Vörös ​Azálea 57 csillagozás

Kína leánya
Anchee Min: Vörös Azálea Anchee Min: Vörös Azálea Anchee Min: Vörös Azálea

Parancsba ​adták hol éljenek, mit dolgozzanak, mit gondoljanak, kit szeressenek. A sorsuk egy rossz szón múlott, amit rosszkor, rossz helyen…
Anchee Min egy olyan országban nőtt fel, ahol a mindenható hatalom uralkodott a lelkek felett. Ahol a szép nők mind gyanúsak voltak, ahol a szerelem halálos bűnnek számított. Ellent tud-e állni a lélek az elnyomás brutalitásának? Lehet-e úgy szolgálni egy rendszer, hogy az ember lázad? Szabad-e szeretni, ha tiltják, és titkolózni, ha mindenki áruló. Veszélyes szenvedély, felemelkedés és bukás, bűnhődés és feloldozás ez a regény.

Anchee Min Sanghajban született, egy szegény család legidősebb lányaként. Kisiskolás korában éltanuló volt, a Vörös Gárdisták példaképe. Tizenévesként egy kommunista gazdaság rizsültetvényén dolgozott, megalázó körülmények között, ahol az egyik felettesébe, egy női parancsnokba lett szerelmes. Később kiemelték, és filmszínésznőt képeztek belőle. Propaganda filmek ismert arca lett Kína-szerte.
(tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1994

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Ulpius Teaház

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2007
348 oldal · ISBN: 9789632540733 · Fordította: Hazai Attila, Turai Katalin
>!
Tiara, 2001
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630080850 · Fordította: Burns Katalin

Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Anchee Min: Vörös Azálea

Anchee Min: Vörös Azálea Kína leánya

Nagyon tetszett, nem hiába második olvasásom.
Pont annyira érintett meg a történet, mint 4 éve, de most mégis sokkal többet éreztem, értettem.
Néhol nehéz eldönteni valóság e vagy fikció, de ez nem ront az értékéből.
Csak ajánlani tudom.

>!
TiaRengia I
Anchee Min: Vörös Azálea

Anchee Min: Vörös Azálea Kína leánya

Furán kezdődött a viszonyom ezzel a könyvvel. Mindenekelőtt le kell szögeznem, hogy akit bővebben érdekel a téma (Kína a kulturális forradalom idején), az mielőbb olvassa el Jung Chang: Vadhattyúk c. művét, az ugyanis fényévekkel jobb.
Ez a könyv meglehetősen lektűrös stílusjegyekkel rendelkezett, a kezdeti finnyogásom azonban csakhamar átváltott mohó könyvfalásba – stikában a melóban is ezt olvastam, annyira érdekelt, mi lesz hőseinkkel.
A téma szokásos elemein kívül a könyv tesz még egy csavart, bemutatja egy leszbikus szerelem történetét is, nekem első könyvem volt a témában. Az erotikus részek nagyon szépen vannak leírva, továbbá sokadszor megállapítottam, hogy hiába: a nők tudnak a legaljasabb módon elbánni a másikkal.
Amit hiányoltam: a végén 2 mondatban elintézte, hogyan került oda, ahol most van. Na, ez megért volna egy külön fejezetet, nem hiszem, hogy olyan egyszerű volt elhúzni ebből az országból…

