Les ​Échelles du Levant 1 csillagozás

Amin Maalouf: Les Échelles du Levant

„Échelles ​du Levant”, c’est le nom qu’on donnait autrefois à ce chapelet de cités marchandes par lesquelles les voyageurs d’Europe accédaient à l’Orient. De Constantinoples à Alexandrie, en passant par Smyrne, Adana ou Beyrouth, ces villes ont longtemps été des lieux de brassage où se côtoyaient langues, coutumes et croyances. Des univers précaires que l’Histoire avait lentement façonnés avant de les démolir. Brisant, au passage, d'innombrables vies.

Le héros de ce roman, Ossyane, est l’un de ces hommes au destin détourné. De l’agonie de l’Empire Ottoman aux deux guerres mondiales et aux tragédies qui, aujourd’hui encore, déchirent le Proche-Orient, sa vie ne pèsera guère plus qu’un brin de paille dans la tourmente. Patiemment, il se souvient et il raconte son enfance princière, sa grand-mère démente, son père révolté, son frère déchu, son séjour en France sous l'Occupation, sa rencontre avec sa bien-aimée fugitive, Clara, leurs moments de ferveur, d'héroïsme et de rêve ;… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Grasset, Paris, 1996
300 oldal · ISBN: 224649771X

Kiemelt értékelések

Maryse>!
Amin Maalouf: Les Échelles du Levant

De jó lenne, ha sokan értenék úgy a világot, írnának olyan világosan és őszintén, gondolkodnának olyan árnyaltan és átfogóan, mint Amin Maalouf…Nagy rajongója és tisztelője vagyok, mindent elolvastam már tőle, ez sem első olvasás volt. Szeretem Amin Maalouf nyitottságát és egyszerűségét, csodálom intelligenciáját, tudását és bátorságát, ahogy az elemzéseivel, írásaival a múlt és a jelen legkritikusabb kérdéseit, történéseit tárgyalja. Rendkívüli az is ahogy műveiben a francia nyelv mesteri tudása összeér az elbeszélés művészetével. Nagyszerű mesélő és világos, hallatlanul gördülékeny stílusú író.
Amin Maalouf minden egyes könyvének olvasása nagy öröm számomra, felfedezés is és bizonyosság is, hogy páratlan élmény a szerzővel utazni, itt most Törökországból Izraelen keresztül Libanonba. Mi is ez a regény? A Közel-Kelet politikatörténetének egy szelete, érintve az Oszmán Birodalom bukását, a török-örmény konfliktust, Izrael Állam létrehozását és az izraeli-arab konfliktus kezdetét. Időutazás, amely a török királyi családokig, az örmény népirtásig, a kortárs libanoni háborúkig visz bennünket, és egyértelműen egy férfi vallomása is a hazája iránti szeretetről, regény a gyermeki ragaszkodásról és egy fiú csodálatáról az apja iránt, önéletrajzi alap, és egyben egy szerelem története is egy muszlim férfi és egy zsidó nő között. Nagyra becsülöm, hogy érzelgősségnek nyoma sincs a történetben, és hogy Amin Maalouf gondoskodik arról, hogy a viszály és a problémák gyökereit megmutatva a béke fájó hiánya megmaradjon az olvasóban.


Hasonló könyvek címkék alapján

Michel Tournier: Le Roi des Aulnes
Robert Merle: La mort est mon métier
Patrick Modiano: Dora Bruder (francia)
Tatiana de Rosnay: Elle s'appelait Sarah
Riad Sattouf: L'Arabe du futur
Erich Maria Remarque: Arc de Triomphe
Alexandre Dumas: Vingt ans après
Imre Kertész: Être sans destin
Günter Grass: En crabe
Jorge Semprún: Le grand voyage