Az ​uzsonnatolvaj (Montalbano felügyelő 3.) 42 csillagozás

Andrea Camilleri: Az uzsonnatolvaj Andrea Camilleri: Az uzsonnatolvaj

Montalbano felügyelő nem panaszkodhat tétlenségre, mert Vigatában, e varázslatos szicíliai városkában egyszerre két gyilkosságra derül fény. Az első áldozat egy ismeretlen tunéziai holttestére egy halászbárkán bukkannak rá, majd egy vigatai kereskedő megkéselt tetemét találják meg lakóházának liftjében. A két eset között látszólag semmi összefüggés nincs.

Sciasciától tanultam: a krimi a legbecsületesebb irodalmi műfaj, mert az olvasó és az író egyenrangúak; az olvasótól ugyanolyan szellemi erőfeszítést kíván, mint a történet írójától. (Andrea Camilleri)

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Bastei Budapest, Budapest, 2001
280 oldal · ISBN: 9632965000 · Fordította: Lukácsi Margit
>!
Bastei Budapest, Budapest, 2001
278 oldal · ISBN: 9632965000 · Fordította: Lukácsi Margit

Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Andrea Camilleri: Az uzsonnatolvaj

Első könyvem Camilleritől, mondhatom első benyomásaim alapján: nagy felfedezés! Hébe-hóba láttam egy-egy részt a TV-ben Montalbanóból, ami meg sem közelítette a könyvben elém tárt sziciliai hangulatot, atmoszférát. Ez a déli lazaság vetekszik Maigret Párizsának világával – imádom, szintúgy mint azt. Azonban nála nem az ivás a passzió, Salvó egyszerűen jól akar élni, finomakat enni, dühét – ha kell – kiengedni, apró bosszúkkal felhívni a bűnösök figyelmét vétkükre – egyszerű, hétköznapi ember, aki kitűnően végzi munkáját – ezért vannak sikeres esetei. S mégegyszer: a sziciliai átmoszféra és életérzés páratlanul átjön. Ajánlom!

4 hozzászólás
ppeva P>!
Andrea Camilleri: Az uzsonnatolvaj

Sikerült alaposan összekevernem a Montalbano felügyelőről szóló krimik időrendi sorrendjét, és már csak az első rész van hátra. :) De időrendtől függetlenül is élvezhető.
Éhesen nem szabad belekezdeni, mert ez a felügyelő egy gasztromán! Nyomozásai előtt, után, alatt, közben úgy tud enni, hogy az embernek csöpög a nyála a könyvre…

pipacstappancs>!
Andrea Camilleri: Az uzsonnatolvaj

Egy szicíliai származású olasz író krimije- azt hiszem, ebben a meghatározásban nagyjából benne foglaltatnak a könyv gyengéi és erősségei (már amennyire az olasz ismereretségeim alapján következtetni mertem.)
– Az olaszok imádnak enni. Annyira ínycsiklandóan vannak megemlítve Montalbano étkezései, hogy már csak egy menü felvillantása után is legszívesebben felfalnám a hűtőnk egész tartalmát!
– A krimi-sorozat pörgős és izgalmas. Igazi bűnbandák és maffiózók vannak benne, akik nem mindig buknak le. (élethű…)
-De nekem néhol kicsit kapkodó a történetvezetés: túltördelt és olykor zavaros az elbeszélés. Montabano úgy cikázik a nyomozás helyszínei között, mintha teleportálna, míg mi elolvassuk a gondolatait…

Összességében tudom ajánlani.. Ha fiam lenne, kb 12 évesen adnám a kezébe, ha lányom, és hasonlít az anyjára, minimum 17. :D

vargarockzsolt>!
Andrea Camilleri: Az uzsonnatolvaj

Az uzsonnatolvaj jóóóó!
Montalbano az olasz Maigret, csak kicsit(?) közönségesebb, és nem inni jár bárokba, hanem enni, enni, enni, nagyszerű olasz kajákat, és közben azért megoldja az aktuális bűnügyet.
Montalbano undorító, egoista negyvenes, de érző szíve van. Montalbano balos, utálja a titkosszolgálatot, a barátnőjének állandóan hazudik, de nem akar rendőrkapitány lenni, és nem akarja ott hagyni Sziciliát.
Montalbano ikon, olvassatok Montalbanoról, alakítsatok Montalbano klubokat! – ezt írtam egy éve (máshol), aztán a TV majdnem mindent tönkretett. Persze, a könyveket nem tudja tönkretenni, Camilleri Montelbano krimijeit most is érdemes elovasni.

ÁrnyékVirág P>!
Andrea Camilleri: Az uzsonnatolvaj

Tisztelettel jelentem, hogy a hűvös, ironikus, gondolkodó északolasz Brunetti felügyelő mellé új kedvenc olasz nyomozót ismertem meg: Montalbano szöges ellentéte, vagyis kissé lusta, nem riad meg némi trükközéstől, legyen szó magánéletről vagy munkáról, káromkodik, példás családi élettel sem büszkélkedhet, de mégis nagyon emberi és szeretnivaló.
És igazi olaszként mindkettőjük napjának a fénypontja egy jó ebéd vagy vacsora, egy pohár finom olasz bor kíséretében.
Jó kis krimi ez, nem feszegeti a műfaj határait és nem akar többnek látszani, mint ami. Akárcsak Montalba', aki köszöni, jól érzi magát Vigatában, és esze ágában sincs előrelépni a ranglétrán, hogy máshova helyezzék át.
A történet maga nem nagyon bonyolult, néhány szükséges csavar azért van benne, de az igazi szicíliai sava-borsát az árnyalatok adják meg: a maffia, a prostitúció, az illegális bevándorlók kérdése, a korrupció…
Krimit és/vagy Olaszországot kedvelőknek melegen ajánlom.

Deák_Juli>!
Andrea Camilleri: Az uzsonnatolvaj

Nagyon lehet Montalbanót szeretni. Persze csak akkor, ha az ember nem éhes… korgó gyomorral nem szabad olvasni. Szicíliát is nagyon lehet szeretni. Éhesen és jóllakottan is.

Mindezek dacára valahogy ez a könyv azt az érzést kelti, a szerző nem írta meg rendesen. Csak működteti a „Montalbano-mítoszt”.

Gregöria_Hill>!
Andrea Camilleri: Az uzsonnatolvaj

Két Camillerit hoztam ki a könyvtárból, eleve találomra, és nem dicsekvésből, de még ezt a kettőt is sikerül(t) a rossz sorrendben olvasnom, szóval nem voltam valami felkészült. Illetve annyiban igen, hogy sokan ajánlották, még az olasz barátnőm is, aki csak óvatosan ajánlgat nekem kortárs olaszokat, illetve láttam, hogy majdnem mindenki nagyon sokra értékelte. Én meg állok itt hülyén a rossz sorrendemmel, plusz még annyira nem is tetszett. Maga a sztori egy idő után nem volt annyira fordulatos, és én nem avattam új kedvenc nyomozót sem. De lehet, hogy ahhoz kevés egy könyv. De vitathatatlan, hogy a szicíliai vonal megfogott, a karakterek, a hangulat, a szépiás spagetti és a tűzdelt márna. Tengerparton.
A víz alakja van még nálam, szerintem adok neki még egy esélyt.

9 hozzászólás
fülcimpa>!
Andrea Camilleri: Az uzsonnatolvaj

Ha a felügyelő magánéletét szeretném nyomon követni, akkor ezt A hegedű hangja előtt kellett volna olvasnom, de tudhattam én? Dehogy. Örülök, hogy egy kedves moly megismertetett Camillerivel, a fejemben majd kialakul a kronologikus képsor. A sztori újra klassz volt. Most figyeltem föl, hogy micsoda neveik vannak a zsaruknak: Kappan, Kakas, Gerle :) Aztán az egyik titkosszolgálatos törpe muki: Körte.
Az író imádja a kicsit perverz szexuális dolgokat, ez most már egyértelmű számomra.
Jöhet a következő krimi.

polzsanna>!
Andrea Camilleri: Az uzsonnatolvaj

Hiába jó a magyar fordítás, Camilleri csak olaszul az igazi.

nyolcadikutas>!
Andrea Camilleri: Az uzsonnatolvaj

Mély humánum, könnyedség, humor, emberközpontúság.
A füllentő, haspók Montalbano kivételes karakter.
Könnyed és szórakoztató.


Népszerű idézetek

fülcimpa>!

Volt még ideje a Valentével való találkozásig. Megállt annál az étteremnél, ahol legutóbb is ebédelt. Fölfalt egy adag zsemlemorzsában megforgatott, lángolt kagylót, egy jó nagy tányér kagylós spagettit fehéren és egy szurokfűvel megszórt, csőben sült rombuszhalat karamellizált citrommal a tetején. Az egészet narancssodós csokoládépudinggal tette teljessé. A végén fölállt, bement a konyhába, és egyetlen szó nélkül, meghatottan szorított kezet a szakáccsal.

216. oldal Bastei, Bp. 2001.

Kapcsolódó szócikkek: citrom
3 hozzászólás
fülcimpa>!

Ez az igazi szicíliai barátság, amely a kimondatlanra épül, arra, amit csak megérzünk: a baráttól nem kell kérni, ő az, aki magától megért mindent, és aszerint cselekszik.

192. oldal Bastei, Bp. 2001

Szédültnapraforgó>!

A filozófiatanítást valami olyasféle tantárggyal kellene helyettesíteni, amit mondjuk úgy hívhatnánk, hogy „használati utasítás”. Akkor talán több értelme lenne.
– Minek a használati utasítása?
– Az életé, tisztelt uram. Tudja, mit ír Benedetto Crose az emlékirataiban? Azt írja, hogy tapasztalat útján tanulta meg, hogy komoly dologként, megoldandó problémaként kell felfogni az életet.

259. oldal

3 hozzászólás
blackett>!

Minden közösségben kell valaki, aki a vécét pucolja. De ez nem jelenti azt, hogy aki a vécét pucolja, az ne tartozna a közösséghez.

245. oldal

nodael >!

Miközben ettek, Aisha valószínűleg az élete történetét mesélte el neki, ám időközben elhagyta a franciát, és végig arabul beszélt. A felügyelő mindenesetre élénken követte: amikor az öregasszony képe földerült, ő is nevetett; ha az öregasszony elszomorodott, ő is gyászos képet vágott.

1 hozzászólás
szedmond01>!

Manapság, amikor az idióták okosnak álcázzák magukat, nem könnyen találkozik az ember egy ilyen hamisítatlan példánnyal.

Gitta_Bry IP>!

Az amerikai filmekben elég, ha a rendőr bemondja az autó rendszámát, és két perc sem telik bele, máris megmondják neki az autó gazdájának nevét, hogy hány gyereke van, milyen színű a haja, és hány szál szőr van a seggén.

165. oldal


A sorozat következő kötete

Montalbano felügyelő sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Leonardo Sciascia: Mint a bagoly nappal
Leonardo Sciascia: Kiváló holttestek
Irene Adler: A bűn fejedelme
Rita Monaldi – Francesco Sorti: Imprimatur
Mario Puzo: A Keresztapa
Mario Puzo: A szicíliai
Tara Monti: La mattanza – Sorsforduló
Borsa Brown: A maffia szívében
Ottavio Cappellani: Ki a fene Lou Sciortino?
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza