlotte Link: Fogócska
Monika Feth: Az eperszedő
R. Kelényi Angelika: A grófnő árnyékában