Mindenmentes (Mindenmentes 1.) 9 csillagozás

Andrási Nóra: Mindenmentes

A ​Boook Kiadó eladási listákat vezető szakácskönyve, a Viszlát cukor és fehér liszt! és a Viszlát laktóz! után hamarosan megjelenik a kiadó egészségtudatos sorozatának harmadik tagja, a Mindenmentes, amelynek szerzője Dr. Andrási Nóra, eredetileg gyógyszerész, kutató, a Nóri mindenmentes konyhája blog írója.
Napjainkban egyre több információ áll rendelkezésünkre arról, hogy a mindennapi étkezésünk és életmódunk mekkora hatással van az egészségünkre, ráadásul egyre többeket érint a különböző alapanyagoktól, élelmiszer-összetevőktől mentes étrend. A teljes értékű táplálkozás érdekében azonban nem mindegy, hogy az ételek egyes összetevőit hogyan, mivel helyettesítjük.
Ez a különleges gyűjtemény 70 olyan receptet ismertet meg az Olvasóval, amely valamennyi étel esetében cukor-, glutén-, tejtermék, és tojásmentes, a 160 gramm szénhidrátos diétába illeszthető, és vegán is egyben. A Mindenmentes természetesen nem egyenlő az ízek, a zamatok, az egészséges összetevők hiányával.… (tovább)

>!
Boook, Budapest, 2016
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155417184

Most olvassa 1

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 44

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Lynn
Andrási Nóra: Mindenmentes

Nem, nem olvastam el minden betűjét, de ez egy szakácskönyv esetében nem is meglepő. Végiglapoztam többször oda-vissza, ismerem a felépítését és a receptek nagyját átgondoltam, hogy tudnám a saját ízlésünk szerint átalakítani – illetve, hogy kell-e.
Nagyon örülök, hogy megvettem, nekem nagy segítség lesz a konyhában, hogy nem kell úgy indítani egy receptet, hogy azt nézem, mivel tudom helyettesíteni az allergéneket.

>!
Baráth_Zsuzsanna P
Andrási Nóra: Mindenmentes

Óriási sokk, amikor hirtelen életmódot kell váltani. Én is átéltem ezt az helyezetet, apukámnak nagyon magas volt a cukra, és ha el akartuk kerülni az inzulinrezisztenciát, azonnali hatállyal változtatni kellett az étrendünkön. Nem volt könnyű egyik napról a másikra eltérni a megszokott dolgoktól, de mivel az egészség az első, nem volt időnk filozofálni, a megoldást kellett keresnünk erre a problémára. Voltak nehéz heteink, de ma már kizárólag korpás pékárút fogyasztunk, cukor nincs (helyette nyírfacukor és stevia van), fehér liszt csak mutatóba akad itthon, a korábbinál jóval egészségesebb ételeket fogyasztunk, sokat mozgunk, és szépen fogyunk. És nem is kellett lemondanunk semmiről, egyszerűen csak lecseréltük a kedvenc ételeink alapanyagait, ugyanúgy habzsoljuk a sütiket, mint korábban, és toljuk a fagyit ebben a sivatagi forróságban, csak éppen odafigyelünk arra, hogy cukormentes legyen. Éljük az életünket, egészségesek vagyunk, és vagyon költünk a ruhatárcserére. Vagyis egyáltalán nincs vége a világnak attól, hogy egészségügyi ok miatt hirtelen új életmódra kell átállnunk, nem tragikusan kell felfogni a helyzetet, hanem praktikusan, az orvossal pontosan tisztázni kell, hogy mit lehet enni, és mit nem, majd ez alapján neki lehet állni utánajárni, hogy mit mire kell cserélnünk az étrendünkben. Miután ezen túl vagyunk, érdemes beszerezni néhány szakácskönyvet, amely meghozza a kedvet a kísérletezéshez a konyhában, mert egyszerűen elkészíthető és finom ételeket készíthetünk a segítségével. Dr. Andrási Nóra Mindenmentes című könyve pontosan ilyen, telis-tele van alapreceptekkel, amelyeket később kedvünkre variálhatunk, és pontos leírást kaphatunk arról, hogy milyen alapanyagokat kell tartanunk a kamrában ahhoz, hogy bármikor össze tudjunk dobni egy finom reggelit/ebédet/vacsorát, illetve meggyőződhetünk arról, hogy milyen sokszínű konyhát vihetünk akkor is, ha valamilyen ételérzékenységgel kell együtt élnünk vagy vegán életmódot folytatunk. Átlátható, jól szerkesztett, egyszerű, de nagyszerű recepteket tartalmazó szakácskönyv, amelyet nem csak az érintettek forgathatnak haszonnal, hanem azok is, akik egyszerűen csak ki akarnak próbálni egészségesebb ételeket is.
A teljes kritika itt olvasható:
http://jusandcalzone.blog.hu/2017/07/21/konyvajanlo_dr_…

>!
PTJulia P
Andrási Nóra: Mindenmentes

Beszerezhető és változatos alapanyagokból elkészíthető, könnyű és ízletes recepteket találunk ebben a könyvben. Többet már kipróbáltam, de majdnem az összes szimpatikus. Örülök, hogy a könyvespolcomról bármikor levehetem.

