Amikor ​a kukák világgá mentek 3 csillagozás

Mai mesék a zöld jövőért
Amikor a kukák világgá mentek

Az antológiában ma élő szerzők örökítik meg azt, hogy ők miként gondolkodnak napjaink legégetőbb kérdéséről, a környezetvédelemről, mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról. A mese műfaja sok mindenre ad lehetőséget, de legfőképp arra, hogy cselekvésre buzdítson, példákkal és történetekkel inspiráljon bennünket. A könyvben sok különféle nézőpont és értelmezés olvasható. Van, akit inkább az állatok iránti felelősségvállalás ihletett meg, van, aki szerint csodára is szükségünk van a változáshoz, és van, aki az apró, de szívből jövő tettekben lát megoldást. „Nem reményre van szükségünk, hanem cselekvésre” – mondja Greta Thunberg. Épp ezért szeretnénk egy olyan reprezentatív kiadványt adni a jövő nemzedékének kezébe, amely ezekhez a tettekhez ad erőt és bátorságot.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A művek szerzői: Balázs Ágnes, Böszörményi Gyula, Dávid Ádám, Dóka Péter, Fehér Renátó, Garaczi Zoltán, Kalapos Éva Veronika, Kiss Judit Ágnes, Krusovszky Dénes, Majoros Nóra, Mán-Várhegyi Réka, Marék Veronika, Mészöly Ágnes, Miklya Luzsányi Mónika, Molnár Krisztina Rita, Nógrádi Gábor, Nyulász Péter, Pacskovszky Zsolt, Szabó Imola Julianna, Szenderák Bence, Tóth Kinga, Vig Balázs, Zágoni Balázs, Zalka Csenge Virág

Tartalomjegyzék


Most olvassa 8

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
pveronika
Amikor a kukák világgá mentek

Amikor a kukák világgá mentek Mai mesék a zöld jövőért

Amikor megtudtam, hogy a Móra Kiadó 70 éves születésnapját egy igazi zöld könyvvel fogja ünnepelni, alig vártam, hogy végre a kezembe foghassam. A környezetvédelem korunk talán legégetőbb problémája, és úgy gondolom, hogy kiemelten fontos, hogy a jövő generációja már egy környezettudatos szemléletben nőjön fel. Ebben az antológiában 24 kortárs szerző meséit olvashatjuk és a könyvet 13 illusztrátor gyönyörűséges alkotásai gazdagítják.

Nagyon érdekes volt látni, hogy minden szerző más-más téma feldolgozását tartotta számára fontosnak. Csodálatos, sokszínű palettát sorakoztattak fel, hiszen egy-egy mesében szó volt a szemetelésről, az erdőirtásokról, a fajok védelméről, a zöldfelületek csökkenéséről, a tengerszint emelkedéséről vagy éppen az újrahasznosításról.

Talán nem minden mese és illusztráció került egyformán közel a szívemhez, de minden egyes történetnél éreztem, hogy értékes és fontos üzenetet közvetít, és talán ez az a két kulcsszó, amivel a teljes kötetet jellemezni tudnám: hiszen az egész könyv értékes és fontos.

Akadtak vidámabb és egészen szívszorító mesék is a kötetben, és ez alapján az ajánlott életkor is elég széles skálán mozog, amelyet a kötet elején, a tartalomjegyzéknél nézhetünk meg. Ahogy a szerzők is mind-mind különbözőek, úgy az olvasók is, így úgy érzem, hogy mindenki megfogja találni a maga kedvencét. A mesék közül nekem Zalka Csenge Virág: A király és a tündérrókák, Szenderák Bence: Rókák a ködben, Molnár Krisztina Rita: Morzsák, Hangyatojások, Mákszemek és Nyulász Péter: Nem a titok nyitja című mesék tetszettek legjobban. Akárcsak az Varázslatos utazás esetén, ismét szeretném kiemelni Láng Anna illusztrációt. Lélegzetelállítóan szépek. De többek között Bölecz Lilla és Nagy Diána rajzai is nagyon tetszettek.

Összességében nagyon mély benyomást hagyott bennem ez a kötet. Nagyon szép és különös gondossággal válogatott történeteket tartalmaz, és nagyon dicséretesnek tartom azt, hogy ezzel a kötettel gyermekek ezrei egy olyan szépséges könyvvel lehetnek gazdagabbak, amely környezettudatosságra, környezetvédelemre, a fenntarthatóság fontosságára neveli őket, hiszen bennük van a jövő.

http://veronikasreaderfeeder.com/amikor-%e2%80%8ba-kuka…


Népszerű idézetek

>!
zhatria 

Az aszfalthabokon hánykolódva betontengeri beteg lettem az unalomtól.

55. oldal - Betonhalak

Amikor a kukák világgá mentek Mai mesék a zöld jövőért

>!
zhatria 

A kukáknak általában nincs nevük, de mivel egy mese főszereplőjének szüksége van névre, kukánkat nevezzük Gerzsonnak.

65. oldal - Amikor a kukák világgá mentek

Amikor a kukák világgá mentek Mai mesék a zöld jövőért


Hasonló könyvek címkék alapján

Orendi Éva: A királylány manója
Szőcs Margit: Madarász Béni, avagy az űrparittyás ajándéka
Pusztai Ilona: A zöld lovag
Mandl Péter: Sári és Nemszemétke
Buzás Kálmán – Nagy Krisztina (szerk.): Az én mesém 5.
Elek István – Artner Tivadar – Kerbolt Béla (szerk.): Gyémánt mesekönyv
Lovász Andrea (szerk.): Dzsungeldzsem
Márkus István: Mikulás a kenguruk szigetén
Fekete Gyula: Esztendőre vagy kettőre
Bodrits István (szerk.): Meseország kapuja