Mindenmentes ​2. (Mindenmentes 2.) 13 csillagozás

Andrási Nóra: Mindenmentes 2.

A ​2016-ban kiadott, első Mindenmentes kötet hazai olvasói sikere után – melyet 2017-ben egy rangos nemzetközi versenyen, a Gourmand World Cookbook Awards-on a vegán és a diétás könyvek kategóriájában elért két harmadik helyezés koronázott meg – a második kötet is azt szeretné bemutatni, hogy a „mindenmentes” korántsem az ízek, a zamatok hiányát, hanem a teljes értékű, egészséges és tápláló alapanyagokból készült ételeket jelenti a mindennapokban.

Szerzője, az eredetileg gyógyszerész és kutató dr. Andrási Nóra, a Nóri mindenmentes konyhája blog írója újabb 70 receptet gyűjtött össze, amelyek beilleszthetők cukor-, glutén-, tejtermék- és tojásmentes, valamint a 160 gramm szénhidrátos diétába. A receptek a házilag készült pékáruk és vegán tejtermékek mellett könnyen elkészíthető útravalókat, hétköznapi és hétvégére való főételeket, illetve desszerteket sorakoztatnak fel.
Az egymást kiegészítő, személyes példán alapuló Mindenmentes szakácskönyvek nemcsak azoknak… (tovább)

>!
Boook, 2023
168 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155417313 · Fotózta: Erdőháti Áron
>!
Boook, Budapest, 2017
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155417313

Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 39

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Baráth_Zsuzsanna P>!
Andrási Nóra: Mindenmentes 2.

Ezer oka lehet annak, hogy valaki úgy dönt, áttér az egészséges étkezésre. Van, aki erkölcsi okok miatt lesz vegán, van, akit ételérzékenység, magas cukorszint kényszerít életmód váltásra, ahogyan olyan is van, hogy 40 körül az ember ráébred arra, hogy a teste már nem a régi, és ha jól akarja érezni magát a bőrében a következő évtizedekben, oda kell figyelnie az étkezésére. Akármilyen úton jut el a döntésig, utána elkezd kutakodni, miként főzhetne egészséges és finom ételeket, amelynek előfeltétele az, hogy megismerkedjen azokkal az alapanyokkal, amelyek jelentősen eltérnek az általa korábban használtaktól. Ha végigolvasott mindent az alapokról, indulhat a receptvadászat és a próbafőzések a konyhában, hiszen sok mindent újra kell tanulni és el kell hagyni a régi beidegződéseket. Tapasztalatból mondom, hogy ez bizony nem könnyű folyamat, sokat tud segíteni egy jó alapszakácskönyv, amelyek közül Andrási Nóra Mindenmentes című könyvsorozata jó választás, az első kötetet inkább kezdőknek ajánlom, a most megjelent másodikat inkább haladóknak. Finom ételekben most sincs hiány, és az elkészítésük sem lett bonyolultabb, ezúttal azonban az alapanyagok kicsit egzotikusabbak, és kell egy kis bátorság ahhoz, hogy merjük használni őket. Jómagam például nem vagyok kezdő a konyhában, de a folyékony füst kipróbálását egy kicsit még halogatnám, valamint nem szeretem a csicseriborsót, ezért a levéből készült „tojás”- tól sem kicsit idegenkedem. Vagyis ezúttal nem tudok úgy rajongani a könyvért, mint az előző részért, ami nem a szerző hibája, hanem egyszerűen még nem tartok ott, hogy a benne szereplő haladóbb szintű receptek mindegyike komolyan megfogná a fantáziámat.
A teljes kritika itt olvasható:
http://jusandcalzone.blog.hu/2017/09/01/konyvajanlo_dr_…

piciszusz>!
Andrási Nóra: Mindenmentes 2.

Az előző részhez hasonlóan van felépítve, az elején ott az alapanyagok listája és tulajdonságai, amiket a könyv során használ, ez még mindig szimpi. De most egyszerűen nem talált be annyira, a receptek közül is csak párat mentettem ki magamnak.

Aemitta>!
Andrási Nóra: Mindenmentes 2.

Nekem ez a könyv kicsit „maszlagos”, mindenmentes receptkönyv nélkül is lehet mindenmentes céklalevest, ízesített pirított mandulát, vagy éppen fagylaltot készíteni.
Ennek ellenére ötletgyűjtésre jó volt a könyv, pl. hogy a csicseriborsó leve, mint tojásfehérje-pótló remekül működik.

Deák_Nikoletta>!
Andrási Nóra: Mindenmentes 2.

Nem sok olyan mindenmentes recept van a könyvben, ami a szigorú diétámhoz passzol (ez nem a könyv hibája, hanem az enyém), de ötletgyűjtéshez szuper.
A csicseriborsó leve tényleg bevált, mint tojásfehérje helyettesítő :)

zseszter>!
Andrási Nóra: Mindenmentes 2.

Nagyon szeretem Nóri receptjeit, sokat segítenek a heti menü összeállításában.


Hasonló könyvek címkék alapján

Farkas-Boross Zita – Rubin Eszter: Gyulladáscsökkentő étrend és életmód
Nemes Dóra: Mentes Anyu szakácskönyve 2.
Török Eszter: 100% egészség, 0% cukor!
Vrábel Krisztina: 160 grammos szénhidrátdiéta 2.
Török Eszter: Viszlát, cukor és fehér liszt!
Csigó Zita: Diéták nagykönyve – lemondások nélkül
Kiss Mona: A nagyvilág mentes ételei
Váradi Tibor: Napfényes receptek III.
Váradi Tibor: Napfényes receptek II.
Stőhr Gréta: Gréta kedvencei