Az ​ismeretlen kedves 117 csillagozás

Amy Harmon: Az ismeretlen kedves

1938 ​- Néhány évvel vagyunk a szesztilalom és a nagy gazdasági világválság után. Az amerikai nagyvárosokban, így Clevelandben is emberek százezrei szegényedtek el. A nincstelenek között ráadásul brutális sorozatgyilkos szedi áldozatait. A város biztonságáért felelős Eliot Ness egykori szövetségi ügynök nem jut előrébb a nyomozással, így megkeresi régi barátját, Michael Malone-t, hogy segítsen kézre keríteni a tettest. Néhány évvel azelőtt Al Caponét is sikerült rács mögé juttatniuk, így bízik benne, hogy ezúttal is elkapják a tettest.
Malone szobát bérel Clevelandben, és beleveti magát a munkába, ám az adatgyűjtés és a jelentések elemzése nem sok eredménnyel kecsegtetnek. A kilátástalan helyzetben azonban nem várt helyről érkezik segítség: Malone rájön, hogy a fiatal varrónőnek, akitől a szobát bérli, különleges képessége van. Dani Flanagan egyfajta hatodik érzék, különleges intuíció birtokosa: a ruhadarabok, amelyeket megérint, „beszélnek” hozzá, fontos információkat… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2022

>!
Libri, Budapest, 2023
508 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636041755 · Fordította: Bosnyák Gabriella
>!
Libri, Budapest, 2023
508 oldal · ISBN: 9789636042172 · Fordította: Bosnyák Gabriella

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Daniela Flanagan · Michael Malone


Kedvencelte 10

Most olvassa 1

Várólistára tette 155

Kívánságlistára tette 122

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Katalin_V_Tóth>!
Amy Harmon: Az ismeretlen kedves

Remek történet volt. Olyan élményt jelentett, mintha filmet néztem volna, peregtek a lapok.
A nagy gazdasági világválság utáni időszakba röpít a regény és elkalauzol egy elszegényedett, munkanélküliek lakta Clevelandbe. A nyomor, éhség, kilátástalanság mellé egy sorozatgyilkos is rettegésben tartja az ott élőket. Ezt az ügyet próbálja felderíteni Malone, aki háttérbe húzódva tevékenykedik és igazán kedvelhető karakter. Zsémbes, magányos, mégis udvarias, előzékeny és okos. Segítsége is akad, mégpedig egy lány, akinek különleges képessége van és közös múltjuk is hamar kiderül. Jól felépített, kissé lassú folyású krimi, melyben a sok feszültség mellett futó romantikus szál igazán kellemes felüdülés. Szerettem a karaktereket és az írásmódot is. Igazán jó kikapcsolódás, feltöltődés volt.

DarknessAngel>!
Amy Harmon: Az ismeretlen kedves

Kíváncsi voltam erre a könyvre, annak ellenére, hogy más könyvei az írónőnek érdekesebbnek tűntek, viszont mivel mégiscsak Amy Harmonról van szó, tudtam, hogy ez sem fog csalódást okozni. Már maga a borító is nagyon érdekes és hangulatos, így amikor nekikezdtem az olvasásnak meg sem lepődtem, hogy mennyire leköt már az első perctől fogva.
A történet remek, igazán érdekes benne a krimi szál, illetve a nyomozás. A szerelmi szál lassan bontakozik ki, de szerencsére olyan szépen van megírva, hogy nincs okom panaszra. Dani képessége csodálatos, szóval még ennek hála is tökéletesen passzol Michael-hez. Michael a maga csendes, borongós, morgós valójával pedig emberére akadt Dani-ben, aki felszínre hozza benne a boldogságot és gondtalanságot. Oda voltam meg vissza a közös jeleneteikért, vártam Michael mikor fogja már elfogadni, hogy megérdemli Danit és az iránta való érzéseit.
A Tetkyket imádtam, Zuzana és Lenka nagyon kitettek magukért :D Jól szórakoztam, amikor az egyik folyamatosan Michaelre morgott, míg a másik jóhogynem a nyálát csorgatta utána.
A befejezés és az epilógus szívmelengetőre sikeredett. A szerzői megjegyzés pedig érdekes infóként szolgált az igazi Michael Malone-ról.

