Ragyogás (Ragyogás 1.) 407 csillagozás

Amy Kathleen Ryan: Ragyogás

Mit ​éreznél, ha egy olyan űrhajón születtél volna, ahol csak a szüleid és az idősebbek ismerik a Földet? Te sosem láttad, csak az általuk mesélt történetek alapján ismered, és minden vágyad, hogy megérkezzetek az új otthonotokba, arra a bolygóra, amelyet benépesíthettek.

A történet középpontjában Waverly áll, akinek az élete váratlan fordulatot vesz. A barátja, Kieran éppen megkéri a kezét, amikor a szövetséges hajójuk váratlanul megtámadja őket és elrabolja az összes nőt az űrhajóról, ahol eluralkodik a káosz. A szerelmeseket elszakítják egymástól az események, s mindkettejüknek helyt kell állnia az új és szokatlan helyzetben.

Ahhoz, hogy visszataláljanak egymáshoz és szeretteiket is megmentsék, sokat kell küzdeniük. Hamarosan arra is ráébrednek, hogy az ellenségek nem mindig kívülről érkeznek.

A Ragyogás egy trilógia első része. A kitartásról, szerelemről és árulásról szóló lebilincselő történet fenntartja az érdeklődést és kíváncsiságot az olvasóban. A… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2012
284 oldal · ISBN: 9789632612379 · Fordította: Sóvágó Katalin
>!
Maxim, Szeged, 2012
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632612096 · Fordította: Sóvágó Katalin
>!
Maxim, Szeged, 2012
284 oldal · ISBN: 9789632612386 · Fordította: Sóvágó Katalin

1 további kiadás


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Seth Ardvale · Waverly Marshall · Kieran Alden · Anne Mather · Samantha Stapleton


Kedvencelte 30

Most olvassa 17

Várólistára tette 369

Kívánságlistára tette 243

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Rémálom P>!
Amy Kathleen Ryan: Ragyogás

Olyan kis csajos borítója van ennek, nem? Az előzetes kisfilm és maga a tény, hogy ez ifjúsági disztópia, na meg hogy az Eskü után olvastam, azt az érzést keltette bennem, hogy ajj, megint egy negatív világ, ahol romantikázunk.
Erre fogta a könyv, és kitépte a szívemet.
Szóval ez egy akciódús, adrenalin lökettel teli történet, amit nem lehet letenni. Két szálon fut a sztori, és mindkettő rémes a maga nemében és izgalmas.
A főhős lányt elrabolják, és az elrablói először kedvesek, és sokan elhiszik a kedves hazugságokat, neki pedig ezen kell átlátnia. Imádtam, hogy Waverly annyira okos, és sosem adja fel, és ÖNÁLLÓ. (Ki is jelenti, hogy hiába szerelmes, nem fog mindent lenyelni, amit a pasija mond, mert ő önálló, magának kell döntenie.)
A főhős fiú (akit amúgy utálok), teljesen jóindulatú, de a naivsága és a vak hűsége önpusztító és veszélyes vizekre viszi, az ő szála a megmaradt hajón játszódik, ahol mindenféle segítség nélkül maradnak, felnőttek nélkül, és egyedül kell túlélésre bíztatnia a többi gyereket.
És mindezek mellet a könyvben annyi gyönyörű karakter van, na és a kapcsolatok! A barátságok, amiket a helyzetek szülnek, és a két fiú vonzalma a lányhoz (ami abszolút pár oldal csak) annyira hihető és szépen ki van dolgozva, hogy nem zavart volna, ha romantikus regény.
Itt senki sem jó 100%-osan, minden vezető korrupt, mindenkit megrészegít a hatalom, és ebben a kegyetlen, kétségbeesett helyzetben (hiszen az emberiség kihaló félben, a Föld elpusztult) is képesek az emberek a negatív dolgokra. (Eltöprengtem, hogy tényleg van-e remény nekünk, ha ilyenek vagyunk.)
Központi téma, hogy a lányokat kihasználják, tárgyként kezelik, mert az újranépesítéshez kellenek, ebből következik, hogy nemi erőszak (enyhe pedofilia) is ott leng a háttérben, természetes ifjúsági szinten, 14-es körkarikával.
A könyv vége kegyetlen függővég, és kaparom a falat. Végig kikészített, együtt izgultam a karakterekkel, akik egyre csak szenvednek, szembenéznek a mérhetetlen gyásszal, olyan erkölcsi kérdésekben kell dönteniük, mint az abortusz, és az említett erőszak, eközben felfedezik az igazi barátság, bajtársiasság fogalmát, hogy a szeretet képes elvakítani minket, és nem látjuk a gonoszt, aki velünk szemben van. A történet erőteljesen szól a hitről és a küzdeni akarásról, olyannyira, hogy vallásos témákat is feszeget.
Gondolkodós, szívbemarkoló, izgalmas, minden, aminek egy ifjúsági disztópiának lenni kéne.


