Open 92 csillagozás

Önéletrajz
Andre Agassi: Open Andre Agassi: Open

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A teniszvilág felháborodással fogadta az önéletrajzi művet, amelyben Agassi karrierjének legsötétebb eseményeiről, többek között droghasználatáról és azzal kapcsolatos hazugságáról is beszámolt. A sporttörténelem egyik legkedveltebb sportolója és az egyik legtehetségesebb ember, aki teniszpályára lépett. De kevesen tudják, hogy Andre Agassi kora gyermekkora óta gyűlölte a teniszt. Még a bölcsőben biztatgatták, hogy csapjon az ütővel, később arra kényszerítették, hogy általános iskolás korában több száz labdát üssön el naponta, Agassi rosszul viselte az állandó nyomást, bár tehetséges volt, ez a belső konfliktus rányomja bélyegét az egész életére. Gyönyörű, felejthetetlen önéletrajzában Agassi elmondja élettörténetét, amelyet folyamatos konfliktusok kereteznek, egy olyan élettörténetet, amely az önpusztítás és a maximalizmus között egyensúlyozik.

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
536 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632452685 · Fordította: Szabados Tamás
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2010
536 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632452685 · Fordította: Szabados Tamás

Enciklopédia 1


Kedvencelte 38

Most olvassa 1

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 24

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
sztinus P
Andre Agassi: Open

Andre Agassi: Open Önéletrajz

Csodálatos könyv.
Soha nem olvastam még szerintem önéletrajzi könyvet, sajnos a mai világunkban nincs sok értéke ezeknek a piacon, mert értéktelen emberek írják.
Agassi mégis érdekelt, szerettem régen a teniszt nézni, bár én igazán Sampras-fan voltam. Ez a könyv tökéletes: a kezdetektől mesél, velősen. Nincs kamu. Pontosan leír minden egyes hullámvölgyet, és szinte elképzelhetetlen, hogy lehet ezt túlélni.
Megható az ôszinteség, amit tartalmaz. Magánèletileg és sportolóilag.
Minden tiszteletem az Övé, ha ez szàmít.

1 hozzászólás
>!
Bla IP
Andre Agassi: Open

Andre Agassi: Open Önéletrajz

Gorkij Anya c. regénye, vagy a Brooklyni bátrak c. könyv után ismét egy kifejezett fejlődés-regénnyel találkoztam Andre Agassi önéletrajzában. Persze nem is regény ez, hanem regényes önéletírás. Az iskolázatlan, de intelligens és erős akaratú személyiség egy általa nem is kedvelt tevékenységben, a fehér sportban, a teniszben elárult tehetségét kamatoztatva jut el a világ csúcsára (olimpiát nyer számos egyéb rangos díj mellett) és válik oly pozitív személyiséggé, aki felismerve hiányosságait, fejleszti magát, s a sport által tehetőssé válva alkotó környezetet teremt fiataloknak. Egyértelműen bebizonyosodik a könyvben, hogy a dolgok alapvetően nem a fizikumtól függenek, hanem fejben dőlnek el. Bár nem volt igazán kedvencem aktív korában Agassi – mindig Samprast részesítettem kegyeimben –, de könyvét imádtam. Mindenkinek ajánlom, aki példaképét sportemberek közül választaná!

>!
Szimirza P
Andre Agassi: Open

Andre Agassi: Open Önéletrajz

Egyik legjobb önéletrajz, amit valaha olvastam. Minden teniszrajongónak ajánlom!

>!
kávézacc
Andre Agassi: Open

Andre Agassi: Open Önéletrajz

A könyv legfontosabb mondanivalójának azt tartom, hogy utunk nem mindig egyenes és legfőképpen nem könnyű. Amivé válunk az legfőképpen belső késztetésünkön múlik. Egy iskolába alig járt, tanulni nem akaró, kényszerűségből csak a sportnak élő ember átformálódásáról szól ez a könyv, ami igen tiszteletreméltó életút. Amilyen magasztos célt talált magának és amennyire észrevette mennyire fontos a tanulás az életbenéletben, elárulja mennyire intelligens ember életútjáról szól ez a könyv. Örülök az élménynek, hogy olvashattam.

