Vénusz ​deltája 34 csillagozás

Anaïs Nin: Vénusz deltája Anaïs Nin: Vénusz deltája

1940-ben egy ismeretlen megrendelő erotikus történeteket kért Anais Nintől, Henry James akkori élettársától. A részben spanyol, részben dán származású amerikai írónő eredetileg nem is nyilvánosság elé szánt „meséiből” állt össze a kötet, az asszonyi érzékiség első hiteles és döbbenetesen nyílt jelentkezése. Az írónő körüli kultusz alapja a Vénusz deltája, ez az erotikán túli, pornográfián inneni könyv, amelyet szinte minden nyelvre lefordítottak már. A történetfüzér Párizsba repíti az olvasót, ahol modellek, festők, fekete, fehér és sárga nők és férfiak találnak egymásra a testi szerelem kultikus ünnepein.

Eredeti mű: Anaïs Nin: Delta of Venus

Eredeti megjelenés éve: 1969

A következő kiadói sorozatban jelent meg: E[X]TRÉM könyvek

>!
Palatinus, Budapest, 2008
346 oldal · ISBN: 9789632740287 · Fordította: Turczi István
>!
Maecenas, Budapest, 1992
384 oldal · ISBN: 9637425616 · Fordította: Turczi István

Enciklopédia 24

Szereplők népszerűség szerint

prostituált

Helyszínek népszerűség szerint

Párizs


Most olvassa 1

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

>!
Kovács_Heni
Anaïs Nin: Vénusz deltája

Ha nem tudtam volna, hogy magánmegrendelésre készült erotikus novellák gyűjteményét olvasom, istenbizony elgondolkodom rajta, mi célja lehetett az írónőnek ezekkel a mesterkélten „pajzán” szövegekkel. Unatkozó háziasszonyok számára túl fennkölt, irodalmi kritikusoknak túl kevés. A témák meg kifejezetten aberráltak, szerintem valami beteg állat lehet, aki hajlandó azért fizetni, hogy vérfertőzésről, nekrofíliáról meg kutyák nyalogatásáról olvasson. Mondjuk az is lehet, hogy én vagyok prűd, ki tudja már azt manapság…?

A méltányosság kedvéért természetesen megpróbálom pozitívan értékelni az írónő próbálkozását, hogy a nyers testiségen túl valamiféle irodalmi köntösbe akarta bújtatni a történeteit, akkor is, ha ez nem nagyon sikerült. A Szodoma százhúsz napja után úgy vélem, bizony az erotikus stíluson belül is vannak fokozatok, és ez lehet 2,5 csillag – bár nem tudom, mi kapna tőlem öt csillagot, mert ritkán olvasok ilyesmit és elképzelni sem tudom, hogy tetsszen. Egyszer beleolvastam egy Lakatos Levente könyvbe, aztán majdnem csillámot hánytam.

Szó mi szó: önmagában a szexről olvasni unalmas és tömény. A helyzetet csak rontja, ha az író/nő olyan bárgyú hasonlatokat használ, hogy idézem: „előcsalogatták azt a kagylóhéjillatú mézet” meg „úgy mozogtak, mint a tengeri virágok, be akarták szippantani a férfi hímtagját”. Néhol majdnem lefordultam a székről röhögés közben :)
Megbotránkoztató akart lenni, de csak furára sikerült az egész. Persze, még mindig észben kell tartnunk, hogy ezek az írások eredetileg nem nyílt publikálásra készültek, hanem egy névtelen megrendelőnek az 1940-es években. Szóval értem én, miért tartják fontosnak a novellákat a feminista erotika terén.

Plusz pontot kap azért, mert már az első novella főszereplő egy magyar kalandor. Szeretem, ha magyarokról esik szó külföldi könyvekben. Lehet, hogy ez is valami fétis.

>!
Zakkant_Tudós
Anaïs Nin: Vénusz deltája

Nem az első alulértékelt erotikus könyv, és valószínűleg nem is az utolsó. :(
Nekem a novellák nagyobbik hányada tetszett, sajnos akadtak olyanok is, amik egyáltalán nem, emiatt 3 és fél csillag, bár ez inkább a 4 felé hajlik.
A témák megválasztása még manapság is merésznek számítana (pedofília, orgiák, ruhafetisizmus, „mutogatós bácsik”, szex vízbe fulladt nővel stb.), képzelem, hogyan reagáltak erre az 1960-as években. De a fogalmazásmód egyáltalán nem trágár, sőt inkább lírainak nevezném, sok romantikázással, szóval nem minden oldalon orrba-szájba… értitek. Van egy sajátosan franciás hangulata. Picit zavaró lehet a narráció gyakori váltogatása, de megszokható.
Alapjában véve nekem bejött.

