Csak ​a szél tudja 16 csillagozás

Amy Harmon: Csak a szél tudja

Anne ​Gallagher fájdalmas kötelességének tesz eleget. Írországba tart, hogy imádott nagyapja hamvait ott helyezze végső nyugalomra. Anne-t kislányként elbűvölték a nagypapa történetei az óhazáról, ahol most szinte beszippantják az emlékek, és visszarepítik az időben.
1921-ben Írország véres testvérháború felé sodródik. Amikor Anne feleszmél, sérült, zavart, és nem tudja, hol van, mégis biztonságban érzi magát dr. Thomas Smith védőszárnyai alatt, aki egy furcsamód ismerős fiú gyámja. Összetévesztik a fiú rég eltűnt anyjával, és Anne elfogadja új személyiségét, mert meggyőződése, hogy az asszony eltűnése összefügg vele. Ahogy egyre nő az országban a feszültség, Thomas csatlakozik a függetlenségért vívott harchoz, és Anne-t is magával sodorja a történelem vihara. Válaszút előtt áll: lemondjon-e korábbi életéről a szerelemért, amelyről nem hitte, hogy valaha is rátalál?

Amy Harmon regényében az ír történelem tragikus történelmi korszaka és egy különleges szerelem… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Libri, Budapest, 2020
564 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634337072 · Fordította: Getto Katalin, Horváth Viktor
>!
Libri, Budapest, 2020
564 oldal · ISBN: 9789634338239 · Fordította: Getto Katalin, Horváth Viktor

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Anne Gallagher · Brigid Gallagher · Eoin Declan Gallagher


Kedvencelte 7

Most olvassa 7

Várólistára tette 168

Kívánságlistára tette 193

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Tóth_Orsolya_3 P>!
Amy Harmon: Csak a szél tudja

Újabb könyv a „legleg” listámon.
Még most is pityergek, annyira csodálatos volt ez a könyv. Egy gyönyörű történet, melyben a szeretet és a szerelem minden határt, még az időt is túllépi. Anne, Eoin, Thomas, kimondhatatlanul megszerettelek titeket. És kedves írónő, elérte a célját, a könyvén keresztül megszerettem ezt az országot, Írországot és szeretnék még többet megtudni Michael Collinsról.
Olvassátok, Amy Harmont olvasni mindig felemelő érzés!

7 hozzászólás
ZsúésKrisz_Olvas>!
Amy Harmon: Csak a szél tudja

Ez egy lenyűgöző könyv. Hogy lehet valami egyszerre szívszorító és szívmelengető?
Főszereplője, Anne egy tiszteletreméltó, rendkívüli teremtés. Egyszerűen nem lehet nem szeretni. Nagyapjához fűződő szeretete körülöleli a könyvet.
Anne ígéretet tesz, hogy elviszi nagyapja hamvait írországba, ahol felnőtt. De arra nem számít, hogy nem csak térben, de időben is hatalmas utazás elé néz. Egyenesen a függetlenségi háború kellős közepén találja magát, és bár ezt sokáig még magának sem vallja be, bizony nem is bánja ezt annyira.
A történetet egyrészt Anne szemszögéből, másrészt Thomas naplóbejegyzéseiből ismerhetjük meg. Jól átgondolt, felépített, elsőre talán kesze-kuszának tűnő, végül mégis kisimul egy gyönyörű egésszé. Szinte szenvedés volt lerakni a kötetet annyira tudni akartam, mi lesz a végkifejlet.
A tartalma, a mondanivalója, a szereplők, a felépítése, mind-mind fantasztikus. Imádtam olvasni.
Rengeteg energiát és időt fektetett az írónő abba, hogy minél átfogóbb képet kapjunk a függetlenségi háború idején történtekről, illetve az akkori hangulatról. Talán néhol száraznak is éreztem Thomas beszámolóit, de talán nem hagyhatta, hogy az akkori idők lelkesedéséből vagy éppen elkeseredéséből ne ragadjon ránk valami. Mindenesetre, ha kíváncsiságébresztőnek szánta, akkor bizony nálam célba talált, mert már többször is rákerestem a témára, hogy szippanthassak egy kis információt, illetve, hogy összeálljon bennem egy kép.
Régóta megvan az írónő Homokból és hamuból című könyve is, de még eddig nem került sorra. Azt hiszem sokáig már nem kell várnia rám.

