Szólíts ​a neveden (Szólíts a neveden 1.) 510 csillagozás

André Aciman: Szólíts a neveden

André ​Aciman olasz riviérán játszódó regénye egy kamasz fiú és a családi nyaralóvendég, egy ifjú amerikai kutató között váratlanul kibontakozó, elsöprő szerelem története. A vonzalom, amelynek következményeivel egyelőre képtelenek szembenézni, felkészületlenül éri a fiatalokat. Az együtt töltött nyári hetek során mindketten küzdenek saját érzéseikkel, egyszerre tartva környezetüktől és saját maguktól. Vakmerően igyekeznek elérni azt, amiről sejtik, talán soha többé nem adatik meg nekik: a két ember közötti legteljesebb egységet.
A Szólíts a neveden korunk egyik legcsodálatosabb szerelmi története, amely egy csapásra klasszikussá vált.
A regény alapján készült film Luca Guadagnino rendezésében, Armie Hammer és Timothée Chalamet főszereplésével, a háromszoros Oscar-jelölt James Ivory forgatókönyvéből február 8-tól látható a magyar mozikban.

A Publishers Weekly és a The Washington Post AZ ÉV LEGJOBB KÖTETÉNEK ítélte
– a New York Times felvette AZ ÉV… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

>!
Athenaeum, Budapest, 2018
304 oldal · ISBN: 9789632937656 · Fordította: Szigethy-Mallász Rita
>!
Athenaeum, Budapest, 2018
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632933238 · Fordította: Szigethy-Mallász Rita
>!
Athenaeum, Budapest

1 további kiadás


Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Elio · Oliver · Chiara


Kedvencelte 148

Most olvassa 55

Várólistára tette 341

Kívánságlistára tette 320

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Tóth_Orsolya_3 P
André Aciman: Szólíts a neveden

„…és akkor, ahogy annak idején is, nézz rám, egyenesen a szemembe, és szólíts a neveden.”

Annyira keserédes, hogy szinte érzem az ízét.
Felejthetetlen élmény volt.

10 hozzászólás
>!
Bea_Könyvutca P
André Aciman: Szólíts a neveden

Tartalmas, szép, szerelmes regény egy fiatal fiú gondolataival, érzelmeivel, aki éppen csak felfedezi az életet, az embereket, saját magát. Elsöprő erejű érzelmek, időként feltámadó kétségbeesés, az azt követő reménykedést és nyughatatlan vágy – ezekkel jellemezhetném ennek a két embernek a kapcsolatát.

Néha nagyon boldog, nyugodt történetnek éreztem, máskor meg zaklatottnak, darabosnak, éppen olyannak, mint egy 17 éves, önmagát kereső, szerelmes fiú lelkét gondolom. Ajánlom elolvasásra azoknak, akik érettnek és nyitottnak érzik magukat a témára, egy más szerelemnek a megismerésére, ami tulajdonképpen egy cseppet sem más.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2018/02/andre-aciman-szoli…

>!
robinson P
André Aciman: Szólíts a neveden

Egy darabig nem kérek barackot…))) gondolom a film biztosan jobb,…. viszi a látvány, képek, idilli hangulat, de leírva nem feltétlen. Jah… arról nem is beszélve, hogy ez nem szerelem….!! ez csak a hormonok vágya és szex, álmodozás, tétova ábrándozás. Erősen túlértékelt könyv.
pfúj

