Kegyetlen ​tavasz (Scane-tetralógia 4.) 15 csillagozás

Anders de la Motte: Kegyetlen tavasz

1986 tavaszán egy tizenhat éves lány rituális gyilkosság áldozata lesz egy kastély mellett húzódó svéd erdőben. A bűntettnek négy tizenéves fiatal a tanúja; a vallomásuk alapján a lány féltestvérét ítélik el, és zárják börtönbe. Nemsokára az áldozat családjának többi tagja is nyom nélkül eltűnik a környékről, és soha többé nem hallanak felőlük a faluban.
Amikor 2019 tavaszán az új háziorvos, Thea Lind beköltözik a kastélyba, és egy különös fotóra bukkan egy ősrégi tölgyfában, a több mint három évtizedes eset felkelti az érdeklődését. A kutakodása során megdöbbentő hasonlóságot fedez fel a halott lány gyermekkora és a saját, traumákkal teli múltja között, és ettől az ügy hirtelen személyessé válik. A sok megválaszolatlan kérdés miatt Thea egyre biztosabb benne, hogy a gyilkosságról sohasem derült ki az igazság, és egyesek bármit megtennének, hogy ez így is maradjon. Lehet, hogy 1986 kegyetlen tavasza egynél több áldozatot követelt? És talán ő lesz a következő…?

>!
General Press, Budapest, 2020
432 oldal · ISBN: 9789634524106 · Fordította: Dobosi Beáta
>!
General Press, Budapest, 2020
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634524090 · Fordította: Dobosi Beáta

Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 26


Kiemelt értékelések

mate55 >!
Anders de la Motte: Kegyetlen tavasz

A szerző három korábbi könyvéhez hasonlóan, ugyanazt a magával ragadó dramaturgiai modellt követi: a múltban elkövetett bűncselekmények, amelyek különféle okokból a jelen eseményei miatt ismét felszínre kerülnek. Bár hosszú idő telt el a múlt eseményei óta, a kis közösségben sokakban még mindig jelen van a bánat. Úgy tűnik, mindenkinek vannak titkai a bekövetkezett eseményekkel kapcsolatban. Ez gyanúkra és a kételyekre utal, még akkor is, ha „ráteszed a fedelet”, és kerülöd a nyílt beszélgetést róluk. Fokozatosan sűrűsödik a hangulat, mélyül a sötétség, ráadásul mindenkinek oka van félteni a saját életét. A végeredmény lassan, izgalmasan bontakozik ki, több gyanúsítottan keresztül jutunk el az igazi „tettesig”, akire valószínűleg csak kevesen gyanakodtunk volna. Olyan krimi, amelyet valahol egy kirakós nyomozó és egy kapcsolati regény közé helyeznék. A feszültség szintje nem túl magas, a történet inkább magával ragadó, mint idegtépő. A stílusbravúr helyett a hétköznapi életre tudunk figyelni, a jelentéktelennek tűnő kisembereknek a maga földi mennyországával és pokoljárásaival. Mindenkinek ajánlom, mind a detektívmese szerelmeseinek, mind azoknak, akik nem olvasnak nyomozós történeteket. Mert sokkal több, mint egy krimi.

robinson P>!
Anders de la Motte: Kegyetlen tavasz

Semmivel nem lóg ki a sorból, a bevált receptet követve, szépirodalmi igényességgel megírt, lélektani dráma. A múlt borzalmai lassan bontakoznak ki az erdő és az idő homályából. A cselekményt váltakozva a múlt és a jelen között követhetjük. Sok szempontból egy igazán jól felépített cselekményű könyv, ahol a feszültség lapról lapra emelkedik.

https://gaboolvas.blogspot.com/2020/08/kegyetlen-tavasz.html

2 hozzászólás
Kaktuszvirág>!
Anders de la Motte: Kegyetlen tavasz

Igényes stílusban, a jelen és múlt történéseit váltakoztava mutatja be. Számomra néha kicsit vontatottan. Nem annyira krimi, mint egy igazi skandináv, inkább lélektani. A befejezés sejthető volt, mégis jól sikerült. Megint ezerszer jobban jártam mintha a nagyon „ egyszerű” celebeket néztem volna a tv-ben!

Agnes_Hogye_Nagy>!
Anders de la Motte: Kegyetlen tavasz

A legjobb történet, amit az írótól olvastam. Végig tele feszültséggel, szinte letehetetlen.


Népszerű idézetek

mate55 >!

Mindenki kedves. Már-már kínosan kedves, tudod, mint a szomszédok a
Rosemary gyermeke elején.

63. oldal

robinson P>!

– A szeretet és a gyűlölet közel áll egymáshoz – mondta a nagyanyám.

131. oldal

robinson P>!

Amikor Kis Stefan elérte az ingólápot, azonnal eszébe jutott a halott lány.

(első mondat)

4 hozzászólás
robinson P>!

A kocsi Wunderbaum, kávé és bőr szagát árasztja.

147. oldal

robinson P>!

Azt mondják, mindenkinek vannak titkai. Toraby telis-tele van titkokkal.

170. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Camilla Läckberg: Vészmadár
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Carin Gerhardsen: Mama, papa, gyerekek
Mari Jungstedt: Észrevétlen
Leif G. W. Persson: A sárkányölő
Catharina Ingelman-Sundberg: Rablás uzsonnára
Niklas Natt och Dag: 1793
Maj Sjöwall – Per Wahlöö: Az elveszett tűzoltóautó
Åsa Schwarz: Nefilim
Tom Rob Smith: A tanya