2 hozzászólás
vollys>!
Amy Harmon: Csak a szél tudja

Kicsit Outlander feelingem volt ezzel a könyvvel, de valahogy mégis különleges a maga nemében. Azzal nem árulok el nagy titkot, a tartalomban is szerepel, hogy Anne, 2001-ből 1921-ben tér magához. Ismeretlen számára a világ, de talál ott valami/valaki ismerőset Eoin személyében. Az az erős családi kapocs és szeretet, ami őket összekötötte, a kis saját körforgásuk volt az, ami igazán szerethetővé tette ezt a történetet. Az én ízlésemhez kicsit sok volt a történelmi leírás, de belátom, hogy erre is szükség volt. Ami számomra nagyobb hiba az az, hogy a szerző nem írja le Thomas és Anne mit lát meg egymásban, hogyan szeretnek egymásba. Ebből a szempontból gyengére sikeredett. Amilyen alaposan kibontja a történelmi szálat, ez olyan felületes lett. Szinte alig mutatja be a kezdeti beszélgetéseiket, mindössze annyit ír le, hogy együtt dolgoznak vagy a könyvön, vagy Anne segít Thomasnak…. de mi higgyük el nekik azt a mély kötődést, ami kettejük között kialakult…. hmmm, ez annyira nem sikerült. Szépek a levelek, okos megoldás volt a levelek és a valós idejű történések közötti váltott szemszög. Meghatóak Anne és Eoin közös tevékenységei is. Elengedtem az általam hiányolt dolgokat és megmaradt az élvezet, szerettem olvasni.

gszandi>!
Amy Harmon: Csak a szél tudja

Földhöz ragadtabb vagyok annál, mint amit ez a könyv nyújtott. Nem fejtem ki bővebbe , mert lelövöm a végét. De ez az időutazós valami nem jött be. Pedig a többi könyvét imádtam az írónőnek.


Népszerű idézetek

Pandalány P>!

Örülj, szeress, légy boldog! És ha megtaláltad a boldogságot, el ne ereszd többé! Hidd el, ez az egyetlen dolog, amit később sem fogsz megbánni.

>!

De ne hagyd, hogy a történelem elvonja a figyelmedet az emberekről, akik eleven részesei voltak.

Kapcsolódó szócikkek: Eoin Declan Gallagher
>!

Az egyik régi tanítóm mindig azt mondta, a kitalált történetek a jövőről szólnak. Az igaz történetek meg a múltról. Az egyik alakítható, formálható. A másikat senki sem változtathatja meg.

Kapcsolódó szócikkek: Anne Gallagher
pveronika >!

Nem tudom elképzelni, hogy férfi valaha szeretett úgy nőt, ahogy én szeretem Anne-t. Mert ha így lenne, akkor néptelenek volnának az utcák, a szántóföldeket pedig felverné a gyom. Leállnának a gyárak, bezárnának az üzletek, mert a férfiak mind a feleségük lába előtt térdepelnének, nem látnának, nem hallanának, nem figyelnének senki másra, csak a párjukra. Ha minden férfi úgy szeretné a feleségét, ahogy én Anne-t, többé semmiféle hasznunkat nem venné a világ. A világ pedig békére lelne. Talán véget érnének a háborúk, megszűnne a viszály, nem csinálnánk többé semmi mást, csak szeretnénk egymást.

1921. december 26.

pveronika >!

– Olyan gyorsan történt, és olyan erővel… nem azért, mert a szerelem vak, hanem pontosan azért, mert nem az. A szerelem nem vak, a szerelem elvakít. Elkápráztat. Rád néztem, és úgy éreztem, ismertelek, a legelső naptól fogva. Ismertem a hűségedet, a jóságodat, az odaadásodat. Mindezt láttam és éreztem. És az érzés csak nőtt. A szerelmem annyira teljes, annyira… betölt, hogy szinte túlcsordul, túlnő rajtam. Ijesztő érzés ennyire szeretni valakit, hiszen tudom, milyen törékeny az egész létünk. Muszáj lesz belém kapaszkodnod, különben felrobbanok… vagy csak elsodródom. Fel az égbe, ki a tó vizére.

393. oldal

pveronika >!

Tökéletes képtelenség volt a mi szerelmünk. Egyetlen pillanat alatt, egyetlen sóhajtással véget érhetett. Álom volt, amiből bármelyik percben felébredhettem, és tudtam, ha egyszer felébredek, soha többé nem térhetek vissza az álomba.

389. oldal

ZsúésKrisz_Olvas>!

Brigid nem volt még öreg, de a keze egy öregasszonyé, és magamban keserűen vádoltam az időt, amiért őt is – ahogy mindannyiunkat – apránként, észrevétlenül koptat el.

376. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Brigid Gallagher
1 hozzászólás
>!

Oisín és Niamh legendája volt, amelyben az idő nem lineárisan telik, hanem egymáshoz tapadó rétegekben helyezkedik el, örökös körforgásban, egyik nemzedéket a másikba öltve, újra meg újra elfoglalva a tér bizonyos szeletét.

pveronika >!

Nincs olyan út, amelyen biztosan kitérhetsz a bánat elől. Néha olyasmi történik az emberrel, ami miatt úgy érzed, valami összetört benned, aztán csak mész, mész, próbálod visszaszerezni, amit elvesztettél.

19. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bauer Barbara: Kétszáz éves szerelem
Danielle Steel: A legdrágább kincs
Danielle Steel: Erősebb a szeretetnél
Danielle Steel: Erősebb a szerelemnél
Diana Gabaldon: Szitakötő borostyánban
Karen Marie Moning: A Felföld ködén túl
Fábián Janka: Adél és Aliz
Julia Quinn: Wyndham elveszett hercege
Eowyn Ivey: A hóleány
Kathleen Tessaro: A parfüm titka