Ambrose ​Bierce összes novellái 36 csillagozás

Ambrose Bierce: Ambrose Bierce összes novellái

Bierce kifinomult nyelvezetű elbeszélései az élet nyomasztó oldalát festik elénk, a félelmet, az őrületet és a halált, mely nem allegorikus mivoltában jelenik meg, hanem az események elkerülhetetlen végcéljaként. Munkássága során az emberi gonoszságnak majd minden aspektusát megszólaltatta. Háborús történetei hidegen kegyetlenek, ám soha nem merülnek ki a brutalitás ábrázolásában, így képesek még hátborzongatóbb hangulatot kelteni, melyet általában a váratlan fordulat, a csattanó tesz teljessé. Figyelme többször is az okkult témák és paranormális jelenségek felé fordul, és eközben a gótikus horror műfajában is maradandót alkotott.

Tartalomjegyzék


Kedvencelte 5

Most olvassa 3

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 42

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

RandomSky >!
Ambrose Bierce: Ambrose Bierce összes novellái

HammerWorld No. 160 / 2003. december
Nem túlzás E.A. Poe egyik legnagyobb követőjének nevezni a szintén amerikai Ambrose Bierce-t. Ugyan neve kevéssé ismert, de aki olvasta a nálunk ’85-ben megjelent Bagolyfolyó című novellaválogatását, az tudja, hogy nevéhez nem egy, Poe novelláihoz – minőségükben, sötétségükben, félelmetességükben vagy épp groteszkségükben – hasonló írásmű kapcsolódik. Az említett kötet teljes anyaga mellett (csupán az egyik fordító munkáit kellett újrafordítani) Bierce összes többi novellája is helyet kapott ebben a vaskos kötetben (a Devil's Dictionary, azaz az Ördög szótára külön könyvben jelenik majd meg).
Bierce írásai közt nagy vonalakban három fajtát találni. Mint az amerikai polgárháború tevékeny részese (az északiak oldalán harcolt), volt miből merítenie az Észak és Dél harcait, a háború szörnyűségeit megjelenítő írásaiban. Írt az okkultizmust, a természetfelettit is érintő, „alkalmazó”, gótikus horrorba hajló történeteket is. És volt néhány elvontabb, kimondottan bizarr, groteszk, fantázia-szülte novellája is, melyek javát itt az Apagyilkosok klubja című részben találjuk meg. Bierce szinte minden történetében „szerepel” a halál, s annak jószerével minden válfaját bemutatja írásaiban. Szintén általános nála a megdöbbentő, váratlan befejezés – számos novellájának vége felér egy hidegzuhannyal. (Roald Dahl Meghökkentő meséinek elődjeként is felfoghatjuk akár „Keserű” Bierce írásait.) Az emberiségről általában meglehetősen siralmas képet fest, fekete humora, savként maró gúnya olyan kegyetlen, amilyenre csak egy igazi mizantróp képes…
Természetesen voltak zseniális és kevésbé jól sikerült írásai is, és legyen elég annyi, Bierce-t nem azért olvas az ember, hogy jó kedve legyen tőle, viszont igazi csemege a sötét hangulatú irodalom kedvelői számára.

2 hozzászólás
entropic P>!
Ambrose Bierce: Ambrose Bierce összes novellái

Újabb könyv, ami évtizede hevert itt valahol olvasatlan – úgy emlékszem, ez egy volt baráttól maradt rám, amikor osztozkodtunk, nem tudom, miért éppen hozzám került, de ha már így volt, akkor előbb-utóbb csak muszáj volt elolvasnom.

És hát kicsit sok ez így egyben.
Még akkor is, ha két hétig olvastam (ami hosszú idő).

