Open 107 csillagozás

Andre Agassi: Open Andre Agassi: Open

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A teniszvilág felháborodással fogadta az önéletrajzi művet, amelyben Agassi karrierjének legsötétebb eseményeiről, többek között droghasználatáról és azzal kapcsolatos hazugságáról is beszámolt. A sporttörténelem egyik legkedveltebb sportolója és az egyik legtehetségesebb ember, aki teniszpályára lépett. De kevesen tudják, hogy Andre Agassi kora gyermekkora óta gyűlölte a teniszt. Még a bölcsőben biztatgatták, hogy csapjon az ütővel, később arra kényszerítették, hogy általános iskolás korában több száz labdát üssön el naponta, Agassi rosszul viselte az állandó nyomást, bár tehetséges volt, ez a belső konfliktus rányomja bélyegét az egész életére. Gyönyörű, felejthetetlen önéletrajzában Agassi elmondja élettörténetét, amelyet folyamatos konfliktusok kereteznek, egy olyan élettörténetet, amely az önpusztítás és a maximalizmus között egyensúlyozik.

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
536 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632452685 · Fordította: Szabados Tamás
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
532 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632452685 · Fordította: Szabados Tamás
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2010
528 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632453675 · Fordította: Szabados Tamás

1 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 45

Most olvassa 3

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 30

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

bokrichard>!
Andre Agassi: Open

Nehéz nekiállni egy ilyen könyvet értékelni én azt gondolom. Nagy sóhajokkal fejeztem be az utolsó oldalakat és igazán értelmesen nem is fogok tudni írni erről. Önéletrajzi regény? Sokkal inkább énregény, karakter-regény, karrierregény. Ahogy a Bárd mondotta volt: …Mi is a név? Mit rózsának hívunk mi, bárhogy nevezzük, éppoly illatos….
Imádom a teniszt, és tudtam, hogy ezt el akarom olvasni, mégis éveket vártam a pillanatra. És amikor a boltban leárazva a főpolcok egyikén megpillantottam Andre arcképét, tudtam, hogy ez az év lesz az. Bár ahogyan nagyon sokan leírták és sokan osztják azt a véleményt, inkább Sampras mint Agassi, de félretéve saját prioritásunkat és rajongásunkat Agassi minden tiszteletet megérdemel. Katartikus három napon vagyok túl, az évben talán ilyen még nem is volt és lehet, hogy csak a karácsony közeledtével válok túlzottan szentimentálissá, mégis nagyok a sóhajok. Ritkán olvasok életrajzokat. mert félek, hogy belefutok egyfajta felületességbe. Különösen nem is szeretem azokat a életközépi krízisből fakadó életrajzokat, amik mostanában megjelennek bizonyos emberek tollából. De itt egy karrier lezárás utáni életrajzról van szó, ami tényleg lezárása egyfajta életnek. Gyűlöletesen kalandos életút ez, mely megjelenik a sorok között.Nagy élmény volt, hogy a végén már felismertem néhány olyan meccset is amit volt szerencsém televízióban látni, igaz nem élőben. De ahogy olvastam a sorokat, felelevenedtek bennem azok a percek és olyankor a hideg kirázott. Jó dolog titkokat megismerni nemcsak arról az emberről, akiről a könyv főként szól, hanem a körülötte levőkről is. Igazi motiváció minden ember számára lett légyen a sportoló vagy bárki más minden, amin Agassi keresztülment, és hogy erről nyíltan tud ezekről beszélni: a drogproblémákról, kapcsolati zavarokról, és – igen ebben a fél mondatban megemlítem a haj problémákat is – (reklám helye akkor még nem volt alpecin tuning sampon). Viccet félretéve nagyon nagy élmény ezt elolvasni és csakis ajánlani tudom még azoknak is akik igazán nem kedvelik a teniszt, mert finoman szólva Andre Agassi sem tette azt.

sztinus>!
Andre Agassi: Open

Csodálatos könyv.
Soha nem olvastam még szerintem önéletrajzi könyvet, sajnos a mai világunkban nincs sok értéke ezeknek a piacon, mert értéktelen emberek írják.
Agassi mégis érdekelt, szerettem régen a teniszt nézni, bár én igazán Sampras-fan voltam. Ez a könyv tökéletes: a kezdetektől mesél, velősen. Nincs kamu. Pontosan leír minden egyes hullámvölgyet, és szinte elképzelhetetlen, hogy lehet ezt túlélni.
Megható az ôszinteség, amit tartalmaz. Magánèletileg és sportolóilag.
Minden tiszteletem az Övé, ha ez szàmít.