2 hozzászólás
>!
Blissenobiarella
Anaïs Nin: Vénusz deltája

Valami magazin állandó rovataként tudom elképzelni ezeket a novellákat, így egymás után kissé tömény olvasmánynak bizonyultak.
Sajnos a történetek végtelenül gyengécskék, de ami az erotikus vonalat illeti, talán az egyik legkellemesebb meglepetés volt, amit eddig ez a műfaj nyújtott számomra. (nem vagyok nagy hódolója) Amennyire vissza tudok emlékezni, egyetlen trágár szót sem olvastam, az aktusok leírásai is jól meg voltak oldva, egészen irodalmi szövegnek találtam.
(ettől függetlenül nem élveztem, és csak annak köszönheti, hogy kézbe vettem, hogy szerepel az 1001 könyv listán… de hogy miért?)

>!
moonsugar
Anaïs Nin: Vénusz deltája

jaj, hát én ezt nagyon hamar feladtam,pedig nem vagyok prűd. de valamiért mégsem akartam olvasni.

1 hozzászólás
>!
BakosJuci MP
Anaïs Nin: Vénusz deltája

Érdekes könyv, nagyon hullámzik, néha szinte irodalmi, néha unalmas, néha provakatív. De semmiképp nem egy kiegyensúlyozott írás. Megrendelésre készült, néha direktbe karikatúra és provokál, de voltak jelenetek, amik valőban nagyon finom és belefeledkezősen érzékiek voltak.
A nyelvezete csodaszép, mindent leír, és mégsem lesz trágár. Sőt, hihetetlen, hogy ilyrn finoman mindent le lehet írni.
Nagyon szívesen olvasnám olyan könyvét, amit élvezetből írt.
Egyébként van egy nagy törés a különálló novellák és a (közel) azonos szereplőkkel operáló novellafüzér közt. Nekem az előbbi jobban tetszett, amik a Művészek és modellek előtt volt.
spoiler

A magyar kalandor 5/5
spoiler Eleg intenzív kezdés volt, kaméliás nyíló női szemérmek, majd spoiler. Uhh… mi jön ez után?

Mathilde 5/5
spoiler lassan ringó szeretkezők, és ring a történet is, ringanak a mondatai is, elnyújtott, érzéki kényeztetés, lágy csókok és szavak hullámzása. Maga a novella ringat egyféle réveteg buja ködbe.
És a vége… hát az valami nagyon kemény pofon volt.

Az intézet 4/5
Szerintem az irónő nagyon csúful játszik az olvasóval. Felépíti a spoiler képét, majd amikor jönne a csúcspont, spoiler és vége. Ez „gonoszul” volt megírva.

A gyűrű 3/5
Ez nen több mint egy bájos, rövid erotikus novella spoiler. Ja nem! Igazából a spoiler élteti.

Mallorca 5/5
Na.. ez már tényleg egy ártatlan erotikus történet. spoiler komolyan, szinte túl ártatlan is.

Művészek és modellek4,5/5
Szerintem itt maga Nin bukott el tervében, hogy kifigurázza a testi vágyra alapozó novellákat.
Először is jóval hosszabb volt, mint az előzőek, ráadásul ez történet-a-történetben alapon több kisebb kitérőt is tett, majd állapodott meg a kerettörténet főhősnőjén, és az ő szexuális fejlődésén. És hogy miért mondom, hogy ezt még Nin is élvezte? Mert olyan részletességgel írja le, tényleg „ártatlan” kis vanília, spoiler viszont a végét hirtele zárja le, mintha csak észbe kapott volna, hogy túl nyílt volt, túl bőbeszédű.
Egy hiába, nekem kicsit hoszú volt.

Lilith 3/5
Nem rossz, csak épp hiányzik a vége. Mármint épp mire kibontakozna, egyszercsak pikk-pakk lezárja. Befejezetlen.

Marianne 3/5
Egy erotikusnak eladott történet egy spoiler. Nem tetszett.

A lefátyolozott nő 5/5
Milyen kis gonosz novella ez. Pikáns kis történet, finoman megírvva, részletezve, vágyat keltően… aztán a végén a kis szúrás, spoiler. Kis aljas. :D

Elena 4/5
Picit megszenvedtem vele, mert elég hosszú volt. Oké, nem a hossz a probléma, hanem, hogy csapongó. 2-3 oldal egy jelenet, de az összefűzésük eléggé semmilyen, és többször a 2-3 kis történettel korábbi történetre utal vissza. Szóval nekem ez kicsit zavaros volt a hossza és összetettsége miatt, no meg, hogy az előtte lévők mind „egy szuszra olvasós” novellák voltak.

A Baszk és Bijou 4/5
Nagyon hullámzó volt: voltak benne igazán finoman erotikus részek, amikbe jó volt belefeledkezni spoiler, voltak izgalmasan bizarr jelenetek spoiler, de voltak csapongó részei, amik elég nagy részt kitöltötték a novellát, és rontottak az összképen jócskán.

Pierre 4,5/5
Finoman pikáns történet. Pikáns, mert mit is vártunk Pierre-től, ha nem azt, hogy spoiler. A fogadott fiú és lány viszonya kicsit érdekesebb volt, de most nem is borult el annyira az írás, mint némelyik, itt megmaradt a pikáns novellánál.

