Álomcsapda (Álomcsapda 1.) 159 csillagozás

Amy Plum: Álomcsapda

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Álmokat ​kértek. Rémálmokat kaptak.

Az emberek többsége könnyen elalszik.
Ez azonban elérhetetlen álom Cata, Fergus és még öt fiatal számára, akik ezért önként részt vesznek egy forradalmian új orvosi kísérletben. Álmatlanságuk olyan súlyos, hogy a kezelés, amit eddig csupán egyetlen tesztalanyon próbáltak ki, az utolsó szalmaszálat jelenti számukra. Ám a béta-csoport esetében a teszt a legkevésbé sem a tervek szerint alakul…

Röviddel azután, hogy a hét fiatalt elaltatják, katasztrófa történik. A fiatalok egy közös álomvilágban találják magukat, és mivel nem emlékeznek a kísérletre, azt se tudják, hogyan kerültek oda.

Míg ennek megpróbálnak a végére járni, iszonyú felismerésre jutnak: csapdába estek egy olyan világban, ahol megelevenednek a legvadabb rémálmaik. A tudatalatti álomvilág irtózatos szörnyei, a múlt elfeledettnek hitt vérfagyasztó titkai kínozzák a kis csapatot. Ismeretlenül is ki kell tartaniuk egymás mellett, hiszen a borzalmakkal csak… (tovább)

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Libri Insomnia Libri

>!
Libri, Budapest, 2018
332 oldal · ISBN: 9789634334002 · Fordította: Bikics Milán
>!
Libri, Budapest, 2018
332 oldal · puhatáblás · Fordította: Bikics Milán
>!
Libri, Budapest, 2018
332 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634331490 · Fordította: Bikics Milán

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Fergus Wilson · Ania Gates (Hangya) · Catalina (Cata) Cordova · Jaime Salvator · Remi Amadi · Sinclair Hartford


Kedvencelte 16

Most olvassa 3

Várólistára tette 174

Kívánságlistára tette 186

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

KöfférTzitzah P>!
Amy Plum: Álomcsapda

A főszereplő kamaszok helyében biztos nem szívesen lennénk, de most mégis lehetőségünk nyílik rá, hogy megtudjuk, mi zajlik a fejükben. Hét fiatal, mindannyian 20 év alattiak, és nem tudnak aludni – ha pedig mégis, rettenetes rémálmokkal néznek szembe. Hétköznapi életüket megnehezíti kóros álmatlanságuk, és az ezt tetéző személyes gondjaik, például az anorexia vagy a kataplexia, de a skála igazán széles, lehet válogatni bőven. Utolsó reményük egy tudományos kísérlet, melyben mindannyian részt vesznek, ám valami félresiklik, és azzal szembesülnek, hogy egy kellemes hat órás alvás helyett legrosszabb rémálmaikkal kell megküzdeniük.

A srácok 20 percig „pihennek” az általuk „űr”-nek nevezett helyen, ahol lassan megismerkednek egymással, és közben azt próbálják kitalálni, mi történhetett, hogy kerültek ide, és hogyan szabadulhatnak ki. Lassan rájönnek, hogy 20-50 perces időintervallumok váltják egymást, tehát 20 percet szusszanhatnak, mielőtt kezdetét venné a következő 50 perces rémálom. Mindenki sorra kerül, nincs menekvés, elméik összekapcsolódnak, és mindegyikük rémálma terítékre kerül. Elkerülhetetlen, hogy kiderüljön néhány féltve őrzött titok, de a legrosszabbakat elszántan igyekeznek megőrizni. Mindegyik álmot a saját bőrükön tapasztalják, fizikai sérüléseket szereznek, és hamarosan rájönnek arra is, hogy az életük a tét.

Eközben a külvilágban a kísérletet vezető két kutató pánikolni kezd, hiszen nem tudják, mi történik a gyerekekkel. Tévesen azt feltételezik, hogy kómában vannak, és egyáltalán nem álmodnak. Egy megfigyelő orvostanhallgató azonban sejti, min mennek keresztül, és ahogy megpróbál bizonyosságot szerezni feltevéseire, betekintget az alanyok mappáiba is. Így megismerhetjük az Álomcsapda foglyainak előéletét, ami minden, csak nem makulátlan. Sokan közülük nem csak az álmaikban, de a valóságban is szörnyekkel szálltak szembe, vagy saját borzalmas tetteiket próbálták eltussolni, hogy átlagosnak tűnjenek. Az azonban már első pillantásra látszik, hogy a szó hagyományos értelmében még az sem teljesen normális, aki leginkább annak tűnik.

Ahogy a gyerekek csapattá kovácsolódnak, és szembe szállnak az álmokkal, az olvasóra is rátelepszik a sötét, nyomasztó hangulat, ami árad a könyv szavaiból. Sosem lehet tudni, mi történik a következő oldalon, milyen borzalom vár a következő 50 perces hullámban – hol ijesztő bohócok, hol furcsa szörnyek, hol pedig életre kelt szobrok igyekeznek eltenni a szereplőket láb alól. A kiszámíthatatlanság miatt nagyon izgalmas a történet, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy mindenki ép bőrrel megússza a szoros helyzeteket. Ami egy leheletnyit sántít, az a groteszk, torz lények leírása, mert esetenként ezek elég gagyinak hatnak, mintha valami olcsó horrorból szalajtották volna őket. Mindemellett lehet félni és borzongani, és tényleg elönti az olvasót valami rossz érzés, rátelepszik a sötétség a lelkére, átsugárzik a lapokon a gyerekek rémülete.

Összességében az Álomcsapda izgalmas olvasmány, mindig meglepi az olvasót, minden oldalon tartogat újdonságokat. Olvasása olyan hatást kelt, mintha egy végtelenített szabadulószobában lennénk, ahol ha megoldjuk az egyik rejtvényt és legyőzzük a szörnyeket, már jön is a következő kör. Azoknak ajánlom, akik szeretnének egy ilyen kalandban részt venni és elmerülni az álmok világában túl sok tudományos magyarázat nélkül.

link

Anarchia_Könyvblog>!
Amy Plum: Álomcsapda

Érdekes témaválasztás, jó szereplőkkel, és nem utolsó sorban feszültséggel teli történetvezetés. Az álom mindig is egy olyan dolog volt számomra, ami érdekelt. Hogyan működik az agyunk alvás alatt, mennyire lehet befolyásolni az álmokat, milyen befolyásoló tényezők, vagy külső hatások hozzák létre a rémálmokat. Amy Plum regényében olyan tinédzserek szerepelnek, akik alvászavarral küszködnek, és ha olykor el is tudnak aludni, akkor szörnyű rémálmok gyötrik őket. Miután végigéltem ezekkel a gyerekekkel a történetüket és rémálmaikat, nagyon elgondolkodtam, hogy valaha is merjek-e aludni?!

Egy kísérleti laborban hét tinit próbálnak kigyógyítani az alvászavarból, egy kísérleti stádiumban lévő kutatással. Ez már a Bétacsoport, előzetesen egy emberen az Alfán végrehajtott kezelés sikerrel járt, így a kutatók továbbmerészkednek, több emberrel megpróbálva végigvinni. 13 éves kortól 19 éves korig megtalálhatóak az alanyok, fiúk és lányok vegyesen. Miután a kísérlet elkezdődött, egy földrengés következtében teljesen összeomlik a rendszer, és úgy tűnik a fiatalok kómába estek.
A könyv 16% kedvezménnyel elérhető a BOOK24 online könyváruházban!
https://goo.gl/acBjxw

Teljes ajánlót itt olvashatjátok:
http://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/06/15/amy-plu…

kellyolvas P>!
Amy Plum: Álomcsapda

BethAnn, Remi, Hangya, George, Cata, Fergus és Sinclair mindannyian húsz év alatti fiatalok, akiken megkezdik a kísérletet, kórházi ágyon fekve, bedrótozva, monitorozva, egy központi gép köré kör alakba rendezve az ágyaikat, elindul a kísérleti program. Két kutató orvos felügyel, és jelen van még Jaime, egy orvostanhallgató, aki gyakorlaton vesz részt, és dokumentálja az eseményeket. A kísérleti program alig kezdődik el, amikor földrengés miatt elmegy az áram, és meghibásodik a rendszer, az alanyok fizikai énje kómába esik, legalábbis a kutató orvosok szerint. Valójában egy közös álomvilágba zuhannak, ahol 20 perc nyugalmi állapotot 50 perc rémálom vált fel újra és újra. Persze erre nem rögtön jönnek rá, a hét karakter kétségbeesetten próbálja megfejteni, mi történik velük, ugyanis először semmire sem emlékeznek, annál inkább ismerősek a rémálmok, amiket túl kell élniük a következő váltásig.
Többféle szemszög váltakozik, a való világban Jaime tudósít, aki látja az alanyok kartonjait is, tehát tőle is tudunk meg részleteket, valamint ő is kombinál, szeretne segíteni a gyerekeken. Az álomban pedig Cata és Fergus mesél, mindketten remek karakterek, ahogy a többiek is. Ám a hangjuk között nem igazán tudtam különbséget tenni.
A srácokat igazából a rémálmok során lehet megismerni, hamar rájönnek, hogy együtt kell maradniuk, együtt tudják legyőzni a rémségeket. Mindegyikük különleges, egyedi és valós, tele vannak kérdésekkel, félelemmel, erősnek kell lenniük és vállalni a többiek előtt magukat, mert csak így jutnak előbbre.
Gondolom, sokan kíváncsiak rá, mennyire félelmetes a történet, mennyire véres és hátborzongató. Őszintén szólva nem sok horror könyvet olvasok, nem a zsánerem, szóval nincs sok összehasonlítási alapom. Itt vannak spoiler. Ám minden rémálom után alaphelyzetbe kerülnek, a ruháik és a testük újra érintetlen és tiszta. Azt viszont hamar megértik, hogy akár meg is halhatnak a rémálom során, szóval van vesztenivalójuk, meg kell találniuk a kivezető utat.
Szerelmi szál nem zavarja a borzongást, itt aztán nincs idő ilyesmire, bár a két mesélő között kialakul szimpátia, talán a második részben várhatunk fejleményeket.
A könyv első fele nem ragadott meg igazán, de szerencsére a felétől egyre jobb lett, még izgalmasabbak és félelmetesebbek lettek a rémálmok. A szereplők csapattá kovácsolódtak és rájöttek sok apróságra, amivel erősebbek lettek, már fel tudták venni a harcot, nem csak rohanva menekültek.
Szimpatikus az írónő stílusa, sokat megtudtam az álmatlanságról, milyen betegségek és állapotok velejárója, de sosem volt a szöveg túl orvosi, vagy nehezen értelmezhető. Az írónőt csak dicsérni lehet a történet végét illetően, bár természetesen függővég alakult ki, olyan csavarokat és kérdéseket kaptam a végén, hogy nagyon várom a folytatást.
A téma nagyon érdekes és különleges, szerintem a borzongást kedvelő fiataloknak igazi csemege.

3 hozzászólás
mate55 P>!
Amy Plum: Álomcsapda

Lehetne elemezgetni a könyv gondolatait, (álmatlanság, álom, rémálom és annak minden rejtélyével kapcsolatos misztikum) de pusztán időpazarlás lenne. Pedig maga az álom sok esetben pozitív hatással van az emberre, például megbuzerálódik az agya, amitől eszébe jut az is, amit soha nem tudott, vagy olyan kanos lesz, hogy félórán….csak na. Na-na! Aki idáig eljutott az értékelésemben, annak valószínűleg nincsenek már hiú reményei azt illetően, hogy a könyv bármilyen szinten is pozitív tudományos motivációval közelítené meg az álom közbeni lét kérdéskörét. Se nem sci-fi, se nem dráma, hanem egészen felfoghatatlan módon – legjobb esetben is – egy „B” kategóriás horrornak felel meg. Következetesen lett oldalról – oldalra rosszabb és vesztette el identitását, már ha egyáltalán volt neki. Miután túlesünk az áltudományos „csúsztatáson”, (ahol még a történet egész élvezhető volt) az egész regény átcsapott egy sértően idióta álommaszlagba, amit időről-időre megzavart néhány tragikomikus, horrornak szánt stílusgyakorlat. Így pedig tényleg nem marad semmi a könyvben, amit élveztem volna, se a horror, se a tudomány, se az egzisztenciális kérdések, ezáltal egyben sugalmazom azt a keserű tényt is, miszerint az „Álomcsapda” összképének lényegi részletei között nemigen találtam a közepesnél (jóindulattal) jobb érdemjeggyel értékelhető elemeket.

5 hozzászólás
deen>!
Amy Plum: Álomcsapda

Amy Plum könyve nagyon jókor talált meg, nekem nagyon tetszett. Borzongató volt és feszültséggel teli, ahogy a szereplők idiglenes amnéziájuk ellenére próbálnak rájönni, hogy hol vannak és hogy kerültek oda, és a legfőbb kérdés, hogyan jutnak ki a rémálmok világából. Az álmatlanságban szenvedő fiatalok gyógyítására tett kísérlet életveszélyes fordulatot vesz, mikor egy földrengés miatt áramkimaradás történik a laborban. A 7 szereplő egyik rémálomból a másikba zuhan, ahol bizony az életük a tét. Mert ugyan ismét sértetlenül kezdik a következő borzalmat, de hamar rájönnek, hogy ha nem vigyáznak az az életükbe is kerülhet. Az események külső mesélője Jaime egy orvostanhallgató, aki a gyakorlatát tölti. Ő mutatja be tulajdonképpen a szereplőket, miközben a kartonjaikat olvassa és próbál megoldást találni a kíérlet befejezésére. Amy Plumnak sikerült pár meglepetést belecsembészni a cselekménybe, és bizony akadtak itt izgalmas események is. Van egy kis áthallás Stephen King fele (-Elfelejtettem mondani a legrosszabb álmomat – kiabálja Hangya. -És az milyen? – süvöltöm vissza. … Az egész testem beleborzong, amikor az agyam nagy nehezn felfogja, mit kiabált. Bohócos!), ezen nagyot nevettem, bár maga a rémálom az egyik legdurvább volt. A történet függővéggel zárul, egy olyan mondattal, ami alapjaiban fogja megváltoztatni a szereplők túlélési esélyeit a folytatásban. Nagyon várom már.

Madama_Butterfly>!
Amy Plum: Álomcsapda

A rémálmokban egy jó dolog van: nagyszerű érzés belőle felébredni, és rájönni, hogy az egész csak álom volt….
Érdekes témaválasztás, feszültséggel és fordulatokkal teli történet, kliséket maximum a rémálmok témájában fedeztem fel, bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy néhány rémálom-snitt után elgondolkodtam azon, hogy jól fogok-e aludni…. Nekem tetszett, az utolsó mondat után pedig nem fogok sokáig várni a történet folytatásával!

NewL P>!
Amy Plum: Álomcsapda

Meglepően jó volt a történet. Izgalmas YA thriller, ami elég jól lett ahhoz megírva, hogy végig tudjam izgulni a történéseket. Örülök, hogy a következő része is meg fog jelenni, mert kíváncsi vagyok arra, hogy a csapdába esett fiatalok ki tudnak-e szabadulni a közösen élt álomból.

smetalin>!
Amy Plum: Álomcsapda

Saját magamon is meglepődtem, először is, miért is tettem ezt a könyvet várólistára, hisz ez egy ifjúsági regény? A válasz a horror címke miatt, ami persze nem horror vagy legalábbis nekem nem. Egy tininek mondjuk az, de hol vannak már azok az évek…?? A második meglepődésem tárgya az, hogy nem is volt rossz ez a történet. Nagyon jól felvázolta ezt az álomcsapdát és a karakterek is jól lettek ábrázolva és még érdekes is. Ahogy haladunk előre, annál több furcsaság derül ki a szereplőkről. Ami még nálam plusz pont, ahhoz képest hogy 13-19 évesek szerepelnek benne, itt nincs világ megváltás és nincs tini romantika. Persze a második részben még bármi lehet, na majd kiderül, mert elolvasom azt is.

Papírra_vetett_gondolataim>!
Amy Plum: Álomcsapda

Számomra nagy meglepetés volt, hogy tetszett ez a kötet, mert igazán nem erre számítottam. A horror és thriller műfaja nagyon távol áll tőlem, de mégis tudtam élvezni a történetet. Némelyik karaktert egészen megszerettem és kíváncsi leszek rá, hogy hogyan folytatódik a történetük a második kötetben. A cselekményszál izgalmas volt, és végig fenntartotta az érdeklődésemet. A könyv hangulata végig nagyon feszült és borongós volt, ami tovább fokozta az izgalmakat. Szerintem ez egy jó kötet, és örülök, hogy a kezembe került !
https://papirravetettgondolataim.blogspot.com/2019/07/a…

turanett P>!
Amy Plum: Álomcsapda

Nagyon jó témaválasztás és igen jó kérdéseket vet fel. Ebből is látszik, hogy bár az orvostudomány mennyi mindenre tudja a választ, de az agyunk működése, még mindig feltérképezésre vár.
Ebben a történetben adott 7 fiatal, aki alvásproblémákkal küzd, ki-ki más más indokokból kifolyólag. Részt vesznek egy kutakásban, ahol ezt próbálják megoldani. Csak, hogy porszem került a gépezetbe. Nem úgy alakulnak a dolgok ahogy kellene. A fiatalok az álmaikban ragadtak. A kutatók persze föl le rohanhálnak mint a mérgezett egerek, nem tudják, hogy mitévők legyenek. Egy személy kezdi kapízsgálni az összefüggéseket. Egy orvostanhallgató, Jamie, akinek elvben ott sem kellene lennie. Ez lehet a fiatalok szerencséje. Nagyon izgalmas történet, tele fordulatokkal. Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szereti ezt a műfajt.


Népszerű idézetek

ap358 P>!

(…) időnként ember és szörny egy és ugyanaz.

94. oldal

ap358 P>!

Volt már olyan, hogy nem a rögös utat választottad?

311. oldal

Suddus>!

Mézes szavakkal a fenevad hazudott,
Prédája neki bizalmat szavazott.
Tudni, ki a farkas, ki sok nyájat széjjedúlt?
Haláláig nem, ha báránybőrbe bújt.

171. oldal

ap358 P>!

– Kutya? – kérdez vissza Sinclair.
Hangya tétován körbenéz. Mesélés közben nem vette észre, hogy többet mondott a kelleténél. Félénk hangon feleli:
– Kutya. Ő a kutyám. Egy menhelyi pittbull keverék.
– És az a neve, hogy Kutya?
– Hát mert az… egy kutya – védekezik Hangya.

265. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ania Gates (Hangya)
ap358 P>!

Borzalmas lehet, ha pont az a bántalmazód, akinek meg kellene védenie.

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jaime Salvator
ap358 P>!

Ja, meg van még valami: rohadtul ne skatulyázd be a másikat!

82. oldal

ap358 P>!

– Nekem tériszonyom van – panaszkodik Remi.
– Akkor ne nézz le – látja el bölcs tanáccsal George.
– Híres végszó halál előtt…

Kapcsolódó szócikkek: Remi Amadi · Sinclair Hartford · tériszony
Madama_Butterfly>!

– Vajon a rémálom megy tovább, amikor otthagyjuk, vagy vége szakad?

Kapcsolódó szócikkek: rémálom · Remi Amadi

A sorozat következő kötete

Álomcsapda sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Nem akarlak megölni
Robert McCammon: Egy fiú élete
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Madeleine Roux: Sanctum – A rejtélyes társulat
Libba Bray: The Diviners – A Látók
Josh Malerman: Ház a tó mélyén
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny
Aimee Agresti: Megbűvölve
Victoria Schwab: Egy sötét duett
Michelle Hodkin: The Retribution of Mara Dyer – Mara Dyer végzete