Homokból ​és hamuból 267 csillagozás

Amy Harmon: Homokból és hamuból

Olaszország, 1943. Tombol a második világháború, az ország nagy részét megszállták a németek, a zsidó lakosságot deportálás és megsemmisítés fenyegeti.
Évekkel ezelőtt Eva Rosselli és Angelo Bianco szinte testvérekként nevelkedtek, majd egymásba szerettek, ám a körülmények és a vallásuk elválasztotta őket egymástól.
Hosszú idő után találkoznak újra: a zsidó származású Eva a Gestapo elől menekül, s nincs kihez fordulnia. Angelo felszentelt pap, s úgy dönt, befogadja a lányt a kolostorba. Eva rádöbben, hogy a katolikus egyház rajta kívül még sokaknak nyújt menedéket.
A világ lángokban áll, az emberek nélkülöznek, és a két fiatalra is sorozatos megpróbáltatások várnak. Gyötrelmes választások elé kerülnek, mígnem a sors és a szerencse közbeszól, és életük legnehezebb döntését kell meghozniuk.

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Libri, Budapest, 2019
520 oldal · ISBN: 9789634336242 · Fordította: Gázsity Mila
>!
Libri, Budapest, 2019
518 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634335474 · Fordította: Gázsity Mila

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Angelo Bianco · Eva Rosselli · Camillo Rosselli · Felix Adler


Kedvencelte 58

Most olvassa 29

Várólistára tette 330

Kívánságlistára tette 289

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Amy Harmon: Homokból és hamuból

Összegezve gyönyörű és fájdalmas, szívszorító. Amy Harmon nagyon szépen ír, ezért is az egyik kedvenc szerzőm. Most egy elég érzékeny témához nyúlt. Hiába telt el annyi évtized a II. világháború óta, ami akkor történt nem szabad, hogy feledésbe merüljön. Egy gyönyörű szerelmi szálat szőtt a fasiszta rémségek közé, emléket állítva azoknak, akikben maradt elég emberség ahhoz, hogy ne csak a saját bőrüket mentsék. (A nagymamám is bújtatta a szomszédban lakó zsidó házaspárt, pedig pici gyermekei voltak.)
Viszonylag ritkán olvasok a témában, de ez a könyv számomra kihagyhatatlan volt.

Naiva P>!
Amy Harmon: Homokból és hamuból

Romantika jöhet minden mennyiségben, de a történelmi romantikust valamiért mégsem érzem magamhoz olyan közel. Igazából nem is szeretem őket. Erre a könyvre már akkor felfigyeltem, amikor megjelent. Ms. Harmon egyszerűen nem tud hibázni. Bármilyen témában és műfajban ír, az arannyá változik. Most is teljesen lenyűgözött.
A történet az emberiség történelmének egyik legelszomorítóbb, legembertelenebb időszakában játszódik: a második világháború és az olaszországi holokauszt idején.
Nagyon szeretem Ms. Harmon karaktereit. Nagyon szerethetőek és gyakran emberfeletti bátorságra képesek. Így volt ez most is Eva Rosselli és Angelo Bianco történetében is. Ha mindenkit úgy szeretne valaki, ahogy Angelo szerette Evát….*hatalmas sóhaj* spoiler
Örülök, hogy Amy Harmon csodálatos szavai által, átélhettem, részese lehettem ennek, a második világháború zűrzavarában játszódó, hitről, bátorságról, áldozathozatalról, reményről és szeretetről szóló, megható történetnek.

2 hozzászólás
DarknessAngel>!
Amy Harmon: Homokból és hamuból

Amennyire elborzasztott, annyira meg is melengette a lelkemet ez a könyv♡
Mindig szerettem a 2.világháborúról olvasni, hiába szörnyedek és szomorodok el tőle. Egyszerűen úgy érzem, valamilyen okból kifolyólag vonzzanak az ilyen könyvek, filmek. Ezért is örültem meg nagyon, hogy Amy Harmon is írt egy ebben az időben játszódó történetet.