1 hozzászólás
Bla I>!
Andre Agassi: Open

Gorkij Anya c. regénye, vagy a Brooklyni bátrak c. könyv után ismét egy kifejezett fejlődés-regénnyel találkoztam Andre Agassi önéletrajzában. Persze nem is regény ez, hanem regényes önéletírás. Az iskolázatlan, de intelligens és erős akaratú személyiség egy általa nem is kedvelt tevékenységben, a fehér sportban, a teniszben elárult tehetségét kamatoztatva jut el a világ csúcsára (olimpiát nyer számos egyéb rangos díj mellett) és válik oly pozitív személyiséggé, aki felismerve hiányosságait, fejleszti magát, s a sport által tehetőssé válva alkotó környezetet teremt fiataloknak. Egyértelműen bebizonyosodik a könyvben, hogy a dolgok alapvetően nem a fizikumtól függenek, hanem fejben dőlnek el. Bár nem volt igazán kedvencem aktív korában Agassi – mindig Samprast részesítettem kegyeimben –, de könyvét imádtam. Mindenkinek ajánlom, aki példaképét sportemberek közül választaná!

Szimirza>!
Andre Agassi: Open

Egyik legjobb önéletrajz, amit valaha olvastam. Minden teniszrajongónak ajánlom!

Brigi89>!
Andre Agassi: Open

Imádtam ezt a könyvet!
Annyira kendőzetlenül írja le egy profi sportoló pályafutásának nehézségeit.
Agassi életében pedig minden volt, hullámvölgyek, sérülések, drogok, rossz házasság.
De mindig kikecmergett a gödörből. Végül révbe ért, elvette élte szerelmét, született két csodálatos gyereke. Létrehozott egy alapítványt nehéz sorsú gyerekeknek, amit a mai napig igazgat.
Nagyon sok motivációt kaptam ettől a könyvtől. Sosem szabad feladni. Ha van egy álmod, akkor abba bele kell adnod mindent. Tenni kell érte, hogy megvalósuljon, nem csak várni a sült galambot.
Abszolút újraolvasós könyv.

adrika0924>!
Andre Agassi: Open

Kedves Andre,
egy szó jut eszembe most, hogy a könyved utolsó betűjét is elolvastam: KÖSZÖNÖM.
Életem egyik legnagyszerűbb utazása volt ez veled és a csapatoddal. Futottam veletek pályáról pályára, fel-és le a hegyoldalon, ahogyan megjártam veled az életed csúcspontjait és szakadékait is. Egy hónapon át loholtam a lábnyomodban, ennyi idő alatt ismertem meg az utat, amit bejártál. Nem akartam végigszáguldani rajta, mert minden pillanatát a lehető legmélyebben szerettem volna megélni. Megtanultam tőled, hogy azok a legerősebb emberek, akik felvállalják a gyengeségeiket, és hogy mindenkinek kell egy biztos támasz. Köszönöm, hogy rávilágítottál arra, hogy a sikerhez elengedhetetlen igazán akarni, fejben eldönteni az adott dolgot. Én már ahhoz a generációhoz tartozom, amelyik Federer és Nadal diadalmenetén nőtt fel, kezdve éppen azokkal a meccsekkel, ahol ifjú sihederekként elpáholtak téged. Nekem egészen mostanáig egy pályafutás alkonyát jelentette az Agassi név, és most, hogy gyermekkorom bálványai is a célvonal átszakítására készülnek, különösen sokat adott a történeted. Hiszen az új éra gyermekei róluk is csak leáldozó csillagokként emlékeznek majd, ahogy egészen a mai napig én is csak így gondoltam rád. És ez óriási hiba. Mert az új sztárok nem a régi nagyokra vetítenek árnyékot, hanem velük együtt, mellettük tündökölnek a tenisz egén, ahol te vagy az egyik legfényesebb csillag.

Elena>!
Andre Agassi: Open

Harminchat év története. Önmagunk keresésének hosszú és göcsörtös útja – egy élsportoló szemével. Hajszolva az elismerést egy olyan játékban amit még csak nem is szeret – letehetetlen olvasmány-. A legtöbb dolog az életben agyban dől el, ez alól a tenisz sem kivétel, és Agassi ezt csodásan bemutatja a meccsei alatt átélt gondolatokon keresztül.