>!
szofisztikáltmacska
Andrási Nóra: Mindenmentes

A kiadvány nagyon, de nagyon igényes. Végre egy keménytáblás szakácskönyv, amit rendesen ki is lehet nyitni és még úgy is marad! Az elején tartalomjegyzék és a szerző előszava is olvasható. A leghasznosabb a bevásárlólista oldal, ahol a leggyakrabban előforduló alapanyagokat (és eszközöket) listázza a könyv, ez jól jöhet annak, aki gyakran fog főzni a Mindenmentesből. A szerző, Andrási Nóra arra is szentelt két oldalt, hogy elmagyarázza az olvasónak, mivel helyettesíti a hagyományos (cukor, sima liszt, tojás, tej) alapanyagokat és miért pont azokkal.
A képek gyönyörűek, a recepetek pedig pontosak és aprólékosak, akár kezdő szakácsok is bátran próbálkozhatnak vele. Minden ételnél fel van tüntetve az adag szénhidráttartalma. Ennek nagyon örültem, de egy kicsit hiányolom a többi adatot, hiszen sokan számolunk még ch mellett kalóriát és zsírt is.
Két receptet próbáltam ki eddig, az egyik nagyon bejött, a másik nagyon nem.
Bővebben: https://szofisztikaltmacska.blog.hu/2019/03/21/dr_andra…

>!
zsfbgnar
Andrási Nóra: Mindenmentes

Igazi hiánypótló darab, gyönyörűséges kivitelben. A diéta adta speciális alaphozzávalóival már felszerelt háztartásban a receptek elkészíthetők, nincsenek fura-extra meglepetés hozzávalók.

>!
z_zizzent
Andrási Nóra: Mindenmentes

Ahogy az már a borító alapján kiderül, szinte minden ember talál a kedvére való ételreceptet a könyvben, hiszen mindegyik fogás illik a glutén-, tej-, tojás- és cukormentes, vegán és inzulinrezisztancia-barát életmódba. (Valahol vicces és lenyűgöző, hogy pont a ‘mindenmentes’ könyv a legkevésbé kirekesztő szakácskönyv mind közül.)

Mindjárt a kötet elején kellemes meglepetés ért: egy bevásárlólista formájában felsorolták azokat az alapanyagokat, amik a receptek elkészítéséhez szükségesek. Ebből rögtön látszik, hogy nem olyan ételekről lesz szó, amiknek megvalósításához olyan hozzávalókat kell felkutatni, amik Magyarországon nehezen beszerezhetők, vagy amik miatt át kellene utalnom a fizetésem felét valamelyik bio boltnak.

Ami a recepteket illeti: számtalan újdonsággal találkoztam, amiket eddig a blogon nem láthattunk. Összesen 70 receptet tartalmaz a könyv, minden alkalomra, különféle stílusban találhatunk mindenféle finomságot: a hagyományos ízvilág és a fűszeresebb, egzotikusabb ételek is képviseltetik magukat. Azt még nem tudtam eldönteni, hogy mit készítsek el előbb: a vörösboros gombapástétomot, vagy esetleg a csokis-mentás muffint? Mindenesetre egy biztos: éhesen ne vegyük kézbe a könyvet, mert a képek láttán óhatatlanul is összenyálazzuk a lapokat. Kár lenne értük.

Teljes kritika (előnyökről és hátrányokról beszámolva) itt: http://thepuur.com/hu/mindenmentes-szakacskonyv-ertekeles/


A sorozat következő kötete

Mindenmentes sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stőhr Gréta: Gréta kedvencei
Victoria Boutenko: A nyers étel csodája
Kollár Anita: Gluténmentes és finom!
Tolnai Orsolya: Érzékenyek szakácskönyve
Solymosi Teréz: Lisztérzékenyek szakácskönyve
Olivia Dupin: Egészségesen, gluténmentesen
Kiss Móni: 4x15 – Négy évszak receptjei ételallergiásoknak
Tolnai Orsolya: Érzékenyek desszertes könyve
Posta Renáta: Paleolit gyorsételek hedonistáknak
Biokonyha