A ​nagy próbatétel (Mondragó 1.) 29 csillagozás

Ana Galán: A nagy próbatétel

Miró most tölti be a tizenegyedik évét. Szomorádon ilyenkor az a szokás, hogy Anton, a sárkánymester kiválaszt egy sárkányt az ünnepelt részére, majd próbatétel elé állítja: hajnalhasadásig el kell érnie sárkányával a szülei kastélyát. De Mondragó nem olyan sárkány, mint amilyenre Miró számított: túl nagy, figyelmetlen, ráadásul még repülni sem tud. Egy ilyen sárkánnyal hogyan fogja kiállni a próbát? Szerencsére a legjobb barátai, Galga, Csibuk és Rézi mellészegődnek a kalandokban és veszélyekben bővelkedő úton. Együtt szállnak szembe Furdával és a titokzatos Vikkenburg gyilkos sárkányaival. Milyen különös tárgyat tart a szájában Mondragó, amikor fejvesztve menekül a kastélyból? Vajon sikerül-e pirkadat előtt épségben megérkezniük Miróék kastélyába?

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Nagyító, Budapest, 2013
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638989109 · Fordította: Simon Réka Zsuzsanna · Illusztrálta: Pablo Pino

Most olvassa 2

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

AniTiger MP>!
Ana Galán: A nagy próbatétel

Nagyon aranyos történet, nagyon bájos illusztrációkkal! Bevallom, hogy nekem felnőtt létemre nagy kedvencem a How to Train Your Dragon / Így neveld a sárkányodat sorozat (meg úgy általában imádom a sárkányokat a kínai jegyemtől függetlenül), de ez a történet simán ott trappol a felkapott How to… / Így neveld… széria nyomában! Aranyos, vicces, bajtársiasságról és barátságról szól, de mindenekelőtt nagyon cuki. Nem is értem, hogy nem hallottam róla eddig!

>!
Nagyító, Budapest, 2013
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638989109 · Fordította: Simon Réka Zsuzsanna · Illusztrálta: Pablo Pino
1 hozzászólás
gabiica P>!
Ana Galán: A nagy próbatétel

Szerintem egy hihetetlenül aranyos történet volt ez. Nagyon élveztem, nagyon tetszettek az illusztrációk. A szereplők aranyosak, vicces a történet, fontos a mondanivaló és a történet jelentősége. Örülök, hogy a kezembe került ez a könyv, nagyon jó élmény volt.

Gabye>!
Ana Galán: A nagy próbatétel

Az olvasni nem annyira szerető keresztfiamnak kerestem valamit a téli szünetre és @Sicc szakértő ezt a könyvet ajánlotta. Nyilván elő kellett olvasni, mégse mindegy mit adunk egy fejlődő szervezet kezébe.
Elégedett vagyok a gyermekkönyvtárosom választásával! Nem túl hosszú, gyorsan haladós történet. Először az „Így neveld a sárkányod” ugrott be, de aztán azon kívül hogy gyerekek és sárkányok szerepelnek benne, nincs hasonlóság ami pont jó volt. A történet nem túl bonyolult, de érdekes, itt ott még izgalmas is ugyhogy könnyen, gyorsan olvasható.
A kiadás igényes, gyerekbarát mert elég nagy a betűméret, és szép színes rajzok is vannak benne, amik nekem különösen tetszettek, egy pici bajom volt csak, hogy kicsit sötét tónusúak az illusztrációk így helyenként eléggé néznem kellett hogy lássam a részleteket is. A papír elég strapabírónak tűnik és maga a akönyv sem túl nagy, uh egy apróbb kéz is könnyen elboldogul vele.
Összességében nekem bejött, mindenképp megyek a többi részért! Hogy a gyereknek hogy tetszik majd, azt meg meglátjuk :-) Gyermeklelkű felnőtteknek mindenképp ajánlom!

3 hozzászólás
gab001 P>!
Ana Galán: A nagy próbatétel

Miró végre tizenegy éves lett, vagyis saját sárkányt kap. Azonban ki is kell érdemelnie a nagy próbatétel teljesítésével, azaz haza kell érnie még hajnalhasadás előtt. Közben jobban megismerhetjük őt és a barátait is. Maga a történet nem tartogat nagy meglepetéseket, mégsem tudtam letenni a könyvet. Az illusztrációk is nagyon szépek, jól kiegészítik az eseményeket. A vége is izgalmasra sikeredett, biztosan kézbe fogom venni a folytatást. Bőven van még lehetőség ebben a világban. Tagadhatatlan a hasonlóság az Így neveld a sarkányodat-könyvekkel, mégsem éreztem utánzatnak. Teljesen kikapcsolt.

>!
Nagyító, Budapest, 2013
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638989109 · Fordította: Simon Réka Zsuzsanna · Illusztrálta: Pablo Pino
Paulina_Sándorné P>!
Ana Galán: A nagy próbatétel

Esti meseként nagyon jól jött. Tetszett a történet és a szereplők. Mondragó olyan, mint egy behemót kölyökkutya, imádom. Különös világot alkotott az író. Tetszik, hogy mindenkinek vagy egy saját sárkánya és ki kell érdemelni. Mint minden jót, általában. Szimpatikus Miro is, jó barátai vannak és szerintem illik hozzá a neki választott sárkány. Tetszik, hogy a könyvben képek is vannak, így még könnyebb elképzelni a világot.

Lahara ISP>!
Ana Galán: A nagy próbatétel

Alsó tagozatosoknak jó lehet, engem kicsi túlságosan emlkeztetett az Így neveld a sárkányod!-ra. Kicsit olyan is, rajzfilmszerű az illusztrációktól, amik egyébként nagyon jók. Mondragó neve viszont nekem kicsit úgy hangzik, mintha rejtett jelentésében azt mondaná: „Az én sárkányom”. És kicsit a mandragórára is emlékeztet.

Sicc>!
Ana Galán: A nagy próbatétel

Nagyon igényes, gyönyörű illusztrációjú könyvecske ez! Ráadásul az olvasásra nehezebben rávehető gyerekeknek is vonzó lehet, hiszen nem ijesztő vastagságú, és a szöveg-kép aránya is barátságos!:)
A történet is jópofa, szóval kíváncsian várom a folytatását…

2 hozzászólás
Netti_10>!
Ana Galán: A nagy próbatétel

Újabb remek kortárs ifjúsági könyv. Öröm volt olvasni és nézni az illusztrációt! Valóban igényes könyv, mind tartalmilag, mind megjelenésben. Nekem tetszik, hogy sorozat, hiszen annyira fantáziadús, hogy jól esik a képzeletemben várni a folytatást! Mondragó első „pillantásra” szerethető figura, egy igazi különlegesség. Pár kis mozzanatban nekem nagyon hasonlít a Harry Potterre. Anton olyan, mint Olivander. Rídel pedig Denem naplója, igaz egyik jó a másik rossz. De így is tökéletes, ez csak az én érzésem :)

Kek P>!
Ana Galán: A nagy próbatétel

Nagyon gyerekbarát kivitel ez a könyvecske: szép, színes, szagos (na, nem, ez csak vicc, nekem is csak azért könyvszagú még, mert hát most vettem – de ez nem sokáig tart, meg hát könyv esetében nem extra), szerencsére nem füstöl és nem kell tőle hapcizni. Amúgy elég nagy betűs, jó nagy hézagos sorokkal, oldalakkal, rövid, vékonyka könyvecske, egész oldalas színes és fekete-fehér illusztrációkkal. Fiús! :))) A fiús lányok, „makrancos Katák” is biztos rajonga(ná)nak érte. Az Így neveld a sárkányodat! ugrott be nekem is kapásból, noha arról se tudok semmit a címén, meg pár látott képkockán, filmrészleten kívül, de hát itt kölyökebb a főszereplő, Míró – csak 11 éves –, a sárkánya meg hát egy nagytestű, repülni még nem tudó, figyelemkáoszos, nagycsoportos, pillangóvadász sárkánybébi (még csak 80 éves…). A víztől viszont nem fél, csak folyton tüsszög. Hogy ez a könyv csak sorozatindító, az nyilvánvaló, hisz Rídel még csak épp kézbe kerül, s azon kívül, hogy hol fehér lapos üres, hol meg üzengető beszélő könyv, mást még nemigen tudunk meg róla. Szerepe (még) nincs. Mint ahogy a beszélő fákat is csak emlegetik, aztán ennyi. Tulajdonképp csak egy szereplőfelsoroló bevezető ez a könyvecske 9 fejezettel (felér majdnem Rézi születésnapi ajándékcetlijével: "Érvényes tíz idomításórára"), a cím (A nagy próbatétel) kimondottan átverés: semmi nagy, semmi extra, az új szerzeménnyel való hazatérést meg nem találom próbatételnek. A rosszakaró osztálytárssal való találkozás csak hangulatelterelő kitérő – nem próbatétel. Szóval történetileg kevés, bevezető szereplőlajstromnak elmegy e rész, csak kérdés, hogy lesz-e érdemleges folytatása. Majd meglátjuk. Nekem kicsit csalódás, idősebb korosztálynak gondoltam volna, de így legfeljebb 7-8 éveseknek ajánlanám csak.
     Így az 1. rész után inkább olyan süsüs Mondragó figurája. Kíváncsi vagyok, kinövi-e együgyűségét.