38 hozzászólás
>!
Naiva P
André Aciman: Szólíts a neveden

Ebben a könyvben aztán benne volt minden. Szív, lélek, mély érzelmek és gondolatok. A könyv álomszerűen mutatja be az első szerelem szépségeit, keserédes pillanatait, annak minden tapasztalatlanságával, bizonytalanságaival, nem utolsó sorban félelmeivel. A hangsúly a szerelem szón van, nem pedig az identitáson, szexuális hovatartozáson.
Elio gondolatai őszinték és nem idealizálja a szerelmet, miközben fiatalkora miatt, vagy éppen annak ellenére próbálja megtalálni a helyét a nagyvilágban.
Szándékosan lassan haladtam vele, közben még a moziban is megnéztem. Teljesen letaglózott a könyv és film egyaránt. A könyv talán egy picit személyesebb, hiszem olyan, mintha Elio naplóját olvastam volna.
Soha nem volt ugyan benne részem, de éreztem a 80’s évek mediterrán hangulatát. Egy biztos: Oliver és Elio története sokáig bennem marad és a történeten is egy jó darabig biztosan fogok agyalni. A barackról pedig ezen túl egészen biztos, hogy ők fognak az eszembe jutni. Nem tudok és nem is fogok 5 csillagnál kevesebbet adni rá.
Még valami:
Timothée Chalamet nevét egy életre az agyamba véstem. Egyszerűen megragadta Elio karakterének lényegét. Megszoktam már, hogy nem az kapja az Oscar-t, akinek én drukkolok, de az idei esélyeseket nézve, nem is kérdés, hogy neki drukkolok.
Valami megfogalmazhatatlan, ártatlan tisztaság lengi körül. Olyasfajta esszencia, ami csak azoknak van, akik abszolút nincsenek tudatában, hogy bizony rendelkeznek vele. Bízom benne, hogy nem rontja el Hollywood. Végre egy fiatal színész, akinek a színészi repertoárja nem merül ki, kétfajta nézésben, homlokráncolgatásban, ajakbiggyesztésben. Döbbenetesen sokrétű az arcjátéka, a testbeszéde ösztönös, pokoli jól tudja, mikor mit és hogyan.

>!
vIVIv
André Aciman: Szólíts a neveden

Ez a könyv annyira idegesített és untatott, hogy nem is akartam elolvasni, de egy molyos feladat miatt erőt vettem magamon és elolvastam. Mondjuk úgy, hogy később élvezhetőbb lett a könyv, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet.
Elio gondolatmenetétől a falra másztam, ez a rengeteg filozofálgatás meg Oliver így, Oliver úgy, közben nem halad semerre a történet. A napok borzasztó lassan haladnak és egy kis séta, biciklizés stb nem történik semmi.
Oliver és Elio között a korkülönbség nem drámai szerintem és valamilyen szinten megértem Elio-t hiszen ő abban a korban spoiler A romantikus részét én nem igazán csíptem el, inkább volt pár megmozdulás amit sikeresen elképzeltem és ….fúúj Xd Pedig bírom a gyűrődést, de ezek valahogy nem XD
Hirtelen én nem értem miért, de óriási ugrálás történik az időben. Összecsapott lett szerintem és az egész könyv kusza, kevés mondanivalóval. Sajnálom, kár érte. :(

1 hozzászólás
>!
Málnika P
André Aciman: Szólíts a neveden

”Meg akarom ismerni a tested, az érzéseidet, meg akarlak ismerni téged és rajtad keresztül önmagamat is.”

Mikor meghallottam, hogy az őszi Margó Irodalmi Fesztivál vendége lesz André Aciman, a Szólíts a neveden folytatásának megjelenése kapcsán, döbbentem rá égető hiányosságomra, hogy még az első részt se olvastam. A vélemények miatt eddig ugyanis kicsit tartottam attól, hogy túl nyers erotika lesz ez a könyv az ízlésemnek, szerencsére azonban a Margó meggyőzött, hiszen nagy meglepetésemre egy, az első nagy szerelem érzéseit mesterien átadó művet kaptam. Tűpontosan közvetíti a tini főszereplő, Elio vágyakozását és egyben kétségbeesését, félelmét, illetve belső bizonytalanságát, ahogy az első szexuális együttlét utáni fájdalmat és zavarodottságot is. Egyszerűen lehetetlen nem együtt létezni a két főszereplővel, akik egymás csillagjaiként egy hihetetlenül elsöprő, mély szerelmet élnek át, amelyre a nyár végi búcsú sem tehet minden tekintetben pontot. Megvallom, a sokat emlegetett barackos rész számomra egyáltalán nem volt kulcsjelenet a könyvben, sokkal inkább az érzelmek cunamija az, amiről mindig emlékezni fogok erre a regényre. Keserédes, könnyzáport fakasztó zárása után úgy érzem, nehezen tudok majd egy másik könyv történetébe belehelyezkedni, annyira bennem él még Elio és Oliver, az októberi folytatás pedig most még túl távolinak tűnik.

