Jelenlét 21 csillagozás

Így beszél a tested
Amy Cuddy: Jelenlét

Az élet legnagyobb kihívást jelentő pillanataiban gyakran megijedünk és szétszórttá válunk, így nem tudjuk magunkból kihozni a maximumot. Utána pedig bosszankodunk, bánkódunk, hosszan rágódunk a történteken.
Amy Cuddy, a neves harvardi szociálpszichológus könyve megmutatja, miként érhető el némi gyakorlással az a lelkiállapot, amely lehetővé teszi, hogy magabiztosan és meggyőzően viselkedjünk komoly téttel járó helyzetekben, így például munkatárgyalásokon, randevúkon vagy nyilvános események alkalmával.
A tudományos pontosságot az olvasmányos, életből vett példákkal ötvöző kötet feltárja a kapcsolatot test és lélek között, valamint közérthetően elmagyarázza, miként alakítja a testbeszédünk, hogy kik vagyunk, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben, és mindezek fényében milyennek lát minket a környezetünk.

Tartalomjegyzék

>!
Libri, Budapest, 2016
384 oldal · ISBN: 9789634330608 · Fordította: Dövényi Ibolya
>!
Libri, Budapest, 2016
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633106679 · Fordította: Dövényi Ibolya

Kedvencelte 2

Most olvassa 6

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 39

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Panda P>!
Amy Cuddy: Jelenlét

Amy Cuddy: Jelenlét Így beszél a tested

Egy meghatározó könyv lett most az életemben. Fantasztikusan inspiráló és erőt sugárzó. Voltak részek, főleg a kutatások és kísérletek részletes ismertetése, amelyek kevésbé érdekesek voltak, de elképzeltem, ahogy Cuddy ezt teljes beleéléssel és autentikusan magyarázza.

Nincsenevem>!
Amy Cuddy: Jelenlét

Amy Cuddy: Jelenlét Így beszél a tested

Nem egy megszokott testbeszédről szóló könyv (mi miért van, mit jelent, hogyan csináld), helyette a pszichológia felől közelíti meg, és a témát is ebben a kontextusban vizsgálja, így kerülnek elő olyan fogalmak, mint a próteusz-effektus, a rivaldafény-effektus, a szélhámos-szindróma (Neil Gaiman megszólalásaival), a szónoklás hatástalansága és az értő figyelem (jeffrey Brown megkapó történetébe ágyazva), az individuáció, az erőtlenség, vagy éppen maga a jelenlét (itt Julianne Moorenak akadnak idézendő gondolatai). A könyv abból indul ki, hogy a test-elme kapcsolat nem egyirányú, hanem egy oda-vissza ható kapcsolat, így pusztán a testtartásunkkal képesek vagyunk befolyásolni az érzéseinket, gondolatainkat, cselekvőképességünket, fájdalomtűrésünket, stb.

Palinszki>!
Amy Cuddy: Jelenlét

Amy Cuddy: Jelenlét Így beszél a tested

Időnként talán túlzásba viszi a kutatások felsorolását, ismertetését és szárazabb lesz. Érdemes letenni ilyenkor 1-2 órára és utána folytatni. Biztosan újra fogom még olvasni, mert sok jó tanáccsal szolgál a „jelenlét” állapotának elérésére. Nagyon őszinte könyv, nem sikerhajhász, nem karriertanácsadó, inkább csak egy egyszerű útmutató a fizikai testünk és a tudatunk kapcsolatáról, mindenkinek iránymutató lehet.

