Álomfogó (Álomcsapda 2.) 59 csillagozás

Amy Plum: Álomfogó

A ​rémálmoknak előbb-utóbb végük van, ám Cata, a Hangya és a többiek rémálmából nem biztos, hogy létezik kiút. A kísérleti kezelés közben – amelyen hőseink azért vettek részt, hogy álmatlanságukból kigyógyuljanak – végzetes műhiba történik, aminek folytán Catáéknak közösen kell átélniük egymás legiszonyatosabb, álmokban megtestesülő félelmeit.
A hat tinédzser nem tud felébredni. Lassan-lassan tudatosul bennük: ha álmukban meghalnak, a való világból is távoznak. Egyiküket már elragadta a halál, s az bárkire, bármikor ugyanúgy lecsaphat. Egyvalamit tudnak biztosan: csak egymást segítve élhetnek túl. Ám ahogy mindenkiről sorra kiderül az igazság, rá kell jönniük, hogy a rémálmoknál valami sokkal szörnyűbbel is össze vannak zárva…

Tökéletes belépő a kamaszoknak a thrillerek világába.
Amy Plum kiváló pszichothrillerének lapjain A rémálom az Elm utcában és az Eredet motívumai ötvöződnek egymással.
Az Álomfogó különösen a sötét, izgalmas Young Adult-könyvek… (tovább)

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Libri Insomnia

>!
Libri, Budapest, 2019
340 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634331742 · Fordította: Bikics Milán
>!
Libri, Budapest, 2019
348 oldal · ISBN: 9789634335290 · Fordította: Bikics Milán

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Catalina (Cata) Cordova · Jamie Salvator


Kedvencelte 14

Most olvassa 4

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 70

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

deen>!
Amy Plum: Álomfogó

Imádtam ezt a könyvet! Az előző rész is nagyon tetszett, ez azonban szerintem jobban sikerült. Talán azért, mert az írónő emelte a tétet és egyértelművé tette, ha hamarosan nem ébredek fel szereplőink, akkor meghalnak. Ugyanis az űrben töltött idő rövidül, a rémálmok egyre durvábbak és szereplőink lassan kimerülnek, utolsó energiatartalékaikat használják. Közben az ébrenlétben a két orvos próbál megoldást találni, nem sok sikerrel. Jaime azonban megfigyelőként kezdi átlátni a dolgokat és kétségbeesetten próbálja felhívni a figyelmét a dokiknak, hogy mi történik az alanyokkal. A rémálmok egyre keményebbek, de azért maradt benne némi humor is, főleg Fergus álmában, aki ugye rengeteg horrorfilmet néz, így nem meglepő, hogy Bőrpofa, Jason, Pennywise, és egy rakás zombi is előkerül. Pluszban vicces, hogy szereplőink igazán itt érzik elemükben magukat. Ráadásként az előző rész végén robbant bomba, miszerint egyikük nem teljesen százas, így Cata, Fergus, Hangya, Sinclair és Remi árgus szemekkel figyeli egymást, hogy a belső veszélyforrást azonosítsák. A történet végig izgalmas volt, elég borzalmas jelenetekkel, de tökéletesen elégedett vagyok. A befejezés is jól sikerült, mindenki a megérdemelt helyre került. Egy dolgot sajnálok csak, hogy Earl szálát gyorsan elvarrta az írónő. Kár, hogy vége.

smetalin>!
Amy Plum: Álomfogó

Na, hát nem is volt rossz ez a YA sorozat. Szerencsére a szerelmi vonalat ebben a részben is hanyagolta az író. Csak lehet írni ilyen könyvet is úgy, hogy se romantika se világ megváltás, pedig tizenévesek a szereplők!
Tetszett az író utószava is, ahol kiderül hogy sok részletet a saját életéből merített.
Aki ódzkodik a YA regényektől pont azok miatt amit én sem szeretek, azoknak ezt a két könyvet szívesen ajánlom.