>!
adrika0924 P
Andre Agassi: Open

Andre Agassi: Open Önéletrajz

Kedves Andre,
egy szó jut eszembe most, hogy a könyved utolsó betűjét is elolvastam: KÖSZÖNÖM.
Életem egyik legnagyszerűbb utazása volt ez veled és a csapatoddal. Futottam veletek pályáról pályára, fel-és le a hegyoldalon, ahogyan megjártam veled az életed csúcspontjait és szakadékait is. Egy hónapon át loholtam a lábnyomodban, ennyi idő alatt ismertem meg az utat, amit bejártál. Nem akartam végigszáguldani rajta, mert minden pillanatát a lehető legmélyebben szerettem volna megélni. Megtanultam tőled, hogy azok a legerősebb emberek, akik felvállalják a gyengeségeiket, és hogy mindenkinek kell egy biztos támasz. Köszönöm, hogy rávilágítottál arra, hogy a sikerhez elengedhetetlen igazán akarni, fejben eldönteni az adott dolgot. Én már ahhoz a generációhoz tartozom, amelyik Federer és Nadal diadalmenetén nőtt fel, kezdve éppen azokkal a meccsekkel, ahol ifjú sihederekként elpáholtak téged. Nekem egészen mostanáig egy pályafutás alkonyát jelentette az Agassi név, és most, hogy gyermekkorom bálványai is a célvonal átszakítására készülnek, különösen sokat adott a történeted. Hiszen az új éra gyermekei róluk is csak leáldozó csillagokként emlékeznek majd, ahogy egészen a mai napig én is csak így gondoltam rád. És ez óriási hiba. Mert az új sztárok nem a régi nagyokra vetítenek árnyékot, hanem velük együtt, mellettük tündökölnek a tenisz egén, ahol te vagy az egyik legfényesebb csillag.

>!
Elena
Andre Agassi: Open

Andre Agassi: Open Önéletrajz

Harminchat év története. Önmagunk keresésének hosszú és göcsörtös útja – egy élsportoló szemével. Hajszolva az elismerést egy olyan játékban amit még csak nem is szeret – letehetetlen olvasmány-. A legtöbb dolog az életben agyban dől el, ez alól a tenisz sem kivétel, és Agassi ezt csodásan bemutatja a meccsei alatt átélt gondolatokon keresztül.

Engem emlékeztetett arra hogy milyen fontos is valójában egy sportoló életében a lelki egyensúly, a biztos háttér. Mikor a férjem nem ér haza este a fürdetésre az edzések miatt, -és állatira haragszom- akkor eszembe jutnak a könyv sorai, és tudom, hogy azzal, hogy velünk minden rendben, és én teszem a dolgom, azzal tudom őt a legjobban támogatni ott kint a pályán.

>!
Snowberry
Andre Agassi: Open

Andre Agassi: Open Önéletrajz

Nagyon szerettem ezt a könyvet! Magával ragadó olvasmány az első betűtől kezdve.
Történet az önismeretről, kitartásról, belső erőről, maximalizmusról, mélységről és magasságról.
Agassi igazi ikon.

Azoknak is ajánlom a könyvet, akik nem ismerik Agassit és nem különösebben teniszrajongók, mert a történet önmagában is meghatározó élmény, egy lélektani utazás.

>!
zozlinca
Andre Agassi: Open

Andre Agassi: Open Önéletrajz

Gyönyörű, szétesett lelkű ember, akit azért végig a szeretet és az emberek iránti jóság vezérelt minden lépésében. A sebezhetősége teszi igazán szerethetővé. Ilyennek olvastam ki a sorok közül Agassit. Teniszrajongóként külön élmény volt a könyv. Kifejező a borító kép is, el lehet rajta időzni egy ideig.

>!
Judit_1968
Andre Agassi: Open

Andre Agassi: Open Önéletrajz

A kitartásról, az elkötelezettségről szól ez a könyv, és egy kicsit Agassiról. :-)

>!
Mr_Vicious
Andre Agassi: Open

Andre Agassi: Open Önéletrajz

Abszolút hibátlan! Elsőrangú szórakozás ennek a legendának az életét olvasni!
Valaki írta, hogy nehezen indul. Egyáltalán nem, végig nagyon élvezetes olvasmány.
Viszont akiket nem érdekel a tenisz, vagy maga a sport annak a könyv csomó érdekes adaléka érdektelenné válik, például a kortársairól alkotott vélemények, hiszen ezeknek az embereknek ezek a sportolók nem sokat jelentenek. Csak fenntartásokkal adnám oda olyannak, akit hidegen hagy a tenisz.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
sztinus P

Azonkívül itt van a vadiúj svájci csodagyerek, Roger Federer.

466. oldal

Andre Agassi: Open Önéletrajz

3 hozzászólás
>!
Szelén

A győzelem nem olyan jó érzés, mint amilyen rossz a vereség, és hogy a jó érzés nem tart olyan sokáig, mint a rossz. A közelébe sem érhet.

229. oldal

Andre Agassi: Open Önéletrajz

>!
Light_House

Aztán beszédet tart. Gil, aki az újságokból, és baseballmérkőzésekből tanult meg angolul, folyékony, lendületes, költői monológot tart, ott Joe étterme előtt. A legnagyobb sajnálatomra nem volt nálam magnó, de még mindig emlékszem majdnem minden szavára.
Andre, soha nem próbállak megváltoztatni, mert soha nem próbáltam megváltoztatni senkit. Ha valakit meg tudnék változtatni, az én magam lennék. De azt tudom, hogy megfelelő testfelépítést és edzéstervet tudok adni neked, hogy elérd azt, amit akarsz. Különbség van az igásló és versenyló között. Nem ugyanúgy bánik velük az ember. Folyton arról hallani, hogy az embereket egyenlő bánásmódban kell részesíteni, én nem hiszem, hogy az egyenlő az azt jelenti, hogy ugyanolyan. Szerintem te versenyló vagy, és én mindig így is foglak kezelni. Szigorú leszek, de igazságos. Vezetlek, sosem hajtlak. Nem vagyok olyan ember, aki túl jól tudja kifejezni vagy artikulálni az érzéseit, de mostantól tudnod kell: sínen van a dolog, ember. Beindult a buli. Tudod, mit mondok? Harcolunk, és számíthatsz rám, ameddig akár csak egyetlen szál ember is áll veled szemben. Valahol ott fenn van egy csillag, amire a te neved van írva. Talán nem tudok segíteni abban, hogy megtaláld, de elég erős a vállam, és állhatsz a vállamon, míg keresed azt a csillagot. Hallod? Ameddig csak akarod. Állj a vállamra, és nyújtózdkodj, haver! Nyújtózz csak!

205. oldal

Andre Agassi: Open Önéletrajz

>!
Light_House

Egy dolgot megtanultam huszonkilenc éves teniszpályafutásom alatt: az élet a lavóron kívül mindent az utadba hajít, aztán végül a lavórt is odavágja. A te dolgod, hogy kikerüld az akadályokat. Ha hagyod, hogy megállítsanak vagy eltérítsenek, akkor nem végzed jól a dolgod, ami előbb-utóbb kudarchoz vezet. Ha pedig nem végzed jól a dolgod, az megbánáshoz fog vezetni, ami sokkal jobban megbénít, mint egy rossz hát.

15. oldal

Andre Agassi: Open Önéletrajz

>!
Light_House

Gil, komoly lehetőségek állnak előttem. Azt hiszem, elérhetek bizonyos – eredményeket. De az együtt töltött rövid idő után meglehetősen bizonyos vagyok benne, hogy csak a te segítségeddel sikerülhet.
Nem kell sokat erősködni. Igen, mondja. Szeretnék veled dolgozni.
Nem kérdezte, mennyit fizetek. A pénz szót ki sem ejtette. Rokon lelkek vagyunk, akik nagy kalandra indulnak, mondja. Találkozásunk napjától tudja. Szerinte küldetésem van. Olyan vagyok, mint Lancelot.
Az ki?
Sir Lancelot. Tudod, Arthur király. A kerekasztal lovagjai. Lancelot volt Arthur legnagyszerűbb lovagja.
Ölt sárkányt?
Minden lovag ölt sárkányt.

196. oldal

Andre Agassi: Open Önéletrajz

>!
Light_House

Gyorsan megkötöm a cipőmet. Kiveszek egy ütőt a táskámból, és felmegyek a pályára – aztán ösztönösen levetem az ingemet. Szemérmetlenség, tudom, de mindenre el vagyok szánva. Steffi megnéz magának, aztán alig észrehetően még egyszer végigmér. Kösz, Gil.
Elkezdünk ütni. Ő, persze, hibátlan, én azzal küzdök, hogy átjuttassam a labdát a hálón. A háló a legnagyobb ellenséged. Nyugodj meg, mondom magamnak. Ne gondolkodj! Ugyan, Andre, ez csak egy edzés.
De nem tehetek róla. Még soha nem láttam ilyen gyönyörű nőt. Ha mozdulatlanul áll, egy istennő; ha megmozdul, költészet. Hősszerelmes vagyok, de ugyanakkor teniszrajongó is.

