Szikra (Ragyogás 2.) 163 csillagozás

Amy Kathleen Ryan: Szikra

Waverly, Kieran és Seth versenyt futnak az idővel – és mivel az emberiség jövője a tét, nem hibázhatnak…

Miután az életét kockáztatva sikerült megmenekülnie az ellenséges hajóról, Waverly végül visszajut az Empyreanre. Az utolsó hónapokban egyedül az otthon emléke tartotta életben… csakhogy ez az otthon semmiben sem emlékeztetett arra, amit maga mögött hagyott. Fogságba esett szüleit az Új Látóhatáron kellett hagynia, most pedig szembesülnie kell azzal, hogy Kieranból szigorú vezető lett, aki Seth ellen hangolta a legénységet. Mi történt a régi Kierannal? Waverly immár nem tudja, kiben bízhat. És az egyetlen ember, akiben hinni szeretne, az a hajó ellenségének kikiáltott ragyogó rosszfiú, Seth. Waverly pontosan tudja, hogy minden még rosszabbra fordul, ha nem szabadítják ki a szüleiket, de fogalma sincs, hogyan csinálják…

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás

>!
Maxim, Szeged, 2014
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632614779 · Fordította: Marczali Ferenc

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Seth Ardvale · Waverly Marshall · Kieran Alden · Samantha Stapleton · Sarah Hodges · Anne Mather


Kedvencelte 14

Most olvassa 6

Várólistára tette 92

Kívánságlistára tette 82

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
K_A_Hikari 
Amy Kathleen Ryan: Szikra

Végre úgy éreztem, hogy az irónő kezdi kihasználni a storyban rejlő lehetőségeket, nem csak próbálkozni.
Bizalmatlanság, árulás, tervezgetés, szövetkezés, izgalom egyaránt volt a történetben; valami számomra mégis hiányzott.
Nem éreztem a szikrát, hogy igazán szerethessem a történetet.
Bár tény, hogy kiváncsi vagyok, mit hoz a folytatás.

Bővebben: http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2016/09/amy-kathleen-…

1 hozzászólás
>!
Levandra
Amy Kathleen Ryan: Szikra

Waverly, Kieran és Seth kalandjai folytatódnak a második kötetben is. Úgy csöppenünk vissza Amy Kathleen Ryan világába, mintha el sem hagytuk volna. Sok második kötettel ellentétben nem kell attól szenvednünk, hogy megváltozott az írói stílus vagy a karakterek teljesen kifordultak önmagukból. Megnyugtató úgy találkozni velük, ahogy legutóbb láttuk őket. Nagyjából, hiszen az események mindenkire hatással voltak. Waverly hónapokat töltött az Új Látóhatáron, életét kockáztatva szabadítja ki a foglyul ejtett lányokat és tér vissza velük az Emperyum fedélzetére. Igen ám, de nem a megszokott környezet várja. A dolgok alaposan megváltoztak. Rossz irányba.

Mindhárom főszereplő vállára súlyos terheket rak a változás. Kieran átveszi a hajó irányítását és a saját feje után, tapasztalatok nélkül próbálja egységben tartani a társaságot, olyan eszközökkel, amelyeknek nem ismerheti a veszélyeit. Most Seth a gyakorlatiasabb gondolkodó, aki hamar felismeri, hogy nem haladnak jó irányba a dolgok, és fellázad. Jutalma, hogy bebörtönzik. A börtönben pedig kétségbeesetten próbálja megtalálni a kiutat, figyelmeztetni a többieket. Waverly Sethhez hasonlóan látja a dolgokat, és ez kényelmetlenné válik Kieran számára, a fiú reagálása és viselkedése megdöbbentő. Szép lassan megindul lefelé a lejtőn, miközben Seth a körülmények hatására jellemfejlődésen megy végig. És Waverly? Erősebb lett, elszántabb, mégis megmarad annak, aminek megismertük az első részben, próbálja megtalálni a lehető legjobb megoldást a változásra. A körülmények ugyanúgy ellene fordulnak, mint Seth ellen. Hősből közellenséggé válik, de mégsem adja fel, elszántan küzd a személyi kultusz ellen, és mindaz ellen, amit megtapasztalt az Új Látóhatáron.
Tovább: http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2016/04/amy-kathleen-r…

>!
deen
Amy Kathleen Ryan: Szikra

Most nagyon örülök, hogy vártam ezzel a könyvvel, mert ez a függővég elérte, hogy most azonnal olvasnám a folytatást. Szerencsére így most nem kell sokáig várnom rá. Az előző részben Seth volt az, aki áttévedt a sötét oldalra, most ő a józan oldal. Míg Kieran nem képes elviselni a gondolatot, hogy nem mindenki örül az önjelölt kapitányságának, egyre kétségbeesetten próbál megfelelni a saját magának kijelölt feladatnak, és nem a megfelelő módot választja. Waverly egy darabig tűr, azonban az Új Látóhatáron történtek és az Empyriumon az állandó nyomás – a többiek őt okolják, hogy a szüleik nem tudtak elmenekülni – őt is a rossz oldalra taszítja. El lehetne őket ítélni a tetteikért, de nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy ők csak gyerekek, akik mindenáron vissza akarják kapni a szüleiket. A történet lassan indul, de nagyon gyorsan megint a túlélésért küzdenek a szereplők, ki-ki a maga módján. A cselekmény elgondolkodtató és izgalmas, a szereplők változnak, még ha nem is jó irányba, meghozzák a maguk döntéseit, és a végén vállalni kell értük a következményeket. Nagyon tetszett.

>!
catilde
Amy Kathleen Ryan: Szikra

Tényleg egy light-os bevezető volt az első rész.
Már nem is tudom kinek a pártjára álljak. Itt Seth újra a visszaszerzi a támogatásomat.
Kieran változik egy hatalmasat.
Persze hatalmas függővéggel zárul. Nagyon kíváncsi vagyok hogy záródik az utazásuk.

3 hozzászólás
>!
Greylupus
Amy Kathleen Ryan: Szikra

A történet ott folytatódik, ahol a Ragyogás abbamaradt. 250 gyerek próbál túlélni az Empyreanen. Azon az űrhajón, amit eddig felnőttek vezettek és ami most teljes egészében rájuk maradt. Seth börtönben ül, Kieran lett az önjelölt vezető, Waverly pedig próbál visszailleszkedni a régi életébe.
Kierant a történtek nagyon megváltoztatják, erős kézzel próbálja irányítani a hajót, amivel össze is tartja a kis társaságot, de ezzel a magatartással összetűzésbe kerül a számára legfontosabb személlyel. Waverly úgy érzi, kísértetiesen kezdenek hasonlítani a bekövetkezett változások a másik hajón megéltekhez, így támadja a fiú módszereit, aki viszont ezért pellengérre állítja a lányt.
Mind a ketten még szinte gyerekek, így tapasztalat és gyakorlat híján sokszor hibás döntéseket hoznak és ahelyett, hogy összefognának, inkább egymásban keresik a hibát, ami a kapcsolatukat veszélyezteti; hiszen mind a kettő makacs, ragaszkodik a saját igazához, képtelen beismerni, hogy tévednek. Pedig felnőttek nélkül szükségük lenne egymásra, mert olyan dolgokat kell megoldaniuk, amivel eddig nem nagyon találkoztak: diplomácia, orvosi ellátás, harci helyzet, – és akkor még is mondtam el mindent.
És itt lép be a képbe Seth, akit az első részben nem hiszem, hogy volt olyan olvasó, aki kedvelt volna. Arrogáns, féltékeny, kegyetlen, sértett fiatal fiú volt, aki nem volt rest szadista módszerekhez viszonyulni, ha a hatalomról volt szó. A börtönben viszont volt ideje gondolkodni és volt ideje javulni. Az ő karakterfejlődése a leglátványosabb, ahogy ebből a megkeseredett srácból egy bátor, önfeláldozó fiú válik, akinek jó meglátásai vannak, de a „státusza” és a korábbi összetűzésük miatt pont az nem figyel rá, akinek a legjobban kellene… Seth méltán nőtte ki magát harmadik főszereplővé, aki még saját szemszöget is kapott az írónőtől.

