Kegyetlen ​tavasz (Scane-tetralógia 4.) 132 csillagozás

Anders de la Motte: Kegyetlen tavasz

1986 tavaszán egy tizenhat éves lány rituális gyilkosság áldozata lesz egy kastély mellett húzódó svéd erdőben. A bűntettnek négy tizenéves fiatal a tanúja; a vallomásuk alapján a lány féltestvérét ítélik el, és zárják börtönbe. Nemsokára az áldozat családjának többi tagja is nyom nélkül eltűnik a környékről, és soha többé nem hallanak felőlük a faluban.
Amikor 2019 tavaszán az új háziorvos, Thea Lind beköltözik a kastélyba, és egy különös fotóra bukkan egy ősrégi tölgyfában, a több mint három évtizedes eset felkelti az érdeklődését. A kutakodása során megdöbbentő hasonlóságot fedez fel a halott lány gyermekkora és a saját, traumákkal teli múltja között, és ettől az ügy hirtelen személyessé válik. A sok megválaszolatlan kérdés miatt Thea egyre biztosabb benne, hogy a gyilkosságról sohasem derült ki az igazság, és egyesek bármit megtennének, hogy ez így is maradjon. Lehet, hogy 1986 kegyetlen tavasza egynél több áldozatot követelt? És talán ő lesz a következő…?

>!
General Press, Budapest, 2020
432 oldal · ISBN: 9789634524106 · Fordította: Dobosi Beáta
>!
General Press, Budapest, 2020
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634524090 · Fordította: Dobosi Beáta

Kedvencelte 9

Most olvassa 5

Várólistára tette 60

Kívánságlistára tette 45


Kiemelt értékelések

mate55 >!
Anders de la Motte: Kegyetlen tavasz

A szerző három korábbi könyvéhez hasonlóan, ugyanazt a magával ragadó dramaturgiai modellt követi: a múltban elkövetett bűncselekmények, amelyek különféle okokból a jelen eseményei miatt ismét felszínre kerülnek. Bár hosszú idő telt el a múlt eseményei óta, a kis közösségben sokakban még mindig jelen van a bánat. Úgy tűnik, mindenkinek vannak titkai a bekövetkezett eseményekkel kapcsolatban. Ez gyanúkra és a kételyekre utal, még akkor is, ha „ráteszed a fedelet”, és kerülöd a nyílt beszélgetést róluk. Fokozatosan sűrűsödik a hangulat, mélyül a sötétség, ráadásul mindenkinek oka van félteni a saját életét. A végeredmény lassan, izgalmasan bontakozik ki, több gyanúsítottan keresztül jutunk el az igazi „tettesig”, akire valószínűleg csak kevesen gyanakodtunk volna. Olyan krimi, amelyet valahol egy kirakós nyomozó és egy kapcsolati regény közé helyeznék. A feszültség szintje nem túl magas, a történet inkább magával ragadó, mint idegtépő. A stílusbravúr helyett a hétköznapi életre tudunk figyelni, a jelentéktelennek tűnő kisembereknek a maga földi mennyországával és pokoljárásaival. Mindenkinek ajánlom, mind a detektívmese szerelmeseinek, mind azoknak, akik nem olvasnak nyomozós történeteket. Mert sokkal több, mint egy krimi.

4 hozzászólás
Kókuszka>!
Anders de la Motte: Kegyetlen tavasz

Elérkeztünk a Scane-tetralógia évszakokat felölelő krimisorozatot lezáró tavaszi áldozathoz, egy tizenhat éves lány titkokkal teli halálához. Itt is, mint a Pokoli télben a huszonhárom évvel korábbi események örökre megváltoztatják a résztvevők életét, soha nem lesz már semmi olyan, mint azelőtt. A múltbeli titkok és a jelen eseményei párhuzamosan váltakoznak. A svéd kisvárosba költöző háziorvos megszállottja lett a Zöld Ember rituális újjászületési ceremóniáján történteknek, miközben ő is súlyos titkokat hordoz. Lassan építkező, misztikus, lélektani, családi dráma is egyben, mindenki gyanús, lehet agyalgatni, a csattanó sem marad el.