Engem emlékeztetett arra hogy milyen fontos is valójában egy sportoló életében a lelki egyensúly, a biztos háttér. Mikor a férjem nem ér haza este a fürdetésre az edzések miatt, -és állatira haragszom- akkor eszembe jutnak a könyv sorai, és tudom, hogy azzal, hogy velünk minden rendben, és én teszem a dolgom, azzal tudom őt a legjobban támogatni ott kint a pályán.

kávézacc>!
Andre Agassi: Open

A könyv legfontosabb mondanivalójának azt tartom, hogy utunk nem mindig egyenes és legfőképpen nem könnyű. Amivé válunk az legfőképpen belső késztetésünkön múlik. Egy iskolába alig járt, tanulni nem akaró, kényszerűségből csak a sportnak élő ember átformálódásáról szól ez a könyv, ami igen tiszteletreméltó életút. Amilyen magasztos célt talált magának és amennyire észrevette mennyire fontos a tanulás az életbenéletben, elárulja mennyire intelligens ember életútjáról szól ez a könyv. Örülök az élménynek, hogy olvashattam.

Snowberry>!
Andre Agassi: Open

Nagyon szerettem ezt a könyvet! Magával ragadó olvasmány az első betűtől kezdve.
Történet az önismeretről, kitartásról, belső erőről, maximalizmusról, mélységről és magasságról.
Agassi igazi ikon.

Azoknak is ajánlom a könyvet, akik nem ismerik Agassit és nem különösebben teniszrajongók, mert a történet önmagában is meghatározó élmény, egy lélektani utazás.

Judit_1968>!
Andre Agassi: Open

A kitartásról, az elkötelezettségről szól ez a könyv, és egy kicsit Agassiról. :-)


Népszerű idézetek

sztinus>!

Azonkívül itt van a vadiúj svájci csodagyerek, Roger Federer.

466. oldal

3 hozzászólás
Szelén>!

A győzelem nem olyan jó érzés, mint amilyen rossz a vereség, és hogy a jó érzés nem tart olyan sokáig, mint a rossz. A közelébe sem érhet.

229. oldal

Light_House>!

Aztán beszédet tart. Gil, aki az újságokból, és baseballmérkőzésekből tanult meg angolul, folyékony, lendületes, költői monológot tart, ott Joe étterme előtt. A legnagyobb sajnálatomra nem volt nálam magnó, de még mindig emlékszem majdnem minden szavára.
Andre, soha nem próbállak megváltoztatni, mert soha nem próbáltam megváltoztatni senkit. Ha valakit meg tudnék változtatni, az én magam lennék. De azt tudom, hogy megfelelő testfelépítést és edzéstervet tudok adni neked, hogy elérd azt, amit akarsz. Különbség van az igásló és versenyló között. Nem ugyanúgy bánik velük az ember. Folyton arról hallani, hogy az embereket egyenlő bánásmódban kell részesíteni, én nem hiszem, hogy az egyenlő az azt jelenti, hogy ugyanolyan. Szerintem te versenyló vagy, és én mindig így is foglak kezelni. Szigorú leszek, de igazságos. Vezetlek, sosem hajtlak. Nem vagyok olyan ember, aki túl jól tudja kifejezni vagy artikulálni az érzéseit, de mostantól tudnod kell: sínen van a dolog, ember. Beindult a buli. Tudod, mit mondok? Harcolunk, és számíthatsz rám, ameddig akár csak egyetlen szál ember is áll veled szemben. Valahol ott fenn van egy csillag, amire a te neved van írva. Talán nem tudok segíteni abban, hogy megtaláld, de elég erős a vállam, és állhatsz a vállamon, míg keresed azt a csillagot. Hallod? Ameddig csak akarod. Állj a vállamra, és nyújtózdkodj, haver! Nyújtózz csak!

205. oldal

Light_House>!

Gyorsan megkötöm a cipőmet. Kiveszek egy ütőt a táskámból, és felmegyek a pályára – aztán ösztönösen levetem az ingemet. Szemérmetlenség, tudom, de mindenre el vagyok szánva. Steffi megnéz magának, aztán alig észrehetően még egyszer végigmér. Kösz, Gil.
Elkezdünk ütni. Ő, persze, hibátlan, én azzal küzdök, hogy átjuttassam a labdát a hálón. A háló a legnagyobb ellenséged. Nyugodj meg, mondom magamnak. Ne gondolkodj! Ugyan, Andre, ez csak egy edzés.
De nem tehetek róla. Még soha nem láttam ilyen gyönyörű nőt. Ha mozdulatlanul áll, egy istennő; ha megmozdul, költészet. Hősszerelmes vagyok, de ugyanakkor teniszrajongó is.

393. oldal

Light_House>!

A szálloda liftjében érzem, hogy Gil megint bámul.
Gil, mi van?
Van egy érzésem.
Miféle érzésed?
Az az érzésem, hogy elfogó pályán haladsz, és valamivel össze fogsz ütközni.
Mivel?
A végzettel.
Nem vagyok benne biztos, hogy hiszek a végzetben.
Majd meglátjuk. Nem gyújthatsz tüzet, ha eleredt az eső…

405. oldal

Light_House>!

