Homokból ​és hamuból 101 csillagozás

Amy Harmon: Homokból és hamuból

Olaszország, 1943. Tombol a második világháború, az ország nagy részét megszállták a németek, a zsidó lakosságot deportálás és megsemmisítés fenyegeti.
Évekkel ezelőtt Eva Rosselli és Angelo Bianco szinte testvérekként nevelkedtek, majd egymásba szerettek, ám a körülmények és a vallásuk elválasztotta őket egymástól.
Hosszú idő után találkoznak újra: a zsidó származású Eva a Gestapo elől menekül, s nincs kihez fordulnia. Angelo felszentelt pap, s úgy dönt, befogadja a lányt a kolostorba. Eva rádöbben, hogy a katolikus egyház rajta kívül még sokaknak nyújt menedéket.
A világ lángokban áll, az emberek nélkülöznek, és a két fiatalra is sorozatos megpróbáltatások várnak. Gyötrelmes választások elé kerülnek, mígnem a sors és a szerencse közbeszól, és életük legnehezebb döntését kell meghozniuk.

Eredeti mű: Amy Harmon: From Sand and Ash

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Libri, Budapest, 2019
520 oldal · ISBN: 9789634336242 · Fordította: Gázsity Mila
>!
Libri, Budapest, 2019
518 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634335474 · Fordította: Gázsity Mila

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Angelo Bianco · Eva Rosselli · Camillo Rosselli · Felix Adler


Kedvencelte 20

Most olvassa 13

Várólistára tette 256

Kívánságlistára tette 218

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Mrs_Curran_Lennart P
Amy Harmon: Homokból és hamuból

Összegezve gyönyörű és fájdalmas, szívszorító. Amy Harmon nagyon szépen ír, ezért is az egyik kedvenc szerzőm. Most egy elég érzékeny témához nyúlt. Hiába telt el annyi évtized a II. világháború óta, ami akkor történt nem szabad, hogy feledésbe merüljön. Egy gyönyörű szerelmi szálat szőtt a fasiszta rémségek közé, emléket állítva azoknak, akikben maradt elég emberség ahhoz, hogy ne csak a saját bőrüket mentsék. (A nagymamám is bújtatta a szomszédban lakó zsidó házaspárt, pedig pici gyermekei voltak.)
Viszonylag ritkán olvasok a témában, de ez a könyv számomra kihagyhatatlan volt.

>!
DarknessAngel
Amy Harmon: Homokból és hamuból

Amennyire elborzasztott, annyira meg is melengette a lelkemet ez a könyv♡
Mindig szerettem a 2.világháborúról olvasni, hiába szörnyedek és szomorodok el tőle. Egyszerűen úgy érzem, valamilyen okból kifolyólag vonzzanak az ilyen könyvek, filmek. Ezért is örültem meg nagyon, hogy Amy Harmon is írt egy ebben az időben játszódó történetet.

Eva és Angelo szerelme tényleg csodákra volt képes, még a legnehezebb pillanatokban is.
Tetszett a zsidó lány bátorsága, dühe, kedvessége és szeretete, ami végigkísérte az útján.
Szerettem az olasz-amerika papot, aki a hitében, és az Eva iranti szerelmében lelte meg a bátorságát eltökéltségét, hogy kitartson még a legrosszabb napokban is.
Reménnyel telve olvastam, hogy a katolikus egyháznak is mekkora szerepe volt az ártatlanok védelmezésében.
És legvégül, örömmel a szívemben csukhattam be ezt a nagyszerű könyvet.

Nagyon sokszor szomorított el a könyv. Féltettem a főhősöket és szeretteiket, ismerőseiket. Aggodalmaskodva lapoztam egyik oldalról a másikra, de még ha a félelmeim néha be is igazolódtak, végül úgyse kellett csalódnom.
A vége kissé hihetetlenre sikeredett. Afféle isteni csodára, de ez így volt tökéletes♡

9 hozzászólás
>!
Málnika P
Amy Harmon: Homokból és hamuból

”Lehet, hogy az embereknek nincs választásuk, én azonban néha elgondolkodom azon, mi lett volna, ha mindenki, akinek van szava, élt volna a választás jogával. Ha mindannyian úgy döntöttünk volna, hogy ebben nem veszünk részt.”

