Szegény ​Micsinay 3 csillagozás

Egy besúgó élete
Andor Mihály: Szegény Micsinay

A szerző a demokratikus ellenzék tevékenységéről jelentő egyik besúgó, Micsinay (Mikes) Tamás életét rekonstruálja, és lehetséges indítékait elemzi a rendelkezésre álló dokumentumok és a kortársak visszaemlékezései alapján.

>!
Jelenkor, Pécs, 2011
268 oldal · ISBN: 9789636765033

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
egy_ember
Andor Mihály: Szegény Micsinay

– Tudod, hogy nincs bocsánat.
– Tudod, hogy nem volt választás.
Korkép és kórkép.
kis magyar abszurd

4 hozzászólás
>!
vargarockzsolt P
Andor Mihály: Szegény Micsinay

„…őszintén szólva kicsit szánni való, kicsit viszolyogtató lúzernek találtam.”*
Radnóti Sándor

„Amikor először olvastam „Mészáros” jelentéseit, és fel tudtam mérni tevékenysége időbeli és nyelvi dimenzióit, az első benyomásom az volt, démonikus személyiséggel találkoztam.”**
Rainer M. János

E két vélemény, amelyet rövid ismertetőm mottójául választottam, ugyanarról az emberről szól. Mikes (korábban Micsinay) Tamásról, a „ Mészáros Tibor ” hálózati fedőnevet viselő rendőrségi besúgóról, aki Andor Mihály könyvének címlapján, Nemecsek Ernőt idézve, csupa kisbetűvel, mint „ szegény micsinay ” szerepel.

A könyv érdekes, mert a Kádár-rendszer titkosrendőrségének működéséről tudósít, és közvetetten az 1960-as és 1970-es évek belterjes budapesti szubkultúráját is bemutatja. Andor a hétköznapokban lúzer, az állambiztonsági alvilágban viszont szuperügynök exbarátja történetét levéltári források és privát közlések alapján dolgozta fel. Mint a hivatkozott recenziókból is kiderül, munkája inkább szépirodalomként értékelhető, mint történészi teljesítményként. A könyv olvasásához erős gyomor szükségeltetik, mert mind a téma, mind a főhős, mind a feldolgozási módszer meglehetősen undorító. A szerző a főszereplőt álságosan végig Tamásként emlegeti, mintha barátságuk megmaradt volna, ugyanakkor legbensőbb titkait, egészségügyi és szexuális nyomorát is részletesen tárgyalja. Egy fiktív figuránál ez a hitelesség próbája lehet, de létező, a közelmúltban meghalt emberről ilyeneket leírni meglehetősen taszító. Kicsinyes bosszú, miképpen a kisbetűvel írt név a könyv címlapján. (Részletesebben a blogomon fogom megírni.)

*Radnóti Sándor: Ügynökregény (Revizor 2011.07.10.)
http://www.revizoronline.com/hu/cikk/3467/andor-mihaly-…
**Rainer M. János: Kerék és csavar (Mozgó Világ 2011. november)
http://mozgovilag.com/…

4 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Csalog Zsolt: Parasztregény
Széchenyi Zsigmond: Ahogy elkezdődött…
Moldova György: Aki átlépte az árnyékát
Vrabec Mária: Hedvig
Moldova György: A szent tehén
Szabó László: Kamera előtt a tettes
Tímár Natália: Elveszve Amerikában
Csalog Zsolt: Börtön volt a hazám
Moldován Tamás (szerk.): Gyilkosság az Őrhelyen
Dáné Tibor: Az évszázad bűnügye