393. oldal

Andre Agassi: Open Önéletrajz

>!
Light_House

Clément szervál. Ha más játékos lennék, ő lenne előnyben. De apám fia vagyok. Ritörnöző. Semmit se hagyok elmenni magam mellett. Aztán egyik oldalról a másikra futtatom. Előre-hátra. Kezd kilógni a nyelve. Mikor már azt hiszi, sőt, a nézők is azt hiszik, hogy nem tudom tovább futtatni, még egy kicsit megfuttatom. Valóságos metronóm. Aztán kampec. Előrezuhan, mintha főbe lőtték volna. Még a görcseinek is görcsei vannak. Orvosi segítséget kér.
(…)
Az újságírók azt kérdezik, szerencsésnek érzem-e magam, hogy Clément görcsöt kapott.
Szerencsésnek? Keményen megdolgoztam azokért a görcsökért.

403. oldal

Andre Agassi: Open Önéletrajz

>!
Light_House

A szálloda liftjében érzem, hogy Gil megint bámul.
Gil, mi van?
Van egy érzésem.
Miféle érzésed?
Az az érzésem, hogy elfogó pályán haladsz, és valamivel össze fogsz ütközni.
Mivel?
A végzettel.
Nem vagyok benne biztos, hogy hiszek a végzetben.
Majd meglátjuk. Nem gyújthatsz tüzet, ha eleredt az eső…

405. oldal

Andre Agassi: Open Önéletrajz

>!
Light_House

Az elődöntőben Changgal kerülök szemközt. Tudom, hogy meg tudom verni, de azt is, hogy veszíteni fogok. Valójában azért akarok veszíteni, azért kell veszítenem, mert Becker vár a döntőben. Most már csak az hiányzik, hogy újabb szent háborút vívjak Beckerrel. Nem tudnám elviselni. Nem lenne hozzá gyomrom, ami azt jelenti, hogy veszítenék. Ha választani kell Becker és Chang között, akkor inkább Chang ellen veszítsek. Azonkívül mindig könnyebb az elődöntőben veszíteni, mint a döntőben.
Úgyhogy ma veszítek. Gratulálok, Chang. Remélem, te és a Messiásod nagyon örültök majd.
De szándékosan veszíteni nem könnyű. Csaknem nehezebb, mint nyerni. Úgy kell veszíteni, hogy a közönség ne vegye észre, és emellett úgy, hogy te se vedd észre – mert persze te nem vagy egészen tudatában a szándéknak. Még félig sem vagy tudatában. Az agyad képes lenne szándékosan veszíteni, de a tested tovább harcol. Izommemória. És nem is az agyad egésze veszít tudatosan, csak egy leszakadt része, egy szilánkcsoport. A szándékosan rossz döntések valami sötét helyen, mélyen a tudat alatt születnek. Nem teszed meg azokat az apró dolgokat, amiket meg kellene tenned. Nem teszed meg futva azt a pár lépést, nem veted előre magad. Lassan jössz ki a megállásokból. Késlekedsz lehajolni vagy alámenni. A kezedet használod, nem a lábadat és a csípődet. Könnyelműen hibát vétesz, és lassan, de bistosan visszacsúszol. Valójában nem arra gondolsz, hogy most beleütöm a hálóba a labdát. Sokkal bonyolultabb, sokkal alattomosabb ennél.

313. oldal

Andre Agassi: Open Önéletrajz

>!
Light_House

A sportújságírók azzal vádolnak, hogy szándékosan veszítettem, mivel nem mentem el minden labdáért. Soha nem találják el. Ha szándékosan veszítek, azt mondják, nem vagyok elég jó; mikor nem vagyok elég jó, azt mondják, szándékosan veszítek. Csaknem megmondom nekik, hogy nem vesztettem szándékosan, hanem szándékosan kínzom magam, mert nem vagyok elég jó. Valahányszor tudom, hogy nem érdemeltem meg a győzelmet, hogy méltatlan vagyok a győzelemre, magamat kínzom. Utána lehet nézni.
De nem mondok semmit. Megint úgy hagyom el a stadiont, hogy nem ülök ott a kötelező sajtótájékoztatón. Megint boldogan fizetem ki a bírságot. Éljen a jól elköltött pénz!

316. oldal

Andre Agassi: Open Önéletrajz


Hasonló könyvek címkék alapján

Hosszú Katinka: A magyar Iron Lady
Hosszú Katinka: Az átalakulás
Simon Kuper – Stefan Szymanski: Fociológia
Gyömbér Noémi – Kovács Krisztina: Fejben dől el
Molnár Sándor – Szécsényi József: Az edzés tervezés módszertani és gyakorlati kérdései
Endrei Judit: Kemény üzenetek
Lénárt Ágota: Téthelyzetben
Orosz Róbert – Bíró Zsolt: A siker kapujában
Faludi Viktória – Kárpáti Róbert – Kurimay Tamás (szerk.): A sport pszichológiája
David Lagercrantz – Zlatan Ibrahimović: Ez vagyok én, Zlatan Ibrahimović