Jeffi P>!
Ana Galán: A nagy próbatétel

Sorozat. Már megint egy sorozat. Sosem fogom megérteni, hogy miért kell mindenből sorozatot csinálni. Oké, ez gyerekeknek való, és egy ideig majd nem lesz gond, hogy mit olvasson a gyerek, mert van következő rész, aztán még következő (azt hiszem 7 részes).
A fordítás szerintem jó lett, néha vannak benne érdekes mondatok, amiknél kikerekedett a szemem, de amúgy nagy átlagban jól, és gyorsan olvasható. Tetszenek az illusztrációk, bár nagyon hasonlít az Így neveld a sárkányodat, rajzfilmre. Komolyan egy csomó sárkány pont úgy néz ki, meg sok szereplő, pont úgy néz ki, annyi, hogy nem vikingek. A történet is aranyos, meg pörgős, csak az a rész, ami a következő részeket alapozza meg Rídel könyvével, erősen HP-s koppintásnak tűnik…könyv ami írásban kommunikál a főhőssel(bárkivel), nem túl eredeti :D
Mindezek ellenére egynek jó. Maga a kiadás nagyon igényes, látszik, hogy sokat adtak arra, hogy ez jól mutasson és tartós legyen. (és ahhoz képest nem is kérnek sokat) fényes lapok, sok kép.


Népszerű idézetek

Kek P>!

Miró többször kérlelte Antont, a sárkánymestert, hadd próbálhasson ki egy sárkányt, de Anton mester mindig nemet mondott. Egy gyerek csak akkor kaphatja meg az első sárkányát, ha tizenegyedik születésnapján szüleivel jelentkezik a sárkánymesternél.

8. oldal

Kek P>!

Úgy tartották, a Fátyolerdőben laknak a beszélő fák, ámbár soha senki nem látta őket. Bizonyára az öreg anyókák találták ki, hogy legyen mivel ijesztgetniük a gyerekeket.

12-13. oldal

Kek P>!

A sárkányfarm melletti ösvényen indultak. Miró gyorsan szeretett volna haladni, de Mondragó minden másra figyelt, csak az útra nem: megszagolgatta a virágokat, kergette a lepkéket, nyulak után ugrált – maga után húzva Mirót is –, a bárányfelhőkben gyönyörködött, megszimatolt minden fát és minden olyan követ, amibe belebotlott.

35. oldal

Kek P>!

Fölöttük Rézi kecses sárkánya, Köd keringett.

40. oldal


A sorozat következő kötete

Mondragó sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Cressida Cowell: Így beszélj sárkányul
Csukás István: Süsü, a sárkány
Zágoni Olga: Kajtikó, a derék sárkányfiú
Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan
Geronimo Stilton: Négy egér a Fekete dzsungelben
Julia Boehme: Tafiti
Tersánszky Józsi Jenő: Misi Mókus kalandjai
Szabó Borbála: Az átszívó porszívó
Bombicz Judit: Csodák könyve
Disney – Jégvarázs: Északi fény – Kristálykaland