Homokból ​és hamuból 527 csillagozás

Amy Harmon: Homokból és hamuból

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Olaszország, 1943. Tombol a második világháború, az ország nagy részét megszállták a németek, a zsidó lakosságot deportálás és megsemmisítés fenyegeti.
Évekkel ezelőtt Eva Rosselli és Angelo Bianco szinte testvérekként nevelkedtek, majd egymásba szerettek, ám a körülmények és a vallásuk elválasztotta őket egymástól.
Hosszú idő után találkoznak újra: a zsidó származású Eva a Gestapo elől menekül, s nincs kihez fordulnia. Angelo felszentelt pap, s úgy dönt, befogadja a lányt a kolostorba. Eva rádöbben, hogy a katolikus egyház rajta kívül még sokaknak nyújt menedéket.
A világ lángokban áll, az emberek nélkülöznek, és a két fiatalra is sorozatos megpróbáltatások várnak. Gyötrelmes választások elé kerülnek, mígnem a sors és a szerencse közbeszól, és életük legnehezebb döntését kell meghozniuk.

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tartalomjegyzék

>!
Libri, Budapest, 2023
520 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636042776 · Fordította: Gázsity Mila
>!
Libri, Budapest, 2019
518 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634335474 · Fordította: Gázsity Mila
>!
Libri, Budapest, 2019
520 oldal · ISBN: 9789634336242 · Fordította: Gázsity Mila

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Angelo Bianco · Eva Rosselli · Camillo Rosselli · Felix Adler


Kedvencelte 102

Most olvassa 20

Várólistára tette 456

Kívánságlistára tette 362

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Málnika P>!
Amy Harmon: Homokból és hamuból

”Lehet, hogy az embereknek nincs választásuk, én azonban néha elgondolkodom azon, mi lett volna, ha mindenki, akinek van szava, élt volna a választás jogával. Ha mindannyian úgy döntöttünk volna, hogy ebben nem veszünk részt.”

A regény kettős témája, a szerelem és a második világháború elsőre egyáltalán nem tűnik egyedinek, azonban, a megszokottól eltérően, a szerelmes pár férfi tagja itt felszentelt pap, míg a világháborús éveket nem a lágerek világából mutatja be, hanem a katolikus templomokban bújtatott zsidók és az őket bújtató egyházi személyek szemszögéből. Az írónőt a történelmi hűségért, és a regény megírása mögött álló, feltehetően hatalmas kutatómunkáért külön dicséret illeti. A történetet a főhősök naplóbejegyzései, úgynevezett vallomásai színesítik, ezek számomra igen kedvesek és meghatóak voltak. A cselekmény eleje azonban elég unalmasan indult, csak 200 oldal után sikerült magával ragadnia, ezért muszáj levonnom tőle egy csillagot. A regény végső fordulata pedig tényleg csodával határos, a végig hallgató Isten hirtelen kinyilatkoztatásaként is értelmezhető, azonban számomra inkább tündérmese jellegű volt. Ennek ellenére természetesen végig drukkoltam Eva és Angelo szerelmének, hogy az elmondhatatlan borzalmak között megtalálják a boldogságukat, hiszen, ahogy a főszereplő is fogalmaz: „a szeretet az egyetlen dolog, amiben hiszek”.

2 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Amy Harmon: Homokból és hamuból

Összegezve gyönyörű és fájdalmas, szívszorító. Amy Harmon nagyon szépen ír, ezért is az egyik kedvenc szerzőm. Most egy elég érzékeny témához nyúlt. Hiába telt el annyi évtized a II. világháború óta, ami akkor történt nem szabad, hogy feledésbe merüljön. Egy gyönyörű szerelmi szálat szőtt a fasiszta rémségek közé, emléket állítva azoknak, akikben maradt elég emberség ahhoz, hogy ne csak a saját bőrüket mentsék. off
Viszonylag ritkán olvasok a témában, de ez a könyv számomra kihagyhatatlan volt.

