Edzett ​agy 44 csillagozás

Hogyan növeli az agyad teljesítőképességét a mozgás?
Anders Hansen: Edzett agy

Sportold ​magad okosabbá! Hogyan növeli az agyad teljesítőképességét a mozgás?

Létezik biztos módja annak, hogy egyszerre csökkentsük a stresszt és a szorongást, és fejlesszük a memóriánkat? Hogy növeljük az IQ-nkat, de lassítsuk az öregedést is? Hogy kreatívabbak legyünk és javítsuk a koncentrációs képességünket? Igen: a mozgás!

A modern agykutatás minden eddiginél több bizonyítékkal szolgál a testmozgás szellemi képességeinkre gyakorolt rendkívüli hatásáról. Az edzés jobban optimalizálja szellemi működésünket és egészségünket, mint a sudoku- vagy keresztrejtvényfejtés. Nincs ennél hatékonyabb drog, gyógyszer vagy étrend-kiegészítő. Ráadásul nem csak az egészségünket, életerőnket, hangulatunkat és szellemi képességeinket javítja. Anders Hansen könyvéből többek között kiderül:

Miért a mozgás a legjobb orvosság a demenciára?
Milyen mozgásfajták alkalmazhatók depresszió ellen?
Hogyan segíti a mozgás a gyerekek, és kifejezetten az ADHD-sok… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Barecz & Conrad books, Budapest, 2020
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150064598 · Fordította: Veress Kata · Illusztrálta: Lisa Zachrisson
>!
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150064598 · Fordította: Veress Kata

Enciklopédia 6


Kedvencelte 6

Most olvassa 15

Várólistára tette 78

Kívánságlistára tette 70

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

egycsaba>!
Anders Hansen: Edzett agy

Anders Hansen: Edzett agy Hogyan növeli az agyad teljesítőképességét a mozgás?

Jól összerakott, lelkesítő ismeretterjesztés a mozgás és az agy kapcsolatáról. Aki mégsem olvasná végig, azoknak elszpojlerezem a lényeget: fuss heti 3-szor fél órát, és minden sokkal jobb lesz…

8 hozzászólás
Video>!
Anders Hansen: Edzett agy

Anders Hansen: Edzett agy Hogyan növeli az agyad teljesítőképességét a mozgás?

Kezdjük a jóval: a szerző érdekes összefoglalást adott a témáról, sok kutatást felhasznált hozzá, az olvasóban esetlegesen felmerülő kételyeket rögtön maga is felhozza, és megválaszolja, ráadásul mindezt evolúciós pszichológiai megközelítésben.

Bár a mondanivalója egyszerű és sok helyről ismerős lehet (lehetőleg fuss heti 45 percet a max pulzusod 70%-ával, de ha ez nem megy, mozogj bármit), sok érdekességet felhoz közben. Ilyen volt számomra például az, hogy az amúgy stressznél emelkedő kortizolszint az edzés után az eredeti szint alá süllyed, és rendszeres edzés esetén már maga az edzés és a stressz is kevésbé emeli a kortizolszintet. Vagy hogy idővel az agy ugyanannyi edzés hatására egyre több BDNF-et termel. Vagy hogy mozgás közben jobban lehet tanulni, és még az álló asztalom se felesleges, mert a kutatások alapján akár 10%-ot is javít a használata mindenféle kognitív tesztben. Vagy hogy a mozgás növeli a keletkező idegsejtek számát, de ezek közül minden második elhal ha ingerszegény környezetben vagy, ingergazdagsággal viszont akár 80%-uk is megmenthető. Vagy hogy a koncentrációhoz (külső-belső zajszűréshez, mindfulnesshez) dopamin kell.

Sajnos volt néhány kisebb hibája is. A szerző próbált nagyon kerek történetet adni (hát persze, ez egy ismeretterjesztő könyv), de ez néha a tudományosság rovására ment. Az elején például nagyon meg akart győzni arról, hogy az agyunk bizony plasztikus, és hozott is egy csomó példát rá, azonban a példák kivétel nélkül vagy kisgyerekekről szóltak (naná, hogy plasztikusak!), vagy arról, hogy öregemberek kevésbé romlottak valaminek a hatására (az lenne a plasztikusság, hogy lassabban megy tönkre?). A következtetése ennek ellenére az volt, hogy mindenkinek plasztikus az agya.

A könyv elején volt egy nagyon furcsa példája, ami „jó tulajdonságok” meg „rossz tulajdonságok” és az agyi kapcsolatok erőssége közötti kapcsolatról szólt, és hát el is gondolkodtam rajta, hogy akkor most folytassam-e a könyvet, de aztán ő maga is bevallotta, hogy elég furcsán hangzik amit írt, úgyhogy adtam neki még egy esélyt, és persze nem bántam meg.

