1000 ​fontos kérdés, amelyet fel kell tenned magadnak 5 csillagozás

Alyss Thomas: 1000 fontos kérdés, amelyet fel kell tenned magadnak

Hogyan ​és miért rontják el az emberek az életüket, és hogyan állíthatjuk meg őket ebben? Miért nem tudunk boldogok és elégedettek lenni? Mi akadályoz meg minket abban, hogy megkapjuk mindazt, amire valóban vágyunk? Persze számos külső oka is van annak, hogy a dolgok elromlanak, talán a Föld, ahol élünk, ilyen rossz és veszélyes hely. Néha mindannyiunkkal történnek nehéz, vagy akár elviselhetetlen dolgok, azt viszont mi dönthetjük el, hogyan viszonyulunk ezekhez az eseményekhez, milyen attitűddel reagálunk, ha valami nehézséggel kerülünk szembe. Felülkerekedni önmagadon annyi, mint túl lenni egy probléma megoldásának nehezén. Nagyon ügyesek és gyakorlottak vagyunk olyan akadályok kitalálásában, amelyek megfejtésére később évtizedeket pazarolhatunk majd. Néha mások okoznak nekünk ilyen problémákat, különösen gyerekkorunkban. Kimászni ezekből a nagyon különböző csapdákból hosszú időbe telik. A szerző pszichoterapeutaként emberek százainak belső világába nyert bepillantást.… (tovább)

Eredeti cím: The 1000 Most Important Questions You Will Ever Ask Yourself

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Illia, Budapest, 2008
254 oldal · ISBN: 9789639769052 · Fordította: Loósz Vera

Enciklopédia 12


Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

>!
Carmilla 
Alyss Thomas: 1000 fontos kérdés, amelyet fel kell tenned magadnak

Nem szoktam ilyen könyveket olvasni, de ez pozitív meglepetés volt: kifejezetten élveztem! Fura volt ennyit foglalkozni saját magammal, de a kérdések és a tesztek teljesen lekötöttek, a párkapcsolatról szóló fejezet pedig tényleg használható – ha sikerül bevonni a másik felet is.


Népszerű idézetek

>!
Carmilla 

Nem maga a probléma számít, hanem az, ahogyan viszonyulunk hozzá. Ezért van az, hogy egyesek hihetetlenül kiborulnak, ha állatorvoshoz kell vinni a macskát, mások meg vígan elvezetnek egy céget, felnevelnek három gyereket, és még emellett is van idejük manikűröshöz menni, vagy 8 fős ünnepi vacsorát készíteni.

84. oldal, Mi okozza a stresszt? (Illia & Co., 2008)

Kapcsolódó szócikkek: probléma
>!
Carmilla 

A jó kommunikáció a jól működő kapcsolat alapja. Egy pár sikerességét pontosan meg lehet határozni, ha alaposan megfigyeljük a kommunikációjukat.

210. oldal, Kapcsolatok és kommunikáció (Illia & Co., 2008)

Kapcsolódó szócikkek: kommunikáció
>!
Carmilla 

    Sok ember azt hiszi, egyszerűen túl kell tenni magunkat a közeli vagy szeretett személyek halálán, és gyengeségnek számít, ha néhány évvel az esemény után még mindig zaklatottak leszünk, vagy reszketni kezdünk, ha erre gondolunk. Sokszor mondják: hagyd elmenni azt, aki meghalt. Ez teljesen irreális és haszontalan. A kapcsolatod azzal a bizonyos személlyel – mindegy, hogy él vagy sem – fontos része a személyiségednek, nem tudod egyszerűen kihasítani magadból pusztán azért, mert nem találkozhattok többet.

150. oldal, Veszteségek és gyász (Illia & Co., 2008)

>!
Carmilla 

A boldogsághoz szükségünk van a kapcsolatokra, amelyek azonban nem tarthatnak örökké. Amikor véget érnek, gyakran úgy érezzük, hibát követtünk el és az elválás gyakran dühöt, keserűséget és fájdalmat szül.

188. oldal, Kapcsolatok és kommunikáció (Illia & Co., 2008)

Kapcsolódó szócikkek: elválás · kapcsolat
>!
Carmilla 

Ahhoz, hogy a megbocsátás megvalósulhasson, a másik embernek teljes mértékben el kell ismernie, amit veled tett, és pontosan meg kell értenie, milyen érzéseket okozott ezzel neked. (Néha az emberek letagadják, vagy minimalizálják a tettük következményeit.) Ha képtelen arra, hogy a te szemszögedből lássa az egész történetet, te képtelen leszel arra, hogy teljes mértékben megbocsáss neki.

229. oldal, Megbocsátás és kibékülés (Illia & Co., 2008)

Kapcsolódó szócikkek: megbocsátás
1 hozzászólás
>!
Carmilla 

Bizonyítékok támasztják alá az elméletet, miszerint azok az emberek élnek a legtovább, és azok a legboldogabbak, akik nem hagyják magukat az elkerülhetetlennél nagyobb mértékben befolyásolni, akiket nem érdekel, mint gondolnak róluk mások.

91. oldal, Tudsz nemet mondani? (Illia & Co., 2008)

>!
Carmilla 

    Sokan olyan kultúrában nőttünk fel, melyet a vallásos gondolkodás és a szigorú erkölcs határozott meg. Ezen filozófiák egyik központi gondolata – amely generációról generációra öröklődött – hogy keményen kell dolgoznunk, hogy mindent ki kell érdemelnünk, és az öröm, a pihenés, az önmagáért való élvezet haszontalan, időpocsékoló és önző – ez hasonlít arra a hitre, miszerint a szex csak a nemzés célját szolgálhatja, az örömét nem.

158. oldal, Boldogság, öröm és kreativitás (Illia & Co., 2008)

Kapcsolódó szócikkek: élvezet · öröm
>!
Carmilla 

    Ez a fejezet bármilyen típusú szexuális vagy partnerkapcsolat esetén alkalmazható, legyen az hetero- vagy homoszexuális. Nem felételezzük, hogy a tradicionális házasság az egyetlen „normális” párkapcsolat.

189. oldal, Kapcsolatok és kommunikáció (Illia & Co., 2008)

>!
Carmilla 

A sikeres és kielégítő kapcsolat nem az, amelyben nincsenek negatív események vagy különbözőségek, hanem az, amelyikben ezeket a negatív dolgokat vagy nézeteltéréseket őszintén és jóindulatúan megbeszélik, dolgoznak rajta.
    Konfliktusok számos okból kifolyólag adódhatnak, általában különbségek fedezhetők fel a hátterükben: személyiségbeli különbségek, a kötődési stílus különbségei, a személyes élettörtének különbségei, eltérő fejlődési szintek, érzelemátvitel (lásd negyedik fejezet), félreértések a kommunikációban, eltérő vágyak vagy határozott elképzelések a dolgok folyását illetően, abból a célból, hogy a személy a saját vágyait kielégítse. Néha a partnered észre sem veszi, hogy idegesít vagy bánt téged, mivel valamilyen teljesen más dologban merül el.

224. oldal, Hogy juthatsz túl a konfliktuson? (Illia & Co., 2008)

Kapcsolódó szócikkek: kapcsolat · konfliktus
>!
Carmilla 

(…) Még a legapróbb pluszfeszültség is lehet az utolsó csepp a pohárban, hatására rendkívül feszültté válhat a viselkedésed: merev, ingerlékeny, túl érzékeny, sértődékeny, támadó és kimerült lehetsz, túlreagálod a dolgokat, állandó fejfájással és pszichoszomatikus tünetekkel küszködhetsz.

85. oldal, A stresszes életesemények kezelése (Illia & Co., 2008)


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Soma Mamagésa: Hogyan ne sárkányosodjunk el?
Barry K. Weinhold – Janae B. Weinhold: Törj ki a társfüggőségből!
Susan Page: Ha annyira szeretjük egymást, miért nem vagyunk boldogok?
Edward de Bono: A hat értékmedál
Popper Péter: A belső utak könyve
Kirsty Ginman: Tanácsok a kellő önbizalomhoz
Edward de Bono: Pozitív hit H+
Kurt Tepperwein: Válságból fakadó új élet
Szabó Péter: Állj félre a saját utadból!
Dan Millman: Élj céltudatosan!