A regény kettős témája, a szerelem és a második világháború elsőre egyáltalán nem tűnik egyedinek, azonban, a megszokottól eltérően, a szerelmes pár férfi tagja itt felszentelt pap, míg a világháborús éveket nem a lágerek világából mutatja be, hanem a katolikus templomokban bújtatott zsidók és az őket bújtató egyházi személyek szemszögéből. Az írónőt a történelmi hűségért, és a regény megírása mögött álló, feltehetően hatalmas kutatómunkáért külön dicséret illeti. A történetet a főhősök naplóbejegyzései, úgynevezett vallomásai színesítik, ezek számomra igen kedvesek és meghatóak voltak. A cselekmény eleje azonban elég unalmasan indult, csak 200 oldal után sikerült magával ragadnia, ezért muszáj levonnom tőle egy csillagot. A regény végső fordulata pedig tényleg csodával határos, a végig hallgató Isten hirtelen kinyilatkoztatásaként is értelmezhető, azonban számomra inkább tündérmese jellegű volt. Ennek ellenére természetesen végig drukkoltam Eva és Angelo szerelmének, hogy az elmondhatatlan borzalmak között megtalálják a boldogságukat, hiszen, ahogy a főszereplő is fogalmaz: „a szeretet az egyetlen dolog, amiben hiszek”.

>!
Tóth_Orsolya_3 P
Amy Harmon: Homokból és hamuból

„Két dolgot tudok biztosan…”

Nincsenek szavak, mennyire nagyon szerettem. És nincsenek szavak, mennyire nagyon megviselt.
Újabb „legleg” könyv került fel a listámra.

5 hozzászólás
>!
KönyvMoly_1989
Amy Harmon: Homokból és hamuból

„– Az egyetlen dolog, ami fontos nekem, az egyetlen dolog, ami igazából megriaszt, az, hogy valami történik veled. Tudtad? Azt hiszem, bármivel képes lennék szembenézni, bármit elviselnék, ha biztosan tudhatnám, hogy jól vagy, hogy biztonságban vagy.”

A második világháború és a zsidóság kérdése nálam mindig is kényes téma volt, azt hiszem annyira igazságtalannak érzem azt az időszakot, hogy ha olvasok róla, az általában a lelkem mélyéig hatol.
Amy Harmon könyve különösen nagy hatással volt rám, hiszen az írónő annyira szépen fogalmazta meg a szerelmet, a kétségbeesést, a hűséget, a veszteséget és fájdalmat, ahogy azt kevesen képesek.
Angelo és Eva története számomra kedvenc lett már akkor, amikor a gyermekiesség ártatlan bájával egymásra találtak, egészen a szenvedélyes, őszinte szerelem beteljesüléséig.
Gyönyörű könyv kívül – belül, még olvastam volna… :)

2 hozzászólás
>!
Kókuszka 
Amy Harmon: Homokból és hamuból

Olaszországban Mussolini 1938-ban vezette be az antiszemita törvényeket, de a deportálásokra csak az ellene végrehajtott puccs után 1943-ban került sor. A katolikus egyház segített bújtatni a zsidókat. Ebbe a történelmi háttérbe helyezi be az írónő a két fiatal, Eva Roselli zsidó lány, és a papi hivatást választó, katolikus, Angelo Bianco nem mindennapi történetét. A korrajz hiteles, de ahogy haladunk a történetben, egyre inkább Eva és Angelo kerül a történet középpontjába, rajtuk keresztül éljük meg az eseményeket. A félelem, a rettegés, a bujkálás, a rémálmok ellentételezésére előtérbe kerül a romantika. A romantika kedvelői számára valószínűleg szimpatikus megoldás, de ez már inkább mesevilág. A fő mondanivaló sérül ezáltal, hiszen ez a rettenetes korszak nem oldható fel ilyen könnyedén.

>!
bokrichard
Amy Harmon: Homokból és hamuból

Amy Harmon – második próbálkozás. Az első, mondjuk ki „karamellás” kudarca után, hogy alliterálóan fejezzem ki magam, most itt egy másik, ami azért egy fokkal nekem jobban tetszett. A második világháború, és a szerelem: örök klasszikus mára a kettő ötvözete, nincs is róla mit beszélni. Ebbe jön bele az általam mélyen semmibe vett vallási intézmény, ami fűszerként hathatna, de ez is még a bevált recept (késői ebéd- sorry a hasonlatért.). Az egészből azonban nekem valami hiányzott, ám azért történtek előrelépések. Még több lett a szirup a végére, ami a komoly hangulatot, a drámai bizonytalanságot, kilátástalanságát, mondhatni számomra a könyv lényét teljesen tönkrevágta. Ami viszont díjazandó, hogy Walt Disney kevésbé kukkantott ebbe a könyvbe bele, mint abba a másikba, amire eleinte utaltam. Fura is lenne ebben a kontextusban még őt is, mint zsidógyűlölőt, viszontlátni. Összességében azért a statisztikán rontva, eggyel még mindig feljebb érzem ezt, és ez is haladás.