Eva és Angelo szerelme tényleg csodákra volt képes, még a legnehezebb pillanatokban is.
Tetszett a zsidó lány bátorsága, dühe, kedvessége és szeretete, ami végigkísérte az útján.
Szerettem az olasz-amerika papot, aki a hitében, és az Eva iranti szerelmében lelte meg a bátorságát eltökéltségét, hogy kitartson még a legrosszabb napokban is.
Reménnyel telve olvastam, hogy a katolikus egyháznak is mekkora szerepe volt az ártatlanok védelmezésében.
És legvégül, örömmel a szívemben csukhattam be ezt a nagyszerű könyvet.

Nagyon sokszor szomorított el a könyv. Féltettem a főhősöket és szeretteiket, ismerőseiket. Aggodalmaskodva lapoztam egyik oldalról a másikra, de még ha a félelmeim néha be is igazolódtak, végül úgyse kellett csalódnom.
A vége kissé hihetetlenre sikeredett. Afféle isteni csodára, de ez így volt tökéletes♡

9 hozzászólás
Réka0128 P>!
Amy Harmon: Homokból és hamuból

Fájdalmas, de mégis csodálatos történet.

Amikor tavaly megjelent a könyv egyből felfigyeltem rá, de nem mertem megvenni, mert tartottam tőle a történelmi háttér miatt. Soha nem olvastam még II. világháború alatt játszódó könyvet, olyat meg pláne nem ahol a holokauszt a fő téma. Nagy meglepetés ért, mert amennyire tartottam tőle, annyira tetszett. Tény, hogy sokszor elborzasztott és mélységesen elszomorított mindaz, ami a zsidókkal történt, de a gyönyörű szerelmi szál ellensúlyozta a sok szörnyűséget. Nagyon izgalmas történet volt, szinte folyamatosan aggódtam a főszereplőkért. Egyáltalán nem okozott csalódást a könyv és sajnáltam, amikor a végére értem.
Eva egy hihetetlenül bátor és kedves nő, akit hamar a szívembe zártam. Angelot is csak szeretni lehetett. Kettőjük szerelme igazán csodálatos és különleges volt, nagyon drukkoltam nekik, hogy végül megtalálják a boldogságukat.
Reménykedem, hogy jelenik meg még magyarul könyve az írónőnek, mert imádom a stílusát és szeretnék még tőle olvasni. :)

12 hozzászólás
Málnika P>!
Amy Harmon: Homokból és hamuból

”Lehet, hogy az embereknek nincs választásuk, én azonban néha elgondolkodom azon, mi lett volna, ha mindenki, akinek van szava, élt volna a választás jogával. Ha mindannyian úgy döntöttünk volna, hogy ebben nem veszünk részt.”

A regény kettős témája, a szerelem és a második világháború elsőre egyáltalán nem tűnik egyedinek, azonban, a megszokottól eltérően, a szerelmes pár férfi tagja itt felszentelt pap, míg a világháborús éveket nem a lágerek világából mutatja be, hanem a katolikus templomokban bújtatott zsidók és az őket bújtató egyházi személyek szemszögéből. Az írónőt a történelmi hűségért, és a regény megírása mögött álló, feltehetően hatalmas kutatómunkáért külön dicséret illeti. A történetet a főhősök naplóbejegyzései, úgynevezett vallomásai színesítik, ezek számomra igen kedvesek és meghatóak voltak. A cselekmény eleje azonban elég unalmasan indult, csak 200 oldal után sikerült magával ragadnia, ezért muszáj levonnom tőle egy csillagot. A regény végső fordulata pedig tényleg csodával határos, a végig hallgató Isten hirtelen kinyilatkoztatásaként is értelmezhető, azonban számomra inkább tündérmese jellegű volt. Ennek ellenére természetesen végig drukkoltam Eva és Angelo szerelmének, hogy az elmondhatatlan borzalmak között megtalálják a boldogságukat, hiszen, ahogy a főszereplő is fogalmaz: „a szeretet az egyetlen dolog, amiben hiszek”.

Tóth_Orsolya_3 P>!
Amy Harmon: Homokból és hamuból

„Két dolgot tudok biztosan…”

Nincsenek szavak, mennyire nagyon szerettem. És nincsenek szavak, mennyire nagyon megviselt.
Újabb „legleg” könyv került fel a listámra.

