Fekete ​éjbe nézve 17 csillagozás

André P. Brink: Fekete éjbe nézve

Joseph ​Malan fiatal dél-afrikai néger a kivégzését várja a börtönben: megölt egy fehér nőt. És Malan előtt elvonulnak ősei, Lea, a rabszolgalány és Adam, a gyilkos, a lázító Moses és Dlamini-Daniel, aki a szerelméért vesztette el a szeme világát, Abraham és gyönyörű fehér bőrű felesége, és mind a többiek, akiken átgázolt a történelem, akiket megnyomorítottak, megkínoztak a baas-ok, a fehér urak, és akik mégis éltek, szerettek szenvedéllyel – és szájról szájra adták a család történetét. Hogyan merült le Joseph Malan, a kirobbanóan tehetséges színész olyan mélyre a vigasztalan éjszakában, hogy onnan már nincs visszaút: miért ölte meg szerelmét, Jessicát? – erről szól a regény. A halálraítélt újra végigéli szomorú-színes gyerekkorát, férfivá érését, szerelmeit; az Angliában eltöltött éveket; a Dél-Afrikába való visszatérést, a színtársulat-alakítást és a szüntelen hajszát, a vad űzetést, a Jessicára találást és végül a remények, tervek ellobbanását. A dél-afrikai író regénye –… (tovább)

Eredeti cím: Looking on Darkness

Eredeti megjelenés éve: 1974

>!
Európa, Budapest, 1980
522 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630721864 · Fordította: Betlen János
>!
Európa, Budapest, 1980
522 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630721864 · Fordította: Betlen János

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 11

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Outwar>!
André P. Brink: Fekete éjbe nézve

Afrika (mint kontinens) irodalma rendkívül színes,de nyelvi szempontból közelítve mégis inkább angol vagy francia. Az angol nyelvű irodalom Dél Afrikára jellemző leginkább és ennek kiemelkedő képviselője André P.Brink. Könyveiben sokat foglalkozik fekete afrika múltjával,már ez önmagában kiemeli a térség irodalmárai közül. Ennek a könyvnek a főszereplője Joseph Malan,aki megöli fehér szeretőjét. Ezzel kezdődik a történet,majd a nagyszerű felépítésnek köszönhetően visszavisz a múltba és szép lassan rámutat a miértekre. Nehéz megítélni,hogy tulajdonképpen mi volt Malan nagyobb bűne : hogy megölte a szeretőjét,vagy az,hogy a szeretője fehér volt. Ugyanis létezik vagy létezett egy ún. Erkölcstelenségi Törvény,amely tiltja a színes és fehér bőrűek közötti nemi kapcsolatokat. Malan visszaemlékezései több generációra nyúlnak vissza. Ősei és a saját életútja is rendkívül elgondolkodtató. Meg kell ismertetnem veletek egy számomra ezidáig ismeretlen fogalmat,ami az APARTHEID. Ez tulajdonképpen a Dél Afrikában élő fehér kisebbség 1994 ig alkalmazott politikája a feketékkel szemben,aminek lényege a faji elkülönítés. Nem egyszerű rasszizmusról van szó,a dolog ennél sokkal összetettebb. A könyv minden lapján érződik ez a dolog. Viszont pont emiatt érdekes,hogy néha magam sem tudtam ki fehér és ki fekete a szereplők közül. Azt hiszem ez az ellentmondás teszi felkavaróvá a történetet. A könyv évekig be volt tiltva az állítólagos pornográf volta miatt.

M_Lívia>!
André P. Brink: Fekete éjbe nézve

Túlságosan nyomasztó volt ez a regény. Túl töményen adta azt, amit adott. A végén pedig felmerülhet a kérdés, hogy létezik-e ember egyáltalán. Vagy csak embertelenség van…


Népszerű idézetek

giggs85>!

– Apám havi négy fontot keresett, én száz randot. Mégis gazdagabb volt nálam, mert nem tudta, hogy szegény.

302. oldal

giggs85>!

Egy nyáron almát is kaptunk, mert túl sok termett, és valaki azt javasolta, ne csak a disznók, hanem mi is kapjunk belőle.

139. oldal

giggs85>!

Gondold meg, mi minden megy veszendőbe a világon, csak mert az emberek félnek embernek lenni.

174. oldal

giggs85>!

– Rossz nap a vasárnap.
– Azért, mert Isten nem dolgozik ma?
– Istennek ehhez semmi köze.
– Mit csinál mostanában, mama? Olyan régen megteremtette már a világot.

119. oldal

Kapcsolódó szócikkek: vasárnap
giggs85>!

Hackneybe költöztem. Megvallom, gyakran visszavágytam a Belsize Park-i kényelembe és jólétbe. Könnyű megvetnie a jólétet annak, aki mindennap benne él, gondoltam cinikusan: ugyanígy könnyen lát a szegénységben erényt, aki nem nélkülöz; könnyen ajánlhatja másoknak a mártíromságot, akit a széltől is óvnak.

224. oldal

giggs85>!

Az Úr adta, az Úr elvette. Nem tudom érte áldani a nevét.

336. oldal

>!

Két könyv rendszeresen hiányzott a polcról. Szeles napokon a legnehezebbet, Marx művét Grace mama használta: vele támasztotta ki a konyhaajtót. A Káma Szútra pedig igen kelendő volt Dulpert baráti körében.

172. oldal

>!

-Szerintem a bölcsesség egyszerűen az a képesség, hogy az ember szabályozni tudja, miként reagál a külső ingerekre.

248. oldal

>!

Nem sokkal azután, hogy Madridba érkeztem, hírét vettem a pamplonai fesztiválnak, s azonnal odautaztam. Az első corridáról hányingerrel, undorodva távoztam, de három nap sem telt bele, s magam is aficionadó-vá váltam. Azt hiszem, többet tudtam meg a színházról tíznapi bikaviadal-látogatás alatt, mint összes turnémon együttvéve. Tökéletes előadás volt, a legősibb, a legelemibb színház. Pontos, mint a balett, és látványos, mint a cirkusz.

245. oldal

>!

-Hívő vagy?
-Nem, de megpróbálok az lenni. Szeretnék, de néha az az érzésem, hogy a hit az ártatlanságra hasonlít; olyasvalami, amit elveszítünk.
-Túl könnyű kibúvó.
-Éppen ezért nehéz.

377. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Wilbur Smith: Kék horizont
Nelson Mandela: A szabadság útján
Deon Meyer: Láz
J. M. Coetzee: Életképek
Wilbur Smith: Igazi férfi
David Lytton: A ketrec szabadsága
J. M. Coetzee: Elizabeth Costello
Stuart Cloete: A harcos nép
Damon Galgut: Az ígéret
J. M. Coetzee: Szégyen