Amikor ​a kukák világgá mentek 15 csillagozás

Mai mesék a zöld jövőért
Amikor a kukák világgá mentek

Az antológiában ma élő szerzők örökítik meg azt, hogy ők miként gondolkodnak napjaink legégetőbb kérdéséről, a környezetvédelemről, mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról. A mese műfaja sok mindenre ad lehetőséget, de legfőképp arra, hogy cselekvésre buzdítson, példákkal és történetekkel inspiráljon bennünket. A könyvben sok különféle nézőpont és értelmezés olvasható. Van, akit inkább az állatok iránti felelősségvállalás ihletett meg, van, aki szerint csodára is szükségünk van a változáshoz, és van, aki az apró, de szívből jövő tettekben lát megoldást. „Nem reményre van szükségünk, hanem cselekvésre” – mondja Greta Thunberg. Épp ezért szeretnénk egy olyan reprezentatív kiadványt adni a jövő nemzedékének kezébe, amely ezekhez a tettekhez ad erőt és bátorságot.

Tagok ajánlása: 6 éves kortól

A művek szerzői: Balázs Ágnes, Böszörményi Gyula, Dávid Ádám, Dóka Péter, Fehér Renátó, Garaczi Zoltán, Kalapos Éva Veronika, Kiss Judit Ágnes, Krusovszky Dénes, Majoros Nóra, Mán-Várhegyi Réka, Marék Veronika, Mészöly Ágnes, Miklya Luzsányi Mónika, Molnár Krisztina Rita, Nógrádi Gábor, Nyulász Péter, Pacskovszky Zsolt, Szabó Imola Julianna, Szenderák Bence, Tóth Kinga, Vig Balázs, Zágoni Balázs, Zalka Csenge Virág

Tartalomjegyzék


Most olvassa 6

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

pveronika >!
Amikor a kukák világgá mentek

Amikor a kukák világgá mentek Mai mesék a zöld jövőért

Amikor megtudtam, hogy a Móra Kiadó 70 éves születésnapját egy igazi zöld könyvvel fogja ünnepelni, alig vártam, hogy végre a kezembe foghassam. A környezetvédelem korunk talán legégetőbb problémája, és úgy gondolom, hogy kiemelten fontos, hogy a jövő generációja már egy környezettudatos szemléletben nőjön fel. Ebben az antológiában 24 kortárs szerző meséit olvashatjuk és a könyvet 13 illusztrátor gyönyörűséges alkotásai gazdagítják.

Nagyon érdekes volt látni, hogy minden szerző más-más téma feldolgozását tartotta számára fontosnak. Csodálatos, sokszínű palettát sorakoztattak fel, hiszen egy-egy mesében szó volt a szemetelésről, az erdőirtásokról, a fajok védelméről, a zöldfelületek csökkenéséről, a tengerszint emelkedéséről vagy éppen az újrahasznosításról.

Talán nem minden mese és illusztráció került egyformán közel a szívemhez, de minden egyes történetnél éreztem, hogy értékes és fontos üzenetet közvetít, és talán ez az a két kulcsszó, amivel a teljes kötetet jellemezni tudnám: hiszen az egész könyv értékes és fontos.

Akadtak vidámabb és egészen szívszorító mesék is a kötetben, és ez alapján az ajánlott életkor is elég széles skálán mozog, amelyet a kötet elején, a tartalomjegyzéknél nézhetünk meg. Ahogy a szerzők is mind-mind különbözőek, úgy az olvasók is, így úgy érzem, hogy mindenki megfogja találni a maga kedvencét. A mesék közül nekem Zalka Csenge Virág: A király és a tündérrókák, Szenderák Bence: Rókák a ködben, Molnár Krisztina Rita: Morzsák, Hangyatojások, Mákszemek és Nyulász Péter: Nem a titok nyitja című mesék tetszettek legjobban. Akárcsak az Varázslatos utazás esetén, ismét szeretném kiemelni Láng Anna illusztrációt. Lélegzetelállítóan szépek. De többek között Bölecz Lilla és Nagy Diána rajzai is nagyon tetszettek.

Összességében nagyon mély benyomást hagyott bennem ez a kötet. Nagyon szép és különös gondossággal válogatott történeteket tartalmaz, és nagyon dicséretesnek tartom azt, hogy ezzel a kötettel gyermekek ezrei egy olyan szépséges könyvvel lehetnek gazdagabbak, amely környezettudatosságra, környezetvédelemre, a fenntarthatóság fontosságára neveli őket, hiszen bennük van a jövő.

http://veronikasreaderfeeder.com/amikor-%e2%80%8ba-kuka…

Mesemondó I>!
Amikor a kukák világgá mentek

Amikor a kukák világgá mentek Mai mesék a zöld jövőért

A tisztesség kedvéért megjegyzem, hogy nekem is van egy mesém a könyvben, ellenben a többiekét nem olvastam, amíg kézhez nem kaptam a példányom. Nagyon klassz volt végre egyben látni őket :)

bagie P>!
Amikor a kukák világgá mentek

Amikor a kukák világgá mentek Mai mesék a zöld jövőért

Ha csak a borítója és a címe alapján választanék könyvet, ezt sosem olvastam volna el … valamiért nem szimpatikus első ránézésre. De a tartalma azért jobb, mint a kinézete.
24 mese – a jelenlegi gyermek és ifjúsági irodalom magyar íróinak meséi a környezetvédelemről, tudatosságról a gyerekek környezettudatossá neveléséhez.
Persze vannak mesék benne, amelyek jobban és amelyek kevésbé jöttek be. Számomra abszolút kedvenc Zalka Csenge Virág meséje lett – azt sokáig magammal viszem.

Gyöngyi0309 P>!
Amikor a kukák világgá mentek

Amikor a kukák világgá mentek Mai mesék a zöld jövőért

A maga nemében egyedülálló mesekönyv, kevés hasonló létezik. A környezetvédelem különböző alágazatai állnak a középpontban, illetve az is elég változatos, hogy melyik korosztálynak szólnak. Mindenképpen iskolás korú gyermekeknek ajánlott. Vannak benne nagyon ötletes, fantáziadús történetek, vannak olyanok is, amelyek kevésbé magával ragadóak. Nekem a két rókás mese volt a kedvencem. Mindenképpen pozitív, hogy sok történet nem cukormázas, a téma komolyságát muszáj valahogy megértetni a gyerekkel is, elvégre sok dolog rajtuk múlik majd, viszont a rossz dolgok is gyermeknyelven vannak magyarázva, ez nekem nagyon tetszett benne.
off

Driz>!
Amikor a kukák világgá mentek

Amikor a kukák világgá mentek Mai mesék a zöld jövőért

Valahogy nem kívánom, nehezen ment az olvasása. Nem tudok odafigyelni, mert nem köt le. Feladtam. Ezt a könyvet most elengedtem, talán máskor….

kaede>!
Amikor a kukák világgá mentek

Amikor a kukák világgá mentek Mai mesék a zöld jövőért

Igazából nem is terveztem megvenni ezt a könyvet (persze az is hozzátartozik, hogy nem sokkal a megjelenés előtt került a "radaromra") de hát épp akciós volt… :D
Viccen kívül, a koncepció, a témaválasztás nagyon is aktuális, mondhatni megkerülhetetlen. Nem lehet elég korán elkezdeni a környezettudatosságra való nevelést, ezért is fontos, hogy minél több minőségi könyv legyen elérhető a témában a gyerekek számára. Ennél a könyvnél plusz, hogy az alapanyagokra is odafigyeltek, hogy környezetbarát legyen.
A történetek viszonylag szélesebb skálán mozognak – mind korosztály (6-tól 11+ éves), mind minőség tekintetében –, ahogy az egy válogatás könyv esetében többnyire megfigyelhető. Az én szívemhez zömében a 6-8 éves korosztálynak szóló mesék álltak közelebb, de a nagyobbaknak szólóak közt is találtam olyat, ami megszólított, és volt 1-2 olyan is, ami abszolút nem jött át.
A két kedvencem, amiket mindenképp kiemelnék:
♡ Fesztáv és tengerszint
♡ Nem a titok nyitja


Népszerű idézetek

Denevra >!

A bánat párducléptekkel lopózott a szívembe.

10. oldal - Krusovszky Dénes: Morten Nordensson haza akar menni

Amikor a kukák világgá mentek Mai mesék a zöld jövőért

Denevra >!

.. akkor ez a mese most szomorú vagy vidám?
– Van olyan mese, ami ilyen is meg olyan is, nem?

11. oldal - Krusovszky Dénes: Morten Nordensson haza akar menni

Amikor a kukák világgá mentek Mai mesék a zöld jövőért

zhatria>!

A kukáknak általában nincs nevük, de mivel egy mese főszereplőjének szüksége van névre, kukánkat nevezzük Gerzsonnak.

65. oldal - Amikor a kukák világgá mentek

Amikor a kukák világgá mentek Mai mesék a zöld jövőért

zhatria>!

Az aszfalthabokon hánykolódva betontengeri beteg lettem az unalomtól.

55. oldal - Betonhalak

Amikor a kukák világgá mentek Mai mesék a zöld jövőért

zhatria>!

A világot egy kilenc és fél éves kislány mentette meg.

98. oldal - Ha eljönnek a zöld cicák

Amikor a kukák világgá mentek Mai mesék a zöld jövőért

zhatria>!

Klárika és Franciska, a két nyugdíjas mangalica a hentesüzlet fölött lakott. A Szalonna utca 70-ben éldegéltek, és a 40-ben nyitottak egy használtruha-boltot.

103. oldal - A titkos papírcsillagok

Amikor a kukák világgá mentek Mai mesék a zöld jövőért


Hasonló könyvek címkék alapján

Elek István – Artner Tivadar – Kerbolt Béla (szerk.): Gyémánt mesekönyv
Lovász Andrea (szerk.): Dzsungeldzsem
Bodrits István (szerk.): Meseország kapuja
Kormos István (szerk.): A gyémántszekerce
Kolozsvári Grandpierre Emil: Folton folt király
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja
Csapody Kinga (szerk.): Sokszínű mesék
Orendi Éva: A királylány manója
Szőcs Margit: Madarász Béni, avagy az űrparittyás ajándéka
Pusztai Ilona: A zöld lovag