5 hozzászólás
BeliczaiMKata P>!
Amy Harmon: Homokból és hamuból

Sokat gondolkodtam, hogy 4 vagy 4,5 legyen a csillagozás. Bevallom, hogy az elejét kicsit untam. Főleg, hogy nekem csak a vívódás maradt meg, ami érthető persze a vallási különbségek és a papi hivatás miatt. De lassan haladtam ezzel a résszel. Aztán nagyon izgalmas lett. Helyenként a levegőt is visszatartottam, annyira izgultam a szereplőkért. Számomra a második rész mentette meg a történetet, mert néhol bizony elengedtem volna. És jobban is tetszett, miután nem volt minden oldal tele a dilemmával, amit persze megértek, mint mondtam, de nekem sok volt kicsit.
Az még sokat számított/számít nekem, hogy valós eseményeket is belevett az írónő. Egy kis szeletet megismerhettem Olaszország történelmének ebből az időszakából.

2 hozzászólás
KönyvMoly_1989>!
Amy Harmon: Homokból és hamuból

„– Az egyetlen dolog, ami fontos nekem, az egyetlen dolog, ami igazából megriaszt, az, hogy valami történik veled. Tudtad? Azt hiszem, bármivel képes lennék szembenézni, bármit elviselnék, ha biztosan tudhatnám, hogy jól vagy, hogy biztonságban vagy.”

A második világháború és a zsidóság kérdése nálam mindig is kényes téma volt, azt hiszem annyira igazságtalannak érzem azt az időszakot, hogy ha olvasok róla, az általában a lelkem mélyéig hatol.
Amy Harmon könyve különösen nagy hatással volt rám, hiszen az írónő annyira szépen fogalmazta meg a szerelmet, a kétségbeesést, a hűséget, a veszteséget és fájdalmat, ahogy azt kevesen képesek.
Angelo és Eva története számomra kedvenc lett már akkor, amikor a gyermekiesség ártatlan bájával egymásra találtak, egészen a szenvedélyes, őszinte szerelem beteljesüléséig.
Gyönyörű könyv kívül – belül, még olvastam volna… :)

2 hozzászólás
Porcsinrózsa>!
Amy Harmon: Homokból és hamuból

Már az elején gondoltam, hogy nehéz lesz a lelkemnek ez a regény. Mivel annyi szép méltatást olvastam róla, sőt biztatást is kaptam, hát kitartottam. De nem jelentett a számomra kikapcsolódást a szó klasszikus értelmében. Az olvasása során végig feszült voltam. Szorongva éltem át a szereplők élet – tragédiáit, a félelem kémiája szinte beleette magát a csontjaimba.
Líraian szép a történetben a szerelmi szál. Hálás vagyok azért, hogy betekintést nyerhettem a zsidó vallási hagyományokba, szokásokba. Szép a végkifejlet is, mégsem tudta feloldani a szorongásomat. Irodalmi szempontból kimagaslóan jól megírt könyv. Engem mégis összetört, bedarált, szétzilált. Mostanában nem akarok a holokausztról, a háborús bűnökről olvasni. A szándékos gonoszság vétkei soha nem évülhetnek el.

10 hozzászólás
Sippancs P>!
Amy Harmon: Homokból és hamuból

Gyönyörű, szívszorító, felemelő történet. Mint a holokauszt és a romantika szerelmese, rettenetesen vágytam erre a könyvre, és összességében nem is kellett csalódnom benne. Ugyan az első 100-150 oldal nehezebben csúszott (kezdetekben nem igazán hangolódtunk egymásra Evaval és Angeloval), a későbbi történések és izgalmak – főleg Rómától – kárpótoltak mindenért.
Ami a romantikus vonalat illeti, hiába meghatározó a cselekmény szempontjából, számomra a könyv tetőpontja Eva spoiler volt. Pontosabban azok az oldalak, ahol arról ír, hogy milyen körülmények között kellett utaznia, mitől (nem) fosztották meg és mit (nem) vettek el tőle – bármennyiszer is olvasok ezekről az embertelen körülményekről, akárhányszor látom őket leírva, a gyomrom fordul fel tőle, és üvölteni, sírni tudnék dühömben! Na nem mintha az Angeloval történtek nem viseltek volna meg, az a sok ember, akinek a spoiler a bányában, Istenem!
Örülök, hogy a történet végén minden a helyére került, ezért szurkoltam már az első oldalaktól kezdve, az írónő megjegyzése a történelmi háttérről, eseményekről pedig csak feltette a pontot az i-re.