Valamikor nagyon régen olvastam már novellákat Bierce-től, és igazából annyi elég is lett volna mutatóba – lévén, hogy Bierce-nek igazából nincs sok témája, stílusa meg aztán végképp csak egy van. (Kivéve a Felejthető mesékben szereplő történeteket, mert azoknak kicsit más a stílusa – baromi idegesítő… Hát hm, asszem, Bierce-nek tényleg nem állt jól a humorizálás.)

szangi P>!
Ambrose Bierce: Ambrose Bierce összes novellái

Körülbelül egy évtizede láttam meg ezt a könyvet egy füstös rockkocsma sötét pincehelyiségében, sörösüvegek között az asztalon. (Eléggé odaillő jelenség volt.) És akkor úgy döntöttem, kell. Mert csak. (Tíz évet kellett várni, hogy beszerezzem, de nem tévedtem anno.)
Falatnyi történetecskék, némelyik az ember torkán akad.

sicano>!
Ambrose Bierce: Ambrose Bierce összes novellái

Nagyon sokáig tartott mire elolvastam ezt a gyűjteményt, holott többségében remekül megírt történetekről van szó és az általa megelevenített sötét hangulat is közel áll hozzám. Nehéz erre magyarázatot találnom, hisz Orweltől az 1984-et is például egy nap alatt olvastam el, pedig annál nyomasztóbbat Bierce-től sem láttam. Talán a novellák rövid és frappáns velőssége az oka, hogy 2-3 után úgy éreztem nem szeretnék többet olvasni aznap, hiába tetszettek nagyon. Avítt stílusa egyébként nekem nagyon bejött, ez a fajta archaikus, terjengős megfogalmazási mód sokat segít nekem, hogy még inkább a leírt környezetben és időben találjam magam. Sajnálom, hogy nem tudok elég jól angolul ahhoz, hogy eredeti nyelven is élvezni tudjam. Mindenesetre én elégedetten olvastam fordítóink munkáit. Volt néhány novella amely kevésbé tetszett,vagy egyszerűen nem is igazán értettem őket de ez bocsánatos dolog ha számításba vesszük, hogy milyen sok műről van szó, illetve, hogy egy másfél évszázaddal ezelőtt élt, igazi embergyűlölő, pesszimista, nihilista gondolatait mondjuk egy hivatalban olvasva várakozás közben, nem teljesen úgy jön át a mondanivaló ahogy kellene. Ez főleg a természetfelettivel fűszerezett horror és kísértet írásaira igaz, szerintem a mai kor emberének magas ingerküszöbét nem is nagyon üti meg, már ami a borzongatás részét illeti, ellenben a polgárháborús meséivel, és a hétköznapibb eseményeket taglaló novelláival, melyben olyan hitelesen és „életszagúan” jelenik meg a háború borzalma és/vagy a halál, anélkül, hogy túlírná őket, hogy az valami elképesztő! Emellett olyan rálátásról tesznek tanúbizonyságot, ami igazán hitelessé is teszi őket egyúttal. Talán azért is ezek a kedvenceim, mert bár a halál mindegyik írásában főszereplő, az itt megjelenő vég, a szereplők profánabb szituációink ábrázolása miatt, a legdrasztikusabb. Található egynéhány sehová sem besorolható írása, ezekre is úgy emlékszem, hogy igen ütősek, groteszkségük nem túlzó annyira, hogy zavaró legyen, mi több néhol még vicces is, tűnjön ez bármilyen meredeknek is Biercet ismerve, akiről bármit lehet mondani, de hogy vidám legyen azt semmiképp.

daney>!
Ambrose Bierce: Ambrose Bierce összes novellái

Nem ettől a könyvtől lesz az embernek virágos jókedve, de talán nem is ez a célja.

Mortii>!
Ambrose Bierce: Ambrose Bierce összes novellái

Lovecraft jóvoltából ismertem meg Bierce műveit, amik igencsak tetszenek. Néha a polgárháborús történetei untatóak, egyébként nagyon jók. A direkt, horror művei viszont a legjobbak, persze Lovecraft után. :)

Herczeg_Antal>!
Ambrose Bierce: Ambrose Bierce összes novellái

Kellően sötét és nyomasztó olvasmány, még egy szikrázó nyári napon is. A műfaj kedvelőinek kötelező darab.

Mucimag>!
Ambrose Bierce: Ambrose Bierce összes novellái

Több novella is megragadt bennem, és nagyon tetszett, voltak kevésbé jók, és voltak borzasztó fordítások is a könyvben. Alapvetően tetszett, bár elég borús hangulatú minden sztori, ami benne van.


