What ​the Wind Knows 6 csillagozás

Amy Harmon: What the Wind Knows Amy Harmon: What the Wind Knows

In ​an unforgettable love story, a woman’s impossible journey through the ages could change everything…

Anne Gallagher grew up enchanted by her grandfather’s stories of Ireland. Heartbroken at his death, she travels to his childhood home to spread his ashes. There, overcome with memories of the man she adored and consumed by a history she never knew, she is pulled into another time.

The Ireland of 1921, teetering on the edge of war, is a dangerous place in which to awaken. But there Anne finds herself, hurt, disoriented, and under the care of Dr. Thomas Smith, guardian to a young boy who is oddly familiar. Mistaken for the boy’s long-missing mother, Anne adopts her identity, convinced the woman’s disappearance is connected to her own.

As tensions rise, Thomas joins the struggle for Ireland’s independence and Anne is drawn into the conflict beside him. Caught between history and her heart, she must decide whether she’s willing to let go of the life she knew… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
ISBN: 9781721307180 · Felolvasta: Will Damron, Saskia Maarleveld
>!
Lake Union, 2019
412 oldal · ASIN: B07DHMNY7H
>!
Lake Union, 2019
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781542040075

1 további kiadás


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Anne Gallagher · Dr. Thomas Smith · Michael Collins


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

pveronika>!
Amy Harmon: What the Wind Knows

*ARC generously provided by the author in exchange for an honest review*

Amy Harmon egy csodálatos történetmesélő. Minden egyes alkalommal valami különlegeset képes alkotni, azonban egyvalami közös a könyveiben: nem tudom őket letenni, ugyanakkor nem akarom, hogy valaha is véget érjenek. Ez alkalommal az írónő Írország messzi tájára repített el minket egy szó szerinti időutazás során, ahol történelem és képzelet kéz a kézben járt táncot a lapokon a szél dallamára. Varázslatos volt.

Anne Gallagher gyásszal és fájdalommal sújtva érkezik meg Írországba, hogy teljesítse szeretett nagyapja, Eoin utolsó kívánságát, hogy hamvait az egykori szülővárosának közelében lévő Gill-tóba szórja. Azonban végső búcsú során rejtélyes és megmagyarázhatatlan dolog történik a tavon, aminek köszönhetően Anne hirtelen 1921-ben találja magát, Írország egy igencsak nehéz, forradalmi időszakában. Anne-re Eoin egykori vigyázója, Dr. Thomas Smith talál rá, aki szülei halála után a kisfiút apja helyett apjaként nevelte fel. Mivel Anne dédnagymamájának kiköpött mása, így mindenki azt hiszi, hogy a kis Eoin forradalmi harcok során eltűnt édesanyja tért vissza. A lány végül kénytelen a dédnagymama bőrébe bújni, amíg ki nem találja, hogy hogyan tovább…

Azt hiszem, minden nemzetnek megvan a maga keresztje. Írország rengeteget szenvedett a 20. században, nem csak a világháborúk, de az angol elnyomás elleni forradalom, majd a polgárháború és az ország kettészakadása is hatalmas sebeket ejtett a népen. Tetszett ahogy az igazi történelem megelevenedett a lapokon, és ahogy az írónő a tőle megszokott tehetséggel és finomsággal megtörtént eseményeket és valós történelmi személyeket szőtt bele a történetbe, ezáltal még érdekesebbé és lebilincselőbbé varázsolva a regényt.

Bár egyébként is jóval kevesebb alváshoz jutok mostanában, de még ebből a kevésből is muszáj volt feláldoznom, és jóformán átolvasni az éjszakát, annyira letehetetlen volt ez a könyv. A szereplők igazán a szívemhez nőttek, és ha éppen nem olvastam, akkor is csak rajtuk járt az eszem, és azon, hogy vajon mi fog velük történni, hogy végül megtalálják-e majd a boldogságukat.

Ez egy különleges, váratlan, izgalmas és komplex történet volt, az írónőtől megszokott szépséges stílusban megírva. Egy gyönyörű, időtlen szerelem története. Feledhetetlen élmény volt.

http://veronikasreaderfeeder.com/amy-harmon-what-the-wi…

2 hozzászólás
vgabi >!
Amy Harmon: What the Wind Knows

Nem voltam benne biztos, hogy tetszeni fog-e, mert fülszöveg alapján kicsit az Outlander ugrott be, és azzal a történettel nem éppen kiegyensúlyozott a kapcsolatom – és egyébként tényleg fel is lehet fedezni némi párhuzamot.

Végül tetszett; nem volt tökéletes, de lekötött és érdekelt, bár nagyon könnyen ki lehetett következtetni a dolgokat spoiler. Végül is nem feltétlenül mondanám ezt rossz vonásnak, mert minden fel van építve, és nem a semmiből jönnek az események, hanem egy kirakós darabkái illeszkednek össze, amit az olvasó tud összegyűjteni a történt során, de valahogy úgy érzem, túl gyorsan ki lettek osztva ezek a darabok, és hamar összeállt a kép, utána pedig már csak vártam, hogy vajon bejönnek-e a tippjeim (és mindet eltaláltam…).

Ami viszont már tényleg zavart egy kicsit, az a történelmi szál. Kaptam egy átfogó képet, hogy milyen volt az az időszak az írek számára, viszont sokszor úgy éreztem, hogy nincs annyira beleszőve a történetbe, hanem tényszerűen, szárazon fel van sorakoztatva pár esemény, meg van említve egy-két személy, akit nem tudtam elhelyezni – így volt néhány olyan rész, ami nekem lapossá vált emiatt.

2 hozzászólás
Nalina P>!
Amy Harmon: What the Wind Knows

Amikor rátaláltam erre a könyvre Goodreadsen, nem gondoltam volna, hogy egy új kedvencre leltem. Azonban abban a pillanatban, hogy belekezdtem a regénybe, már tudtam, hogy ebből valami jó fog kisülni. Egyből magával ragadt a történet, egész végig úgy éreztem, hogy én is részese vagyok a regénynek, minden eseményt és érzelmet úgy éltem meg, mintha velem történt volna meg. Nagyon ritka, hogy egy könyv ilyen intenzíven hat rám olvasás közben.
Elég lassú folyású a cselekmény, de egyáltalán nem untakoztam. Van egy folyamatos feszültség a történetben, ami egyrészt abból adódik, hogy Anne, a főszereplőnk kiadja magát a dédnagyanyjának, másrészt pedig a belső konfliktusából, hogy maradjon vagy menjen. A karaktere valóságos volt, remekül ábrázolta az írónő, hogy hogyan bírkózna meg egy 21. századi nő azzal, hogyha visszautazna az időben. Sokat segített a főszereplőnek az intelligenciája és a leleményessége abban, hogy megoldja a felmerülő problémákat és konfliktusokat.
Thomas azon férfi karakterek egyike, akibe könnyen beleszeret az olvasó. Ő az, akit mindenki jó embernek tart, mindenkinek segít, ha tud, de nagyon visszafogott is, nem kérkedik sem az eszével, sem a vagyonával. Eleinte szkeptikusan figyeltem a kettőjük kapcsolatát, hiszen Thomas az „eredeti” Anne-t szerette és nem az „újat”. Azonban szép lassan kialakult közöttük a kötődés és Thomas minden „új” tulajdonságával megszerette Anne-t. Ugyanúgy, mint_Thomas_, én is beleszerettem az ő kapcsolatukba, az egyik kedvenc könyves románcommá nőtte ki magát.
A szerelem mellett pedig előtérbe került Anne kapcsolata is a nagyapjával, amit egy teljesen új szemszögből követhettünk, hiszen szerepet cseréltek és most Anne nevelte a gyermek nagyapját.
Thomas naplóbejegyzéseit eleinte unalmasnak tartottam, mert főleg a múltról és a politikáról szóltak, azonban egy idő után már arról az időről olvashattunk, amikor Anne „visszatért” és így hozzá tudott adni a cselekményhez, nem csak háttérinformációkat tartalmazott. Hogyha valaki nem jártas az ír történelemben és a politikában, akkor nagyon figyelmesen kell olvasnia a könyvet, hogy összeálljon a kép. Nekem néha zavaros volt, de ez az én figyelmetlenségemből adódott.
W.B.Yeats, ír költő versei nyitják meg a fejezeteket, amelyek sokat adnak a regényhez. Általában nem szeretem a verseket, azonban a későbbiekben mindenképp olvasok majd tőle, mert nagyon megragadtak a költeményei.
Az egész regény fő kérdése az, hogy Anne marad-e a múltban vagy sem, így egész végig ezen izgulhatunk. Én egy kicsit keserédesnek éreztem a végét, de szerintem ennek a történetnek így kellett lezáródnia. Annak pedig örültem, hogy a végén fény derült arra is, hogy mi lett az „igazi” Anne sorsa.
Hogyha szeretitek a lassú folyású, szereplőközpontú történeteket és szerettek visszautazni a múlt század mindennapjaiba, akkor bátran ajánlom nektek ezt a regényt.


Népszerű idézetek

pveronika>!

The pain in my chest was a physical thing, biting and twisting, and I bore down to combat it, to extinguish it, but it grew like Medusa’s hair, the writhing tendrils slipping up and out of my eyes in hot, wet rivulets.

pveronika>!

I loved churches the way I loved cemeteries and books. All three were markers of humanity, of time, of life.

pveronika>!

„There are some paths that inevitably lead to heartache, some acts that steal men’s souls, leaving them wandering forever after without them, trying to find what they lost,”

pveronika>!

In school, I’d studied Catholicism, learned the catechisms and the history, and absorbed it the way I’d absorbed all my other subjects, cleaving to the things that resonated and setting aside the things that didn’t. The nuns complained that religion was not a buffet from which I could select only certain dishes. I politely smiled and quietly disagreed. Life, religion, and learning were exactly that. A series of choices. If I had tried to consume everything that was presented to me all at once, I would have become too full too quickly, and all the flavors would have run together. Nothing would have made any sense in and of itself.

pveronika>!

I told you. You told me. Only the wind knows which truly comes first.

pveronika>!

“I am no threat to you or to Ireland, Mr. Collins. I give you my word.”
He’d replied, “Only time will tell, Mrs. Gallagher. Only time will tell.”
Michael Collins was right. Only time would tell. Only time could tell. And time would not defend me.

Kapcsolódó szócikkek: Michael Collins
pveronika>!

I didn’t want him to touch me. I didn’t want to love him. I didn’t want to need him. I wanted to go home.

pveronika>!

“Shh,” I soothed. “’Tis just the wind.”
“What story is it trying to tell?” she murmured, her voice rough with spent emotion. “The wind knows every story.”
“You tell me, Anne,” I whispered. “You tell me.”
“I had a teacher who told me fiction is the future. Nonfiction is the past. One can be shaped and created. One cannot,” she said. “Sometimes they are the same thing. It all depends on who is telling the story,” I said.

pveronika>!

Our eyes clung to the fire, her body clung to mine, and I let her words take me away once more. It was the legend of Oisín and Niamh, where time was not flat and linear but layered and interconnected, a circle that retraced its path again and again, generation after generation, sharing the same space if not the same sphere.

Everglow P>!

Let us go forth, the tellers of tales,
and seize whatever pey the heart long for,
and have no fear.
Everything exists, everything is true,
and the earth is only a little dust under our feet.


Hasonló könyvek címkék alapján

Danielle Steel: No Greater Love
Diana Gabaldon: Outlander
Karen Marie Moning: Beyond the Highland Mist
Julia Quinn: Mr. Cavendish, I Presume
Laura Moriarty: The Chaperone
Eowyn Ivey: The Snow Child
Kathleen Tessaro: The Perfume Collector
Jude Deveraux: A Knight in Shining Armor
Mark Helprin: Winter's Tale
Paullina Simons: The Bronze Horseman