The ​Bird and the Sword – A madár és a kard (A madár és a kard krónikái 1.) 171 csillagozás

Amy Harmon: The Bird and the Sword – A madár és a kard

A szerelem valóban nem ismer határokat?

Csitt, leányom, tartsd magadban! Minden szót, mi elhagyná ajkad!
Legyen az erőd benned rejlő, ne szólj, ne mondj, míg az idő eljő!
Tanulj, fejlődj, de ne beszélj, hallgass, lányom, hogy tovább élj!

Aznap, amikor anyámat megölték, megmondta apámnak, hogy többé nem fogok beszélni, és hogy ha meghalok, ő is velem hal. Azt is megjósolta, hogy a király eladja a lelkét, a fiát pedig elnyeli az ég.

Apám igényt tart a trónra, és most a háttérben várakozik, várja, hogy anyám szavai valóra váljanak. Apám kétségbeesetten vágyik a koronára. Én csak szabad akarok lenni.

Hogy szabad legyek, el kéne szöknöm, de anyám átka és apám kapzsisága fogva tart. Nem tudok beszélni vagy bármilyen hangot hallatni, képtelen vagyok karddal bánni, vagy elcsábítani a királyt. Egy olyan földön, ahonnan minden mágiát kiirtottak, talán a szeretet az egyetlen varázserő. De ki lenne képes szeretni… egy madarat?

Eredeti megjelenés éve: 2016

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634578123 · Fordította: Benedek Dorottya
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
368 oldal · ISBN: 9789633999356 · Fordította: Benedek Dorottya
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
368 oldal · ISBN: 9789634571001 · Fordította: Benedek Dorottya

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Lady Lark of Corvyn · King Tiras of Degn · Boojohni


Kedvencelte 38

Most olvassa 16

Várólistára tette 279

Kívánságlistára tette 352

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

nicosia P>!
Amy Harmon: The Bird and the Sword – A madár és a kard

Ez a történet gyönyörű. Csipkefinomságú és mégis kemény, mint egy ballada. Nehéz most értékelni, mert teljesen elvarázsolt, szavam sem maradt. Nem tudok karakterekről sem történetvezetésről írni, annyi minden kavarog bennem az életről, a mágiáról, és a szeretetről. Csodálatosan megírt mese, ami lehet, hogy egy nagyobb történetfolyam része, de önmagában is kerek egész.
A fogalmazása lírai, lassan gördülő, meg nem törő folyam, (bár nem tudok angolul, de a szövegből feltételezem, hogy a fordítása is remekmű), szóról, szóra visz magával. Egy varázslat.
Aki szereti a fantasyt semmiképpen ne hagyja ki, szegényebb nélküle az olvasó.

Mrs_Curran_Lennart P>!
Amy Harmon: The Bird and the Sword – A madár és a kard

Nekem Amy minden könyve ötcsillagos. Szeretem, hogy több műfajban is kipróbálja magát, de a romantika mindegyikben megvan. A madár és a kard, nem gondoltam volna, hogy nem Lark ( pacsirta ) lesz a madár. Nem tucatfantasy a történet, van benne újdonság. A romantika pedig lassan építkezik, amit szintén jobban szeretek a villámcsapás( coup de foudre) félénél. Lark törékenysége ellenére erős hősnő, bátor és akaratos, jó szívvel. Tirast pedig lassan kedvelu meg az ember akárcsak Kjell kapitányt, mert elég tuskók az elején. De én most is, mint minden A. H. könyv esetében, számítottam a HEA-ra.