Népszerű idézetek

Cneajna>!

Az udvariasság egyik nagy előnye, hogy bármikor kifejezhetjük vele neheztelésünket.

77. oldal

Kitiara42>!

Fiam, figyelmesen végighallgattam a történeted, és a szüzet ismerem. Magam is találkoztam vele, mint annyian. És tudom, hogy a neve Boldogság, de erről kérdezősködni sem enged. Megmondtad neki az igazat, azt hogy önfejű, mert olyan feltételeket szab, amelyeknek nem tud eleget tenni az ember, és az eltévelyedőt távozásával bünteti. Mindig váratlanul érkezik, s faggatni nem szabad. A kíváncsiság egyetlen megnyilvánulása, a kétkedés egyetlen jele, a bizalmatlanság egyetlen szava, s már el is tűnt! Mennyi ideig volt nálad egy-egy alkalommal, mielőtt elillant?

– Egyetlen rövid pillanatig – felelte Haita, és a vallomásnál a szégyen arcába kergette a vért. -Mindig elűztem őt az első pillanatban.
– Szerencsétlen ifjú! – mondta a szent életű remete. -Ha nem vagy ilyen oktalan, két pillanatig is veled maradhatott volna.

Haita, a pásztor

Könyvbubus>!

A katona soha nem tudja teljesen elfogadni azt a feltételezést, hogy ellenfelei épp olyan emberek, mint ő maga; nem tehet róla, de úgy érzi, hogy azok egy másik fajhoz tartoznak, másképp nevelődtek, egy nem egészen evilági környezetben.

szangi P>!

– Annyira gyáva nem vagyok, hogy féljek bevallani magamnak: félek.

136. oldal

Könyvbubus>!

Egyetlen mozdulat, egyetlen hang nélkül, a késő délután mély csendjében és ernyedtségében, a végzet valamely láthatatlan hírnöke érintette meg, s ujjaival felnyitotta öntudatának szemeit, s lelki füleibe suttogta a titokzatos ébresztő igét, melyet ember ajkával soha ki nem mondott, emlékezetében soha fel nem idézett.

Könyvbubus>!

Emlékezetében, mint valami isteni parancs, felcsendültek apja szavai, amiket búcsúzásuk során mondott: „Történjen bármi is, tedd azt, amit kötelességednek érzel.”

Könyvbubus>!

-…. Még soha életemben nem voltam hulla. Hallottam már, hogy a halál súlyos dolog, de olyan emberrel még nem beszéltem, aki meg is tapasztalta azt.
Az ezredes hallgatott egy percig. Érdekelte ez az ember, talán még szórakoztatta is. Még sohasem találkozott ilyennel azelőtt.
– A halál – mondta végül – veszteség. Elveszítjük a jelen boldogságát és a lehetőséget a további örömökre.
– Az olyan veszteséget, melyet valójában soha nem fogok érzékelni, nyugodt szívvel viselem és félelem nélkül várom. Bizonyára ön is megfigyelte már, ezredes úr, hogy a holtak, akikkel oly nagy előszeretettel teríti be maga előtt az utat, sohasem panaszkodnak.

Könyvbubus>!

A hadsereg személyiség. Tagjainak egyéni gondolataitól és érzelmeitől függetlenül, egészként, egységesen gondolkodik és érez. És ebben az átfogó, mindenre kiterjedő sejtelemben sokkal mélyebb bölcsesség rejlik, mint a pontosan tudott dolgok puszta összegezésében.


Hasonló könyvek címkék alapján

H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei II.
Edgar Allan Poe: Kegyetlen mesék / Cruel tales
H. P. Lovecraft: Holdárnyékban
E. A. Poe: A perverzió démona
H. P. Lovecraft: Zarándokút Kadathba
H. P. Lovecraft: A suttogó Cthulhu
Edgar Allan Poe: Különös történetek / Curious Stories
Edgar Allan Poe: Rejtelmes történetek
H. P. Lovecraft: Árnyak a kapu előtt
Edgar Allan Poe: Meghökkentő történetek / Unexpected Stories