Márk_2011>!
Amy Harmon: Homokból és hamuból

Mikor olvasni kezdtem a könyvet, és @Félix megkérdezte milyen, azt feleltem, unalmas, lassan haladok, nem tetszik. Aztán egyszer csak, ÉN EZT IMÁDOM! Nagyon lekötött, és nagyon megszerettem minden szereplőt! Nem sírtam, most nem! Mert ezek a zsidó hősök erősek voltak, és bátrak és kitartóan „harcoltak”. Angelo az angyal, a zsidók angyala, Eva angyala a bátor pap. Aldo az ő jelenete a könyvben egy életre az emlékezetemben marad! Felix bácsi és Camillo, mind e könyv bátor „harcosai”. Számomra a végén leírt véletlen spoiler is pont kellett ehez a történet befejezéshez.
Az írónő hatalmas háttér munkával biztosította ismét számunkra a történet hiteles részeit! Nagyon jó élmény volt ! Jó szívvel ajánlom! Olvassátok, bátran!

6 hozzászólás
K_Kata99 P>!
Amy Harmon: Homokból és hamuból

„Mindig azért fohászkodom, hogy a jelenben élő emberek megismerjék a múltat, és így hibái ne ismétlődhessenek meg.”

A Homokból és hamuból egy különleges történet, mely a nácik uralta, félelemtől és rettegéstől terhes, a megkülönböztetés és kiszolgáltatottság érzését jól ismerő Olaszország utcáin kísér végig bennünket. Ezek az utcák fegyverek hangjától dübörögnek, tanúi az emberi kegyetlenség határtalanságának, de mindent megtesznek, hogy búvóhelyként szolgáljanak a kitaszítottaknak.
Ezekben a viharos időkben Eva, a zsidó származású lány is menekülni kényszerül, elszakítva családjától, otthonától és nem kapaszkodhat semmi másba, csak a hegedű dallamaiba, mely elnyomja a kinti rettenet hangjait.
Angelo, a bátor pap zsidók százait bújtatja, dacolva az elkerülhetetlennel. A legnagyobb félelme azonban az, hogy elveszíti szerelmét, Evát. Hivatás és szerelem között őrlődik, míg végül rádöbben, hogy a holnapban semmi sem biztos és van, ami sokkal erősebb nálunk. Bátran, bizakodva néznek a megpróbáltatások elé.
Az írónő valós eseményeket is beleszőtt a történetbe, a homok és hamu hasonlat is nagyon ötletes volt, bátor férfiak és nők elevenedtek meg a lapokon, így vált teljessé a regény. Ami számomra nem illett a könyvbe, spoiler. Ennek ellenére egy gyönyörű történetet kaptam, amelyet még biztosan újra fogok olvasni. ♥

„A szeretet az egyetlen dolog, amiben hiszek.”

8 hozzászólás
DarknessAngel >!
Amy Harmon: Homokból és hamuból

Amennyire elborzasztott, annyira meg is melengette a lelkemet ez a könyv♡
Mindig szerettem a 2.világháborúról olvasni, hiába szörnyedek és szomorodok el tőle. Egyszerűen úgy érzem, valamilyen okból kifolyólag vonzzanak az ilyen könyvek, filmek. Ezért is örültem meg nagyon, hogy Amy Harmon is írt egy ebben az időben játszódó történetet.

Eva és Angelo szerelme tényleg csodákra volt képes, még a legnehezebb pillanatokban is.
Tetszett a zsidó lány bátorsága, dühe, kedvessége és szeretete, ami végigkísérte az útján.
Szerettem az olasz-amerika papot, aki a hitében, és az Eva iranti szerelmében lelte meg a bátorságát eltökéltségét, hogy kitartson még a legrosszabb napokban is.
Reménnyel telve olvastam, hogy a katolikus egyháznak is mekkora szerepe volt az ártatlanok védelmezésében.
És legvégül, örömmel a szívemben csukhattam be ezt a nagyszerű könyvet.

Nagyon sokszor szomorított el a könyv. Féltettem a főhősöket és szeretteiket, ismerőseiket. Aggodalmaskodva lapoztam egyik oldalról a másikra, de még ha a félelmeim néha be is igazolódtak, végül úgyse kellett csalódnom.
A vége kissé hihetetlenre sikeredett. Afféle isteni csodára, de ez így volt tökéletes♡