>!
Zsuzsanna_Makai 
André Aciman: Szólíts a neveden

Ùristen! Hogy èn mennyire imàdtam ezt a könyvet!
https://youtu.be/Z9AYPxH5NTM
Szerintem ugyanìgy fogom imàdni a filmet is.
Csodàs volt. El is gondolkodtam rajta, hogy azonnal ùjrakezdem, de inkàbb megnèzem a filmet, majd utàna olvasom ùjra. /nyilván nem így lesz/
Sokat gondolkodtam rajta, h melyik fiù is àll közelebb a szìvemhez, de azt hiszem Elio szerelme volt a letisztultabb, azt gondolom ő, jóó, lehet, mert az ő szemén keresztül láttam, azért.
https://www.youtube.com/watch…
Ezt a dalt egyèbkènt Oscarra jelöltèk.
Egyszerűen nem tudok leakadni róla, folyamatosan csak ők járnak a fejemben, és valami hasonlót olvasnék, de most valahogy Haruki melléfogásnak tűnik ezután. Remélem idén lesznek még ennyire meghatározó könyveim, nem lenne jó már februárban ellőni a legek legét.
Azt hiszem, simán elvinném magammal egy lakatlan szigetre ezt a könyvet. Vagy Olaszországba. Biciklizni.
https://youtu.be/3u9R1mcmQeU
Nna, megnèztem a filmet. Nem volt csalòdàs, de a könyv jobb volt.
https://youtu.be/Lq9UbuXrptw
Okè, talàn mègiscsak csalòdott vagyok a filmmel kapcsolatban, ugyanis fontos dolgok kimaradtak, ès az egèsz èrzelmi lènyege le lett egyszerűsìtve, persze kivève a szülőket, ők èltek, èreztek, imàdtam őket èrte. Kìvànnèk èn Timothèe Chalamet-nak Oscart, de most mèg ezèrt nem fog kapni. De fog! Egyszer.
Ès hàt a kedvenc jelenetem, aminek sajnos levàgtàk a vègèt: https://youtu.be/2dkZqYihZSg
Csak most tudtam meg, h a filmben a Sonny ès Cher pàros egyik tagja az ìrò maga.

3 hozzászólás
>!
AniTiger MP
André Aciman: Szólíts a neveden

Ez a könyv olyan, mintha érzésekből állna az egész. Remény, izgatottság, várakozás, türelmetlenség, bizonytalanság, félelem, kényelmetlenség, zavar, zaklatottság, áhítat, vágy, szeretet, megbánás, bizalom és szerelem – tele van puszta, nyers érzelmekkel. ♥ Sosem vonzott még ennyire egy olaszországi kaland, szívesen elmennék egy Monet-kiállításra, sétálgatnék este Rómában, római bordalt gajdolni hajnalban… Annyira jó hangulatú könyv!

Viszont tényleg nem tetszett az egész spoiler akció. Valahogy kizökkentett, távolivá tette Eliót is, Olivert is. Az a mázlim, hogy amúgy se vagyok oda a barackfélékért…

https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2018/02/szolits-a-…

>!
Athenaeum, Budapest, 2018
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632933238 · Fordította: Szigethy-Mallász Rita
>!
tonks
André Aciman: Szólíts a neveden

Van az a nézet, hogy „gay-shippelés az élet”, amit én nagyon élni szoktam és nyilván ez a történet is úgy betalált nálam, hogy a fal adja a másikat. Elsőre a film volt meg és pont jól volt ez így, imádtam a színészekkel magam előtt olvasni a könyvet, ami egy remekül megírt darab. Elio és Oliver most egy darabig biztos nem fog elereszteni, de nem bánom.

u.i.: Armie Hammer olvasta fel hangoskönyvként az eredeti regényt, ahww *sok szív*

összeszedettebb kritika:
http://smokingbarrels.blog.hu/2018/02/19/konyvkritika_a…

5 hozzászólás
>!
Sippancs P
André Aciman: Szólíts a neveden

Az az író, aki így tud írni a vágyról, megérdemli tőlem az 5 csillagot.
Az az író, aki viszont nem épít fel köré egy cselekményt, csak 4 csillagot érdemel.