Egy dolgot megtanultam huszonkilenc éves teniszpályafutásom alatt: az élet a lavóron kívül mindent az utadba hajít, aztán végül a lavórt is odavágja. A te dolgod, hogy kikerüld az akadályokat. Ha hagyod, hogy megállítsanak vagy eltérítsenek, akkor nem végzed jól a dolgod, ami előbb-utóbb kudarchoz vezet. Ha pedig nem végzed jól a dolgod, az megbánáshoz fog vezetni, ami sokkal jobban megbénít, mint egy rossz hát.

15. oldal

Light_House>!

Brooke-ot feltűnően hidegen hagyja a dolog. Mostanában folyton veszítek, és csak akkor nem veszítek, ha lemondom a versenyt. Ő csak annyit mond, szereti, ha gyakrabban vagyok vele. És mivel kevesebbet játszom, nem vagyok olyan szeszélyes, mondja.
Nemtörődömsége részben az esküvői tervezésnek köszönhető, meg a szigorú esküvő előtti edzésprogramjának is. Gillel dolgozik azon, hogy a lehető legjobb formában legyen a fehér ruhához. Fut, súlyt emel, nyújt, számol minden kalóriát. A motiváció erősítésére egy fényképet ragaszt a hűtőszekrény ajtajára, a kép köré szív alakú mágnest tesz. A tökéletes nő képe, mondja. A tökéletes nő, tökéletes lábakkal – olyan lábbal, amilyet Brooke is szeretne.
Meglepetten nézem a képet. Megérintem a keretet.
Ő lenne…?
Igen, mondja Brooke. Steffi Graf.

337. oldal

Light_House>!

Gil, komoly lehetőségek állnak előttem. Azt hiszem, elérhetek bizonyos – eredményeket. De az együtt töltött rövid idő után meglehetősen bizonyos vagyok benne, hogy csak a te segítségeddel sikerülhet.
Nem kell sokat erősködni. Igen, mondja. Szeretnék veled dolgozni.
Nem kérdezte, mennyit fizetek. A pénz szót ki sem ejtette. Rokon lelkek vagyunk, akik nagy kalandra indulnak, mondja. Találkozásunk napjától tudja. Szerinte küldetésem van. Olyan vagyok, mint Lancelot.
Az ki?
Sir Lancelot. Tudod, Arthur király. A kerekasztal lovagjai. Lancelot volt Arthur legnagyszerűbb lovagja.
Ölt sárkányt?
Minden lovag ölt sárkányt.

196. oldal

Light_House>!

A sportújságírók azzal vádolnak, hogy szándékosan veszítettem, mivel nem mentem el minden labdáért. Soha nem találják el. Ha szándékosan veszítek, azt mondják, nem vagyok elég jó; mikor nem vagyok elég jó, azt mondják, szándékosan veszítek. Csaknem megmondom nekik, hogy nem vesztettem szándékosan, hanem szándékosan kínzom magam, mert nem vagyok elég jó. Valahányszor tudom, hogy nem érdemeltem meg a győzelmet, hogy méltatlan vagyok a győzelemre, magamat kínzom. Utána lehet nézni.
De nem mondok semmit. Megint úgy hagyom el a stadiont, hogy nem ülök ott a kötelező sajtótájékoztatón. Megint boldogan fizetem ki a bírságot. Éljen a jól elköltött pénz!

316. oldal

Light_House>!

Alig helyezkedem el a szállodában, mikor megszólal a telefon.
Perry.
A kezemben tartom a legfrissebb világranglistát.
Ne kímélj!
Te vagy – az első.
Leütöttem Pete-et a csúcsról. Nyolcvankét hét elsőség után most Pete néz fel rám. Én vagyok a tizenkettedik teniszező két évtized óta, aki világelső lett, amióta elkezdték számítógéppel nyilvántartani a ranglistát. A következő hívás egy újságíró. Elmondom neki, hogy örülök a ranglistának, és jó érzés a legjobbnak lenni.
Hazugság. Egyáltalán nem ezt érzem. Ezt akarom érezni. Azt várják tőlem, hogy ezt érezzem, szuggerálom magamnak, hogy ezt érezzem. De valójában nem érzek semmit.

280. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Brad Gilbert – Steve Jamison: Csúnyán nyerni
Hosszú Katinka: Nincs megalkuvás
Rob Gronkowski: Én, Gronk
Hosszú Katinka: Az átalakulás
Hosszú Katinka: A magyar Iron Lady
Elle Kennedy: The Chase – A hajsza
Carly Phillips: Forró szívek
Miranda Kenneally: Becsavart szerelem
Rafael Nadal – John Carlin: Rafa: Az én történetem
Mark Hodgkinson: Federer