Álomcsapda (Álomcsapda 1.) 45 csillagozás

Amy Plum: Álomcsapda

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Álmokat ​kértek. Rémálmokat kaptak.

Az emberek többsége könnyen elalszik.
Ez azonban elérhetetlen álom Cata, Fergus és még öt fiatal számára, akik ezért önként részt vesznek egy forradalmian új orvosi kísérletben. Álmatlanságuk olyan súlyos, hogy a kezelés, amit eddig csupán egyetlen tesztalanyon próbáltak ki, az utolsó szalmaszálat jelenti számukra. Ám a béta-csoport esetében a teszt a legkevésbé sem a tervek szerint alakul…

Röviddel azután, hogy a hét fiatalt elaltatják, katasztrófa történik. A fiatalok egy közös álomvilágban találják magukat, és mivel nem emlékeznek a kísérletre, azt se tudják, hogyan kerültek oda.

Míg ennek megpróbálnak a végére járni, iszonyú felismerésre jutnak: csapdába estek egy olyan világban, ahol megelevenednek a legvadabb rémálmaik. A tudatalatti álomvilág irtózatos szörnyei, a múlt elfeledettnek hitt vérfagyasztó titkai kínozzák a kis csapatot. Ismeretlenül is ki kell tartaniuk egymás mellett, hiszen a borzalmakkal csak… (tovább)

Eredeti mű: Amy Plum: Dreamfall

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Libri, Budapest, 2018
332 oldal · ISBN: 9789634334002 · Fordította: Bikics Milán
>!
Libri, Budapest, 2018
332 oldal · puhatáblás · Fordította: Bikics Milán
>!
Libri, Budapest, 2018
332 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634331490 · Fordította: Bikics Milán

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Catalina (Cata) Cordova · Fergus Wilson · Ania Gates (Hangya) · Jamie Salvator · Remi Amadi · Sinclair Hartford


Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 92

Kívánságlistára tette 114

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Anarchia_Könyvblog P
Amy Plum: Álomcsapda

Érdekes témaválasztás, jó szereplőkkel, és nem utolsó sorban feszültséggel teli történetvezetés. Az álom mindig is egy olyan dolog volt számomra, ami érdekelt. Hogyan működik az agyunk alvás alatt, mennyire lehet befolyásolni az álmokat, milyen befolyásoló tényezők, vagy külső hatások hozzák létre a rémálmokat. Amy Plum regényében olyan tinédzserek szerepelnek, akik alvászavarral küszködnek, és ha olykor el is tudnak aludni, akkor szörnyű rémálmok gyötrik őket. Miután végigéltem ezekkel a gyerekekkel a történetüket és rémálmaikat, nagyon elgondolkodtam, hogy valaha is merjek-e aludni?!

Egy kísérleti laborban hét tinit próbálnak kigyógyítani az alvászavarból, egy kísérleti stádiumban lévő kutatással. Ez már a Bétacsoport, előzetesen egy emberen az Alfán végrehajtott kezelés sikerrel járt, így a kutatók továbbmerészkednek, több emberrel megpróbálva végigvinni. 13 éves kortól 19 éves korig megtalálhatóak az alanyok, fiúk és lányok vegyesen. Miután a kísérlet elkezdődött, egy földrengés következtében teljesen összeomlik a rendszer, és úgy tűnik a fiatalok kómába estek.
A könyv 16% kedvezménnyel elérhető a BOOK24 online könyváruházban!
https://goo.gl/acBjxw

Teljes ajánlót itt olvashatjátok:
http://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/06/15/amy-plu…

>!
mate55 
Amy Plum: Álomcsapda

Lehetne elemezgetni a könyv gondolatait, (álmatlanság, álom, rémálom és annak minden rejtélyével kapcsolatos misztikum) de pusztán időpazarlás lenne. Pedig maga az álom sok esetben pozitív hatással van az emberre, például megbuzerálódik az agya, amitől eszébe jut az is, amit soha nem tudott, vagy olyan kanos lesz, hogy félórán….csak na. Na-na! Aki idáig eljutott az értékelésemben, annak valószínűleg nincsenek már hiú reményei azt illetően, hogy a könyv bármilyen szinten is pozitív tudományos motivációval közelítené meg az álom közbeni lét kérdéskörét. Se nem sci-fi, se nem dráma, hanem egészen felfoghatatlan módon – legjobb esetben is – egy „B” kategóriás horrornak felel meg. Amy Plum könyve következetesen lett oldalról – oldalra rosszabb és vesztette el identitását, már ha egyáltalán volt neki. Miután túlesünk az áltudományos „csúsztatáson”, (ahol még a történet egész élvezhető volt) az egész regény átcsapott egy sértően idióta álommaszlagba, amit időről-időre megzavart néhány tragikomikus, horrornak szánt stílusgyakorlat. Így pedig tényleg nem marad semmi a könyvben, amit élveztem volna, se a horror, se a tudomány, se az egzisztenciális kérdések nem nyomasztanak, egyben sugalmazom azt a keserű tényt is, miszerint az „Álomcsapda” összképének lényegi részletei között nemigen találtam a közepesnél (jóindulattal) jobb érdemjeggyel értékelhető elemeket.

