Rab 5 csillagozás

Testbe zárt lélek
Anand Dilvar: Rab

A ​szerző végigkalauzol bennünket elménk
világmindenségében arra a helyre,
ahol fellelhetjük egészséges énünket,
akinek hangját a jelek szerint csakis
akkor hallhatjuk meg,
amikor mi magunk elcsendesülünk.

A regényben azokról a félelmekről, vélt problémákról és leggyakoribb önpusztító tényezőkről és gondolatokról olvashatunk, melyek meggátolnak minket abban, hogy megleljük szabadságunkat és boldogságunkat. A történet főhőse kómában fekszik egy kórházban, ám hall, lát és érzékel mindent maga körül – családjának tagjait, jó és rossz embereket, segítő és ártó szándékokat. Fizikai tehetetlensége látszólag nem enged neki válaszutat. Szellemi vezetője segítségével végiggondolja, újraéli életének jelentős eseményeit, kapcsolatait a szüleivel, testvéreivel és barátnőjével, a kábítószerekhez való viszonyát, a saját hozzáállását, és meglepve tapasztalja, hogy aki „börtönbe zárta” őt, az végül is saját maga volt.
Milyen küzdelmek árán, milyen… (tovább)

>!
Bluemoon Könyvek, Budapest, 2017
222 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635296439

Enciklopédia 3


Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Anand Dilvar: Rab

Anand Dilvar: Rab Testbe zárt lélek

Nagyon ritkán olvasok ezoterikus könyvet, fiatalabb koromban, felnőtt korom küszöbén közel álltak hozzám az ilyen jellegű könyvek, de valahogy úgy esett, hogy nagyon sokáig – évtizedekről is beszélhetek azt hiszem – elkerültük egymást. Az ezotéria, és én.

Most viszont megtalált ez a könyv, és én félve kezdtem az olvasásához. Nem tudom, miért éreztem magamban ezt a távolságtartást, mert elolvasva azt mondom, hogy időről időre mindenkinek el kellene olvasnia egy ilyen könyvet. Vagy akár ezt a könyvet, mert ha így tennénk, és rendszeresen elővennénk, belelapoznánk, akkor azt éreznénk, hogy valaki jól megrázott, kinyitotta rendesen a szemünket, hogy élvezd már végre a jót, örülj az életednek, ne a jövőtől félj, és ne a múlton rágódj.
Nem mond újat a könyv, ezeket mind tudjuk, ám jó mélyre el is dugjuk egy legalsó fiókba és hajlamosak vagyunk elfelejtkezni róla. Arról, ami fontos. Ez a könyv segít, hogy kinyisd a fiókot és nézz bele, egy amolyan emlékeztető a mindennapokra.
Folytatás: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/08/anand-dilvar-rab.html

>!
tizkicsikonyv P
Anand Dilvar: Rab

Anand Dilvar: Rab Testbe zárt lélek

Az elején leszögezem, hogy Anand Dilvar könyvét akkor tudjuk igazán értékelni, ha nem úgy olvassuk, mint egy klasszikus értelemben vett regényt – mert, hogy nem is az.

A Rab ugyanis egy egészen érdekes egyvelege a tipikus önsegítő/önfejlesztő könyveknek, a motivációs beszédeknek, és a hagyományos regényeknek, amely elsősorban nem a minimális cselekményével köti le az embert, hanem inkább egy-egy gondolata fogja meg az olvasót, és késztet(het)i arra, hogy egy picit megálljon, és átgondolja az olvasottakat.

A könyv egy kómában fekvő férfi gondolataiba enged bepillantást, aki teljes mértékben tisztában van azzal, hogy mi folyik a környezetében, de ezt jelezni a külvilág felé, kommunikálni képtelen. Ez a „rabsága” (erre utal a cím is) vezeti őt el egyfajta spirituális megvilágosodáshoz, mely során meghallja a belső hangját, és párbeszédet folytat önmagával, hogy újra átpörgesse az életét, és másfajta megvilágításban lássa a dolgokat, megtanulja elfogadni önmagát és a kétségbeejtő helyzetét, valamint megbékéljen a környezetével, a fájdalommal, a tehetetlenséggel. A könyv tehát mondjuk úgy, egy utazást mutat be, tisztán spirituális értelemben.

Bővebben itt: http://tizkicsikonyv.blogspot.hu/2017/09/spiritualis-ut…


Népszerű idézetek

>!
Zsófi_és_Bea P

Ne tekintsd magától értetődőnek, hogy élsz! Ne tedd szokásoddá, hogy reggelente unottan, rosszkedvűen vagy épp aggodalmaktól gyötörten kászálódsz ki az ágyból! Nyisd ki a szemed, és adj hálát a csodáért, hogy látod a világot! Adj hálát azért, hogy hallod a madarak csicsergését és a gyermekek kacagását! Szorítsd a kezed a mellkasodra, és érezd erős szívverésedet, amely ezt dobolja:

„Most élsz, most élsz, most élsz!”

117. oldal

Anand Dilvar: Rab Testbe zárt lélek

Kapcsolódó szócikkek: most
>!
Zsófi_és_Bea P

Egyes-egyedül te döntesz arról, hogy milyen gondolatokat engedsz felbukkanni a fejedben, és miként reagálsz egy bizonyos élethelyzetre.

21. oldal

Anand Dilvar: Rab Testbe zárt lélek

Kapcsolódó szócikkek: gondolat
>!
Zsófi_és_Bea P

A csókok, az ölelések, a simogatások, a nevetés, az élmények megosztása és egymás iránt érzett szeretetünk: ezekre érdemes áldoznunk az időnket.

94. oldal

Anand Dilvar: Rab Testbe zárt lélek

Kapcsolódó szócikkek: simogatás

Hasonló könyvek címkék alapján

Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe / The Picture of Dorian Gray
Kurt Vonnegut: Kékszakáll / Bluebeard
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes történetei 2. / Adventures of Sherlock Holmes 2.
Kurt Vonnegut: Éj anyánk / Mother Night
Kurt Vonnegut: Macskabölcső / Cat's Cradle
Kurt Vonnegut: Mesterlövész / Deadeye Dick
Kurt Vonnegut: Időomlás / Timequake
Charles Dickens: Karácsonyi történetek / Christmas stories
Theodore Dreiser: A bankár
Vanessa Victor: Dinner for two