1 hozzászólás
DarknessAngel>!
Amy Harmon: The Bird and the Sword – A madár és a kard

Amy Harmonnak kincset ér minden szava. El se hiszem, hogy milyen gyönyörű történeteket tud alkotni. Eddig minden egyes könyv, amit tőle olvastam, különleges és egyedi volt. A madár és a kard sem kivétel.❤
Számomra abszolút kedvenc lett a könyv. Már a prológus úgy indít, hogy egyszerűen muszáj tudnod a folytatást. Tényleg egy cseppnyi unalmas rész nincs benne.
Egyfolytában izgultam a szereplőkért, valamint találgattam, hogy mégis hogyan fognak megoldódni a dolgok. Egyedül Tiras titkára volt könnyű rájönni, minden más meglepetés volt számomra.
A szerelmi szál mesébe illő, olyan gyönyörű! Az elején nagyon sajnáltam Larkot, és Tiras cselekedetei felé se voltak mindig épp a legjobbak. Idővel viszont mindketten fejlődtek érzelmileg és lelkileg is, ami új ajtókat tárt ki az életükben. Gyönyörű volt mind a kivitelezés, mind a végkifejlet.
A vége pedig már nem is lehetett volna ennél tökéletesebb! Nagyon várom, mit hoz nekünk a második rész.

pveronika>!
Amy Harmon: The Bird and the Sword – A madár és a kard

Akik követi a blogomat, azok számára nem árulok el nagy titkot azzal, hogy Amy Harmon az egyik kedvenc szerzőm. Nehéz szavakba önteni, hogy mi az, ami minden egyes alkalommal megszólít az írónő könyveiben, de van bennük egy olyan különleges esszencia, ami bekuckózza magát a lelkembe és ott melegséggel körülölelve azt, örök otthonra lel. A madár és a kard volt az írónő első klasszikus értelemben vett Fantasy regénye, és már ezzel a kötettel is bebizonyította, hogy ebben a műfajban is maradandót képes alkotni. Teljesen elvarázsolt.

A világban, ahol a történet játszódik egykor különleges képességekkel megáldott emberek éltek. A Fonók bármiből képesek voltak aranyat fonni, az Alakváltók akármelyik állat alakját képesek voltak felvenni, a Gyógyítók a gyógyítás képességét kapták meg, míg az Ékesszólók meg tudták jósolni a jövőt, sőt egyes szerint alakítani is tudták azt. Az idők során ezek az adottságok alakultak, és minden Igéző kicsit más képességgel bírt. De az emberek azonban egy idő után elkezdtek félni tőlük és üldözni őket, így kénytelenek voltak eltitkolni a tudásukat.

A történet főszereplője, Lark is a szavak erejével bír, ahogy édesanyja is Ékesszóló volt. Lark még kislány volt, amikor a király az udvarba látogatott és az ő hibájából fény derült anyja titkára, aki ezért az életével fizetett. Halála előtt Lark édesanyja, hogy megvédje lányát elvette tőle a szavakat, így Lark azóta nem tud beszélni, ahogy írni és olvasni sem tanították meg soha.

Évekkel később az ifjú Tiras király, az egykori király fia ismét ellátogat hozzájuk, mivel Lark apja nem szolgáltatott embereket a szárnyas ellenséggel, a volgárokkal szembeni háborúhoz, így végül apja hűségének zálogaként magával viszi Larkot a királyi udvarba. Eleinte a kettejük kapcsolata közel sem zökkenőmentes, de idővel minden megváltozik…

Amy Harmon gondos aprólékossággal és gyönyörű líraisággal szőtte ezt a csodálatos és izgalmas mesét. Imádtam a varázslatot, a világfelépítést, a mágikus képességeket, de legfőképpen a szereplők lopták be magukat a szívembe. Ahogy az írónő minden egyes könyvében, ez alkalommal is egy csodálatos és erős női karaktert kaptunk főszereplőnek. Imádtam Larkot, a makacsságát, a bátorságát, hogy soha nem adta fel, és hogy szavak nélkül is hatalmas erő lakozott benne. Tiras szintén nagy kedvencem volt. Ő egy nagyon komplex karakter, akit lassan, rétegről, rétegre ismer meg az olvasó. Nagyon szerettem, ahogy a legnagyobb kincset, szavakat ajándékozott Larknak, és megtanította őt olvasni. Imádtam a szócsatáikat, ahogy a szívmelengető édes pillanataikat is.

Tiras testvérét, Kjellt ebben a könyvben nem kedveltem meg különösebben, viszont a sorozat második kötetének ő a főszereplője, és abban a részben már ő is belopta magát a szívembe.

Sok minden más mellett ez a történet személyes okok miatt is különleges helyet foglal el a szívemben, hiszen az egyik legemlékezetesebb könyves vonatkozású esemény kapcsolódik hozzá, aminek szerencsém volt részese lenni. Még 2016-ban az a megtiszteltetés ért, hogy felkértek azon húsz ember közé a világon, akik részt vehettek a könyv titkos megjelenésének megszervezésében, ami amellett, hogy hihetetlenül izgalmas feladat volt, elmondhatatlanul megtisztelő is. A könyv nem volt promózva, nem volt megjelenési dátum, de a mi feladatunk volt, hogy különböző teasereket gyártva felkeltsük az emberek figyelmét és várakozással töltsük meg az olvasókat, illetve hogy előkészítsünk minden anyagot a megjelenés napjára. Imádtam az egészet!
Összességében nagyon szerettem ezt a gyönyörűen megírt, csodálatos, lebilincselő történetet, és őszintén ajánlom mindenkinek.

http://veronikasreaderfeeder.com/amy-harmon-the-%e2%80%…
http://veronikasreaderfeeder.com/amy-harmon-the-bird-an…

Wandamaci P>!
Amy Harmon: The Bird and the Sword – A madár és a kard

Amy Harmon nevét, ha meglátom egy könyvön, azonnal a polcomon akarom tudni. Meg sem nézem miről szól, nem járok utána, egyszerűen kell.

Őszintén szólva a borítóért nem vagyok oda, amit sajnálok, azonban ettől eltekintve borzasztóan kíváncsi voltam, hogyan alkot meg Amy Harmon egy fantasyt. Eddig romantikus, történelmi romantikus műveket olvastam tőle, ami igencsak eltér egy fantasytől.

Ebben a világban különböző képességekkel élők élnek együtt az átlag emberekkel. Fonók, akik bármiből képesek aranyat vagy ételt fonni. Ékesszólók, akik megjósolják a jövőt vagy szavakkal utasítanak. Alakváltók, akik emberi alakból állati alakra tudnak váltani és a többi. Az emberek ezt nem nézik jó szemmel és üldözni kezdik őket. Larkot még kislány korában édesanyja elnémította, hogy megvédje az emberektől ugyanis Ékesszóló volt, ráadásul nem is akármilyen. Némán kellett a világban boldogulnia, apja pedig megtagadta tőle az írás és olvasás képességét.

A madár és a kard egy rendkívül különleges és egyedi történet, ami már az első oldalaktól rabul ejti az olvasót és az utolsó oldalakig el sem ereszti. A fordító is rendkívül kitett magáért, rengeteg kis versikét vagy bűbájt kellett magyarul is átadni, ezeket szerettem legjobban a könyvben.

Bővebben:
http://wandamaci.blogspot.com/2021/03/amy-harmon-madar-…

Tóth_Orsolya_3 P>!
Amy Harmon: The Bird and the Sword – A madár és a kard

Amy Harmon már megint csodálatosat alkotott.
Annyira gyönyörű és magával ragadó a történet, hogy egyszerűen képtelen voltam letenni a könyvet és csak olvastam, olvastam. Most pedig, hogy befejeztem, nem akarok másról olvasni csak megint róluk. Larkról és Tirasról. Belopták magukat a szívembe.
Kjell, elmondani nem tudom, mennyire várom a Te történetedet is.