5 hozzászólás
>!
deen
Amy Plum: Álomcsapda

Amy Plum könyve nagyon jókor talált meg, nekem nagyon tetszett. Borzongató volt és feszültséggel teli, ahogy a szereplők idiglenes amnéziájuk ellenére próbálnak rájönni, hogy hol vannak és hogy kerültek oda, és a legfőbb kérdés, hogyan jutnak ki a rémálmok világából. Az álmatlanságban szenvedő fiatalok gyógyítására tett kísérlet életveszélyes fordulatot vesz, mikor egy földrengés miatt áramkimaradás történik a laborban. A 7 szereplő egyik rémálomból a másikba zuhan, ahol bizony az életük a tét. Mert ugyan ismét sértetlenül kezdik a következő borzalmat, de hamar rájönnek, hogy ha nem vigyáznak az az életükbe is kerülhet. Az események külső mesélője Jaime egy orvostanhallgató, aki a gyakorlatát tölti. Ő mutatja be tulajdonképpen a szereplőket, miközben a kartonjaikat olvassa és próbál megoldást találni a kíérlet befejezésére. Amy Plumnak sikerült pár meglepetést belecsembészni a cselekménybe, és bizony akadtak itt izgalmas események is. Van egy kis áthallás Stephen King fele (-Elfelejtettem mondani a legrosszabb álmomat – kiabálja Hangya. -És az milyen? – süvöltöm vissza. … Az egész testem beleborzong, amikor az agyam nagy nehezn felfogja, mit kiabált. Bohócos!), ezen nagyot nevettem, bár maga a rémálom az egyik legdurvább volt. A történet függővéggel zárul, egy olyan mondattal, ami alapjaiban fogja megváltoztatni a szereplők túlélési esélyeit a folytatásban. Nagyon várom már.

>!
kellyolvas P
Amy Plum: Álomcsapda

BethAnn, Remi, Hangya, George, Cata, Fergus és Sinclair mindannyian húsz év alatti fiatalok, akiken megkezdik a kísérletet, kórházi ágyon fekve, bedrótozva, monitorozva, egy központi gép köré kör alakba rendezve az ágyaikat, elindul a kísérleti program. Két kutató orvos felügyel, és jelen van még Jaime, egy orvostanhallgató, aki gyakorlaton vesz részt, és dokumentálja az eseményeket. A kísérleti program alig kezdődik el, amikor földrengés miatt elmegy az áram, és meghibásodik a rendszer, az alanyok fizikai énje kómába esik, legalábbis a kutató orvosok szerint. Valójában egy közös álomvilágba zuhannak, ahol 20 perc nyugalmi állapotot 50 perc rémálom vált fel újra és újra. Persze erre nem rögtön jönnek rá, a hét karakter kétségbeesetten próbálja megfejteni, mi történik velük, ugyanis először semmire sem emlékeznek, annál inkább ismerősek a rémálmok, amiket túl kell élniük a következő váltásig.
Többféle szemszög váltakozik, a való világban Jaime tudósít, aki látja az alanyok kartonjait is, tehát tőle is tudunk meg részleteket, valamint ő is kombinál, szeretne segíteni a gyerekeken. Az álomban pedig Cata és Fergus mesél, mindketten remek karakterek, ahogy a többiek is. Ám a hangjuk között nem igazán tudtam különbséget tenni.
A srácokat igazából a rémálmok során lehet megismerni, hamar rájönnek, hogy együtt kell maradniuk, együtt tudják legyőzni a rémségeket. Mindegyikük különleges, egyedi és valós, tele vannak kérdésekkel, félelemmel, erősnek kell lenniük és vállalni a többiek előtt magukat, mert csak így jutnak előbbre.
Gondolom, sokan kíváncsiak rá, mennyire félelmetes a történet, mennyire véres és hátborzongató. Őszintén szólva nem sok horror könyvet olvasok, nem a zsánerem, szóval nincs sok összehasonlítási alapom. Itt vannak spoiler. Ám minden rémálom után alaphelyzetbe kerülnek, a ruháik és a testük újra érintetlen és tiszta. Azt viszont hamar megértik, hogy akár meg is halhatnak a rémálom során, szóval van vesztenivalójuk, meg kell találniuk a kivezető utat.
Szerelmi szál nem zavarja a borzongást, itt aztán nincs idő ilyesmire, bár a két mesélő között kialakul szimpátia, talán a második részben várhatunk fejleményeket.
A könyv első fele nem ragadott meg igazán, de szerencsére a felétől egyre jobb lett, még izgalmasabbak és félelmetesebbek lettek a rémálmok. A szereplők csapattá kovácsolódtak és rájöttek sok apróságra, amivel erősebbek lettek, már fel tudták venni a harcot, nem csak rohanva menekültek.
Szimpatikus az írónő stílusa, sokat megtudtam az álmatlanságról, milyen betegségek és állapotok velejárója, de sosem volt a szöveg túl orvosi, vagy nehezen értelmezhető. Az írónőt csak dicsérni lehet a történet végét illetően, bár természetesen függővég alakult ki, olyan csavarokat és kérdéseket kaptam a végén, hogy nagyon várom a folytatást.
A téma nagyon érdekes és különleges, szerintem a borzongást kedvelő fiataloknak igazi csemege.