A három szemszöget olvasva azonban az ember képes teljesen belegabalyodni, hogy kivel kapcsolatban mit is kellene éreznie (legalábbis én teljesen összezavarodtam:-). Ha Waverly vagy Seth Kieranról beszél, akkor Kieran elviselhetetlen (és akkor még finom voltam:-). Ha Kieran szemszögét nézzük, akkor már nem tudjuk őt annyira utálni, hisz látjuk a kétségeit, átérezzük a félelmeit és könnyen meg tudunk neki bocsátani mindenért, hisz ő is az, ami a többi túlélő: egy gyerek, aki kénytelen volt túl korán felnőni. (Persze ahhoz viszont már nem gyerek, hogy a megszerzett hatalmat kiengedje a kezéből:-).
Így a karakterekre nem lehet egyszerűen ráhúzni hogy jók vagy rosszak. Sok olyan helyzet lesz, amire a szereplők hol jobban, hol rosszabbul reagálnak, mint ahogy elvárnánk tőlük. A regény pedig ezáltal kiszámíthatatlan lesz, sosem tudni, hogy épp mi fog történni, de pont ezért lesz nagyon életszerű is, hisz nagyon fiatal, tapasztalatlan szereplőkről beszélünk.

Waverly sem egy szent, ő is követ el hibákat, amiket ugyanúgy nem lát be, mint ahogy Kieran sem. De kettőjük közül mégis ő az, aki reálisabban lát sok mindent az Új Látóhatáron tett „látogatásuk” után. A sérülései (mind a testi, mind a lelki) pedig nem olyanok, amin hamar túl lehet lépni. És a lány nem is tud segítség nélkül továbblépni, hiszen nincs senki, aki segítene neki, egyedül pedig kevés ehhez. Az egész helyzet azonban őt is megváltoztatta és én nagyon szerettem erről a megváltozott, keményebb Waverlyről olvasni.
Szerelmi téren sincs könnyű dolga, hisz a múltja Kieranhoz köti, viszont a jelen Seth mellé sodorja, akivel eleinte csak bajtársiasság köti össze, de később még talán alakul(hat) valami több is. Én most per pillanat Sethnek szurkolok, de érzem, hogy az írónő fog még meglepetést okozni mind a két fiúval kapcsolatban:-).

Persze annál, hogy ki a vezető, kié a hatalom és Waverly kit választ, jóval több minden történik a könyvben, amiről nem ejthetek túl sok szót, hiszen akkor lelőném a poént. De annyit elárulhatok, hogy nem egy esetben a körmötöket fogjátok lerágni az izgalomtól!

„Itt az ideje, hogy felnőjetek. Biztosan örülnétek egy végső, nagy összecsapásnak, mint ami a mesekönyvekben van, csakhogy ez nem mese. Ez háború.”

Igen, itt már tényleg háború folyik. Háború az életért, a jövőért, a szerettekért és persze elégtételt kell venni az elszenvedett sérelmekért is.
A hajón kívül és belül is rémisztő dolgok történnek és a kis csapatnak nagyon össze kell(ene) tartania, ha túl akarják élni ezt az egészet. Imádtam, ahogy Amy folyamatosan kétségek között tartott minket, sosem tudtam, hogy mi lesz a következő lépés, kinek lehet hinni, ki áll a jó és ki a rossz oldalon.

Összességében azt mondom, hogy a Ragyogást is kedveltem, de úristen! ez a rész szó szerint letehetetlen volt! Jóval sötétebb hangulatú lett, mint az első, de mellette jóval akciódúsabb is, hisz itt már magasabbak a tétek. A függővége pedig! Istenem, igen, így kell egy jó függővéget megírni, hogy azonnal, máris, rögtön dobnék el mindent, hogy olvashassam a folytatást:-).
A regény nincs nemhez kötve, de ezt a részt talán inkább ajánlanám fiúknak, mint lányoknak, hisz ez már nem egy csillagok között játszódó szerelmi történet, hanem egy izgalmas, árulással, harcokkal, bosszúval, bajtársiassággal átszőtt fiataloknak szóló sci-fi!

3 hozzászólás
>!
schesztiஐ P
Amy Kathleen Ryan: Szikra

Mivel már nagyon régen olvastam az első részt, kicsit félve kezdtem bele… mire fogok emlékezni és mennyire leszek bajban, ha nem emlékszem pontosan minden fontosabb momentumra… Úgyhogy az első hatalmas jópont Amy-nek már csak azért is jár, mert az emlékeim jórészt előjöttek, amikre pedig homályosan emlékeztem csak, ott kaptam olyan nyomot, segítséget, emlékeztetőt, hogy ne zavarjon a hosszan kimaradt idő!

Elolvastam a korábbi értékelésemet, és azt hittem, a reményt fogom megtalálni ebben a részben, de igazából nem sok reményt kaptam. Talán csak a remény szikráját.
Hiszen a szereplők elkövették az ostoba hibáikat, ki kisebbeket, ki nagyobbakat, és ebben a részben talán kicsit mind ráeszméltek arra, hogy meg kell változniuk, meg kell változtatniuk a gondolkodásukat, a hozzáállásukat.
Hozzáadva a tényt, hogy ráadásul részben gyerekekről beszélünk, már az is óriási lépés, hogy eljutottak idáig.

Ez egy nagyon komoly könyv, sok nehéz kérdést feszeget, melyeket felnőtt fejjel alaphelyzetben sem könnyű megválaszolni. És szereplőink nincsenek abban a kényelmes helyzetben, hogy jól végiggondolt, bölcs döntést hozhassanak, sokszor tényleg életek múlnak a gyors, döntéseken.
Egyszer azt olvastam valahol, hogy nincs rossz döntés, hiszen az adott szituációban mindenki a tőle várható legjobb döntést hozza meg. Hát ez itt nem hiszem, hogy feltétlenül igaz.

A Szikra kirobbantott valamit, és innentől nincs megállás. Valami nagynak, valami döntő jelentőségűnek kell történnie.
Örülök, hogy eddig vártam ezzel a résszel, mert így azonnal tudom olvasni a folytatást. :)

>!
Lisie87 P
Amy Kathleen Ryan: Szikra

Tetszett!! Pörögtek az események, nem unatkozott az olvasó!
Pár szereplő viszont kivetkőzött önmagából. Kieran nagyon nem volt szimpatikus! A hatalom teljesen őrültté és önteltté tette. Waverly pedig elvesztette a „lelke ártatlanságát”. Sajnáltam és megértem, hogy azok után amit vele tettek, megváltozott. Ebben a részben egyedül Seth volt szimpatikus, aki belátta múltbeli hibáit, és próbált segíteni a többieken.
Érdekes volt, ahogy egy csapatnyi gyerek birkózik meg a feladattal, hogy elirányítsanak egy űrhajót! :)
Folytatás hamarosan, mert a vége nagyon izgalmas volt, és kíváncsi leszek, hogy mit hoz ki belőle az írónő!

>!
abstractelf
Amy Kathleen Ryan: Szikra

Nagy bánatom, hogy ez a sorozat ennyire underhyped, ugyanis szerintem egy igazán kivételes, tanulságos és megrázó történetet mesél el.
A Szikra kikészített érzelmileg és megkérdőjelezte az emberismeretemet is. Az írónő ebben a részben tovább szövi, hogy a hatalom és a bosszúvágy milyen tettekre sarkallja az embert, és ehhez azokat a szereplőket használja fel, akiket korábban annyira szerettem. Nagyon megdöbbentett, hogy Kierant ebben a kötetben párszor felpofoztam volna. Ugyanakkor fájt is látnom ezeket a hatalmas változásokat, hiszen tudtam, mi állt a hátterében.
A történet ismét bővelkedett nagyon komoly fordulatokban és váratlan helyzetekben. Igazából úgy érzem, hogy bár végig lekötötte a sztori a figyelmemet, de inkább háttérben volt a felmerült morális kérdések és egyéni sorsok/dilemmák mögött.
Aminek örültem, hogy egy hangyányi romantikát azért belevitt az írónő (abszolút minimálisat, szinte láthatatlan is volt), ami bár egyáltalán nem hangsúlyozta azt a rengeteg szenvedést, amiket a szereplők megéltek, de egy (tényleg egyetlenegy) pillanatra talán jobbá tett mindent.
A vége viszont brutális volt egy óriási függővéggel megtűzdelve, úgyhogy nagyon hamar folytatom is a sorozatot, mert ez nem állapot.

2 hozzászólás
>!
Orsi_olvas
Amy Kathleen Ryan: Szikra

Az biztos, hogy jobban tetszett az első résznél!

Valahogy az egész cselekmény pörgősebb, feszesebb volt. Izgalmas volt végigkövetni, hogy egy csapatnyi gyerek hogyan próbál életben maradni egy űrhajón, miközben kamaszokból hirtelen orvossá, főpappá, vagy épp lázadás vezetővé kell válniuk. Érdekes volt látni, miként küzdenek meg a demokrácia vs. „isteni látomás” avagy diktatúra problematikájával.

Kierant már az előző rész végén se bírtam, ebben a kötetben viszont nagyon mélyre süllyedt. Waverly erkölcsi iránytűje is megbotlik és habár elítélem amit tett, valahol megértem a helyzetét. Ebben a részben egyértelműen Seth volt számomra a legszimptikusabb szereplő, ő volt az, aki képes volt reflektálni önmagára és a tetteire.

Nagyon kíváncsi vagyok az befejező részre, hogy Anne Mather karmai között mihez tudnak kezdeni, össze tudnak-e fogni, túl tudják-e élni az Új Földre vezető utat?

>!
joopsy P
Amy Kathleen Ryan: Szikra

Míg az első rész nagyot ütött nálam, ez most olyan… olyan második rész volt.
Izgalmas volt a nyomozás. Ki lehet a rejtélyes szabotőr? Mit akar elérni? spoiler
A hatalmi harcok összességében szintén nagyon tetszettek, mert volt itt minden.
Tetszik a váltott szemszög és az, hogy sohasem zavarodok bele az egyes szám harmadik személynek köszönhetően.
Főhőseink szintén nagyot alakítottak. Mindenki teljesen logikus és képes hibákat véteni és azokat teljesen emberi módon kezelni. spoiler
Mégis valahogy mintha nem is történt volna ebben a részben semmi, csak mennek-mennek, miközben a gyerekek felnőnek, küzdenek a vetélytársakkal és önmagukkal és meglékelnek egy fejet. :) Ez a rész csak átvezette a bevezetést a finálé felé.


Népszerű idézetek

>!
Krenai

Nincsen annál jobb terápia, mint amikor az ember hasznosnak érezheti magát.

76. oldal (Maxim, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Kieran Alden
9 hozzászólás
>!
Ninácska P

– Hihetetlen, mit meg nem úsznak azok, akiknek elég hatalmuk van.

156. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hatalom
>!
theodora

Seth egész életében meg volt győződve róla, hogy mindenkinek van egy sötét oldala, és hogy mindenkiből elő lehet hozni az embertelenséget.

354. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Seth Ardvale
>!
Ninácska P

A bizalom a béke alapköve.

331. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anne Mather · béke · bizalom
>!
Krenai

Létezik a rettegésnek olyan foka, amitől más ember leszel.

343. oldal (Maxim, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: félelem · Waverly Marshall
>!
Aliya

Nem tudta, mi ez az üresség a mellkasában, mi ez a súly, ami lefelé húzza a kezét és a lábát, mi ez a szürke köd, ami rátelepedett az elméjére. (…) Aztán aznap éjjel, amikor álmatlanul feküdt az ágyában, rájött, hogy ez az érzés nem más, mint a mélységes, jóvátehetetlen szégyen.

264-265. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szégyen · Waverly Marshall
>!
Krenai

Ahhoz képest, hogy alapvetően értelmes gyerek volt, Kieran rendszeresen úgy viselkedett, mint egy idióta.

87. oldal (Maxim, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Kieran Alden
>!
Orsi_olvas

Csupán a hazugságnak van szüksége a kormány támogatására.
Az igazság megáll a saját lábán.
Thomas Jefferson

Kapcsolódó szócikkek: Thomas Jefferson
>!
Holdtündér

Túl sok mindent kellett kiállnia. Valami eltörött benne. Kihunyt belőle az emberség és átadta helyét az állatias ösztönöknek: az ölni, megsebesíteni, megcsonkítani és túlélni parancsának.

270. oldal


A sorozat következő kötete

Ragyogás sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Beth Revis: Across the Universe – Túl a végtelenen
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Ally Condie: Matched – Egymáshoz rendelve
S. J. Kincaid: A kárhozott
Patrick Ness: Háború a békéért
Katharine McGee: Az ezredik emelet
Lissa Price: A testbérlők – Leszámolás
Pittacus Lore: A negyedik
Veronica Roth: Árnyak és jelek
Isaac Asimov: Asimov teljes science fiction univerzuma VII.