Illatos_Hópehely P>!
Amy Harmon: The Bird and the Sword – A madár és a kard

Egy picurkát tartottam a könyvtől, mert nekem, ha fantasy az egyértelműen JLA, vagy Ward.
Imádom Amy könyveit, legalábbis azt a hármat, amit idáig olvastam, de azok inkább történelmi vonalon futnak.
Felesleges volt az aggodalmam, mert ez is egy szuper könyv volt. Tökéletes volt, mind a szereplőket, mind a történetet illetően, egy igazi felnőtt mese.
Tiras és Lark szerelmének kialakulása egyszerűen gyönyörű volt. Nekem igazából Kjell-el sem volt semmi bajom, érthető volt hogy félti Tiras-t Lark-tól.
Szerencse, hogy ez egy lezárt történet, így nem fogok annyira bánkódni, ha esetleg nem jön a folytatás, de azért jó lenne olvasni Kjell történetét is.

2 hozzászólás
csfannie P>!
Amy Harmon: The Bird and the Sword – A madár és a kard

„Néha nehezen kezdek bele egy-egy könyvbe, mert elég nagy elvárásaim vannak, és félek, hogy nem azt kapom majd, amire vágytam. Jelen esetben is az történt, hogy feszengve kezdtem bele a történetbe, főleg, hogy ez az első olvasmányom Amy Harmon írónőtől. Azonban ahogy sodródtam az árral, lehetőségem adódott megismerni Larkot és Tirast, akik között egy csodálatos kapcsolat alakul ki. Ami már a kezdetektől feltűnt az az, hogy az írónő hihetetlenül szépen és választékosan ír – hálás köszönet a profi fordításért, ritka kincs az ilyen –, ezáltal szívesebben merültem el az általa megalkotott világban. Csak egy problémám van: olyan szívesen olvastam volna még tovább!”

Bővebben:
https://fannislibrary.blogspot.com/2021/03/amy-harmon-m…

Niki_Salamon P>!
Amy Harmon: The Bird and the Sword – A madár és a kard

Első Amy Harmon könyvem volt és ez nekem tetszett. Igaz, valami számomra hiányzott belőle, de egyébként nagyon szép és jó történetet kaptam. Az elején úgy gondoltam, hogy sima kis szerelmi sztori és sajnos több dolog is nagyon korán adta már magát, de azért meg tudott lepni az írónő. Tiras nagy kedvenc, én őt nagyon nagyon megkedveltem és szerettem olvasni, ahogy alakul a szerelmük Larkkal. Varázslatos könyv volt és várom a folytatását.

Nixii P>!
Amy Harmon: The Bird and the Sword – A madár és a kard

”– Mit taníthatna egy pacsirta egy sasnak?”

Bármekkora szégyen is, még sosem volt szerencsém olvasni Amy Harmon könyvet. Hogy miért? Fogalmam sincs! De e könyve után ezt a hiányosságomat borzasztóan bánom és legszívesebben rejtegetném, mert ez az írónő egy csoda. Sőt, ez a könyv is egy csoda. Erre nem készültem fel. A fülszöveg elolvasásakor mindenre számítottam, de erre nem.

A könyv hangulata már az első oldalakon megragadt bennem, tetszett a világ kialakítása, érdekesnek tartottam az Igézők szálát. Ugyanakkor a bevezetőben felkeltette a figyelmemet egy fekete hajú herceg, aki egy hatalmas fekete lovon ült. Az első pár fejezet után tudtam, hogy ez az én könyvem lesz.

A főhős, Lark, nem semmi teremtés. Makacs, erős, és szomjazik a tudásra, amiket sosem kapott meg az otthonában. Szomorú, bánatos, beletörődött a sorsába. Némasága tökéletesen van átadva, először azt gondoltam furán lesz ábrázolva..egy néma lány egy könyvben? Mindenre gondoltam, de erre nem.

Mire Tiras király megérkezett a képbe, már imádtam a könyvet. Mire jobban megismertük a világfelépítést, a királyságot, a népet, a szokásokat, már szerelmes voltam a könyvbe. És a királyba is. Tiras olyat tett, ami megmelengette a szívem…szavakat adott Lark-nak. Azok a részek, ahol türelmesen, újra és újra olvas neki és megtanítja írni, megtanítja a betűkre…túlcsordult bennem minden érzelem.

Az egész kötet tele van mély érzésekkel, küzdelmekkel, fájdalommal, lemondással, szépen bontakozik ki a kapcsolat Lark és Tiras között. Amy Harmon írásmódja lendületes, a szavak olvastatják magukat, a leírások gyönyörűek, a szereplők valósághűek. Nincs felesleges elbeszélés, ebből a könyvből árad a nyers erő, a bátorság, a varázslat…a szerelem.

A vége pedig…csodálatosan tökéletes! Beraktam a kedvenceim közé, mert ott van csak méltó helye igazán. Azt hiszem ideje jobban megismerkednem az írónő munkásságával.

7 hozzászólás

Népszerű idézetek

Könyvmolyképző KU>!

Ha nem álmodom, megtenné, hogy felvesz valamit?
– És ha mégis álmodik, szeretné, hogy így maradjak? – kérdezte fanyarul, de hallottam, ahogy megmozdul, és ruhát húz elő.

Könyvmolyocska1 P>!

– Ám a háború minden formájában és megnyilvánulásában művészet, amit a sikeres vezetőknek el kell sajátítania és fel kell használnia. – Felsóhajtott. – Szeretné, hogy előreugorjak a belezésről szóló fejezethez? Ez egy kicsit száraz rész.

Könyvmolyocska1 P>!

– Ismer valakit, aki mindkét karjával remekül kardozik?
Megvetően felvontam a szemöldökömet. Nem ismertem ilyen embert. De nem voltam igazán lenyűgözve. Szóval tehetségesen gyilkol. Éljen!

pveronika>!

– Ragyogsz, Lark.
A keze ismét visszaindult, és végigsimított kibontott hajamon. Nyeltem egyet, hirtelen könnyek fojtogattak.
Akkor miért nem lát senki?
– Én látlak – mondta.

pveronika>!

Nem vagyok fegyver.
A szavaim szomorú, ellenkező kiáltásként hangzottak a fejemben. Éreztem, hogy közelebb jön, de továbbra sem ért hozzám, és ezért hálás voltam. Ha hozzám érne, képtelen lennék visszafojtani a könnyeket.
– Sosem akartam király lenni. De az vagyok. Nem igazán számít, mit akarunk – ismételte.
Felé fordultam és ránéztem. Az arcán nem múló gyötrelem ült.
Téved. Ez számít igazán.
– Miért? – motyogta átható tekintettel.
Mert vágyak nélkül csak kötelesség létezik.

DarknessAngel>!

Azért választottál engem, mert a hasznodra vagyok. De én azért, mert téged akartalak. Csak arra vágytam, hogy cserébe szeress.

269. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lady Lark of Corvyn
pveronika>!

De… hiszen… néma!– dadogta apám, láthatóan olyan döbbenten, mint amilyen én voltam.
– Igen, így van.– A király elmosolyodott, a hangja fanyar és kedélyes volt.– Csodálatos tulajdonság egy nőben. Minden titkomat megtartja majd.

DarknessAngel>!

– Valóban nehéz észrevenni. Vékony, sápadt és csendes vagy. De most, hogy figyeltem lágy, szürke szemedet, végigsimítottam arcod kecses ívein, megcsókoltam halványrózsaszín szádat, nem akarok máshova nézni. Újra és újra magadra vonzod a tekintetem.
(…)
Téged… lehetetlenség… nem észrevenni.

227. oldal

Kapcsolódó szócikkek: King Tiras of Degn · Lady Lark of Corvyn

Hasonló könyvek címkék alapján

Sara Raasch: Hó mint hamu
Alwyn Hamilton: A homok leánya
Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője
Mary E. Pearson: Az árulás csókja
Rick Riordan: A vörös piramis
Rachel Hartman: Seraphina
Stephanie Garber: Legendary
Richelle Mead: Dermesztő ölelés
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz