Boszorkányvilág 7 csillagozás

Andre Norton: Boszorkányvilág

Egyetlen ember a csodák bolygója ellen.

Simon Tregarth egykori ezredes űzött vadként bujkál. A vadászat közeledik a halálos végkimenetelhez. Tudva, hogy ebből a kutyaszorítóból csak valami rendkívüli kiút létezhet, elfogadja Jorge Petronius minden képzeletet felülmúló ajánlatát. Átadja magát a misztikus hírű Veszélyes Ostromkőnek, a Hatalom kövének, mely ítélkezik az ember fölött, meghatározza értékét, majd elküldi egy olyan világba, ahol teste és lelke otthonra lel. A választás egyszeri és megfordíthatatlan; nincs visszatérés, s ha egyszer odajutott, soha többé nem menekülhet a Boszorkányvilágból.
Ez az első kötet A Csillagember fia és az Időharcosok írójának fantasztikus Boszorkányvilág ciklusából!
A Boszorkányvilág egy hatalmas kaland, tele szupertudománnyal és boszorkánysággal. És ez a romantikus fantázia Burroughs, Tolkien és Brackett legismertebb műveit juttatja az olvasó eszébe – s mégis: eredeti Andre Norton marad!

Eredeti mű: Andre Norton: Witch World

Eredeti megjelenés éve: 1963

>!
Phoenix Könyvek, Debrecen, 1993
188 oldal · ISBN: 9637457182 · Fordította: Nemes István, Pákodzy Andrea

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Noro 
Andre Norton: Boszorkányvilág

Az 1960-as években Andre (leánykori nevén Alice) Norton fogta, és megújította a planetáris románc zsánerét. A hagyományokhoz hűen fogott egy földi embert, aki odahaza nem találta a helyét, és őt tette meg egy idegen világban játszódó történet hősévé. De ez a hős már nem a századelő übermacsó figurája, aki azonnal szuperhős lesz a barbárok között. Simonnnak az új hazájában is meg kell találnia a helyét, és nem uralja úgy az egész történetet, mint a régi vágású kalandorok. Jut hely mellette néhány érdekes és fontos mellékszereplőnek is.
A boszorkányvilág talán az egyik legelső mágia vs. technika típusú fantasy. Néha össze is mossa a kétféle tudományt, ami szintén a planetáris románcok jellemzője. De amíg ez elődeinél inkább kiforratlanság volt, addig itt már koncepció, és a könyv végére letisztul a kettő ellentéte, többféle értelemben is. Érdekes egyébként, hogy a technológiát teszi meg a kettő közül inkább a gonosz eszközének. A világban létező kultúrák is érdekesen lettek kidolgozva: igaz, hogy kissé archetipikusak, de 180 oldalon sokkal többre nem futja. A könyvnek viszont jó pár folytatása létezik angolul, és úgy hírlik, Norton jobban is kibontotta bennük a témát.

1 hozzászólás
>!
stenonisfromperelin
Andre Norton: Boszorkányvilág

Valami hiányzott számomra ebből a könyvből. Ésszel felfogom, hogy minden eleme a helyén van, és azt is, hogy azért nem tudhatok meg többet a világról, az azt benépesítő kultúrákról, a boszorkányok erejéről és millió egyébről, mert Simonnal együtt fedezzük fel mindezt, de úgy érzem, igazán lehetett volna kicsit… nem is tudom, kíváncsibb vagy türelmetlenebb, mert így én is csak egy kicsit kaptam mindenből, és ez a sok kicsi számomra nem állt össze egységes egésszé.

>!
Istris
Andre Norton: Boszorkányvilág

Talán a könyv írásakor még új elképzelés volt párhuzamos világba utaztatni hősünket, amit természetesen meg kell menteni, és erre hogy-hogynem csak a főhősünk képes. Vélhetőleg Stephen Lawhead is ebből merítette az Albion dala trilógia alapjait, de ott legalább megmaradt az író az általa kitalált világ keretein belül és leszüretelte az egész világot, míg ebben a könyvben a sci-fi író egy csepp fantasyt csöppent a műbe csak az íze végett. Olyan se ez, se az lett a végeredmény. Szerintem mind két világ bőséges lehetőséget ad egy remek könyv írására mind a mai napig, mindkettő kifejezetten érdekes a maga nemében, de nem biztos, hogy érdemes összekeverni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen Donaldson: A Kárhozat Urának átka
Neal Stephenson – Nicole Galland: A D.O.D.O. felemelkedése és bukása
Orson Scott Card: Bűvölet
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a szekrény
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei II.
George R. R. Martin: Kardok vihara
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Kresley Cole: A sötétség démona
Soman Chainani: Jótett helyébe
Deborah Harkness: Az élet könyve