>!
Lisie87 P
Amy Plum: Álomcsapda

Meglepően jó volt, tetszett és élveztem. Egész jól lehetett vele haladni.
Az elején volt egy kis kétségem, mert amikor az első rémálomba cseppentek, kicsit olyan Zs kategóriás horrornak éreztem, és hiányzott az érzés, hogy én is izguljak és féljek a szereplőkkel. Aztán ahogy haladtak az álmok között egyre több karaktert ismertünk meg, érdekesebbé és izgalmasabbá váltak az álmok is. Nem is gondolná az ember, hogy ilyen sokféle álmatlanság, vagy ahhoz kapcsolódó/ előidéző betegség van.
Az író elrejtett pár fordulatot is, hogy legyen min agyalnia az olvasónak, hogy spoiler . Ahogy láttam, hogy ez egy első rész, kezdtem gyanakodni, hogy a végén jön a pofára esés, hogy nem lesz itt szép lezárás, hanem várhatom a folytatást, hogy hogyan keverednek ki a fiatalok a rémálmukból.
Végiggondolva, szerintem a spoiler rémálom volt a legfélelmetesebb és legdurvább is, mert szinte alig volt esélyük, hogy ellenállhassanak. spoiler
Összességében ajánlom, aki érdeklődik és még nem tudta eldönteni, hogy olvassa e. Könnyed, de szórakoztató, és nem annyira YA, hogy élvezhetetlen legyen. :)

>!
agi452
Amy Plum: Álomcsapda

Nagyon tetszett!!! Kiváló alapötlet, többnyire kedvelhető karaktererek, borzongató rémálmok, izgalmas cselekmények. Minden adott volt a jó könyvhöz. Sejtettem, hogy lesz valami csavar a történetben, mert sokat utaltak a bizonyos hetedik alanyra, ettől függetlenül már csak az egyértelmű utalásoknál esett le, hogy ki is lehet. Az álomjelenetek kellőképpen parásak voltak. Sose szerettem a bohócokat. A vége is nagyon izgalmasra sikerült, úgyhogy most tűkön ülve várom, mikor jelenik meg a következő rész. Amit kicsit sajnálok, az az, hogy nem az eredeti borítóval kaptuk a könyvet, és most a 2. rész keresésekor vettem észre, hogy a külföldi megjelenésnél minden bizonnyal valami egységes képet fognak kiadni az egyes sorozatrészek. Na nem baj, lényeg, hogy gyorsan jöjjön a folytatás :)

2 hozzászólás
>!
Felixa P
Amy Plum: Álomcsapda

Olyan volt, mint amikor valamilyen ételből hiányzik valami fűszer… Itt is megvolt minden, de mégis hiányérzetem volt. Leginkább a feszültség fokozása az, ami lehetett volna erősebb és borzongatóbb. Az alapötlet nagyon ígéretes, illetve maguk az álmok is; hiszen az álmok világa egészen különleges tud lenni. Ez fogott meg benne a leginkább…, és itt meg is szakad a vonzalom. A tudományos részek és magyarázatok engem kimondottan untattak. A külső narrátor megjelenítése jó koncepció, de hiányoltam, hogy semmi egyéb személyes dolog nem derült ki róla.
A hirtelen befejezés és a nyitva hagyott függővég miatt kérdések merülnek fel bennem, emiatt kíváncsi vagyok a második részre.

>!
Szyszyyy P
Amy Plum: Álomcsapda

Egészen tetszett.
Még a megjelenés előtt olvastam róla az egyik kedvenc blogomon és rögtön tudtam, hogy el kell olvasnom.
Bár én nem küzdök insomniával, de valamilyen szinten bele tudom élni magam.
Hisz legtöbbször késő éjjelig fent vagyok (Khm, mint most is. XD) és hiába kelek korán reggel, másnap éjjel ugyanúgy megint fent vagyok…
Ha viszont egyszer elalszok, akkor rettentő nehezen kelek fel.
A témaválsztás csillagos ötös. Az álmok világa az egyik legérdekesebb dolog, amit csak eltudok képzelni.
Szóval engem már ez megfogott.
És mivel rémálmokról van szó, nem maradhat el némi borzongás. Egyes jelenetek nagyon jól sikerültek voltak. Néhol csupa libabőrös voltam.
Talán Cata templomos rémálma volt a legparásabb. Abba a részbe annyira beletudtam élni magam, hogy szinte ott voltam én is.
Bár Hangyáé sem sokkal maradt le.
Megjegyzem a szereplők mind érdekesek és engem először meglepett, hogy több szemszög van, de ez így pont jó volt.
Viszont egyelőre egyiküket sem szerettem meg túlzottan.
Mondjuk túl sokat még nem láttunk a valódi személyiségükből. Tudunk róluk tényeket a kísérlet miatt, illetve láthatjuk, ahogy ötletelnek és próbálnak túlélni.
Eddig Fergus a legszimpibb, mivel ő olyan önfeláldozó, kedves srác típus, aki egyben kellően vagány is.
Ami mondjuk nem annyira tetszett; Számomra a fordulatok kissé kiszámíthatóak voltak. Szinte az összesre kapásból rájöttem.

A folytatásra kíváncsi leszek. Főleg ez után a befejezés után. :)

>!
Angyalkaa P
Amy Plum: Álomcsapda

A fene…..és már ki is olvastam…le se tudtam tenni… Imádtam…azt hiszem emberek..kijelenthetem hogy megvan a KEDVENC könyvem…szinte egy ültő helyben fel is faltam a sorokat…izgalom izgalom hátán, csak úgy peregnek az események….el sem hiszem,hogy ilyen jó is lehet egy ILYEN könyv…várom a folytatást…MOST AZONNAL!!!!!

>!
anit_sezom
Amy Plum: Álomcsapda

Nagyon nagyon tetszett :D
Ajándékba kaptam, nem is tudtam róla addig. De nagyon tetszett.
Maga az alapötlet is nagyon klassz és ötletes, és az írónő stíluas is jó. Olvastatja magát, gördülékeny, fenntartja végig az ember figyelmét. Abszolút elnyerte a tetszésemet. Várom a folytatását. :)


Népszerű idézetek

>!
ap358 P

Volt már olyan, hogy nem a rögös utat választottad?

311. oldal

>!
ap358 P

(…) időnként ember és szörny egy és ugyanaz.

94. oldal

>!
ap358 P

Borzalmas lehet, ha pont az a bántalmazód, akinek meg kellene védenie.

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jamie Salvator
>!
ap358 P

Ja, meg van még valami: rohadtul ne skatulyázd be a másikat!

82. oldal

>!
Suddus

Mézes szavakkal a fenevad hazudott,
Prédája neki bizalmat szavazott.
Tudni, ki a farkas, ki sok nyájat széjjedúlt?
Haláláig nem, ha báránybőrbe bújt.

171. oldal

>!
ap358 P

– Kutya? – kérdez vissza Sinclair.
Hangya tétován körbenéz. Mesélés közben nem vette észre, hogy többet mondott a kelleténél. Félénk hangon feleli:
– Kutya. Ő a kutyám. Egy menhelyi pittbull keverék.
– És az a neve, hogy Kutya?
– Hát mert az… egy kutya – védekezik Hangya.

265. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ania Gates (Hangya)
>!
ap358 P

(…) az ember beleőrül, ha napközben a puszta létezésre is alig képes, olyan fáradt, az éjszakákat viszont álmatlanul virrasztva tölti. Szó szerint beleőrül.

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Catalina (Cata) Cordova
>!
csilla123 

Sehol senki, csak ő. Nem szaladhatok senkihez. Senki sem menthet meg, önmagamon kívül.

29. oldal, 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Catalina (Cata) Cordova
>!
ap358 P

– Nekem tériszonyom van – panaszkodik Remi.
– Akkor ne nézz le – látja el bölcs tanáccsal George.
– Híres végszó halál előtt…

Kapcsolódó szócikkek: Remi Amadi · Sinclair Hartford

Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Nem akarlak megölni
Neal Shusterman: Unwind – Bontásra ítélve
Josh Malerman: Ház a tó mélyén
Madeleine Roux: Sanctum – A rejtélyes társulat
Ilsa J. Bick: Hamvak
Paige McKenzie: Sunshine – Megkísértés
Maryrose Wood: Méregnaplók
Rachel Caine: Az üvegház
Darren Shan: A Végzet fiai
Carlos Ruiz Zafón: Marina