Rocketdog>!
Amy Cuddy: Jelenlét

Amy Cuddy: Jelenlét Így beszél a tested

Nem a megszokott értelemben vett testbeszéd-elemző könyv ez. Aki olyan tanácsokat keres, mint pl. „milyen jelekből lehet megállapítani, ha a másik hazudik” vagy éppen mi magunk „hogyan hazudhatunk meggyőzően”. Az ne ezt a könyvet olvassa el.
Az olvassa el, aki szeretné tudni hogyan hozhatja ki magából a maximumot. Hogyan mutathatja meg azt a tudást, tehetséget, ami már eleve ott van benne, viszont egy-egy stresszes helyzetben, mint pl. verseny, állásinterjú, vizsga stb. a szorongás miatt mintha „elfelejtene” mindent. És helyette egy kapkodó, félénk, esetleg beszédhibákkal teli, gyenge produkciót nyújt. Pedig tudja, hogy többre képes.
Ebből a könyvből nagyon szépen meg lehet tanulni, hogy a különböző testhelyzetek hogyan hatnak a hangulatunkra, mentális állapotunkra és ezen keresztül a teljesítményünkre.
Rendkívül hasznos, olvasmányos, tudományos, hiteles. És ami a legjobb: modern. 2015-ben íródott az eredeti nyelven, így nem találunk benne elavult és mára nevetséges helyzeteket. :)

Cstimea >!
Amy Cuddy: Jelenlét

Amy Cuddy: Jelenlét Így beszél a tested

Többször letettem és nekiültem újra ennek a könyvnek. Miért nem lehet 50 oldalban leírni a lényeget? Egyik sztoriból megy át a másikba a könyv, a történeten belül is történet van, a papnak a története a drogos tinikkel egy fél könyvnek tűnt, sosem lett vége. Az ilyenektől ki tudok borulni nagyon.
Az egész könyv összefoglalva arról szól, ha bizonyos pozíciókba vágod magad, akkor különböző hormonok termelődése megindul ill. alábbhagy, és ezek hasznodra válhatnak, akár ember vagy, akár ló. A siker kulcsa a tesztoszteron és kortizol hormonok szintjének tudatos kontrollálásán múlik, semmi máson. Kész. Ezt támassza alá több száz oldalnyi történet. A levélíróké, meg a barátoké, az ismerős ismerőséé, meg a volt ismerőséé, meg a lovaké stb…


Népszerű idézetek

Rocketdog>!

Nem azért énekelek, mert boldog vagyok; azért vagyok boldog, mert énekelek.

196. oldal

Amy Cuddy: Jelenlét Így beszél a tested

Rocketdog>!

A fej átlagos tömege 5,4 kilogramm, s e nem kis súlyt a két váll és a nyak viseli, amennyiben a fejünk a két váll között balanszíroz. Ha azonban a nyakunkat mintegy hatvanfokos szögben előrehajlítjuk, például hogy a telefonunkat használjuk, a tényleges súly 27,2 kilogrammra nő.

255. oldal

Amy Cuddy: Jelenlét Így beszél a tested

Cstimea >!

Vannak, akik azt állítják, hogy pozitív az énképük, és igazat is mondanak. Vannak azonban olyanok is, akik esetében nagymértékű, ám törékeny önbecsülésről beszélhetünk – ők látszólag pozitívan viszonyulnak magukhoz, de ez a pozitív kép állandó külső megerősítésen alapul, inkább vágyálom, mintsem valóság. Az ilyen emberek nem viselik el azon embertársaikat és az olyan visszajelzéseket, amelyek megingathatják őket az önmagukról alkotott roppant előnyös, de igencsak törékeny véleményükben. Míg bizonyos szemszögből magabiztosnak tűnnek, az ilyen törékeny önbecsülésű személyek könnyen kapcsolnak védekező és elutasító üzemmódba, ha egy embert vagy egy helyzetet fenyegetésként értékelnek.
Ezzel ellentétben a biztos alapokon álló nagyfokú önbecsülés belülről fakad. Nincs szüksége külső megerősítésre, és nem omlik össze a fenyegetettség első jelére.

42. oldal

Amy Cuddy: Jelenlét Így beszél a tested


Hasonló könyvek címkék alapján

Susan Forward – Donna Frazier: Érzelmi zsarolás
Paul Watzlawick – John H. Weakland – Richard Fisch: Változás
Tim Harford: Az alkalmazkodás logikája
Dan Ariely: Az (őszinte) igazság a hazugságról
P. J. Blumenthal: Kaspar Hauser testvérei
Mérő László: A csodák logikája
Popper Péter: Lélekrágcsálók
Daniel Tammet: Kék napon születtem
Gary Chapman: A szerelem pszichológiája
Gary Chapman: Egymásra hangolva