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

genevieve P>!

Egy dolog megölni valakit, és egészen más dolog megalázni, lealacsonyítani, úgy hántani le róla a méltóságát, mintha a húsától fosztanák meg. Aki megteszi az elsőt, az gyilkos. Aki pedig megteszi a másodikat, az szörnyeteg.

Málnika P>!

A szeretet az egyetlen dolog, amiben hiszek.

64. oldal, 2. fejezet (1938)

Málnika P>!

De van célunk, és a pillanatban élünk, egyikünk sem gondol előre egyetlen nappal sem.

467. oldal, 23. fejezet (Vallomás)

KönyvMoly_1989>!

– Az egyetlen dolog, ami fontos nekem, az egyetlen dolog, ami igazából megriaszt, az, hogy valami történik veled. Tudtad? Azt hiszem, bármivel képes lennék szembenézni, bármit elviselnék, ha biztosan tudhatnám, hogy jól vagy, hogy biztonságban vagy.

236. oldal

1 hozzászólás
Kikyo>!

– Van a félelemnél szörnyűbb dolog is – jegyezte meg elkomolyodva a nő. Hirtelen támadt szomorúsága váratlanul érte Evát.
– És mi az? – kérdezte halkan.
– Sokkal rosszabb, ha az ember beletörődik. Ha fél, akkor legalább tudja, hogy még mindig élni akar.

349. oldal, 17. fejezet - Március (Libri, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Eva Rosselli
Trixi>!

A halhatatlanságunk a gyermekeinkből és azok gyermekeiből ered. A gyökereinkből és ágainkból. A halhatatlanság maga a család.

2 hozzászólás
BeliczaiMKata P>!

Sono felice se tu sei felice. – Ha te boldog vagy, én is boldog vagyok.

43. oldal

Virág_Blogger P>!

Ha egy csecsemőt elutasít az anyja, a gyermek sokszor akkor is meghal, ha egyébként az alapvető szükségleteiről gondoskodnak. Egy elutasított gyerek egész életében másoknak próbál meg örömet szerezni, sosem magának. Egy visszautasított nő gyakran megcsalja a párját, csak hogy kívánatosabbnak érezze magát. Egy visszautasított férfi csak ritkán tesz újra kísérletet, nem számít, mennyire magányosnak érzi magát. Az elutasított emberek bebeszélik maguknak, hogy az egészre rászolgáltak – ha másért nem, hát azért, hogy értelmet találjanak egy értelmetlen világban.

106. oldal

Jagika P>!

– A gyűlölet csak árt neked – intette.

300. oldal

Tóth_Orsolya_3 P>!

– Két dolgot tudok biztosan, Angelo Bianco – mondom neki ugyanúgy, ahogy már vagy tucatnyi alkalommal, és ő mindig úgy tesz, mintha nem is sejtené, hogy mi következik.
– Mondd csak – biztat. – Mit is tudsz?
– Senki sem ismeri Isten természetét – jelentem ki, és felemelem a mutatóujjamat.
– És még? – tudakolja felcsillanó szemmel. Felé bökök, és úgy intek az ujjammal, mintha leszidnám, ahogy azt a rendes olasz feleségek szokták. De a hangom gyengédségről árulkodik.
– Hogy szeretlek. Mindig szerettelek, és mindig is szeretni foglak.

513. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Angelo Bianco · Eva Rosselli

Hasonló könyvek címkék alapján

Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Martha Hall Kelly: Orgonalányok
Markus Zusak: A könyvtolvaj
Eoin Dempsey: Fehér rózsa
Diane Ackerman: Menedék
Kristin Hannah: Fülemüle
Heather Morris: Az auschwitzi tetováló
Bernhard Schlink: A felolvasó
María Dueñas: Öltések közt az idő
Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről