A ​Lúdláb Királynő / Nyársforgató Jakab meséi 1 csillagozás

Anatole France: A Lúdláb Királynő / Nyársforgató Jakab meséi Anatole France: A Lúdláb Királynő / Nyársforgató Jakab meséi

Anatole France 1892-ben írta ezt a könyvet. A tizennyolcadik századot keltette életre benne, az ő kedves századát, amelyről, azt tartotta, hogy a „legmerészebb, a legszeretetreméltóbb, a legnagyobb” valamennyi század közül. A Lúdláb Királynő egy régi-régi párizsi fogadó cégére. Ott nevelkedett Nyársforgató Jakab, ennek a vérbő történetnek az elbeszélője. Ez a regényes mű a világirodalomban kivételes módon egyesíti a játékos könnyedséget a magvas modanivalóval, s népszerűségére mi sem jellemzőbb, mint a századelő Lúdláb Királynő divatja, a számtalan Lúdláb Királynő vendéglő Párizstól Budáig.

>!
Holnap, Budapest, 2008
290 oldal · ISBN: 9789633467992
>!
312 oldal · Fordította: Vas István

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Arianrhod MP
Anatole France: A Lúdláb Királynő / Nyársforgató Jakab meséi

Pont jól illeszkedett témájában a misztikus-mágikus olvasmány-folyamatomba, ami tök véletlenül(?) jött ki így az utóbbi 2 hétben. Sok hasznos tudományra tettem szert általa, de mit is csodálkozom, hisz Anatole France-ról van szó, akinél műveltebb és fantáziadúsabb alkotóval ritkán találkozni, Thomas Mann és Romain Rolland, valamint Yeats és Bernard Shaw, valamint persze Gábriel mellett ő trónol az én irodalmi Parnasszusomon.

Mindig lehengerel a humora, de itt más, mint amit tőle megszoktam, sokkal cinikusabb, és sokkal kevésbé elnézően humánus, mint ahogy általában kifiguráz valamit. Így a Pingvinek szigetében jár még el, máshol inkább csak somolygósan gúnyos.

Szóval keserves kínok közt vergődtem, miközben dőltem a röhögéstől! Még biztos többször is előveszem majd ezt a remekművet is, de a szívem akkor is a bukott angyalaié marad, a jóságos Luciferrel az élen, aki Dionüszoszi párducbőreire dőlve elmélkedik a zsarnokság természetéről.

A humoráért a fél hátralévő életemet odaadnám!!!

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Arianrhod MP

Apám jó sütőmester volt és istenfélő ember. Ezért ünnepnapokon ő hordozta a pecsenyesütő céh lobogóját, amelyre egy szép Szent Lőrincet hímeztek rostéllyal és arany pálmaággal.

1 hozzászólás
>!
Arianrhod MP

– Ezt az imát – tette hozzá – nehéz olvasni, mert a szavak egészen kicsik benne és alig válnak el egymástól. Szerencsére elegendő, ha bajban úgy alkalmazzuk, mint flastromot, ott, ahol a legjobban fáj, akkor ugyanúgy hat, sőt jobban is, mintha elmondjuk. Kipróbáltam, uram, amikor Jacquot fiam, ez itt, született.


Hasonló könyvek címkék alapján

Choderlos de Laclos: Veszedelmes viszonyok
Alexandre Dumas: Egy orvos feljegyzései
Robert Merle: A sziget
Eugène-François Vidocq: Vidocq
Benjamin Rochefort: Tulipán Fanfan, az ördöngös francia
De Sade márki: Illusztrációk és gondolatok a Nouvelle Justine-hez
J. Cazotte: A szerelmes ördög
Juliette Benzoni: A királyért
Alexandre Dumas: A régens lánya
Denis Diderot: Megtévesztés