9 hozzászólás
Naiva P>!
Amy Harmon: Homokból és hamuból

Romantika jöhet minden mennyiségben, de a történelmi romantikust valamiért mégsem érzem magamhoz olyan közel. Igazából nem is szeretem őket. Erre a könyvre már akkor felfigyeltem, amikor megjelent. Ms. Harmon egyszerűen nem tud hibázni. Bármilyen témában és műfajban ír, az arannyá változik. Most is teljesen lenyűgözött.
A történet az emberiség történelmének egyik legelszomorítóbb, legembertelenebb időszakában játszódik: a második világháború és az olaszországi holokauszt idején.
Nagyon szeretem Ms. Harmon karaktereit. Nagyon szerethetőek és gyakran emberfeletti bátorságra képesek. Így volt ez most is Eva Rosselli és Angelo Bianco történetében is. Ha mindenkit úgy szeretne valaki, ahogy Angelo szerette Evát….*hatalmas sóhaj* spoiler
Örülök, hogy Amy Harmon csodálatos szavai által, átélhettem, részese lehettem ennek, a második világháború zűrzavarában játszódó, hitről, bátorságról, áldozathozatalról, reményről és szeretetről szóló, megható történetnek.

2 hozzászólás
Kiss_Julianna>!
Amy Harmon: Homokból és hamuból

Félve kezdtem az olvasásába. Igen, mert tudtam mire számítsak, tudtam, hogy fájdalmas lesz a lelkemnek. Az első oldalakon, amikor Angelo megy vissza Rómába, beigazolódni látszott ez. Pont ezért, nem is élveztem. Nem szippantott be. De gondoltam, ez az én egyéni problémám, és olvastam tovább. Körülbelül a könyv felénél, jött a változás, és onnan nem volt megállás. egyszerűen nem tudtam letenni. Igaz itt is rettegtem, mi lesz Evával, Angeloval. Hogyan tudnak úgy segíteni a zsidó menekülteken, hogy ne keltsenek feltűnést. A nagy dilemma, kit válasszon Angelo, az egyházat, vagy Evát. Sok újabb megpróbáltatások után a két fiatal egymásra találása. Mind, mind olyanná tette a könyvet, amit elsőre vártam tőle.
Nagy hiba lett volna, ha félreteszem, olvasatlanul. Igaz ilyet nem szoktam csinálni.

16 hozzászólás
Réka0128 P>!
Amy Harmon: Homokból és hamuból

Fájdalmas, de mégis csodálatos történet.

Amikor tavaly megjelent a könyv egyből felfigyeltem rá, de nem mertem megvenni, mert tartottam tőle a történelmi háttér miatt. Soha nem olvastam még II. világháború alatt játszódó könyvet, olyat meg pláne nem ahol a holokauszt a fő téma. Nagy meglepetés ért, mert amennyire tartottam tőle, annyira tetszett. Tény, hogy sokszor elborzasztott és mélységesen elszomorított mindaz, ami a zsidókkal történt, de a gyönyörű szerelmi szál ellensúlyozta a sok szörnyűséget. Nagyon izgalmas történet volt, szinte folyamatosan aggódtam a főszereplőkért. Egyáltalán nem okozott csalódást a könyv és sajnáltam, amikor a végére értem.
Eva egy hihetetlenül bátor és kedves nő, akit hamar a szívembe zártam. Angelot is csak szeretni lehetett. Kettőjük szerelme igazán csodálatos és különleges volt, nagyon drukkoltam nekik, hogy végül megtalálják a boldogságukat.
Reménykedem, hogy jelenik meg még magyarul könyve az írónőnek, mert imádom a stílusát és szeretnék még tőle olvasni. :)

12 hozzászólás
szabadosági I>!
Amy Harmon: Homokból és hamuból

Ugyan számos holokauszt történetet olvastam már (Valamilyen furcsa oknál fogva érdekel a téma, bármennyit olvasok róla sem tudom felfogni és elfogadni, hogy ezeket a borzalmakat alig több mint 70 éve emberek millióinak kellett átélniük. Talán ilyenkor mindig hálásabb vagyok annak, hogy 2019-ben élek és egészséges vagyok), valahogy mindig újabbak találnak meg, szerencsére mindig új aspektusból megvilágítva a történteket.
Méltatlanul keveset hallani arról, hogy milyen emberfeletti munkát végzett az egyház a náci megszállás idején, és tették ezt különösen Rómában (a Vatikánban árnyékában), aminek köszönhetően a római zsidók 80 százaléka túlélte a II. világháború borzalmait. Föld alatti mozgalom működött, rengeteg pap, szerzetes apáca és sok már olasz polgár tett mindent kockára azért, hogy megmentsék zsidó embertársaikat.
Nagyon megható volt erről olvasni, pláne tudva, hogy a történet alapja igaz. (szerző írásából derül ki a végén)
Eva és Angelo szerelmi története csodálatos, szerettem olvasni és biztos vagyok benne, hogy sokáig elkísér. Imádtam Angelot!
Az írónő kíválóan teremt hangulatot, egy-egy jelenet örökre beégett az agyamba.
Ráadásul ledaráltam 2 nap alatt, szóval ha van időd és lehetőséged, mehet rá a pecsét: „letehetetlen”.