4 hozzászólás
>!
kedaiyun
Anchee Min: Vörös Azálea

Anchee Min: Vörös Azálea Kína leánya

Több könyvet is olvastam már a kínai kulturális forradalomról. Közös bennük, hogy nők emlékeznek vissza, és az, hogy már mindannyian elhagyták Kínát. De mindegyik történet teljesen más, mivel az elbeszélők más és más háttérrel rendelkeztek.
Ez a könyv régebben nem nagyon érdekelt, aztán egyszer csak mégis. Talán a fülszöveg miatt nem kezdtem bele korábban, mert sem a romantikus, sem az erotikus téma nem annyira a kedvencem. Ezt hangsúlyozták ki, de sokkal többről szólt ez a könyv (Ulpius-kiadás).
A szerző stílusa érdekes, rövid mondatokban ír, néha nyersen fogalmaz, és ez először szokatlannak tűnt, de később már nem, és sokszor ez még jobban hangsúlyozta a feszültséget. Anchee Min Kis Vörös Gárdista volt, aztán a gazdaságban parasztként segített megvalósítani Mao álmát. A gazdaságban folyamatosan Mao-idézetekkel, kommunista szólamokkal, hangzatos jelszavakkal beszéltek egymással a szereplők. Mindent az eszmének rendeltek alá, de sokszor érződött, hogy egy jól irányzott Mao-idézet mögé rejtették a valódi érzéseiket és gondolataikat. Néha felsejlett, hogy nem gépek, hanem emberek ők, és különösen jól mutatta be a szerző a nők közötti rivalizálást, feszültséget. Ráadásul itt egy nő, Jen volt a szerelme, bár először nem tudtam eldönteni (és valószínűleg az író sem akkoriban), hogy ez szerelem? Vagy csak rajongás az ideál iránt? Vagy csak vágy, és ha már a férfiak tiltólistán vannak, akkor egymásban kell megtalálniuk a gyengédséget? Talán mindegyikből volt benne egy kicsi. Mindenesetre át kellett vészelniük ezeket a kemény időszakokat, hogy hűek maradjanak Maóhoz és a Párthoz, miközben tilosban jártak.
A színészképzés sem volt könnyebb, ez is katonai kiképzéshez hasonlított. Itt nyert értelmet a cím is, hogy mit is jelent a Vörös Azálea. A visszaemlékezés során érdekes volt látni, hogy a forradalmi lendület hogyan törik meg az írónőben, hogy a korábban jónak tűnő út, melyet szívből követett, egyre nehezebb lett, és megkérdőjelezte, vajon valóban ez-e a helyes irány?
A többi ehhez hasonló könyvvel ellentétben itt nem voltak fényképek, viszont találtam egyet az írónőről, amikor színésznő volt. Összességében tetszett ez a könyv, többet adott, mint amire számítottam.

>!
Indignation I
Anchee Min: Vörös Azálea

Anchee Min: Vörös Azálea Kína leánya

Nem mindig tudtam, hogy fikciót vagy igaz történetet olvasok-e, mindenesetre érdekes volt :)
Inkább főszereplőnk személyes sorsát ismerjük meg, és bár nagyon sokat megtudunk arról a világról is, amiben él, ez nem hangsúlyos. (Hasonló témában szerintem érdemes olvasni: Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel )

Olvasmányosan megírt, tragikus, de nem mindig életszagú történet ez, de a tanulságon ez nem változtat. Mindig felháborít, ha valakinek azért kell szégyenkeznie, hogy szeret valakit, és olyasmiért vetik meg, amire a világnak irtó nagy szüksége lenne: szeretetért és törődésért.

>!
Shion_Blanc
Anchee Min: Vörös Azálea

Anchee Min: Vörös Azálea Kína leánya

Lenyűgöző könyv.
Sokkal többet adott, mint amit vártam.
A könyv nagyon hitelesnek látszó és elborzasztó képet fest a Mao uralma alatti Kínáról.
Szörnyű, hogy az emberek mit tudnak tenni egymással és milyen ideológiákat lehet teljesen nemzetekre ráerőltetni.
Én maximum pontot adok rá, mert még ha nem is hiszem el, hogy ez a történet teljesen így történt, akkor is egy nagyon erős és kidolgozott regény egy szerencsére letűnt világról, aminek a hatása még sokakban él.

>!
Tilodeus
Anchee Min: Vörös Azálea

Anchee Min: Vörös Azálea Kína leánya

Nagyon jó könyv, a csillag levonás inkább azért van, mert nem túlságosan rajongok a „napló-szerű” könyvekért. Mindazonáltal rendkívül tanulságosnak tartom a történetet amit megoszt. A körülmények amiket leír és a világ ami ezáltal a szemünk elé tárul zavaróan meztelen, és túlságosan fekélyes. Olykor-olykor a dühroham kerülgetett egy-egy szereplő aljas viselkedése miatt, máskor a keserűség mardosott mások szenvedéseitől. Viszont a fülszöveg alapján másra számítottam és talán saját hibám, de becsapottnak érzem kicsit magam… Talán az írónő nem kívánta tovább részletezni az életútjának szakaszait, de úgy éreztem a vége kicsit túl gyors volt, engem érdekelt volna még, hogy mi volt „azután”. Röviden és tömören: tanulságos. Szerintem érdemes elolvasni, főleg a fiatalabb generációknak (amibe jómagam is tartozok), hogy érezzék, mennyivel jobb világban élnek (nem jó, de jobb… de legalábbis, lehetne rosszabb…).