ap358 P>!
Amy Plum: Álomfogó

Az első kötet is nagy kedvenc volt, és ez is az lett.
A történet ott folytatódik, ahol az előző rész befejeződött, az álmok pörögnek tovább, és egyre különösebb fordulatokat vesznek. A horrorisztikus elemek fokozódnak, habár megmarad az ifjúsági vonal. Itt-ott a rémisztő jelenetek humorosnak hatnak, menet közben változnak vérfagyasztó fenyegetéssé.
Érdekes volt, hogy habár korábban Fergus felébredt és információkat kapott a külvilágról, mégsem biztosak az emlék valóságtartalmában. Sinclair profin ülteti el a kételyeket a többiekben. Mi az álom, és mi a valóság?
Earl álmait szerettem a legjobban, sajnáltam, hogy azokból nem volt több.
Remiét kedveltem a legkevésbé, de csak mert az állt legközelebb a valósághoz, és rémes volt belegondolni, hogy ezek az emlékei. A többieknek sem volt könnyű élete, de nekik sikerült burokba zárniuk a rosszat, így nehezebben ismerték fel a dolgokat.
Tetszett, hogy az álmok és a küzdelmek során a karakterek folyamatosan fejlődtek, alakultak. Kezdtek ráébredni önmaguk erősségeire, és a többieknek köszönhetően esélyt kaptak a változtatásra, ki-ki a maga módján.
Jamie karakterét imádtam. Továbbra sem egy tudós vagy egy központi egyén, hanem egy gyakornok szemszögéből kísérhettem végig, mi is történik „odakint”, és pont Jamie mellékes jelenlétéből adódott az egy helyben toporgás érzete, ami fokozta a feszültséget. Nem volt könnyű dolga, a hangját nem sikerült hallatnia, amikor meg igen, akkor süket fülekre talált.
A vége nagyon jól sikerült: a kísérlettel kapcsolatban maradtak kérdések, de azt hiszem, ez így volt helyes. A karakterek sorsa egész lett.
Az írónő belopta magát a szívembe, remélem, több könyve is eljut a hazai piacra.

turanett P>!
Amy Plum: Álomfogó

Fantasztikus ez a könyv! Hihetetlenül izgalmas. Ott folytatódik, ahol az előző rész abba maradt. Továbbra is a rémálmok és az űr között telik az idejük. Csakhogy az idő kezdett eltolódni, egyre hosszabbodott a rémálom és kevesebb lett a pihenő idő. Ez azt a veszélyt tartogatta, hogy végleg kimerülnek és meghalnak. Természetesen, csak külső segítséggel menekülhetnek meg. Persze a „nagy” kutatők nem tudják, hogy mit is kezdjenek a helyzettel. Csak Jamie láttja át a dolgokat, akinek meg nem hisznek. Na meg persze ott van Sinclair is, aki teljesen zakkant. A vége negoldás nagyon tetszik, mind két oldalról. :)

Nusee>!
Amy Plum: Álomfogó

Az első rész kicsit jobban megfogott, pedig elég lassan alakult ki a történet szál, és nehezen sodródtunk ide oda. Lényegesen pörgősebb és félelmetesebb ez a rész. A tudósok továbbra sem tudnak mit kezdeni a helyzettel, pedig a rémálmok egyre hosszabbak, és kevés idejük marad kiheverni az álmok közötti időszakot. A kis gyakornok fiút, Jamiet továbbra se akarták komolyan venni, pedig ráhibázott a lényegre. Alapjába véve tetszett ez a duológia, és az írónő stílusa, szívesen olvasnék még tőle a továbbiakban is.

Szyszyyy I>!
Amy Plum: Álomfogó

Nekem valamiért az előző rész jobban tetszett.
Ez se volt rossz, de mégse tudott úgy lekötni. Pedig ez a rész még az elsőnél is izgalmasabb. Pörögnek az események és nagy a tét, hisz hőseink élete továbbra is veszélyben.
A tudósok se igazán tudnak mit kezdeni a helyzettel és fogy az idő.
De talán épp az események pörgése miatt van az, hogy én egyik szereplőt se szerettem meg túlzottan.
Nem volt velük baj, csak egyszerűen megmaradtak abban a fázisban, hogy belőlem nem váltottak ki különösebb érzéseket.
Így, ha valaki meghalt… Az nem nagyon hatott meg.

A kedvencem az volt, amikor Fergus álmában voltak. :D
Horror fan vagyok, így az nagyon tetszett.

Titcsi>!
Amy Plum: Álomfogó

Az első rész nagy kedvenc volt, így már nagyon vártam, hogy olvashassam a folytatást.
Ez is ugyanolyan izgalmas volt, sőt talán olykor még jobb is.
A szereplőket megkedveltem, és izgultam értük, még Sinclair-ért is, aki eléggé megzakkant a végére. :D
Azért nem irigyeltem a főszereplőket, a végére már nagyon vad álmaik lettek. Eddig azt gondoltam, hogy nekem vannak olykor durva álmaim, de tévedtem, ezek sokkal ijesztőbbek.
A végén erre egyáltalán nem számítottam, de egész jól megoldották mindkét oldalról. Azért sajnálom, hogy vége a sorozatnak, mert olvastam volna még tovább is.
Ebből a könyvből még akár filmet is szívesen néznék, lehetne belőle egy jó horrorfilmet csinálni. :D

Natsuki>!
Amy Plum: Álomfogó

Akkora kedvencet avattam, hogy arra szavaim sincsenek. Időtlen idők óta nem élveztem ennyire egyetlen könyvet sem, mint Amy Plum duológiájának két kötetét. Tökéletlen, de kedvelhető szereplők, akikkel lehet azonosulni, logikus döntések, kidolgozott cselekmény, hátborzongató jelenetek, folyamatos izgalom, itt-ott egy kis szomorúság, és a végén frappáns, jól kigondolt lezárás. Mi mást kívánhatnánk?
Az egyetlen dolog, amit én egy icipicit sajnálok, hogy spoiler. Kár érte, de nem panaszkodom, így is gigantikus kedvenc!

Nadzieja>!
Amy Plum: Álomfogó

Huu basszus. Az első résznél is meg voltam illetődve, de ez vitte.. az író elejt egy két eseményt, aminek nem tulajdonítasz nagy jelentőséget, utána meg rávezet, hogy hahóóó!! miért nem vetted észre?! Engem megvett..kilóra. Alapvetően szeretem, ha egy könyv nem hagy nyugodni, de ezen még járt az agyam amikor letettem akkor is. Húz magával a cselekmény és nem enged. Azt hiszem nem agyalok rajta tovább. Kedvencelem :)

Nitardis>!
Amy Plum: Álomfogó

Ha az előző kötet felkeltette a kíváncsiságomat, ez a kötet felborzolta azt. Minden, amit az első kötetről írtam (néhol sablon, nem eléggé kidolgozott karakterek, pl. a két tudós esetében, vagy a nem túl részletes (ál)tudományos magyarázat, stb.), az továbbra is fenn állt, annyi különbséggel, hogy itt már rá is jövünk, hogy miért: mert egyszerűen máshova helyeződik a fókusz, kiderül, kik a valódi főszereplők, és mi(k) ellen is küzdenek pontosan. Habár azt gondolom, hogy a két könyv szépen megfért volna akár egy kötetben, még így is szépen építkezik és fokozódik a könyv helyzete az Álomcsapdában és a való világban is. És külön dicséret, amiért van rendes lezárása a történetnek, mert ha van valami, amitől a hajamat tépem, az az elvarratlan szálak.


Népszerű idézetek

ap358 P>!

– A furcsaság nem rossz – vigasztalom. – Az összes barátom fura kicsit. Aki normális, az általában unalmas.

233. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Catalina (Cata) Cordova
ap358 P>!

Mintha az álmaimban egy másik életemet élném… amely pont olyan valóságos, mint az ébrenlétben töltött életem.

151-152. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jamie Salvator
ap358 P>!

Ha nem muszáj, ne vedd magadra mások gondjait, Jamie! Úgy kell foglalkoznod az emberekkel, hogy közben nem azonosulsz velük, különben cipelheted a válladon az egész világ búját-baját.

50. oldal

Nadzieja>!

Nem tehetek róla. Értelmeznem kell a dolgokat, különben túl sok minden kavarogna egyszerre a fejemben és megbolondulnék.

111. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák
Stephen King: A kívülálló
Libba Bray: The Diviners – A Látók
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Jon Sprunk: Az Árny fia
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Alyson Noël: Riválisok
Sara Shepard: Pretty Little Liars
Stephen King: A halálsoron