Mellékes update: Hangulatzeném hozzá: Florence and the Machine: No Light, No Light

6 hozzászólás
Szücsi>!
Amy Kathleen Ryan: Ragyogás

Hááát..nem is tudom. Elégé vegyes érzéseim vannak a könyvel kapcsolatban.
kezdetben nem igazán tetszett,de aztán úgy a közepe felé kezdett izgivé válni a story és a végé azt vettem észre hogy be is fejeztem a könyvet egy délután alatt. Az alaptörténet nagyon ötletes volt, és mivel a könyv cimkéi között ott volt hogy scifi és az értékelések is arra buzditotak hogy olvassam el gondoltam biztos jó lesz. Elégé csalódtam.
A történettel tényleg nem volt semmi gond sőt a könyv nagyon is olvastatta magát, viszont a szereplők szörnyűek voltak. Főleg a két főszereplő. Kezdjük is szerintem Waverlyvel: kezdetben nem igazán birtam a csajt sőt irritált,de miután elrabolják őket és a menekülésük a tét amiért harcolnak kezdtem megkedvelni. de aztán ezt az egészet elrontotta a hisztijével a könyv végén…spoiler Kierant se birtam kezdetben de a könyv végére megtáltosodik ami már jobb volt egy fokkal. Hogy öszinte legyek szerintem elég béna szerelmesek voltak. Nem éreztem köztük a kémiát és elégé zavart hogy nem biznak meg egymásban mikor elméletileg ők férj és feleség akarnak lenni vagy mi. de mid1 ez csak az én véleményem.
Szóval ennyi. a könyv cselekményét hajtó ötlet nagyon tetszett. remekül bemutatta hogy az emberek milyen szörnyüek is tudnak lenni. Pont ezért vártam volna jó szereplőkre. de ők elégé elcseszték ennek a varázsát. nem tudom érdemes e elolvasnom a folytatását.

K_A_Hikari>!
Amy Kathleen Ryan: Ragyogás

Pozitívan csalódtam. Nem tökéletes, de összeségében rosszabbra számítottam.
Vannak kiforratlan részek – nem kevés – de azért olvastatta magát.
El fogom olvasni a folytatást is, mert kiváncsi lettem azért, hogy miként alakul a történet.

Bővebben: http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2016/09/amy-kathleen-…

1 hozzászólás
Levandra>!
Amy Kathleen Ryan: Ragyogás

Véletlenül akadt a kezembe a könyvtárban. Első pillanatban nagyon nem tudtam mit kezdeni vele, sem a borító, sem a fülszöveg nem fogott meg, viszont valami belső hangra hallgatva kosárba tettem és hazahoztam, hogy „na, majd meglátjuk”! sci-fi, végül is ez az érv szólt mellette, olyan ritkán találok könyvet ebben a műfajban és hosszú kihagyás után az első volt, amit kiszúrtam: végre, végre, végre. Éhes rajongó szellemi táplálékához jut(hat). Akartam, hogy jó legyen, szeretni akartam, éppen ezért óvatosan, várakozással vegyes félelemmel nyitottam ki a könyvet és olvastam bele. Első pillanatban kicsit idegennek éreztem az egészet, szokatlan volt ismét a műfaj sajátosságai közé csöppenni, de ez az érzés hamar elszállt és élvezettel navigáltam végig magam a könyv lapjai között.

A kiváló koncepcióból olyan mesterien építi fel a sztorit Amy Kathleen Ryan, hogy egy pillanatig sem lankadt az érdeklődésem, mindig történt valami az Empyreum fedélzetén. A karakterei annyira életszerűek, mintha tényleg élő emberek lennének, akik nem szuper képességekkel rendelkező alfa-egyedek, hanem hús-vér alakok jó és rossz tulajdonságaikkal együtt. Waverly abszolút nem hőstípus, de mivel szerencsétlenségére éppen a hajón lévő gyerekek közül az egyik legidősebb és a többiek számítanak rá, kénytelen magára venni a megmentő szerepét, ha akarja, ha nem. Okos lány, de csak annyira, amennyire mondjuk bármelyik legjobb tanuló az osztályból. Szerettem a szereplők esendőségét. Szerettem, hogy mindenki mögött van háttértörténet, és a karakterformálásban az érzelmi intelligencia is hangsúlyt kapott.

Tovább: http://konyvvadaszok.blogspot.hu/2016/03/amy-kathleen-r…

gabriel93>!
Amy Kathleen Ryan: Ragyogás

Milyen bámulatos érzés, látvány lehet átvágni különböző élettereken, mikor valójában egy hajóval lebeg az ember. Kieran hatalmas fájdalommal kezdi a történetét.

„Komédia volt. A fiúk sorra álltak oda Kieran mellé, és adták elő a pofátlan hazugságokat, miközben Sealy és Max pisztolyt szögezett rájuk.”

Ezzel az idézettel, pedig mindent el lehet mondani a fiúkról.

Úgy látszik ezek a felnőttek azt hiszik a gyerekekkel mindent el lehet hitetni.
Waverly nagyon okos, bátor és ügyes, talpraesett lány. Nagyon sokat szenvedett igazán rövid idő alatt.
Micsoda mentő akciókat csinálnak, méghozzá gyerekek!
Seth-et mintha a gyász és az irigység teljes mértékben megbolondított volna.
Istenemre mondom talán semmi nem bosszantott még jobban életemben ennél a gonosz boszorkány lesz! Anna Mather egy velejéig romlott ember. Nagy hiba volt nem megölni őt az első adandó alkalommal.
Hatalmas Samantha verse!
Szépen szembe állítja a gonosz nőt aki szentírással manipulál a hithű ifjúval, aki tényleg komolyan gondolja.
És csodálatosan végződik. A lányok megmenekülnek, Waverly és Kieran egymásra talál. De akik ennyi megpróbáltatáson mentek át már nehezen hiszik el a nyilván valót igaznak.
Jó könyv.

BlackWidow>!
Amy Kathleen Ryan: Ragyogás

Nagyon-nagyon régóta várólistás könyv volt a számomra. Több évvel ezelőtt láttam meg Molyon, aztán később a könyvtárban, aztán ki is hoztam az egész sorozatot.
Nem igazán voltak elvárásaim a könyvvel kapcsolatban, mert nem tudtam, mire számíthatnék, de tetszett. Nagyon szeretem az erős nő karaktereket és Waverly is közéjük sorolható szerintem, ahhoz képest, hogy 15 éves. Ennyi idősen fele ennyi bátorságom nem volt.
A többi szereplőt nézve hát… Kieran-nal semmi bajom nem volt, de nem zártam azért a szívembe. Oké, főszereplő és Waverlyhez erősen kötődik, így én is próbáltam úgy állni hozzá, hogy ő egy jó karakter stb.
Aztán jött Seth. Az első vele való találkozásnál sejtettem, hogy vele még lesz valami. Hogy nem egy kis jelentéktelennek kell kezelni, hanem épp ellenkezőleg, nagyon is fontos ember lesz a történetben.
Magát a sztorit megnézve, nagyon jó volt. Kidolgozott, alapos és nem szokványos. Tényleg belegondolni abba, hogy a Föld, amit évezredek óta pusztítunk eljut erre a szintre és ekkora az emberiség már képes lesz arra, hogy továbblépjen.
Nem igazán vagyok vallásos, ezért amit Anne Mather csinált az nekem alapból távolabb állt és így talán még rosszallóbban gondolkodtam az egészről, mint egy szkeptikus felfogású ember.
Az ok-okozati cselekvések tényleg nyomós indokkal történtek, tehát nem egy kis ürügy miatt indult be az egész, ami szerintem azért fontos. Bár persze, így se volt valami jó ötlet az Új Látóhatár részéről az egész, de meg lehetett érteni őket is, csak elég drasztikus utat választottak.
Összegezve tényleg tetszett a könyv, már olvasom is a második részt, amint időm úgy engedi. Remélem továbbiakban is legalább ennyire fogom élvezni:).

Wandamaci P>!
Amy Kathleen Ryan: Ragyogás

A borító mindig is megbabonázott, sejtettem, hogy előbb vagy utóbb meg fogom venni.
Kicsit távol áll tőlem a scifi,de a fülszöveg annyira megnyerő volt, hogy kíváncsi voltam hova lyukadunk ki.
Nehezen indult be a történet, de utána cselekményből nem volt hiány, izgalmas volt, lekötött.
Mégis olyan semmilyen volt. Hiányoltam a romantikát,ami be volt ígérve, szinte erre épül a fülszöveg. A történet meg hasonlított A szolgálólány meséjére, csak itt az űrben voltunk.
Egy szó, mint száz csalódtam, többet vártam.

catilde>!
Amy Kathleen Ryan: Ragyogás

Nagyon sok értékelést olvastam a könyvről és most is rájöttem, hogy attól, hogy sokan rosszat írnak, róla attól nekem bejöhet.
Itt is így jártam. Igaz a hasonló történetet már olvastam, de attól még ez is jó volt.

Mindig jó, amikor űrhajon utaznak, hogy felfedezzék az új világot. Teljesen kikapcsolt.
Waverly nem a legszimpatikusabb hősnő. A vége felé meg kicsit sok is belőle. Kíváncsi vagyok, mi történik a második részben.

2 hozzászólás
Orsi_olvas>!
Amy Kathleen Ryan: Ragyogás

Vegyesek az érzéseim a könyvvel kapcsolatban.
Az alaptörténet, miszerit két űrhajó tart az emberiség új otthona felé sokat ígérő.
A sci-fi szál azonban nem elég erőteljes, sokkal hangsúlyosabb a tini dráma.
A szereplőkkel elég furán alakult a viszonyom, akit az elején szimpatikusnak találtam a végére már nem kedveltem túlzottan.
Tudom, hogy figyelemfelkelő fülszövegeket kell írni, ahhoz, hogy jól eladható legyen a könyv, de spoiler.
Megértem Waverly-t, szörnyű dolgokon ment keresztül, de úgy gondolom átesett a ló túloldalára. Az ő racionalitása és Kieran karizmatikussága együtt kiegyensúlyozott vezetést teremthetett volna a hajón. De itt jön a tini dráma, minden fekete vagy fehér, vagy jó vagy rossz, nincs középút, nincs kompromisszum.
A két hajó társadalmának, értékrendjének bemutatása nagyon tetszett. Az író a valóság különböző szeleteit egyenként tárja a szemünk elé, míg egyre árnyaltabbá válik a kép. A jó és a rossz összekeveredik. A túlélés, a bosszú és a hatalommámor összefonódik, a hajók zárt közegében Jones kapitány és Anne Mather az emberiség jellemének lakmusz papírjaiként szolgálnak.
Bevezető kötetként jól megállja a helyét, vázolja a problémát, fenntartja a feszültésget, a várakozást az olvasóban, az utolsó lapokra hagy egy szép nagy fordulatot. Kíváncsian vágok neki a következő kötetnek.

Gyöngyi0309 P>!
Amy Kathleen Ryan: Ragyogás

Ez most nekem üdítő kis ifjúsági sci-fi volt. Az ötlet nem új, hogy boldogulnak a gyerekek felnőttek nélkül, korábban sokan megírták, viszont ez nem volt rossz. Sok sci-fiben keveredik a vallás a tudománnyal, érdekes, hogy két ennyire ellentétes nézőpont mennyire megfér egymás mellett.
A szereplők közül még senki sem szimpatikus igazán, még a kivárás álláspontján vagyok. Kíváncsi leszek a következő részre.
Viszont egy dolgot nem értek, de ez nem ennek a könyvnek a sajátossága, de ennél is megfigyelhető. Ha a történet szereplői tizenévesek, miért kell a borítóra egy huszonéves szexbombát tenni? szép a borító, gondolom marketing szempontjából esett erre a választás, de kedves könyvkiadók: egy dolog az eladási szám, de tessék már belegondolni, hogy a tizenévesekben milyen önértékelési károkat okozhatnak a tökéletes huszonéves lányok…

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Kemese_Fanni_ IP>!

Apám mindig azt mondta, hogy a lövészárokban nincsenek ateisták.

300. oldal

4 hozzászólás
Rémálom P>!

– Mit csináltak veled?
A lány vigasztalanul nézett rá. – Mindent.

322. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kieran Alden · Waverly Marshall
Rémálom P>!

Waverly nem tudta, hogyan kérhetne időt, hogy a szíve utolérhesse a kötelességtudatát.

27. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Waverly Marshall
2 hozzászólás
Lunemorte P>!

Minden elnyomás háborúhoz vezet.

193. oldal, Simone de Beauvoir

Lunemorte P>!

Üdítő élmény olyasvalakivel lenni, aki őszinte.

199. oldal

Rémálom P>!

– Bántott, ugye? – kérdezte Waverly olyan szelíden, ahogy csak tudta.
– Nem fogom megbeszélni veled.
– Miért nem? Talán segítene…
– A felejtés segít. Ha úgy teszel, mintha nem történt volna meg, az segít.
– Nem hiszem.

112. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Waverly Marshall
Szücsi>!

Addig nem élt az ember, amíg nem kóstolt fagylaltot.

ÁrnyAngyal>!

– Nem látod, mik az emberek? Állatok. Az utolsó szálig.

Szédültnapraforgó>!

Vannak pillanatok az életünkben, amikor szembe kell néznünk a semmivel. Ránk zuhan a veszteség, és nekünk nincs választásunk: el kell viselnünk. Mi mást tehetnénk? Kitekintünk az üres ablakainkon a Teremtés irdatlanságára, a halhatatlannak látszó csillagok tűszúrásaira, és olyan kicsinek, olyan magányosnak érezzük magunkat.

159. oldal

2 hozzászólás
schesztiஐ P>!

Kieran rájött, hogy még sose látta a félelmet. Nem tetszett neki, amit az arcokkal művel. Ferdére gyűrte őket, szélesre húzta a szájakat, vörösre festette a szemeket, párát lehelt a bőrökre.

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: félelem · Kieran Alden

A sorozat következő kötete

Ragyogás sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Beth Revis: Across the Universe – Túl a végtelenen
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Ally Condie: Matched – Egymáshoz rendelve
S. J. Kincaid: A kárhozott
Patrick Ness: Háború a békéért
Katharine McGee: Az ezredik emelet
Lissa Price: A testbérlők – Leszámolás
Pittacus Lore: A negyedik
Veronica Roth: Árnyak és jelek
Isaac Asimov: Asimov teljes science fiction univerzuma VII.