Szösszenet P>!
Amy Harmon: Az ismeretlen kedves

„ Azok a dolgok adnak hozzá legtöbbet az életünkhöz, amelyeket a leginkább szeretnénk letenni, amelyeket a legnehezebb cipelni, elviselni. Néha leveszik rólunk a terheinket. Néha mi menekülünk el előlük. Előfordult, hogy jó érzés megszabadulni tőlük. Megkönnyebbülünk. De nem kell sok idő, hogy rájöjjünk, a legtöbb dolog, amit teherként élünk meg, súlyt ad az életünknek, megvilágítja, kik is vagyunk. ”
Nekem nagyon tetszett ez a történet, annak ellenére, hogy vannak benne morbid jelenetekspoiler no de ez is kell ahhoz , hogy fenntartsa az érdeklődésünket és hozza a kellő izgalmat. Sajnos valós események ihlették meg a szerzőt ennek a sorozatgyilkosságnak a regényformában való megörökítéséhez, bizonyos szereplők is valósak, sok részlet megegyező.
A történet Dani szülei elvesztésével kezdődik, akik gyilkosság áldozatává váltak, azonban a rendőrség öngyilkosságként zárta le az ügyet. Az akkor Malone, a még fiatal közrendőr istápolgatja a különös- különleges kislányt, és viszi el rokonaihoz Clevelandbe.
15 év múlva újra találkoznak egy véletlen folytán, és közösen vesznek részt a Mészáros leleplezésében. Mindketten viselik a maguk keresztjét, ám érzelmeik egyre közelebb sodorják egymáshoz.
A brutális gyilkosság mellett Daniel kifinomult személyisége és a romantika lágyítja az alaptörténetet.

Jagika P>!
Amy Harmon: Az ismeretlen kedves

Lassan csordogáló detektívtörténet spoiler, igaz, abban a korszakban mindezek nyilván nem zajlottak olyan gyorsan, mint manapság…
A főszereplők, Dani és Michael – még a nagynénik is – igazán rokonszenvesek voltak, a „furcsa” képességeik pedig misztikusabbá tették a sorozatgyilkosságokat. spoiler Annak külön örültem, hogy többször is találtam magyar vonatkozású részeket; látszik, hogy az írónő kutatásokat végzett e témában.

Mrs_Curran_Lennart P>!
Amy Harmon: Az ismeretlen kedves

Nagyon messzire jutottunk a Making Faces óta. Amy sok témához hozzányúlt, kezdve az ifjúsági romantikustól a fantasyn át a krimiig. De mindig van valami plusz mondanivalója. Érdekes volt, hogy megtörtént eseményeket dolgozott fel, valós szereplőkkel, bár élt az írói szabadsággal. Nekem jobban tetszett így a befejezés. Dani és Michael kapcsolata igazán különleges volt, és Dani képessége miatt talán még a mágikus realizmus címkét is rátenném a könyvre. Szeretem a szerző stílusát, még nem olvastam olyat tőle, ami nem tetszett volna. Remélem egyszer a Running Barefoot és a Different Blue is megjelenik itthon!

Márk_2011>!
Amy Harmon: Az ismeretlen kedves

Amy Harmon számomra örök kedvenc! Bármit ír, elolvasom! Imádom! Különleges tehetsége van hozzá, hogy a szereplőit azonnal meg tudja szerettetni az olvasóval! Ismét egy izgalmas, és érdekes, igaz történeten alapuló regényt kaptam!
Dani képessége,hogy megérint egy ruha darabot, és az „beszél” hozzá, egy kis egyediséget adott a történetnek.
1938 Cleveland, egy Mészárosként elhíresült sorozatgyilkos brutális módon gyűjti áldozatait. Malone-t bízzák meg, hogy próbáljon fényt deríteni az ügyre! Vajon Dani tud segíteni a nyomozásban, vagy épp az lenne a legjobb, ha kimaradna? Olvassátok, és megtudjátok!

Porcsinrózsa>!
Amy Harmon: Az ismeretlen kedves

Megdöbbentett, hogy a regény igaz történet alapján íródott. Ugyanis még élénk írói fantáziával is meglehetősen torz, és beteg az egész. Többször megesett, hogy nagy levegővételekkel tudtam csak folytatni az olvasást.
Mindazonáltal lebilincselő, olvasmányos történet volt, igen jól ábrázolt karakterekkel, remek társadalomrajzzal. Megfogott a leheletnyi misztikum, amellyel fűszerezve lett az egész, valamint az is, ahogyan az érzéketlenséggel párhuzamosan kirajzolódott az emberi jóság.
Amy Harmon nekem eddig még nem okozott csalódást. Amiért a fél csillagot levontam : úgy tűnt, a nyomozást kissé jobban elhúzta a kelleténél, emiatt a cselekmény időnként megült. Ennek ellenére nagyon szerettem a könyvet, szívesen ajánlom.

bambali>!
Amy Harmon: Az ismeretlen kedves

Ú, hát én ezt imádtam!

Történelmi, nyomozós, romantikus, misztikus… Minden megvan benne, amit nagyon szeretek egy könyvben.

Remek a hangulata, tetszett a lassan kibontakozó szerelmi szál, izgalmas volt a nyomozás.

Kókuszka>!
Amy Harmon: Az ismeretlen kedves

Chicago, 1923: a tízéves árván maradt Danit, Malone, akkor még kezdő közrendőr viszi el nagynénjeihez. Tizenöt évvel később különleges ügynökként megbízzák, hogy a „Clevelandi Torzó Gyilkos” felkutatására, épüljön be a hajléktalanok közé, mivel a szegény, senkinek nem hiányzó emberek voltak a gyilkos célpontjai. A nyomozást az amerikai Elliot Nessre bízták rá, aki Al Capone elleni harca miatt vált híressé. Dani különleges adottsággal rendelkezik, melynek segítségével Malone munkáját segíti, de a politika itt is közbeszól. Harmon valós eseményeket és embereket beépíti történetébe, Dani és Malone lassan kibontakozó szerelme meg a ráadás a romantika rajongóinak. Az írónő különböző műfajokat rak egybe: történelmi fikció, krimi, rendőrségi eljárás, mágikus realizmus, ami működik ugyan, de lassította is az olvasás élményét.

cicus61 P>!
Amy Harmon: Az ismeretlen kedves

Nagyon tetszett a könyv, fél pontot csak azért vontam le, mert sok volt a felesleges részlet, ami lehet hogy kellett a történethez, de anélkül is jó lett volna. Maga a történet szuper volt, Dani, Michael és a nénik is kedvenceim lettek. Teljesen belemélyedtem az olvasáskor a 20-as évek Amerikájának pocsolyájába, ahol egy sorozatgyilkos kegyetlenül mészárolja az embereket, nagyon durva módszerekkel. Mindig szeretem, ha nemcsak brutális krimit olvasok, hanem van egy kis misztikum is a történetben. Ez most Dani révén bejött.


Népszerű idézetek

Kókuszka>!

Nem a szenvedés oltja ki a lángot. A reménytelenség. Amikor már nem hiszünk többé… mintha lassan elveszítenénk emberi mivotlunkat.

308. oldal

Kapcsolódó szócikkek: reménytelenség
Jagika P>!

– Amikor nevet, az egész arca megváltozik. Olyan, mint amikor a nap előbújik a felhők mögül…

171. oldal

DarknessAngel>!

Dani úgy mosolygott, mintha karácsonyeste lenne, és alig várná a reggelt. A szíve zakatolt és majd' megállt egyszerre. A férfi nem tudta tovább elkerülni Danit. Nem akarta elkerülni. Pedig kellene. Tudta, hogy kerülnie kellene.

232. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Daniela Flanagan · Michael Malone
Mara_olvas>!

– Az az igazság, hogy minél keményebbek vagyunk, annál könnyebben törünk össze. Szükség van némi lágyságra, hogy álljuk az élet csapásait.

Tóth_Orsolya_3 P>!

– Azok a dolgok adnak hozzá a legtöbbet az életünkhöz, amelyeket a leginkább szeretnénk letenni, amelyeket a legnehezebb cipelni, elviselni. Néha leveszik rólunk a terheinket. Néha mi menekülünk el előlük. Előfordul, hogy jó érzés megszabadulni tőlük. Megkönnyebbülünk. De nem kell sok idő, hogy rájöjjünk, a legtöbb dolog, amit teherként élünk meg, súlyt ad az életünknek, megvilágítja, kik is vagyunk. És abban a pillanatban, amikor elveszítjük őket… elveszítünk mindent.

DarknessAngel>!

– Szörnyen fiatal, hogy özvegy legyen – jegyezte meg Lenka.
– Ugyanerre gondoltam én is! – mondta Zuzana mutatóujját felemelve. – Valószínűleg a feleségét is megölte.

66. oldal

DarknessAngel>!

Csak ennyi kellett, hogy megadja magát. Kérem, Michael.
Kérem, Michael, és egy felemás színű, sűrű szempillák és vörös-arany szemöldök keretezte, könyörgő szempár.

232. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Michael Malone
DarknessAngel>!

Csak Michael létezett, ahogy könnyedén táncolt, és ő, ahogy könnyedén a karjába simult. A végén egyedül rá emlékezett.

367. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Daniela Flanagan · Michael Malone
DarknessAngel>!

– Amikor a világban sötét van, figyeld a színeket, Nettie!

183. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Jud Meyrin: Gyilkosság a krimifesztiválon
R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök
Melinda Leigh: Egy végső búcsú
Devney Perry: Indigo Ridge
J. D. Robb: Meztelenül a halálba
R. Kelényi Angelika: A grófnő árnyékában
Karen Rose: Sikíts értem
J.D. Barker: Szíve helyén sötétség
Farkas Anett: A 33-as beteg