Álomcsapda (Álomcsapda 1.) 17 csillagozás

Amy Plum: Álomcsapda

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Álmokat ​kértek. Rémálmokat kaptak.

Az emberek többsége könnyen elalszik.
Ez azonban elérhetetlen álom Cata, Fergus és még öt fiatal számára, akik ezért önként részt vesznek egy forradalmian új orvosi kísérletben. Álmatlanságuk olyan súlyos, hogy a kezelés, amit eddig csupán egyetlen tesztalanyon próbáltak ki, az utolsó szalmaszálat jelenti számukra. Ám a béta-csoport esetében a teszt a legkevésbé sem a tervek szerint alakul…

Röviddel azután, hogy a hét fiatalt elaltatják, katasztrófa történik. A fiatalok egy közös álomvilágban találják magukat, és mivel nem emlékeznek a kísérletre, azt se tudják, hogyan kerültek oda.

Míg ennek megpróbálnak a végére járni, iszonyú felismerésre jutnak: csapdába estek egy olyan világban, ahol megelevenednek a legvadabb rémálmaik. A tudatalatti álomvilág irtózatos szörnyei, a múlt elfeledettnek hitt vérfagyasztó titkai kínozzák a kis csapatot. Ismeretlenül is ki kell tartaniuk egymás mellett, hiszen a borzalmakkal csak… (tovább)

Eredeti mű: Amy Plum: Dreamfall

>!
Libri, Budapest, 2018
332 oldal · ISBN: 9789634334002
>!
Libri, Budapest, 2018
332 oldal · puhatáblás

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Ania Gates (Hangya) · Catalina (Cata) Cordova · Fergus Wilson · Jamie Salvator · Remi Amadi · Sinclair Hartford


Kedvencelte 1

Most olvassa 7

Várólistára tette 71

Kívánságlistára tette 95

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Anarchia_Könyvblog P
Amy Plum: Álomcsapda

Érdekes témaválasztás, jó szereplőkkel, és nem utolsó sorban feszültséggel teli történetvezetés. Az álom mindig is egy olyan dolog volt számomra, ami érdekelt. Hogyan működik az agyunk alvás alatt, mennyire lehet befolyásolni az álmokat, milyen befolyásoló tényezők, vagy külső hatások hozzák létre a rémálmokat. Amy Plum regényében olyan tinédzserek szerepelnek, akik alvászavarral küszködnek, és ha olykor el is tudnak aludni, akkor szörnyű rémálmok gyötrik őket. Miután végigéltem ezekkel a gyerekekkel a történetüket és rémálmaikat, nagyon elgondolkodtam, hogy valaha is merjek-e aludni?!

Egy kísérleti laborban hét tinit próbálnak kigyógyítani az alvászavarból, egy kísérleti stádiumban lévő kutatással. Ez már a Bétacsoport, előzetesen egy emberen az Alfán végrehajtott kezelés sikerrel járt, így a kutatók továbbmerészkednek, több emberrel megpróbálva végigvinni. 13 éves kortól 19 éves korig megtalálhatóak az alanyok, fiúk és lányok vegyesen. Miután a kísérlet elkezdődött, egy földrengés következtében teljesen összeomlik a rendszer, és úgy tűnik a fiatalok kómába estek.
A könyv 16% kedvezménnyel elérhető a BOOK24 online könyváruházban!
https://goo.gl/acBjxw

Teljes ajánlót itt olvashatjátok:
http://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/06/15/amy-plu…

>!
Lénaanyukája P
Amy Plum: Álomcsapda

Ilyen, mikor összefekszik a dobozban a Rémálom az Elm utcában 3. és a Mátrix, aztán nem védekeznek.

