The ​Nowhere Girls 1 csillagozás

Amy Reed: The Nowhere Girls Amy Reed: The Nowhere Girls

Three ​misfits come together to avenge the rape of a fellow classmate and in the process trigger a change in the misogynist culture at their high school transforming the lives of everyone around them in this searing and timely story.

Who are the Nowhere Girls?

They’re everygirl. But they start with just three:

Grace Salter is the new girl in town, whose family was run out of their former community after her southern Baptist preacher mom turned into a radical liberal after falling off a horse and bumping her head.

Rosina Suarez is the queer punk girl in a conservative Mexican immigrant family, who dreams of a life playing music instead of babysitting her gaggle of cousins and waitressing at her uncle’s restaurant.

Erin Delillo is obsessed with two things: marine biology and Star Trek: The Next Generation, but they aren’t enough to distract her from her suspicion that she may in fact be an android.

When Grace learns that Lucy Moynihan,… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Simon Pulse, 2017
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781481481731
>!
Atom, 2017
364 oldal · ISBN: 9780349003061

Kedvencelte 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 8

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Rémálom 
Amy Reed: The Nowhere Girls

Amy Reed a tőle már megszokott gyönyörű írásmóddal nyúl komoly témához, ami most a nemi erőszak kultúra. Tekintve a mostani eseményeket a hírekben, ez most aktuálisabb, mint valaha. Bár ez a könyv nem annyira nyomasztó, mint Louise O'Neill: Asking For It-ja, de mégis nagyon komolyan és érzékenyen mutatja be a témát.

A három főhősünk mind más és másfajta lány (autista vagy éppen leszbikus) és mivel van „us” azaz „mi” nézőpont is, ahol akár név nélkül narrálják a lányok az életüket, igazán jó képet fest arról, mennyire változatosak a lányok (mint minden ember! de meglepő!) és nem lehet őket beskatulyázni. Mindannyiuk próbálta megtalálni a helyét a világban, és hogy hogyan is viszonyuljanak ahhoz a misztikus dologhoz, ami a női szexualitás, hiszen a médiában lévő ábrázolás és a társadalmi nyomás hatására elég eltorzult képet kapnak. (Ezt külön kiemeli, amikor egy névtelen narrátorunk arra keres rá, hogyan is maszturbálnak a lányok vagy amikor a lányok arról beszélnek, vajon a nők élvezhetik-e a szexet vagy ez csak a férfiak kiváltsága.)

A nemi erőszak több fajta formában is előkerül – családon belüli erőszak, pedofília, tinédzserek egymás közötti félreértése a szexuális felvilágosítás hiánya miatt, a főszerep pedig azé a sajnos sokszor előforduló eseté, amikor több fiú ráerőszakolja magát egy lányra partikban. Noha nem mutatják be mi történt Lucyval, aki motiválja a főhőseinket, mégis azért bemutatja Reed, hogy milyen is az áldozathibáztatás kultúrája, amikor senki nem hisz az áldozatnak és keresztkérdéseket tesznek fel nekik (minek ment oda? miért ivott?), amikor a lányoknak nem lehet egyenlő bánásmódért kis aktivista csoportjuk, de a férfiaknak lehet férfi jogi aktivista oldala. (Külön megjegyzem, hogy a férfi jogi aktivista blog, amit az egyik szereplő ír a könyvben, undorító olvasmány, viszont nagyon hűen tükrözi, hogy ezek a férfiak a valóságban mit írnak nőkről és hogy mennyire csak szexuális tárgyként tekintenek a nőkre.)

A könyv lezárása elég hirtelen, kicsit nyitott, és úgy érzem túl reményteli, de szeretném hinni, hogy tényleg változik a világ, és akár ez is megtörténhetne, hogy az erőszak áldozatainak egyből hisznek és elindítják a nyomozást, és lesznek jogi következményei az erőszaktevőre nézve.


Népszerű idézetek

>!
Rémálom 

They bend and break and use her up until she is a memory no one can remember.


Hasonló könyvek címkék alapján

J. Lynn: Wait For You
Laurie Halse Anderson: Speak
Benjamin Ludwig: The Original Ginny Moon
Tammy Robinson: Differently Normal
Francisco X. Stork: Marcelo in the Real World
Louise O'Neill: Asking For It
Cassandra Clare: Lady Midnight (angol)
David Levithan: Two Boys Kissing
Benjamin Alire Sáenz: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe
Stephen Chbosky: The Perks of Being a Wallflower