Manule 2/5
Hááát, ez nem jött át. Igazából elég érdekes volt, de inkább csak egy rövid jellemrajz egy spoiler, mint erotikus történet.

Linda 5/5
Szinte szépirodalmi finomsággal leírt spoiler. Finom, könnyed, néha kicsit pikáns. Olyan nőies.

Marcel 5/5
Ez tetszett. Izgalmas és változatos, kissé polgárpukkasztó (spoiler), de megiscsak kissé konzervatív kalandok.

>!
Véda MP
Anaïs Nin: Vénusz deltája

Erotikus novellafüzér a szexuális forradalom első hősnőjétől, a tőle megszokott önkereséssel. Ettől azért még rendkívül gyenge lábakon vonaglik az egész, s még a Henry és June is jobb volt valamelyest. Kár, mert a ’30-as-’40-es évek Párizsából azért még lehetett volna csempészni a nagy egészhez…

>!
Odilia P
Anaïs Nin: Vénusz deltája

Én ezt inkább nem csillagoznám! Voltak benne novellák, amik tetszettek, és voltak amik nagyon nem. Valamit untam, volt ami, túl gyorsan ért véget, de olyan is ami pont jó volt.

>!
mister
Anaïs Nin: Vénusz deltája

Gyengécske malackodás. Ráadásul még hamar veszít is a kezdeti lendületéből.

>!
zsoltika P
Anaïs Nin: Vénusz deltája

Jesszuspepi, de rég hagytam félbe könyvet (ezt most a felénél). Eszméletlen gyenge.


Népszerű idézetek

>!
Citrompor P

Hallottam egyszer egy elragadó történetet egy lovagról, aki felcsatolta az erényövet feleségére, és a halálra felkészülve rábízta a kulcsot a legjobb barátjára, majd ellovagolt, de alig tett meg néhány mérföldet, amikor látja ám, hogy vágtat utána a barátja és bőszülten kiabálja: „rossz kulcsot adtál!”

58. oldal, Művészek és modellek (Palatinus, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: erényöv
>!
Zakkant_Tudós

– Az emberek különféleképpen vakmerőek – szólt Elena. – Én visszafordulok, hazamegyek, és írok egy könyvet, amitől a cenzoroknak égnek áll a haja.

138. oldal, Elena

>!
Zakkant_Tudós

Mindenben, ami birtokolhatatlan, benne rejlik a tökéletesség.

359. oldal, Marcel

>!
Zakkant_Tudós

A lágy, esős délutánba szürke párizsi melankólia keveredett, amely otthon marasztalja és szerelemre csábítja az embereket, mert úgy terül el a város fölött, akár egy mennyezet, züllött hangulatot árasztva.

217. oldal, Elena

Kapcsolódó szócikkek: melankólia · Párizs · szürke · város
>!
Zakkant_Tudós

A féltékenységet Michel fösvénységnek tartotta, s csak a prostituáltakat és a színésznőket tekintette bőkezűnek, akik nem sajnálják másoktól a testüket.

345. oldal, Linda

Kapcsolódó szócikkek: féltékenység · prostituált · színész
>!
Zakkant_Tudós

Ötkor mindig megborzongat az érzékiség.

360. oldal, Marcel

>!
Zakkant_Tudós

Leila a bárban sem szórakoztatott: uralkodott. Mint a mágnes vonzotta azokat a nőket, akik úgy tartották, hogy bűneik miatt kárhozatra vannak ítélve. Arra ösztönözte őket, hogy legyenek büszkék különös életútjukra, és soha ne hajoljanak meg a polgári erkölcs előtt. Elítélte azokat a sorstársnőit, akik öngyilkosok lettek, akiknek szétesett az élete. Azt akarta, hogy a nők büszkén szeressék egymást.

188. oldal, Elena

Kapcsolódó szócikkek: lázadás · leszbikus · nők · öngyilkosság
>!
Citrompor P

Kezdte megérteni, hogyan érezhetnek torz vonzalmat férfiak a hideg nők iránt.
    A hideg, szűzies nő vár, amelyet be kell venni.

154. oldal, Elena (Palatinus, 2008)

>!
Blissenobiarella

A boldog önkívületet csak az ismeri, akiben együtt dobban érzés és érzék.

15. oldal, Előszó (Maecenas, 1992)

>!
Zakkant_Tudós

Pierre jól ismerte Elena karcsú testéhez képest meglepően széles vállát, mellének feszességét, a hóna alatt göndörödő szőrt, amelyet az ő kívánságára nem borotvált le.

161. oldal, Elena

Kapcsolódó szócikkek: hónalj · szőr

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Alissa Nutting: Tampa
Bryn Greenwood: Minden csúf és csodálatos dolog
Balázs Dénes: Amazónia
L. Kelemen Gábor: Dél-Amerika
Ta-mia Sansa: A menekülés éve