>!
Wandamaci
Amy Harmon: Homokból és hamuból

A történetet csak spoilerekkel átszőve lehetne valamennyire átadni, de én inkább azt írnám le milyen érzéseket és gondolatokat váltott ki belőlem, hiszen azt hiszem, hogy 2019, de az eddigi olvasmányaim között is a legjobb könyvet olvastam el. Számomra ez volt A könyv. Nem akartam letenni. Ha mégis letettem, állandóan ezen kattogtam.

Elgondolkoztatott és mindezt szerteágazó témákban tette. Ahogy az írónő is leírja a történet végén, minden esemény, szám, történés megfelel a valóságnak, hosszas kutatómunka előzte meg. Angelo és Eva is a képzelet születtei, ahogy a történetük is, de a háborús háttér nagyon is valós.
Egyébként nem vagyok fogékony a vallás, mint téma iránt, ha azt olyan hittérítős, nagyon megmagyarázós, erőszakos módon erőltetik rám. Meg sem fordult a fejemben még az olvasás előtt, hogy pont a vallás, a hit fogja a legnagyobb hatást gyakorolni rám.
Jól esett a lelkemnek, ahogy a két szereplő hitéhez fűződő szokásaikat olvastam. Főleg Eva részénél érzékeltem, mennyire a családi szokásokból fakadt és milyen gyönyörűen kötötte össze az emlékeket a hittel.
Rendkívül érdekesen van vegyítve a valóság és a fikció. Rengeteg új gondolattal és tudással gazdagodtam. ez tipikusan az a könyv, amely után többnek érzem magam, hatással volt rám.
Hiába egy kilátástalan korszakról szól, nekem mégis a hit és a sors, ami eszembe jut róla. Gyönyörű volt, ahogy ez a két fiatal minden viszontagság ellenére is hitt és a sors is úgy alakította a szálakat, ahogy lenniük kellett.
Ennél szebb szerelmes történetet még sosem olvastam. Elképesztő hatással volt rám, és hiába fikció, megerősített, hogy véletlenek nincsenek.

További gondolataim a történetről:
http://wandamaci.blogspot.com/2019/06/amy-harmon-homokb…

>!
szabadosági
Amy Harmon: Homokból és hamuból

Ugyan számos holokauszt történetet olvastam már (Valamilyen furcsa oknál fogva érdekel a téma, bármennyit olvasok róla sem tudom felfogni és elfogadni, hogy ezeket a borzalmakat alig több mint 70 éve emberek millióinak kellett átélniük. Talán ilyenkor mindig hálásabb vagyok annak, hogy 2019-ben élek és egészséges vagyok), valahogy mindig újabbak találnak meg, szerencsére mindig új aspektusból megvilágítva a történteket.
Méltatlanul keveset hallani arról, hogy milyen emberfeletti munkát végzett az egyház a náci megszállás idején, és tették ezt különösen Rómában (a Vatikánban árnyékában), aminek köszönhetően a római zsidók 80 százaléka túlélte a II. világháború borzalmait. Föld alatti mozgalom működött, rengeteg pap, szerzetes apáca és sok már olasz polgár tett mindent kockára azért, hogy megmentsék zsidó embertársaikat.
Nagyon megható volt erről olvasni, pláne tudva, hogy a történet alapja igaz. (szerző írásából derül ki a végén)
Eva és Angelo szerelmi története csodálatos, szerettem olvasni és biztos vagyok benne, hogy sokáig elkísér. Imádtam Angelot!
Az írónő kíválóan teremt hangulatot, egy-egy jelenet örökre beégett az agyamba.
Ráadásul ledaráltam 2 nap alatt, szóval ha van időd és lehetőséged, mehet rá a pecsét: „letehetetlen”.

>!
Virág_Blogger P
Amy Harmon: Homokból és hamuból

„Isten vagy lát mindenkit, vagy pedig senkit. Túl sokan vannak, akik hozzá folyamodnak, és sírva kérik, hogy vegye észre őket, de nem kapnak választ.”

Nagy a rizikó hatalmas elvárásokkal kezdeni neki egy könyvnek – és némileg frusztráló az akár homlokegyenest ellentétes véleményekről tanúskodó értékeléseket böngészni mielőtt ebbe belevágsz. Én hittem Amy Harmonban. Már az első oldalak alatt valami egészen varázslatosat éreztem. Mégis… anno annyira lenyűgözött az Arctalan szerelem, hogy önkéntelenül is féltem a csalódástól. Most már tudom, hogy nem kellett volna… mondhatni, az írónő átment a teszten. A neve garancia lehetne a csodaszép írásmódra, a magával ragadó történetvezetésre, a könnyfakasztásra és a mértéktelen gyönyörűségre, és ezt a Homokból és hamuból minden oldalán újra és újra bizonyította. A téma megizzasztott, ökölbe szorította a kezem nem egyszer, de nem is kétszer, hiszen Harmon nem félt az emberiség legvisszataszítóbb formáit tárni elénk – amit persze a kor megkövetel, de akkor is undorító, mire képesek az emberek –, és ahogy az ebből a káoszból kiemelt Angelo és Eva történetét bemutatta, az még nagyobb kihívás elé állította a szívem-lelkem. Ütött. Fájt. Feldühített. De minden borzongás után feltöltött valami belső melegséggel, s így méltó helyet harcolt ki magának a kedvenceim között.

Teljes értékelésemet a könyvről a blogon olvashatjátok: https://neverletmegobyviranna.blogspot.com/2019/04/amy-…


Népszerű idézetek

>!
genevieve

Egy dolog megölni valakit, és egészen más dolog megalázni, lealacsonyítani, úgy hántani le róla a méltóságát, mintha a húsától fosztanák meg. Aki megteszi az elsőt, az gyilkos. Aki pedig megteszi a másodikat, az szörnyeteg.

>!
Málnika P

A szeretet az egyetlen dolog, amiben hiszek.

64. oldal, 2. fejezet (1938)

>!
Málnika P

De van célunk, és a pillanatban élünk, egyikünk sem gondol előre egyetlen nappal sem.

467. oldal, 23. fejezet (Vallomás)

>!
Kikyo

– Van a félelemnél szörnyűbb dolog is – jegyezte meg elkomolyodva a nő. Hirtelen támadt szomorúsága váratlanul érte Evát.
– És mi az? – kérdezte halkan.
– Sokkal rosszabb, ha az ember beletörődik. Ha fél, akkor legalább tudja, hogy még mindig élni akar.

349. oldal, 17. fejezet - Március (Libri, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Eva Rosselli
>!
KönyvMoly_1989

– Az egyetlen dolog, ami fontos nekem, az egyetlen dolog, ami igazából megriaszt, az, hogy valami történik veled. Tudtad? Azt hiszem, bármivel képes lennék szembenézni, bármit elviselnék, ha biztosan tudhatnám, hogy jól vagy, hogy biztonságban vagy.

236. oldal

1 hozzászólás
>!
Virág_Blogger P

Ha egy csecsemőt elutasít az anyja, a gyermek sokszor akkor is meghal, ha egyébként az alapvető szükségleteiről gondoskodnak. Egy elutasított gyerek egész életében másoknak próbál meg örömet szerezni, sosem magának. Egy visszautasított nő gyakran megcsalja a párját, csak hogy kívánatosabbnak érezze magát. Egy visszautasított férfi csak ritkán tesz újra kísérletet, nem számít, mennyire magányosnak érzi magát. Az elutasított emberek bebeszélik maguknak, hogy az egészre rászolgáltak – ha másért nem, hát azért, hogy értelmet találjanak egy értelmetlen világban.

106. oldal

>!
Mariann_ P

Homok és hamu. Az üveg alkotóelemei. Hogy a semmiből micsoda szépséget lehetett alkotni ! A lány sosem értette, miért ámult el ezen állandóan babbo. Újjászületés homokból és hamuból. Új élet homokból és hamuból. Eva úgy érezte , újjászületik, megújul minden dallal, minden imával, minden apró, lázadó cselekedettel, és megesküdött, hogy folytatni fogja. Megfogadta, hogy nem hagyja magát, üveggé változtatja a hamut, és a bátorsága már önmagában felért egy győzelemmel.

318. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Eva Rosselli
>!
genevieve

– Elvehetik tőlünk az otthonunkat, az értékeinket. A családunkat. Az életünket. Elűzhetnek bennünket, ahogy eddig még sosem sikerült. Megalázhatnak, megfoszthatnak emberi mivoltunktól. De a gondolatainkat nem vehetik el. A tehetségünket nem vehetik el. Nem vehetik el a tudásunkat, az emlékeinket, az elménket. A zenében nem létezik rabság. A zene ajtó, és a lélek a dallamokon át elmenekülhet. Még ha csak néhány percre is. És az is felszabadul, aki hallgatja. Felemel mindenkit, aki csak hallja.

Kapcsolódó szócikkek: Felix Adler
>!
BarbyMalik0112 P

Vannak napok, amikor a hit túlságosan fájdalmas.

240. oldal

>!
Kókuszka 

A szeretetért gyakran iszonyú árat kellett fizetni.

460. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Markus Zusak: A könyvtolvaj
Anthony Doerr: A láthatatlan fény
Kristin Hannah: Fülemüle
Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában
Anna Funder: Amivé lettünk
Hans Hellmut Kirst: Tisztgyár
Laurent Binet: HHhH
Pearl S. Buck: A kínai rabszolgalány
Ernest Hemingway: Búcsú a fegyverektől