A végén az addig tanultakat megpróbálta egy nagy rendszerben megmagyarázni, és ki is fejtett egy nagyon aranyos kis magyarázatot arról, hogy milyen evolúciós okai vannak annak, hogy az agyunk így reagál a mozgásra, azonban annyira hiányoztak innen a máshol amúgy rendszeresen említett kutatási eredmények, hogy azonnal Dennett „Just So Story”-ja jutott eszembe. Igen, akár ez a magyarázat is helytálló lehet, de elfért volna azért a fejezetben néhány „talán” vagy „ha”.

Összességében nem rossz könyv, és meg is hozta a kedvem a mozgáshoz… vagy inkább ahhoz, hogy majd öregkoromban is mozogjak, mert most amúgy is szoktam. :)

Ancsúr>!
Anders Hansen: Edzett agy

Anders Hansen: Edzett agy Hogyan növeli az agyad teljesítőképességét a mozgás?

A cím és a fülszöveg egyből megfogott. Viszont az oldalszámot megpillantva erős kétségek kezdtek el gyötörni a könyv alaposságát tekintve, és nem hiába.
Azt hiszem, hogy elmondhatjuk, hogy az emberi anatómia egyik legösszetettebb, legrejtélyesebb szerve az agy. Írhatunk róla ezernyi könyvet, beszélgethetünk róla ezer és ezer órát szakadatlanul, de mindig lenne újabbnál újabb tény az agy kapcsán, ami még feltárásra szolgálna, illetve amit már tudunk, de komplexebb lenne megosztani a közönséggel, és így nem férne bele a szűkre szabott időbe. Szóval egy szó, mint száz, az agyról a végtelenségig lehetne beszélni. Éppen ezért furcsálltam ezt a kb. 224 oldalt. E szerint ugyanis vagy nagyon töménynek ígérkezett a könyv, vagy éppen ellenkezőleg, túlzottan átfogónak, ami azt eredményezi, hogy-saját szavaimmal élve-lyukas lesz a könyv által átadott információ. Kötetünk esetében én egy kicsit ez utóbbit éreztem.
A sport, vagy a mozgás agyra gyakorolt hatásáról nem először olvasok, így a legtöbb információ nem volt újdonság. Nekem leginkább a stressz agyra gyakorolt hatása volt újdonság. Azt tudtam, hogy romboló erővel bír a szervezetre, de nem gondoltam volna, hogy ez akár szervi zsugorodáshoz is vezethet.
Az egyetlen kérdőjeles rész számomra a sétálás volt. Igen, a sétálás. Azt elhiszem, hogy a futás, vagy az erőteljesebb sportok jótékonyan hatnak a szervezetre, de a sétálás nekem erős túlzásnak tűnik. Annak biztos jó a sétálás, akik soha meg el sem mozdulnak a számítógép, vagy a tévé mellől, de rutinos sétálónak ez egy vicc. Nem hiszem, hogy a sétálástól kevésbé lennék hajlamos a stresszre. Vagy eddig legalábbis nem láttam ennek jelét magamon.
Ez a könyv szerintem azoknak lehet igazi csemege, akik még most nem igazán olvastak még hasonló cikkeket, illetve akik egy kicsit motiválni akarják magukat az egészségesebb, tudatosabb életmód felé.

2 hozzászólás
csokitorta>!
Anders Hansen: Edzett agy

Anders Hansen: Edzett agy Hogyan növeli az agyad teljesítőképességét a mozgás?

Még sosem olvastam olyan könyvet, ami ekkora hatással volt rám, illetve azon belül is a mindennapi mozgásmennyiségemre. Bár ezt biztos sokan kétkedve olvassák majd, de konkrétan nem tudtam kézbe venni úgy a kötetet, hogy előtte ne mozogtam volna legalább egy minimális szintet… Annyira megdöbbentett az a sok érdekes és hihetetlen tény, amellyel Anders Hansen szembesített, hogy onnantól teljesen máshogy állok már a futáshoz. Az író bemutatja, hogy milyen jótékony hatása van a testmozgásnak az agyunkra, érzelmeinkre, koncentrációnkra, tulajdonképpen az egész életünkre, még akkor is, ha ez nem tudatosul bennünk. A tényeket nagyon érdekes és friss kutatásokkal támasztotta alá, amelyek bár tartalmaztak tudományos magyarázatokat, azok abszolút érthetőek voltak még a laikusok számára is. Rövid, egymástól független fejezetekből áll, így bármilyen élethelyzetben előkapható és lerakható. A könyv végén pedig nemcsak gyakorlati tippeket olvashatunk arra nézve, hogyan tegyük a mozgást még jobban a hétköznapok szerves részévé, de egy fogalomlistával is találkozhatunk, amely a bonyolultabb agyi, illetve testi folyamatokat magyarázza el újra, így nem kell félnünk, ha például nem emlékszünk arra, miért is felelős a hippokampusz.
Bővebb értékelésem: http://varazstinta.blogspot.com/2020/03/konvyek-amelyek…

Tót_Kálmán>!
Anders Hansen: Edzett agy

Anders Hansen: Edzett agy Hogyan növeli az agyad teljesítőképességét a mozgás?

Nagyon olvasmányos és tudományosan megbízható könyvről van szó. Egyrészt egy pszichiáter írta, aki valószínűleg ért a saját szakterületéhez, másrészt a hivatkozás is megtalálható a könyv végén. Szépen tematikusan van felépítve, aszerint, hogy a rendszeres testmozgás hogyan hat a stresszre, koncentrációra, hangulatra, memóriára, stb. Számomra egy csomó hasznos és érdekes ismerettel szolgált. Kár, hogy anno, mikor a szakdolgozatomat írtam, még nem volt kiadva :D jól jött volna…

clarity>!
Anders Hansen: Edzett agy

Anders Hansen: Edzett agy Hogyan növeli az agyad teljesítőképességét a mozgás?

csoda kis könyv! nekem visszahozta a kedvem a mozgáshoz.:)

solyom_l>!
Anders Hansen: Edzett agy

Anders Hansen: Edzett agy Hogyan növeli az agyad teljesítőképességét a mozgás?

A leírás tökéletesen elmondja, hogy miről szól a könyv. Szóval nagy csattanót nem kapunk, de a miért-ek legalább kiderülnek.

Amerikai ismeretterjesztő könyvekhez hasonlóan, itt is van csomó kutatás említve, van pár érdekes eredmény.

Ami miatt húzom a szám, az nem is a könyv tartalma, hanem a magyar kiadás. Több helyen béna a tördelés és 2-3 eset is volt, amikor a lapok rossz sorrendben voltak…. Konkrétan olassa az ember a könyvet és a befejezetlen mondat után új bekezdés kezdődik a következő oldalpáron…. lapozva egyet aztán folytatódik a 2 oldallal előtte megkezdett mondat… de volt, amikor nem oldalpár, hanem csak 1 oldal volt pluszban beszúrva…

Na mindegy, ennek ellenére egy érdekes könyv, de hatalmas felismerésekre ne számítsunk. Nem érzem azt, hogy most különös titkok tudója lettem. Bár lehet, hogy azért, mert rendszeresen sportolok, szóval a leírt tapasztalatokkal már tisztában voltam korábban is. Most csak kaptam némi hormonális magyarázatot és pár megerősítést néhány kutatás alapján.

Mariannaa>!
Anders Hansen: Edzett agy

Anders Hansen: Edzett agy Hogyan növeli az agyad teljesítőképességét a mozgás?

Különleges és érdekfeszítő könyv a mozgás és az agy kapcsolatáról. Kifejezetten a demens betegekről, illetve a gyerekekről szóló fejezet tetszett a legjobban. Mindenkinek ajánlom a könyvet, annak is, aki sportol, és annak is, aki eddig még nem kezdte el.
„Sétáljunk heti ötször 20-30 percet vagy fussunk heti háromszor 20 percet. Persze a hasonló intenzitású biciklizés vagy úszás is ugyanúgy megteszi. … ha agyunkat tartjuk szem előtt, a kardioedzéssel nem nyúlhatunk mellé.” :)

Benigna>!
Anders Hansen: Edzett agy

Anders Hansen: Edzett agy Hogyan növeli az agyad teljesítőképességét a mozgás?

Érdekes, olvasmányos, inspiráló könyv.

NoNameLány>!
Anders Hansen: Edzett agy

Anders Hansen: Edzett agy Hogyan növeli az agyad teljesítőképességét a mozgás?

Talán az egyik legérdekesebb könyv, amit valaha olvastam. Lenyűgöző, hogy mennyi mindenre van hatással az, hogy mennyit és hogyan sportolunk. Én is észrevettem már magamon a pozitív hatásokat és kíváncsi voltam, hogy miért történik ez velem. Ez a könyv minden kérdésemet teljes mértékben megválaszolta.


Népszerű idézetek

BenBacso>!

Mitől képződnek új idegsejtek? A mozgáson kívül a szeretkezés, a kalóriaszegény étkezés ( de nem az éhezés) és a flavonoidok bevitele vezethet gyors idegsejtképződéshez.

144. oldal

Anders Hansen: Edzett agy Hogyan növeli az agyad teljesítőképességét a mozgás?

jendre P>!

Kutatók néhány évvel ezelőtt megvizsgálták, csökkenteni lehet-e a demencia kialakulásának kockázatát. Elképesztő eredményre jutottak: már napi egyszeri sétától 40 százalékkal kisebb a demencia kialakulásának valószínűsége.

184. oldal

Anders Hansen: Edzett agy Hogyan növeli az agyad teljesítőképességét a mozgás?

BenBacso>!

…az edzés életkortól függetlenül okosít

176. oldal

Anders Hansen: Edzett agy Hogyan növeli az agyad teljesítőképességét a mozgás?

BenBacso>!

A séta a legjobb orvosság a demenciára.

185. oldal

Anders Hansen: Edzett agy Hogyan növeli az agyad teljesítőképességét a mozgás?

Viktóóória>!

Mostanra talán már sejthető, hogy a testmozgás azért olyan hatásos a stressz és szorongás ellen, mert egyszerre több fronton is támad: edzès után leesik a kortizolszint, és legközelebb már csak kisebb mértékben emelkedik meg; a stresszválaszrendszer fékpedáljai, a hippokampusz és a homloklebeny, megerősödnek, és egyre ügyesebben fékezik a szorongást indukáló amigdalát; a gamma-amino-vajsavnak köszönhetően a „dadusneuronok” is bekapcsolódnak a folyamatba; az izmok pedig egyre jobban tudják semlegesíteni a stressz hatására termelődő kinurenint. És mindez egyszerre történik.

49. oldal

Anders Hansen: Edzett agy Hogyan növeli az agyad teljesítőképességét a mozgás?

Kapcsolódó szócikkek: amigdala · homloklebeny · kortizol · stressz · szorongás · testmozgás
Viktóóória>!

Ha nem tudunk megoldani egy munkahelyi problémát, könyvet írnánk vagy céget alapítanánk, de nincs ötletünk, milyet: menjünk futni!

162. oldal

Anders Hansen: Edzett agy Hogyan növeli az agyad teljesítőképességét a mozgás?

FORTUNATA P>!

Ötévesen megtanult olvasni, és a befejezett könyveket borítójukkal lefelé tette vissza a polcra. A szülei alig tudták tartani az iramot, olyan gyorsan szaporodtak a lefelé fordított kötetek a házban. Kiderült, hogy Peeknek elképesztően jó, ha nem a valaha mért legjobb a részletekre vonatkozó memóriája. Ennek köszönhetően párosával falta az oldalakat, a könyvek bal oldalát bal szemével, a jobbat pedig a jobbal olvasta. Egy-egy oldalhoz nem kellett neki több tíz másodpercnél, így egy-egy könyvvel akár egy óra alatt is végzett. Nagyon szeretett könyvtárba járni, napi nyolc kötetet is elolvasott.
És a körülbelül tizenkétezer általa olvasott könyv tartalmából minden egyes részletre emlékezett. Fejében egyre csak gyűltek a többé-kevésbé lényeges adatok Shakespeare-től az amerikai irányítószámok katalógusán át a brit királyi családig szinte mindenről. Kim Peek igazi „két lábon járó Google” volt.

26-27. oldal

Anders Hansen: Edzett agy Hogyan növeli az agyad teljesítőképességét a mozgás?

Viktóóória>!

Őseink nem divatból futottak, vagy azért mert meg akarták őrizni az alakjukat, hanem hogy növeljék túlélési esélyeiket. Ezért érezzük magunkat a mai napig jól a mozgástól.

75. oldal

Anders Hansen: Edzett agy Hogyan növeli az agyad teljesítőképességét a mozgás?

BenBacso>!

Az utóbbi években kísérletek egész sora mutatta ki, hogy az edzés hosszú és rövid távon is javítja a memóriát, és a hippokampusz fokozatos zsugorodása lelassítható, sőt akár visszafordítható.

126

Anders Hansen: Edzett agy Hogyan növeli az agyad teljesítőképességét a mozgás?

clarity>!

És ha választani kellene az edzés és mondjuk a relaxálás között, előbbi egyértelműen hasznosabb. Ha mindenki egy kicsivel többet mozogna – persze nem maratonfutásra kell itt gondolni –, egészen másképp nézne ki a társadalmunk: kevesebb embernek lenne szüksége pszichiátriai segítségre, es majdnem mindenki jobban érezné magát.

42. oldal

Anders Hansen: Edzett agy Hogyan növeli az agyad teljesítőképességét a mozgás?


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Anders Ericsson – Robert Pool: Csúcsteljesítmény
Bagdy Emőke: Stresszkezelés és relaxáció alkalmazása a testnevelésben
Bessel van der Kolk: A test mindent számontart
Rachel Brathen: Jógacsaj
Michael James Wong: Jógás srácok
Gyömbér Noémi – Kovács Krisztina: Fejben dől el
Frida Ramstedt: Érezd magad otthon
Bán Tibor – Kovácsik Rita: Így lehetsz igazi cheerleader
Stephen W. Porges: Útmutató a polivagális elmélethez
Richie Bostock: Kilégzés