3 hozzászólás
robinson P>!
Anders de la Motte: Kegyetlen tavasz

Semmivel nem lóg ki a sorból, a bevált receptet követve, szépirodalmi igényességgel megírt, lélektani dráma. A múlt borzalmai lassan bontakoznak ki az erdő és az idő homályából. A cselekményt váltakozva a múlt és a jelen között követhetjük. Sok szempontból egy igazán jól felépített cselekményű könyv, ahol a feszültség lapról lapra emelkedik.

https://gaboolvas.blogspot.com/2020/08/kegyetlen-tavasz.html

2 hozzászólás
smetalin>!
Anders de la Motte: Kegyetlen tavasz

A négy évszak végére értem. Hozta a megszokott refrént, csak a szöveg volt más, most egy kicsit úgy éreztem lehetett volna jobb is. Nekem a főszereplő személye, a mesélő, nem volt kerek se szimpatikus se semmilyen. A többi szereplő, hát nem voltak kevesen, néha azon morfondíroztam kiről is van most szó, az egész történetet, hogy mi történt a múltban rendesen megcifrázta, még véletlenül se tudta belőni az ember mi történhetett. Nekem tetszik a stílusa, szóval ha már tervezi a hónapok megírását, én olvasni fogom.
Helló őrült január, vérfagyasztó február, bomlasztó március……bármi jöhet!:)

OctoberRain>!
Anders de la Motte: Kegyetlen tavasz

Azt hittem, a Pokoli tél lesz nálam a favorit, de ez, valami brutál jó volt szerintem.
Megint a múlt-jelen váltakozik, mindenki gyanús, vannak itt is idegesítő szereplők, de összességében egy izgalmas történetet kaptunk, így a Scane-tetralógia lezárásaként, pedig a kezdés az elég gyenge volt, de részről részre egyre jobb lett az író. Láttam van neki valami másik skandináv krimi sorozata, hátha azt is kiadják majd nálunk.

Bookláány>!
Anders de la Motte: Kegyetlen tavasz

De la Motte a már megszokott felépítéssel dolgozik,de miért is kellene változtatni egy jól bevált recepten?
A könyv tele volt feszültséggel,de a kicsit lassabb tempó ellenére is vitt magával a történet.
Habár a főszereplőt nem tudtam megkedvelni ,(mondjuk a többieket sem,pedig voltak páran),azért örültem hogy a végén megúszta.
Azért elképesztő hogy egyesek még ölni is képesek azért hogy a kis titkuk titok maradjon.
Hogy rövidre zárjam a mondandóm,engem Motte már az első könyvével "megvett"magának ,most sem okozott csalódást ,szóval már landolt is a kívánságlistámon az új sorozata!

maya75>!
Anders de la Motte: Kegyetlen tavasz

A tetralógia végére értem, de szívesen olvasnék még a szerzőtől, annyira tetszett a „tavasz” is. Érdekes, hogy most kicsit nehezebben indult be a történet, vagy talán megkavart a hirtelen sok (és svéd nevű) szereplő, de egyszer csak azt éreztem, hogy nem tudom letenni. Nagyon szeretem ezt a sejtelmes, misztikus hangulatot, ami a szerző minden könyvében megvan, itt konkrétan az erdei kastélyos környezetnek és a múltbeli rituális gyilkosságnak köszönhetően.
spoiler

Mónika_T P>!
Anders de la Motte: Kegyetlen tavasz

Elég döcögősen indult, már azt hittem nagy csalódás lesz. Mondjuk az az előző részekre is igaz, hogy nem volt rögtön izgalmas, csak később kezdett lekötni a történet, de akkor aztán nagyon.
Itt is így volt, csak hosszabbra nyúlt a kevésbé érdekfeszítő rész. De a vége kárpótolt érte.

Ahogy a könyvben többször is említve volt, ez egy családi tragédia.
De nem csak Elitáé és a családjáé, hanem több család évtizedeken át cipelt tragédiája.
Volt aki feleslegesen hibáztatta magát, és volt aki nem is igazán volt tisztában a saját szerepével. Viszont mindenki védett valakit, aminek következményeként sok volt a félreértés, és súlyos titkokat kellett megőrizniük hosszú időn keresztül, feleslegesen. spoiler
És van a főszereplőnk, Thea, a saját eltitkolt múltjával, akit nem hagy nyugodni ez a régi történet a tavaszi áldozatról, és mindent megtesz azért, hogy kiderítse az igazságot.
Sok a gyanúsítható szereplő, voltak csavarok a végén rendesen, de a befejezés nagyrészt sejthető. A legvégső spoiler, az meglepett, és kicsit már túlzásként hatott is elsőre. De azért nem volt rossz.

Talán nem kellett volna egymás után olvasnom a 4 évszakot. Túlságosan nyomasztó volt így. Imádom a skandináv krimiket, de a komor hangulatuk egy idő után rátelepszik a lelkemre.
Anders de la Motte viszont kedvencem lett, és remélem ír még hasonlóan jó történeteket!

Manoli>!
Anders de la Motte: Kegyetlen tavasz

Mindenki ismer mindenkit, mindenki tud valamit, mindenki elhallgat dolgokat. Feszültséggel teli nyomozás egy kisvárosban, ahol senki sem szeretné a múltat, megbolygatni, csak Thea, a város új doktornője. Thea próbál a végére járni egy régi gyilkosságnak, közben egyre feszültebbé válik kapcsolata a férjével, aki az egyik tanúja volt a múltbeli eseménynek, valamint annak családjával. Az emberi kapcsolatok szövevénye, titkok és egy kisértethistória, ami végigkíséri a történetet. A környezet, a titokzatos lápvidék is borzongató, és az ott történt rituális gyilkosság, már magában megteremti az alaphangulatot a történet elején. Az utolsó oldalakon, amikor már azt hisszük, hogy mindent tudunk, na akkor jön még egy csavar.
Izgalmas, letehetetlen olvasmány. A feszültséggel teli nyomozás mellett, a lápvidék életszerű, borongós, titokzatos atmoszférájának megteremtése is elvarázsol.

eSsZ>!
Anders de la Motte: Kegyetlen tavasz

igazság szerint fogalmam sincs arról, hogy mért olvasom ezt a sorozatot…
mindig úgy járok, hogy a fülszöveg felcsigáz.. aztán nagy kedvvel belevetem magam.. és valahol a 100. oldalnál elfogy a lelkesedés… mert csak mondja és mondja és mondja én meg egy helyben toporgok.. semmire se jutok… túl titokzatos.. de mégsem.. mert pl. itt is.. őszintén, kinek nem volt világos, hogy Thea spoiler
vagy kinek nem esett le, hogy Thea spoiler
vagy meglepett bárkit is, hogy nem Arne volt valójában a? spoiler
vagy hogy Hubert szerelmes volt spoiler vagy fordítva vagy mindkettő?!
aah nem tudom!! komolyan, szerintem ennek az Anders-nek van valami kis trükkje, ami messzire és látatlanba elér.. talán az írásmódja..?! mert hiába nem igazán tetszik, és olykor unalmas is.. mégis belekezdek majd egy másik könyvébe..
egyszer bekell hogy robbanjon! egyszer 5 csilis könyvet ír.. nekem


Népszerű idézetek

mate55 >!

Mindenki kedves. Már-már kínosan kedves, tudod, mint a szomszédok a
Rosemary gyermeke elején.

63. oldal

Mónika_T P>!

Szerény véleményem szerint bárki lehet gyilkos bizonyos körülmények között.

robinson P>!

– A szeretet és a gyűlölet közel áll egymáshoz – mondta a nagyanyám.

131. oldal

Mónika_T P>!

Walpurgis éjjelén a legkeskenyebb a határmezsgye élet és halál között. Minden megmozdul, a természet éhes, és a Zöld Ember átvágtat az erdőkön.

Mónika_T P>!

A vadászat türelemjáték. Rafináltság kérdése. Olyan, mint a szerelem.

Mónika_T P>!

Mindegy, hány éves az ember, a szülei szemében mindig gyerek marad.

Mónika_T P>!

Hát nem furcsák az álmok? Más időkbe repítenek, és már elfeledettnek hitt dolgokra nyitnak ajtót. Olyan dolgokra, amelyeket már magunk mögött hagytunk.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Stieg Larsson: A tetovált lány
Lars Kepler: Tükörember
M. W. Craven: A bábuk tánca
Camilla Läckberg: Eltitkolt életek
Manon Fargetton: A lista
Paula Hawkins: Lassan izzó tűz
Sienna Cole: Elmejáték
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Holly Jackson: Jó kislányok, rossz viszonyok
Sienna Cole: Az ígéret szép szó