2 hozzászólás
>!
kellyolvas P
Amy Plum: Álomcsapda

BethAnn, Remi, Hangya, George, Cata, Fergus és Sinclair mindannyian húsz év alatti fiatalok, akiken megkezdik a kísérletet, kórházi ágyon fekve, bedrótozva, monitorozva, egy központi gép köré kör alakba rendezve az ágyaikat, elindul a kísérleti program. Két kutató orvos felügyel, és jelen van még Jaime, egy orvostanhallgató, aki gyakorlaton vesz részt, és dokumentálja az eseményeket. A kísérleti program alig kezdődik el, amikor földrengés miatt elmegy az áram, és meghibásodik a rendszer, az alanyok fizikai énje kómába esik, legalábbis a kutató orvosok szerint. Valójában egy közös álomvilágba zuhannak, ahol 20 perc nyugalmi állapotot 50 perc rémálom vált fel újra és újra. Persze erre nem rögtön jönnek rá, a hét karakter kétségbeesetten próbálja megfejteni, mi történik velük, ugyanis először semmire sem emlékeznek, annál inkább ismerősek a rémálmok, amiket túl kell élniük a következő váltásig.
Többféle szemszög váltakozik, a való világban Jaime tudósít, aki látja az alanyok kartonjait is, tehát tőle is tudunk meg részleteket, valamint ő is kombinál, szeretne segíteni a gyerekeken. Az álomban pedig Cata és Fergus mesél, mindketten remek karakterek, ahogy a többiek is. Ám a hangjuk között nem igazán tudtam különbséget tenni.
A srácokat igazából a rémálmok során lehet megismerni, hamar rájönnek, hogy együtt kell maradniuk, együtt tudják legyőzni a rémségeket. Mindegyikük különleges, egyedi és valós, tele vannak kérdésekkel, félelemmel, erősnek kell lenniük és vállalni a többiek előtt magukat, mert csak így jutnak előbbre.
Gondolom, sokan kíváncsiak rá, mennyire félelmetes a történet, mennyire véres és hátborzongató. Őszintén szólva nem sok horror könyvet olvasok, nem a zsánerem, szóval nincs sok összehasonlítási alapom. Itt vannak spoiler. Ám minden rémálom után alaphelyzetbe kerülnek, a ruháik és a testük újra érintetlen és tiszta. Azt viszont hamar megértik, hogy akár meg is halhatnak a rémálom során, szóval van vesztenivalójuk, meg kell találniuk a kivezető utat.
Szerelmi szál nem zavarja a borzongást, itt aztán nincs idő ilyesmire, bár a két mesélő között kialakul szimpátia, talán a második részben várhatunk fejleményeket.
A könyv első fele nem ragadott meg igazán, de szerencsére a felétől egyre jobb lett, még izgalmasabbak és félelmetesebbek lettek a rémálmok. A szereplők csapattá kovácsolódtak és rájöttek sok apróságra, amivel erősebbek lettek, már fel tudták venni a harcot, nem csak rohanva menekültek.
Szimpatikus az írónő stílusa, sokat megtudtam az álmatlanságról, milyen betegségek és állapotok velejárója, de sosem volt a szöveg túl orvosi, vagy nehezen értelmezhető. Az írónőt csak dicsérni lehet a történet végét illetően, bár természetesen függővég alakult ki, olyan csavarokat és kérdéseket kaptam a végén, hogy nagyon várom a folytatást.
A téma nagyon érdekes és különleges, szerintem a borzongást kedvelő fiataloknak igazi csemege.

>!
agi452
Amy Plum: Álomcsapda

Nagyon tetszett!!! Kiváló alapötlet, többnyire kedvelhető karaktererek, borzongató rémálmok, izgalmas cselekmények. Minden adott volt a jó könyvhöz. Sejtettem, hogy lesz valami csavar a történetben, mert sokat utaltak a bizonyos hetedik alanyra, ettől függetlenül már csak az egyértelmű utalásoknál esett le, hogy ki is lehet. Az álomjelenetek kellőképpen parásak voltak. Sose szerettem a bohócokat. A vége is nagyon izgalmasra sikerült, úgyhogy most tűkön ülve várom, mikor jelenik meg a következő rész. Amit kicsit sajnálok, az az, hogy nem az eredeti borítóval kaptuk a könyvet, és most a 2. rész keresésekor vettem észre, hogy a külföldi megjelenésnél minden bizonnyal valami egységes képet fognak kiadni az egyes sorozatrészek. Na nem baj, lényeg, hogy gyorsan jöjjön a folytatás :)

2 hozzászólás
>!
Szyszyyy
Amy Plum: Álomcsapda

Egészen tetszett.
Még a megjelenés előtt olvastam róla az egyik kedvenc blogomon és rögtön tudtam, hogy el kell olvasnom.
Bár én nem küzdök insomniával, de valamilyen szinten bele tudom élni magam.
Hisz legtöbbször késő éjjelig fent vagyok (Khm, mint most is. XD) és hiába kelek korán reggel, másnap éjjel ugyanúgy megint fent vagyok…
Ha viszont egyszer elalszok, akkor rettentő nehezen kelek fel.
A témaválsztás csillagos ötös. Az álmok világa az egyik legérdekesebb dolog, amit csak eltudok képzelni.
Szóval engem már ez megfogott.
És mivel rémálmokról van szó, nem maradhat el némi borzongás. Egyes jelenetek nagyon jól sikerültek voltak. Néhol csupa libabőrös voltam.
Talán Cata templomos rémálma volt a legparásabb. Abba a részbe annyira beletudtam élni magam, hogy szinte ott voltam én is.
Bár Hangyáé sem sokkal maradt le.
Megjegyzem a szereplők mind érdekesek és engem először meglepett, hogy több szemszög van, de ez így pont jó volt.
Viszont egyelőre egyiküket sem szerettem meg túlzottan.
Mondjuk túl sokat még nem láttunk a valódi személyiségükből. Tudunk róluk tényeket a kísérlet miatt, illetve láthatjuk, ahogy ötletelnek és próbálnak túlélni.
Eddig Fergus a legszimpibb, mivel ő olyan önfeláldozó, kedves srác típus, aki egyben kellően vagány is.
Ami mondjuk nem annyira tetszett; Számomra a fordulatok kissé kiszámíthatóak voltak. Szinte az összesre kapásból rájöttem.

A folytatásra kíváncsi leszek. Főleg ez után a befejezés után. :)

>!
Angyalkaa P
Amy Plum: Álomcsapda

A fene…..és már ki is olvastam…le se tudtam tenni… Imádtam…azt hiszem emberek..kijelenthetem hogy megvan a KEDVENC könyvem…szinte egy ültő helyben fel is faltam a sorokat…izgalom izgalom hátán, csak úgy peregnek az események….el sem hiszem,hogy ilyen jó is lehet egy ILYEN könyv…várom a folytatást…MOST AZONNAL!!!!!

>!
Rileey
Amy Plum: Álomcsapda

Te jó ég, ez a könyv!
Olvastam már Amy Plumtól, és egyszerűen nem akarja (tudja?) levetkőzni ezeket a béna húzásait, amiktől hihetetlenné válik az egész történet. Pedig nincsenek nagy igényeim. De tényleg. De ennyire nem kéne gagyiba süllyedni.
Nem vártam szakszerű, tudományos magyarázatot meg ilyesmit. Mégis, ahogy a szereplők levonták random a konzekvenciát, hogy akkor ők most egy álomban vannak, abban egyszerűen semmi logika nem volt.
Aztán a ritka béna fordulatok. Ott csak nyöszörögni tudtam a kíntól, ahol az egyik szereplőről kiderül, hogy spoiler, és egyébként meg az egyik szereplő spoiler, ne már, most tényleg? Ez nem kreatív, hanem gagyi.
Ráadásul totálisan egyhangúak az E/1-es nézőpontok. Sosem tudtam, éppen kinek a szemszögéből olvasok, mert semmi különbséget nem észleltem. Az elbeszélés leíró jellegű, szemernyi érzelem sem süt át rajta, így abszolút nem volt félelmetes az atmoszféra, és minimálisan sem kerültek közel hozzám a szereplők. Tőlem aztán pusztulhatott volna mind.
Az egyedüli érdekes pontja a regénynek a külső narrátor, Jamie, aki megfigyelőként vesz részt a kísérletben, és az ő szemén keresztül láthatjuk, mi történik a valóságban a szereplők testével, miközben a tudatuk máshol jár. (Amúgy itt nekem nem tűnt fel, de Goodreadsen olvastam, hogy Jamie szándékosan semleges nemű narrátor, nem lehet tudni, hogy fiú-e vagy lány… amiből arra a következtetésre jutottam, hogy itt az írónő a fordulatokkal meg ezzel valami nagy nemi egyenlőséget akart sugallni, ez a többlet üzenet… aha, jó, hát én Jamie-t végig fiúnak képzeltem el.)
Ami a történetet illeti, borzasztóan önismétlő, tulajdonképpen vannak ezek a random rémálmok mint mini epizódok, és kész… sokadszorra leginkább ásítást váltott ki belőlem, nem ám rémületet!
Az a szerencse, hogy szerelmi szál nem épült az eseményekbe, csak egy kis porhintés, hogy majd kik között bontakozhat ki valami a következő kötetben.
Amit én passzolok természetesen.

>!
Suddus
Amy Plum: Álomcsapda

Nekem tetszett. Hiányolok egy kicsit több izgalmat, de várom a folytatást.

>!
TóthEdina
Amy Plum: Álomcsapda

Ez egy nagyon érdekes könyv volt. Tetszett mert egy teljes új és érdekes történetet ismerhettem meg. Pörgős a történet nagyon olvasatta magát. Izgalmas és persze vannak benne fordulatok is bőven. Jó kis bevezető kötet volt és már olvasnám a folytatást. Remélem nem kell sokat várni rá :)


Népszerű idézetek

>!
ap358 P

Volt már olyan, hogy nem a rögös utat választottad?

311. oldal

>!
ap358 P

(…) időnként ember és szörny egy és ugyanaz.

94. oldal

>!
ap358 P

Borzalmas lehet, ha pont az a bántalmazód, akinek meg kellene védenie.

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jamie Salvator
>!
ap358 P

Ja, meg van még valami: rohadtul ne skatulyázd be a másikat!

82. oldal

>!
Suddus

Mézes szavakkal a fenevad hazudott,
Prédája neki bizalmat szavazott.
Tudni, ki a farkas, ki sok nyájat széjjedúlt?
Haláláig nem, ha báránybőrbe bújt.

171. oldal

>!
ap358 P

– Kutya? – kérdez vissza Sinclair.
Hangya tétován körbenéz. Mesélés közben nem vette észre, hogy többet mondott a kelleténél. Félénk hangon feleli:
– Kutya. Ő a kutyám. Egy menhelyi pittbull keverék.
– És az a neve, hogy Kutya?
– Hát mert az… egy kutya – védekezik Hangya.

265. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ania Gates (Hangya)
>!
ap358 P

(…) az ember beleőrül, ha napközben a puszta létezésre is alig képes, olyan fáradt, az éjszakákat viszont álmatlanul virrasztva tölti. Szó szerint beleőrül.

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Catalina (Cata) Cordova
>!
ap358 P

– Nekem tériszonyom van – panaszkodik Remi.
– Akkor ne nézz le – látja el bölcs tanáccsal George.
– Híres végszó halál előtt…

Kapcsolódó szócikkek: Remi Amadi · Sinclair Hartford
>!
ap358 P

Ismeretlen helyzetben azonosítani kell az ismert tényezőket, mert azok határozzák meg a vizsgálódás kereteit.

83. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Nem akarlak megölni
Victoria Schwab: Egy kegyetlen dal
Stephen King: Állattemető
Stephen King: Végítélet
Joe Hill: Szarvak
George R. R. Martin: Lázálom
Joe Hill: Spóra
Peter Clines: 14
Stephen King: Christine
Stephen King: Borzalmak városa