Rettentően keserédes és szívfájdító volt ez a szerelem, ráadásul egyfolytában az az érzésem, mintha az olvasásával egy plusz teher került volna a vállamra. De ez nevetséges, hiszen csak egy kitalált történet! Hogy fájhat mégis, hogy cipelhetem én a vállamon?!

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
White13

Nem egyetlen hangszerre íródtunk csupán; te sem és én sem.

19. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elio
1 hozzászólás
>!
Tóth_Orsolya_3 P

– Szeretsz egyedül lenni? – kérdezte.
– Nem. Egyedül lenni senki sem szeret. De megtanultam együtt élni a magánnyal.

94. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elio · Oliver
>!
Naiva P

Jobb megpróbálni, és kudarcot vallani, mint soha meg sem próbálni.

66. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Oliver
>!
robinson P

– Mit lehet egyáltalán csinálni errefelé?
– Semmit. Várni a nyár végét.
– Na és télen?
    Elmosolyodtam a kikívánkozó válaszon. Leesett neki is, megszólalt:
– Csak azt ne mondd, hogy várni a nyarat.

Kapcsolódó szócikkek: Elio · Oliver
>!
theodora 

– Aki sokat olvas, rendszerint rejtőzködik. Elrejti önmagát. A rejtőzködők pedig ritkán vannak jóban magukkal.
– És te rejtőzködsz?
– Néha. Miért, te nem?

142. oldal

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
>!
Tóth_Orsolya_3 P

Közös csillagot találtunk, ő és én. Ez pedig mindenkinek csak egyszer adatik meg.

297. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elio
>!
Suddus

Ha hülyeséget csinálok, hát csináljak hülyeséget. Ha összeér a térdünk, hát összeér. Ha meg akarom ölelni, hát megölelem.

159. oldal

>!
Mentavirág

– (…) A te helyzetedben azt mondom, ha jön a fájdalom, fogadd el, ha van még láng, ne oltsd ki, ne légy vele kegyetlen. Annyi mindent tépünk ki magukból a gyógyulás mesterséges felgyorsítása érdekében, hogy harmincéves korunkra már egészen csődbe megyünk, és minden újabb találkozásnál egyre kevesebbet és kevesebbet tudunk adni. Gyötrő dolog, ha éjjelente nem hagy aludni a hiány, és az sem kellemesebb, ha látjuk, mások hamarabb felejtenek el minket, mint szeretnénk. De szándékosan semmit sem érezni, nehogy valamit éreznünk kelljen… Ez borzalmas pazarlás.

271-272. oldal, 4. rész, Szellemhelyek

>!
Tóth_Orsolya_3 P

De hát voltak. Voltak tévelygések. Mindenkinek megvan a maga traviamento időszaka, amikor úgymond más irányba indulunk, másik via felé.

Van, aki visszatér, van, aki csak úgy tesz, van, aki sosem tér vissza, van, aki már indulás előtt kihátrál, és van, aki annyira fél letérni az útról, hogy végül rá kell jönnie, egész életét tévúton töltötte.

121. oldal

>!
Málnika P

Talán mégsem olyan nehéz elérni ezt a boldogságot. Csupán magamban kellene megtalálnom a forrását anélkül, hogy ezután külső megerősítésre szoruljak.

64. oldal, 1. rész (Athenaeum, 2018)


A sorozat következő kötete

Szólíts a neveden sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi
April Genevieve Tucholke: Wink, Poppy, Midnight
Jenny Carroll: Fedőneve: Kasszandra
James Lecesne: Trevor
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Gayle Forman: Hová tűntél?
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Kelly Oram: A mint aszkéta
Jandy Nelson: Neked adom a napot
Nicholas Sparks: A leghosszabb út