2 hozzászólás
Tóth_Orsolya_3 P>!
Amy Harmon: Homokból és hamuból

„Két dolgot tudok biztosan…”

Nincsenek szavak, mennyire nagyon szerettem. És nincsenek szavak, mennyire nagyon megviselt.
Újabb „legleg” könyv került fel a listámra.

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

Málnika P>!

A szeretet az egyetlen dolog, amiben hiszek.

64. oldal, 2. fejezet (1938)

genevieve>!

Egy dolog megölni valakit, és egészen más dolog megalázni, lealacsonyítani, úgy hántani le róla a méltóságát, mintha a húsától fosztanák meg. Aki megteszi az elsőt, az gyilkos. Aki pedig megteszi a másodikat, az szörnyeteg.

Trixi>!

A halhatatlanságunk a gyermekeinkből és azok gyermekeiből ered. A gyökereinkből és ágainkból. A halhatatlanság maga a család.

2 hozzászólás
BeliczaiMKata>!

Sono felice se tu sei felice. – Ha te boldog vagy, én is boldog vagyok.

43. oldal

1 hozzászólás
Mariann_ P>!

Homok és hamu. Az üveg alkotóelemei. Hogy a semmiből micsoda szépséget lehetett alkotni ! A lány sosem értette, miért ámult el ezen állandóan babbo. Újjászületés homokból és hamuból. Új élet homokból és hamuból. Eva úgy érezte , újjászületik, megújul minden dallal, minden imával, minden apró, lázadó cselekedettel, és megesküdött, hogy folytatni fogja. Megfogadta, hogy nem hagyja magát, üveggé változtatja a hamut, és a bátorsága már önmagában felért egy győzelemmel.

318. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Eva Rosselli
Málnika P>!

De van célunk, és a pillanatban élünk, egyikünk sem gondol előre egyetlen nappal sem.

467. oldal, 23. fejezet (Vallomás)

Kikyo>!

– Van a félelemnél szörnyűbb dolog is – jegyezte meg elkomolyodva a nő. Hirtelen támadt szomorúsága váratlanul érte Evát.
– És mi az? – kérdezte halkan.
– Sokkal rosszabb, ha az ember beletörődik. Ha fél, akkor legalább tudja, hogy még mindig élni akar.

349. oldal, 17. fejezet - Március (Libri, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Eva Rosselli
KönyvMoly_1989>!

– Az egyetlen dolog, ami fontos nekem, az egyetlen dolog, ami igazából megriaszt, az, hogy valami történik veled. Tudtad? Azt hiszem, bármivel képes lennék szembenézni, bármit elviselnék, ha biztosan tudhatnám, hogy jól vagy, hogy biztonságban vagy.

236. oldal

1 hozzászólás
Vadvirágosbudapest>!

Az élet nem tűnik nagy ajándéknak, ha egyedül kell élni.

448. oldal

Kikyo>!

A félelem fura dolog. Rátelepszik az ember mellkasára, átszivárog a bőrén, a szövetek rétegein, izmokon, csontokon, majd egy lélek nagyságú fekete lyukba gyűlik össze, és kiszippantja az örömöt, az élvezetet, a szépséget az életből. De a reményt nem. Valahogy a remény az egyetlen, ami ellenáll a félelemnek, és a remény az, ami lehetővé teszi a következő lélegzetet, a következő lépést,a következő apró, lázadó cselekedetet, még ha ez mindössze abból áll is, hogy az ember életben marad.

421. oldal, 21. fejezet - Az Ardeatina barlangjai (Libri, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: félelem · remény
1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Janet Skeslien Charles: A párizsi könyvtár
Belinda Alexandra: Toszkán Rózsa
Paullina Simons: A bronzlovas
Kristin Hannah: Fülemüle
Kate Quinn: Alice hálózata
Sarah Winman: Csendélet
Ellie Midwood: A lelkem Auschwitzban maradt
Bauer Barbara: A fekete rózsa
Louise Fein: A Birodalom lánya