Az ​agyagkutya (Montalbano felügyelő 2.) 36 csillagozás

Andrea Camilleri: Az agyagkutya Andrea Camilleri: Az agyagkutya

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Szicília: napfény, tenger – és a maffia. Hamisítatlan szicíliai környezetbe, a „legjellegzetesebb s egyben legkitaláltabb” kisváros, Vigata varázslatos világába vezet az izgalmas történet. Montalbano felügyelő egy látszólag hétköznapi áruházrablás és maffialeszámolás mögött meghúzódó, ötven év távlatába visszanyúló bűnügyben nyomoz. Görög Tano, a halála óráján „éneklő” maffiavezér egy fegyverraktár helyét árulja el a felügyelőnek, aki a hely oldalába vájt barlang mögött, egy rejtett üregben fiatal pár szertartásosan elrendezett, mumifikálódott holttestére bukkan, akiknek örök álmát egy életnagyságú agyagkutya őrzi. Montalbanót vadászösztöne nem hagyja nyugodni…

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Bastei Budapest, Budapest, 2001
324 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632964799 · Fordította: Lukácsi Margit
>!
Bastei Budapest, Budapest, 2001
328 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632964799 · Fordította: Lukácsi Margit

Enciklopédia 4


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Gregöria_Hill>!
Andrea Camilleri: Az agyagkutya

Előző olvasásom és értékelésem után (https://moly.hu/ertekelesek/3873271) mégis tettem még egy próbát a sorozattal és Montalbano felügyelővel. És ezt nagyon jól tettem, szerintem ez volt a legjobb rész. Megvolt benne a szicíliai couleur local, a táj, a szeretett gaszro szál és emellett olvasott is a felügyelő (Montalbánt, érted ugye, amit amúgy én is). Emellett volt egy hangsúlyos történelmi szál is, amiből végül is kibomlott a bűnügy. Nagyon tetszett ez a rész.

fülcimpa>!
Andrea Camilleri: Az agyagkutya

A letehetetlen kategória egyik mintapéldánya, őrületes mondatok, szédületes, vicces nevek, és maga a történet… hm, elmés, jól kiagyalt.
Minap beszéltünk róla, hogy talán simán lehet krimit, forgatókönyvet írni, csak kell egy jól kiagyalt csavar, ami elé felépíted a dolgokat. Nyújtsa fel a kezét, aki szintén úgy érzi, hogy jééé, ez végtelenül egyszerű?
De így, ahogy Camilleri teszi? Na, így már nem is olyan…

1 hozzászólás
egy_ember >!
Andrea Camilleri: Az agyagkutya

Nem CSI – Montalbano
Tulajdonképpen nincs semmi bajom a CSI sorozatokkal, időnként meg is nézek egyet-egyet (kivéve a Miamit, mert az azért gáz), de olvasni jobban szeretek olyan krimit, ami megdolgoztat. Amiben egy „nagysebességű vérspriccből” (vagy miből) nem következik automatikusan, hogy az elkövető negyvenes fehér férfi, kék boxeralsóban. Szóval az olyan krimiket szeretem, amikben van egy karakteres nyomozó, aki kérdezget, töpreng, kombinál, lelki mozgatórugókat keres, ilyesmik. (Esetleg iszik, cigarettázik, lelkibeteg, jókat eszik, nőcsábász, de ez már fakultatív.) Azt meg külön szeretem, ha ezeket a dolgokat Európában csinálja. Például Szicíliában, mint Andrea Camilleri nyomozója Montalbano felügyelő. Jó történetek, jó hely- és korrajz, jó figurák – minden adott egy jó krimihez.

3 hozzászólás
BabusM>!
Andrea Camilleri: Az agyagkutya

Montalbanóban eddig még nem csalódtam. Bár a többi kötetben nem tűnt fel, hogy ennyire kérkedne a műveltségével… Férfihíúság…

>!
Bastei Budapest, Budapest, 2001
324 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632964799 · Fordította: Lukácsi Margit
blackett>!
Andrea Camilleri: Az agyagkutya

Azt szeretem a legjobban Camilleri-ben, hogy időnként gondol egyet, fogja a prózaírás egyes szabályait, begyömöszöli egy bőröndbe, és ráül. És ez még működik is neki.
Amúgy meg szerelmes vagyok Montalbanóba, igaz, élőben nettó fél óra alatt az agyamra menne.

Gelso>!
Andrea Camilleri: Az agyagkutya

A hegedű hangjával kezdődött, aztán már nem tudtak leállítani – talán valamennyi itthon létező Camilleri könyvet elolvastam…(egyet meg is bántam…) Imádom a stílust, letehetetlen könyv, jók és életszerűek benne a helyzetek, jók a poénok – (a fordítónak köszönhetően magyarul is működnek). Kedvelem filmben is, bár kissé vontatott – de Montalbano alakját még az 5 éves kisfiam is várta annak idején, amikor először ment a tvben.

Shil>!
Andrea Camilleri: Az agyagkutya

E kötet óta imádom a kopasz, kissé beképzelt, de zseniális felügyelőt. És sírok, hogy alig fordították magyarra a Montalbano sorozatot. :(

galu>!
Andrea Camilleri: Az agyagkutya

A novellagyűjteménye után lesben álltam megfizethető antikvár Camilleri-könyvekre, mert úgy éreztem tetszenének. Az agyagkutya elolvasása után kijelentem, hogy a megérzés helyesnek bizonyult :)

Viszont nehéz megfogalmazni, hogy miért is tetszett ennyire. A cselekmény körkörös szerkezete talán az egyik, de nem a legfontosabb tétel (Montalbano egyszerre három-négy, nem összefüggő ügyben nyomoz párhuzamosan). Ennél szerintem többet tesz hozzá, hogy a szerző az bűnügyeket valójában arra használja, hogy bemutassa az északi és szicíliai gondolkodásmódból fakadó konfliktusokat, a modern Olaszország problémáit, ráadásul mindezt úgy, hogy egyáltalán nem nyomasztó, sőt, szórakoztató az eredmény.

Erre a legjobb példa talán Montalbano maga. Csak egy nőt szeret, de képtelen vele sok időt eltölteni. Imád enni, de főzni nem tud. Habár a törvény embere, hatékony rugalmassággal kezeli a szabályokat. Habár alapvetően jó ember, azért a kicsinyes bosszúk és az értelmetlen rivalizálás (ld. Mimi) sem ismeretlen terep a számára.

Az agyagkutya is egy szórakoztató, és nagyon olasz bűnügyi regény, ami sok szempontból többet nyújt, mint vártam.


Népszerű idézetek

Gregöria_Hill>!

[…] a felügyelő egy ugyancsak szövevényes krimit olvasott egy barcelonai írótól, akinek ugyanaz volt a vezetékneve, persze spanyolosan, mint az övé: Montalbán. Egy mondat különösen megragadta: „A pisztoly hideg gyíkként aludt.”

6. oldal

nodael >!

– Megmagyarázom. Bizonyára látta már Pieter Brueghel Gyermekjátékok című képét.
– Kicsoda? Én? Én nem – felelte ijedten Ingrassia.
– Nem tesz semmit. Akkor biztosan látott valamit Hieronymus Boschtól.

Hat


A sorozat következő kötete

Montalbano felügyelő sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Donna Leon: Végzetes áradás
Borsa Brown: A maffia gyermekei
Mario Puzo: A Keresztapa
Tara Monti: La mattanza – Sorsforduló
Roberto Saviano: Gomorra
Jonathan Holt: Meggyalázva
Dan Brown: Angyalok és démonok
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye
Baráth Katalin: A türkizkék hegedű
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza