The ​Bird and the Sword – A madár és a kard (A madár és a kard krónikái 1.) 502 csillagozás

Amy Harmon: The Bird and the Sword – A madár és a kard

A szerelem valóban nem ismer határokat?

Csitt, leányom, tartsd magadban! Minden szót, mi elhagyná ajkad!
Legyen az erőd benned rejlő, ne szólj, ne mondj, míg az idő eljő!
Tanulj, fejlődj, de ne beszélj, hallgass, lányom, hogy tovább élj!

Aznap, amikor anyámat megölték, megmondta apámnak, hogy többé nem fogok beszélni, és hogy ha meghalok, ő is velem hal. Azt is megjósolta, hogy a király eladja a lelkét, a fiát pedig elnyeli az ég.

Apám igényt tart a trónra, és most a háttérben várakozik, várja, hogy anyám szavai valóra váljanak. Apám kétségbeesetten vágyik a koronára. Én csak szabad akarok lenni.

Hogy szabad legyek, el kéne szöknöm, de anyám átka és apám kapzsisága fogva tart. Nem tudok beszélni vagy bármilyen hangot hallatni, képtelen vagyok karddal bánni, vagy elcsábítani a királyt. Egy olyan földön, ahonnan minden mágiát kiirtottak, talán a szeretet az egyetlen varázserő. De ki lenne képes szeretni… egy madarat?

Eredeti megjelenés éve: 2016

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634578123 · Fordította: Benedek Dorottya
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
368 oldal · ISBN: 9789633999356 · Fordította: Benedek Dorottya
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
368 oldal · ISBN: 9789634571001 · Fordította: Benedek Dorottya

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

King Tiras of Degn · Lady Lark of Corvyn · Boojohni · Kjell


Kedvencelte 103

Most olvassa 14

Várólistára tette 350

Kívánságlistára tette 355

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

nicosia P>!
Amy Harmon: The Bird and the Sword – A madár és a kard

Ez a történet gyönyörű. Csipkefinomságú és mégis kemény, mint egy ballada. Nehéz most értékelni, mert teljesen elvarázsolt, szavam sem maradt. Nem tudok karakterekről sem történetvezetésről írni, annyi minden kavarog bennem az életről, a mágiáról, és a szeretetről. Csodálatosan megírt mese, ami lehet, hogy egy nagyobb történetfolyam része, de önmagában is kerek egész.
A fogalmazása lírai, lassan gördülő, meg nem törő folyam, (bár nem tudok angolul, de a szövegből feltételezem, hogy a fordítása is remekmű), szóról, szóra visz magával. Egy varázslat.
Aki szereti a fantasyt semmiképpen ne hagyja ki, szegényebb nélküle az olvasó.

DarknessAngel>!
Amy Harmon: The Bird and the Sword – A madár és a kard

Amy Harmonnak kincset ér minden szava. El se hiszem, hogy milyen gyönyörű történeteket tud alkotni. Eddig minden egyes könyv, amit tőle olvastam, különleges és egyedi volt. A madár és a kard sem kivétel.❤
Számomra abszolút kedvenc lett a könyv. Már a prológus úgy indít, hogy egyszerűen muszáj tudnod a folytatást. Tényleg egy cseppnyi unalmas rész nincs benne.
Egyfolytában izgultam a szereplőkért, valamint találgattam, hogy mégis hogyan fognak megoldódni a dolgok. Egyedül Tiras titkára volt könnyű rájönni, minden más meglepetés volt számomra.
A szerelmi szál mesébe illő, olyan gyönyörű! Az elején nagyon sajnáltam Larkot, és Tiras cselekedetei felé se voltak mindig épp a legjobbak. Idővel viszont mindketten fejlődtek érzelmileg és lelkileg is, ami új ajtókat tárt ki az életükben. Gyönyörű volt mind a kivitelezés, mind a végkifejlet.
A vége pedig már nem is lehetett volna ennél tökéletesebb! Nagyon várom, mit hoz nekünk a második rész.

Naiva P>!
Amy Harmon: The Bird and the Sword – A madár és a kard

Ez a könyv vegytiszta mágia. Az írónő egy újabb 6 csillagos könyve.
Hihetetlenül imádtam azt, ahogy a történet kibontakozott. Amy nagyon tehetséges írónő. Ezt már számos remekművével bizonyította, de mindezt egy ilyen elképesztő történettel is fokozni tudta. Nem számít, milyen műfajban alkot, az mindig hibátlanul szép. Ha eddig nem lett volna Amy a kedvencek egyike, ezzel rögtön azzá vált volna. Miért nem ír még többet ebben a műfajban? Kiváló érzéke van hozzá és zseniálisan csinálja.
Az összes karaktert nagyon szerettem. Tele volt a történet kanyarokkal, csavarokkal.
Amy igazi mágiával szőtte át az egészet
Szépséges „mesét” alkotott a szerelemről, szeretetről, megbocsátásról és önmagunk elfogadásáról. Ha olyan történetre vágysz, amitől a lélegzeted is eláll, akkor ez a lehető legjobb választás.

3 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Amy Harmon: The Bird and the Sword – A madár és a kard

Nekem Amy minden könyve ötcsillagos. Szeretem, hogy több műfajban is kipróbálja magát, de a romantika mindegyikben megvan. A madár és a kard, nem gondoltam volna, hogy nem Lark ( pacsirta ) lesz a madár. Nem tucatfantasy a történet, van benne újdonság. A romantika pedig lassan építkezik, amit szintén jobban szeretek a villámcsapás( coup de foudre) félénél. Lark törékenysége ellenére erős hősnő, bátor és akaratos, jó szívvel. Tirast pedig lassan kedveli meg az ember akárcsak Kjell kapitányt, mert elég tuskók az elején. De én most is, mint minden A. H. könyv esetében, számítottam a HEA-ra.
Update 2023. Június 14.
Még mindig elvarázsol, továbbra is ötcsillagos.

1 hozzászólás
pveronika>!
Amy Harmon: The Bird and the Sword – A madár és a kard

Akik követi a blogomat, azok számára nem árulok el nagy titkot azzal, hogy Amy Harmon az egyik kedvenc szerzőm. Nehéz szavakba önteni, hogy mi az, ami minden egyes alkalommal megszólít az írónő könyveiben, de van bennük egy olyan különleges esszencia, ami bekuckózza magát a lelkembe és ott melegséggel körülölelve azt, örök otthonra lel. A madár és a kard volt az írónő első klasszikus értelemben vett Fantasy regénye, és már ezzel a kötettel is bebizonyította, hogy ebben a műfajban is maradandót képes alkotni. Teljesen elvarázsolt.

A világban, ahol a történet játszódik egykor különleges képességekkel megáldott emberek éltek. A Fonók bármiből képesek voltak aranyat fonni, az Alakváltók akármelyik állat alakját képesek voltak felvenni, a Gyógyítók a gyógyítás képességét kapták meg, míg az Ékesszólók meg tudták jósolni a jövőt, sőt egyes szerint alakítani is tudták azt. Az idők során ezek az adottságok alakultak, és minden Igéző kicsit más képességgel bírt. De az emberek azonban egy idő után elkezdtek félni tőlük és üldözni őket, így kénytelenek voltak eltitkolni a tudásukat.

A történet főszereplője, Lark is a szavak erejével bír, ahogy édesanyja is Ékesszóló volt. Lark még kislány volt, amikor a király az udvarba látogatott és az ő hibájából fény derült anyja titkára, aki ezért az életével fizetett. Halála előtt Lark édesanyja, hogy megvédje lányát elvette tőle a szavakat, így Lark azóta nem tud beszélni, ahogy írni és olvasni sem tanították meg soha.

Évekkel később az ifjú Tiras király, az egykori király fia ismét ellátogat hozzájuk, mivel Lark apja nem szolgáltatott embereket a szárnyas ellenséggel, a volgárokkal szembeni háborúhoz, így végül apja hűségének zálogaként magával viszi Larkot a királyi udvarba. Eleinte a kettejük kapcsolata közel sem zökkenőmentes, de idővel minden megváltozik…

Amy Harmon gondos aprólékossággal és gyönyörű líraisággal szőtte ezt a csodálatos és izgalmas mesét. Imádtam a varázslatot, a világfelépítést, a mágikus képességeket, de legfőképpen a szereplők lopták be magukat a szívembe. Ahogy az írónő minden egyes könyvében, ez alkalommal is egy csodálatos és erős női karaktert kaptunk főszereplőnek. Imádtam Larkot, a makacsságát, a bátorságát, hogy soha nem adta fel, és hogy szavak nélkül is hatalmas erő lakozott benne. Tiras szintén nagy kedvencem volt. Ő egy nagyon komplex karakter, akit lassan, rétegről, rétegre ismer meg az olvasó. Nagyon szerettem, ahogy a legnagyobb kincset, szavakat ajándékozott Larknak, és megtanította őt olvasni. Imádtam a szócsatáikat, ahogy a szívmelengető édes pillanataikat is.

Tiras testvérét, Kjellt ebben a könyvben nem kedveltem meg különösebben, viszont a sorozat második kötetének ő a főszereplője, és abban a részben már ő is belopta magát a szívembe.

Sok minden más mellett ez a történet személyes okok miatt is különleges helyet foglal el a szívemben, hiszen az egyik legemlékezetesebb könyves vonatkozású esemény kapcsolódik hozzá, aminek szerencsém volt részese lenni. Még 2016-ban az a megtiszteltetés ért, hogy felkértek azon húsz ember közé a világon, akik részt vehettek a könyv titkos megjelenésének megszervezésében, ami amellett, hogy hihetetlenül izgalmas feladat volt, elmondhatatlanul megtisztelő is. A könyv nem volt promózva, nem volt megjelenési dátum, de a mi feladatunk volt, hogy különböző teasereket gyártva felkeltsük az emberek figyelmét és várakozással töltsük meg az olvasókat, illetve hogy előkészítsünk minden anyagot a megjelenés napjára. Imádtam az egészet!
Összességében nagyon szerettem ezt a gyönyörűen megírt, csodálatos, lebilincselő történetet, és őszintén ajánlom mindenkinek.

http://veronikasreaderfeeder.com/amy-harmon-the-%e2%80%…
http://veronikasreaderfeeder.com/amy-harmon-the-bird-an…

Nixii P>!
Amy Harmon: The Bird and the Sword – A madár és a kard

”– Mit taníthatna egy pacsirta egy sasnak?”

Bármekkora szégyen is, még sosem volt szerencsém olvasni Amy Harmon könyvet. Hogy miért? Fogalmam sincs! De e könyve után ezt a hiányosságomat borzasztóan bánom és legszívesebben rejtegetném, mert ez az írónő egy csoda. Sőt, ez a könyv is egy csoda. Erre nem készültem fel. A fülszöveg elolvasásakor mindenre számítottam, de erre nem.

A könyv hangulata már az első oldalakon megragadt bennem, tetszett a világ kialakítása, érdekesnek tartottam az Igézők szálát. Ugyanakkor a bevezetőben felkeltette a figyelmemet egy sötét hajú herceg, aki egy hatalmas fekete lovon ült. Az első pár fejezet után tudtam, hogy ez az én könyvem lesz.

A főhős, Lark, nem semmi teremtés. Makacs, erős, és szomjazik a tudásra, amiket sosem kapott meg az otthonában. Szomorú, bánatos, beletörődött a sorsába. Némasága tökéletesen van átadva, először azt gondoltam furán lesz ábrázolva..egy néma lány egy könyvben? Mindenre gondoltam, de erre nem.

Mire Tiras király megérkezett a képbe, már imádtam a könyvet. Mire jobban megismertük a világfelépítést, a királyságot, a népet, a szokásokat, már szerelmes voltam a könyvbe. És a királyba is. Tiras olyat tett, ami megmelengette a szívem…szavakat adott Lark-nak. Azok a részek, ahol türelmesen, újra és újra olvas neki és megtanítja írni, megtanítja a betűkre…túlcsordult bennem minden érzelem.

Az egész kötet tele van mély érzésekkel, küzdelmekkel, fájdalommal, lemondással, szépen bontakozik ki a kapcsolat Lark és Tiras között. Amy Harmon írásmódja lendületes, a szavak olvastatják magukat, a leírások gyönyörűek, a szereplők valósághűek. Nincs felesleges elbeszélés, ebből a könyvből árad a nyers erő, a bátorság, a varázslat…a szerelem.

A vége pedig…csodálatosan tökéletes! Beraktam a kedvenceim közé, mert ott van csak méltó helye igazán. Azt hiszem ideje jobban megismerkednem az írónő munkásságával.

8 hozzászólás
Réka0128 P>!
Amy Harmon: The Bird and the Sword – A madár és a kard

„Általában azoknak van a legtöbb rejtegetnivalójuk, akik a legeltökéltebben üldöznek másokat.”

Kíváncsian vártam, hogy vajon mennyire lesz az én világom ez a kötet, ugyanis olvastam már az írónőtől olyan könyvet, amit imádtam, és sajnos olyat is, ami kevésbé nyert meg. Nagyon kellemes meglepetés ért, mert egy igazán különleges fantasyt kaptam, amit Amy gyönyörűen írt meg. Bár az elején lassan csordogáltak az események, mégis a könyv első felét élveztem jobban. Sajnos a második felében gyakran eluntam magam, és volt egy kis hiányérzetem is. A szerelmi szállal sem voltam teljes mértékben kibékülve, mert egy bizonyos ponton túl nekem már túl gyors lett a tempó a két főszereplő kapcsolatában. Egy kicsit lehetett volna hosszabb a kötet, akkor lehet nem éreztem volna ennyire elhamarkodottnak a végét sem. Természetesen egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam, hiszen tökéletes kikapcsolódást nyújtott, főleg egy nehezebb témájú olvasmány után. :)
A karakterekkel kapcsolatban pozitívan csalódtam. Lark egy igazán talpraesett, bátor és jószívű lány, akit az elejétől kezdve kedveltem. Tiras is rendkívül szimpatikus volt, bár az elején féltem, hogy negatív karakter lesz. A mellékszereplők közül Kjell érdekelt a legjobban, de túl sok mindent nem tudtunk meg róla, ezért kíváncsian várom a saját kötetét. :)
Aki szereti Amy Harmon könyveit és a fantasykat, annak biztosan telitalálat lesz A madár és a kard.

bhannaa>!
Amy Harmon: The Bird and the Sword – A madár és a kard

Sosem olvastam még ehhez hasonló könyvet, egyszerűen fantasztikus lett a végkifejlett. Az eleje kicsit nehézkés volt, mert még nem nagyon találtam meg a közös “hangot” az írónő stílusával de minnél többet haladtam annál érdekesebb lett, és mégjobban megfogott.
Nagyon egyedi, és ezt is szerettem benne hisz ha szeretném se tudnám más könyvvel összehasonlítani! Szerintem az írónő mindent kihozott a történet alapjából amit lehetett. Csodásan bánik a szavakkal Amy. Az első 100-150 oldal nagyon hamar elrepült, annak ellenére hogy kevesebb párbeszéd van benne mint egy àtlag könyvbe hamar lehetett vele haladni. Káprázatos volt az, hogy Lark hogyan érzékeli az állatokat,embereket. Sosem gondoltam volna hogy ennyire fog ez a könyv tetszeni, hisz az elején még csak 2-3 csillagosnak éreztem aztán bumm 5 csillag. Berobbant az az érzés amit hiányoltam az első felénél és egyszerűen képtelen voltam letenni!
Izgalmas történet tele érzelemmel.
Gyengéd mégis vad.
Sok minden kavarog most a fejembe és elég nehezen tudom ezt az értékelést is megírni, hisz egy varázslatos fantasyt olvastam. Egy olyan gyöngyszemét ennek a műfajnak amit szerintem mindenkinek el KELL olvasnia! Kihagyhatatlan utazásban lesz része mindenkinek!
Ahhoz, hogy Amy szavai célba érjenek mindenképpen meg kell legyen az adott hangulatod a könyvhöz! Lehet nekem is azért nem tetszett annyira az eleje mert nem volt meg a kellő lelkiállapotom.

Elképesztő csavarokat kaptunk, amire én személy szerint nem nagyon számítottam!
A szerelmi szál tipikusan mindent elsöprő volt. Először Tiras tagadni akart, és próbálta ellökni Lark-ot de hát nem nagyon sikerült neki. Nagyon tiszta volt az ő szerelmük, hisz Tiras nem hazudott Lark-nak és nem dédelgette hamis képekbe. Egyenes volt hozzá, ám beengedni nagy nehezen sikerült neki. Lark az elejétől fogva szerette, àm ez keérdés bennem hogy mikor szerettek egymásba. Ez egy kicsit homályos.
A szereplőkkel nagyjából megvagyok elégedve, nyilvàn itt is voltak ellenszenves karakterek akiket legszivesebben kivágtam volna 6 emeltről :) Kis kedvesen <3
Lark másképpen volt erős nő, hisz ő nem ragadott kardot, és nem volt meg a kellő testalkata meg hozzà. Ő a szavai miatt volt veszélyes, amiatt volt erős. Szerintem ez mindennél elsöprőbb mikor a puszta gondolatával is ölni képes. Nekem nagyon szimpatikus karakter lett, hisz őszinte és tiszta volt. Nem hisztizett, és nagyon érzelgős volt.
Tiras is őszinte,bátor,erős jellem. Nagyon megható volt egy-egy pillanatuk Lark-kall, szerettem őket együtt. Erős páros voltak!
Boojohni volt a kedvencem! Nem tudom miért de imádtam ezt a kis trollt :) Látszott mennyire szereti Lark-ot, és hogy apja helyett is apja volt! <3

Összegségében mindenkinek ajánlom, aki szeretne egy új világot tele varázslattal :)

1 hozzászólás
kellyolvas P>!
Amy Harmon: The Bird and the Sword – A madár és a kard

Gyönyörű történettel ajándékozott meg a szerző, amire kevesen képesek. Tudod, mikor minden mondat a helyén van. A két főszereplő egymáshoz vezető útja megjárt minden mélységet és magasságot, mire minden tiszta és világos lett, és én az utolsó oldalig izgultam, mint egy kisgyerek. Kicsit azon is, hogy ne legyen függővég, elképzelni sem tudtam volna megnyugvás nélkül letenni a könyvet. Így teljesüljön minden vágyam! Eddig csak realista könyvet olvastam a szerzőtől, de el kell ismernem, megvan benne a fantasy-hez is a tehetség. Jöhet a folytatás!

Jagika P>!
Amy Harmon: The Bird and the Sword – A madár és a kard

Az írónőtől nem olvastam még fantasyt – szokatlan volt, de kellemes, szórakoztó olvasmányélmény.
spoiler Ennek ellenére romantikus szál szerencsére nem volt erőltetett, sőt így volt igazán különleges. Jöhet a folytatás!


Népszerű idézetek

Könyvmolyképző KU>!

Ha nem álmodom, megtenné, hogy felvesz valamit?
– És ha mégis álmodik, szeretné, hogy így maradjak? – kérdezte fanyarul, de hallottam, ahogy megmozdul, és ruhát húz elő.

Kapcsolódó szócikkek: King Tiras of Degn · Lady Lark of Corvyn
DarknessAngel>!

Azért választottál engem, mert a hasznodra vagyok. De én azért, mert téged akartalak. Csak arra vágytam, hogy cserébe szeress.

269. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lady Lark of Corvyn
fannislibrary P>!

– A szív akkor sem gyógyulhat be, ha gyűlölet van benne.

Kapcsolódó szócikkek: gyűlölet
pveronika>!

– Ragyogsz, Lark.
A keze ismét visszaindult, és végigsimított kibontott hajamon. Nyeltem egyet, hirtelen könnyek fojtogattak.
Akkor miért nem lát senki?
– Én látlak – mondta.

Kapcsolódó szócikkek: King Tiras of Degn · Lady Lark of Corvyn
pveronika>!

De… hiszen… néma!– dadogta apám, láthatóan olyan döbbenten, mint amilyen én voltam.
– Igen, így van.– A király elmosolyodott, a hangja fanyar és kedélyes volt.– Csodálatos tulajdonság egy nőben. Minden titkomat megtartja majd.

Kapcsolódó szócikkek: King Tiras of Degn · Lady Lark of Corvyn
pveronika>!

Nem vagyok fegyver.
A szavaim szomorú, ellenkező kiáltásként hangzottak a fejemben. Éreztem, hogy közelebb jön, de továbbra sem ért hozzám, és ezért hálás voltam. Ha hozzám érne, képtelen lennék visszafojtani a könnyeket.
– Sosem akartam király lenni. De az vagyok. Nem igazán számít, mit akarunk – ismételte.
Felé fordultam és ránéztem. Az arcán nem múló gyötrelem ült.
Téved. Ez számít igazán.
– Miért? – motyogta átható tekintettel.
Mert vágyak nélkül csak kötelesség létezik.

Kapcsolódó szócikkek: King Tiras of Degn · Lady Lark of Corvyn
1 hozzászólás
krisztin1>!

– Gyönyörűen néz ki ma este, Lady Lark. Mondtam mostanában, mennyire élvezem a hallgatását? – mormolta, semmibe véve a töprengésemet.
Mondtam mostanában, milyen tuskó?

Kapcsolódó szócikkek: King Tiras of Degn · Lady Lark of Corvyn
DarknessAngel>!

– Valóban nehéz észrevenni. Vékony, sápadt és csendes vagy. De most, hogy figyeltem lágy, szürke szemedet, végigsimítottam arcod kecses ívein, megcsókoltam halványrózsaszín szádat, nem akarok máshova nézni. Újra és újra magadra vonzod a tekintetem.
[…]
Téged… lehetetlenség… nem észrevenni.

227. oldal

Kapcsolódó szócikkek: King Tiras of Degn · Lady Lark of Corvyn
Könyvmolyocska1 >!

– Ismer valakit, aki mindkét karjával remekül kardozik?
Megvetően felvontam a szemöldökömet. Nem ismertem ilyen embert. De nem voltam igazán lenyűgözve. Szóval tehetségesen gyilkol. Éljen!

Kapcsolódó szócikkek: King Tiras of Degn · Lady Lark of Corvyn

A sorozat következő kötete

A madár és a kard krónikái sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses – Tüskék és rózsák udvara
Laura Thalassa: The Emperor of Evening Stars – Az Esti Csillagok Császára
Laurell K. Hamilton: A kárhozottak cirkusza
Chloe Neill: A lányok olykor harapnak
Richard A. Knaak: Végtelen Forrás
Ilona Andrews: Magic Bites – Pusztító mágia
Laurell K. Hamilton: Árnyak csókja
Karen Chance: Megérint a sötétség
Rebecca Yarros: Fourth Wing – Negyedik szárny
Jeaniene Frost: Síri csendben