Napóleon ​és a nők 5 csillagozás

André Castelot: Napóleon és a nők

A könyv egy regényes szerelmi életrajz Napóleonról. A Sasfiók címmel a Reichstadti hercegről (II. Napóleon) szóló sikeres könyv szerzője most arra a kérdésre keresi a választ, hogy honnan eredt a császár nőgyűlölete. Azt mondják, a császári udvar hölgyeivel szemben gyakran engedett meg magának gunyoros, egyesek szerint otromba megjegyzéseket. Castelot szerint a kérdés annál is érdekesebb, mert Napóleon személyes kapcsolata a nőkkel hosszú távon meghatározta a francia nők helyzetét, és még törvényeire is rányomta bélyegét. Castelot tétele szerint Napóleon nőgyűlölete valójában egyetlen asszony, a Joséphine hűtlensége miatti bosszúvágyból táplálkozott. A könyv az 1999-ben megjelent kiadás utánnyomása.

>!
Európa, Budapest, 1999
246 oldal · ISBN: 9630766434 · Fordította: Somogyi Pál László

Kedvencelte 2

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Keikorca P>!
André Castelot: Napóleon és a nők

Nagyon furcsa ez a könyv. Néha úgy éreztem, mintha a Nők Lapját olvasnám. (Ami nem jelenti azt, hogy rossznak tartanám a Nők Lapját, sőt, elég színvonalas a maga műfajában.)

Tele van az egész mű levél és napló részletekkel, de forrása egyiknek sincs feltüntetve, így hitelessége nagyon megkérdőjelezhető számomra. Emellett pedig rengeteg, a „vajon mit gondolt Napóleon”, vagy „mit érzett Josephine” rész, melyek szintén eléggé megkérdőjelezhetők.

Persze egy történelmi könyv megírása már csak azért is nehéz, mert nincs egy objektív igazság. Ezzel ez a könyv is küszködik, hol a „nők”, hol Napóleon, hol egy haragos férj szemszögéből próbálja magyarázni a dolgokat. Ezzel ugyan komplex képet és értelmezést vázolhatna fel Napóleonnak a nőkkel való kapcsolatáról (mennyire tisztelte őket, vagy épp nézte le stb.) s az elején még kísérletet is tesz valamiféle pszichológiai elemzésre, de a kötet végére az egész vállalkozás anekdoták sorozatába fullad.

Ennek ellenére, olvasmányos, lényegre törő, és jól szerkesztett, és talán épp Napóleon ambivalens személyisége nem hagyja nyugodni az embert, hogy továbbolvassa, még ha úgy is érzi, hogy nem teljesen kerek és hiteles a történet. De itt megint hozzátenném, hogy egy jelentős történelmi személyiség magánéletéről írni… szóval sok a buktató.

Ez a kötet, meg valahol a történelmi elbeszélés, meg a fordulatos, romantikus életrajzi regény között lavírozik, de igazán egyik pozícióba sem illik bele. Sokszor az volt az érzésem, hogy Castelot egy nagyobb terjedelmű könyv vonatkozó szegmenseit gyűjti egy csokorba. (Mondjuk, ezt legalább jól csinálta.)

Mindenesetre a végére nem éreztem úgy, hogy sokkal közelebb kerültem volna a Császárhoz, sok újdonságot nem is tartogat azoknak, akik ismerik az életét.


Hasonló könyvek címkék alapján

Amin Maalouf: A keresztes háborúk arab szemmel
Pierre La Mure: Moulin Rouge
Georges Duby: A katedrálisok kora
Robert Merle: Veszedelem és dicsőség
Timothée de Fombelle: Perle könyve
Marguerite Yourcenar: Hadrianus emlékezései
Victor Hugo – Korcsmáros Pál: A nyomorultak
Jean-François Nahmias: Az oroszlános gyűrű
Alain Quesnel: Indiánok
Georges Didi-Huberman: Túl a feketén