>!
Zanit
Anchee Min: Vörös Azálea

Anchee Min: Vörös Azálea Kína leánya

Akármilyen fura is, imádok erről az időszakról olvasni (pl. Élet és Halál Sanghajban, Vadhattyúk, stb.)
Megdöbbentő, hogy hogyan éltek az emberek akkoriban, hogy mosták át az agyukat.
A történet jó volt, az írásmód kevésbé jött be, ezért vontam le egy csillagot.

>!
puma
Anchee Min: Vörös Azálea

Anchee Min: Vörös Azálea Kína leánya

Ha az ember elrontja a saját életét, az egy dolog. De hogy ennyire mások rendelkezzenek a sorsáról, az borzalmas. A végén mégis azt éreztem, hogy „ne panaszkodj, lehetett volna rosszabb sorsod is” Talán azért, mert úgy tűnik, rendeződött az élete és a könyvben voltak szereplők, akiknek rosszabb sors jutott. Mindenképpen érdemes elolvasni, érzékletesen mutatja be a kínai diktatúrát.

>!
Nyúl_Ágnes
Anchee Min: Vörös Azálea

Anchee Min: Vörös Azálea Kína leánya

Irgalom nélküli élet, irgalmatlan szenvedélyek… nagyon jó könyv, és amiről sose gondoltam volna, hogy bekövetkezik (így válik valóra a lehetetlen, ahogy Hrabal mondja): életemben először hálát adtam Rákosi Mátyásért, a gulyáskommunizmusért, és boldog vagyok hogy nem Kínában születtem.

>!
nyolcadikutas
Anchee Min: Vörös Azálea

Anchee Min: Vörös Azálea Kína leánya

Mindenek előtt: keveset tudunk Kínáról. Tudjuk, mekkora ország, tudjuk, mennyien lakják és nem tudjuk megkülönböztetni egyiket sem a másiktól. Tudjuk, hogy Mao volt a világ legnagyobb tömeggyilkosa, hallunk születés szabályozásról, tankokról, melyek diákokat taposnak, roppant fejlődésről és láttunk egy pazar Olimpiát.
Ebben a könyvben benne vannak a mindennapok…
Tanulságos olvasmány.


Népszerű idézetek

>!
cassiesdream

– Mit gondolsz, milyenek az emberek? – kérdezte. – Sétáló hullajelöltek. Mit ismernek ők? Az egyetlen, amit ismernek, a félelem. Ezért is van szükségük parancsnokokra. Elvárják, hogy valaki megmondja nekik, mit kell tenni.

Anchee Min: Vörös Azálea Kína leánya

>!
kat_fromthemoon

Ha a vendég távozik, hamarosan kihűl a teája is.

143. oldal

Anchee Min: Vörös Azálea Kína leánya

>!
Rits

Olyan rendszerességgel kaptam a monoklikat és az orrvérzést, mint a tál meleg ételt.

12. oldal

Anchee Min: Vörös Azálea Kína leánya

>!
Rits

A Végtelen Boldogság Általános Iskolába jártam.

19. oldal

Anchee Min: Vörös Azálea Kína leánya

>!
Jenci_néni

A teherautón senki nem mutatkozott be a többieknek. Mindenki csak ült a csomagja mellett és a süvítő szelet hallgatta. Mint a gyászolók. Pár óra múlva feljöttek a csillagok. Hiányzott az apám. Eszembe jutott az északa, amikor Korált, Virágesőt, Űrhódítót és engem éjfélkor kirángatott az ágyból, hogy megmutassa nekünk a Tejutat. Azt akarta, hogy csillagászok legyünk – ha már ő nem valósíthatta meg az álmát. Az ég akkor olyan tiszta volt, mint ma éjjel, a Tejút, a Jupiter, a Mars, a Vénusz tisztán kivehetőek voltak, sőt még egy mesterséges műhold is…

57. oldal, Második rész, Ulpius 2007

Anchee Min: Vörös Azálea Kína leánya


Hasonló könyvek címkék alapján

Anhua Gao: A mennyek küszöbéig
Jang Ercsö Namu: Búcsú Tóanyánktól
Paul Auster: Máról holnapra
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel
Jung Chang: Vadhattyúk
Jeannette Walls: Az üvegvár
Jeannette Walls: Az üvegpalota
Stacey O'Brien: Wesley, kedvesem
Angela: Mese habbal
Morsányi Bernadett: A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek