Árnyak ​és csillagok 49 csillagozás

A Sötét erdő őre
Alyona Crower: Árnyak és csillagok

Snezana többre vágyik az egyszerű mindennapoknál. Azonban nem is sejti, mennyire meg fog változni az élete. Mindaz a rémséges mendemonda, amit gyermekként hallott a faluja határában húzódó Sötét erdőről és a benne élő árnyakról, egycsapásra valósággá válik. Megelevenednek legszörnyűbb félelmei: kénytelen szembenézni megszállott udvarlója bosszújával, egy barát árulásával és a veszteség fájdalmával. Viszont van valami, ami még ezeknél is borzalmasabb: az őrparancsnok hatalomvágya, aki mindent elkövet, hogy megkaparintsa őt és a Medve lányainak erejét.
Snezana vajon szövetségesre lel a titokzatos, varázserejű férfi, Darien személyében, vagy a férfit, akárcsak a parancsnokot, a hatalomvágy hajtja?

Eredeti megjelenés éve: 2023

>!
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150198606
>!
368 oldal · ISBN: 9798215480076
>!
PublishDrive, 2024
368 oldal · ISBN: 6610000508815

1 további kiadás


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Anatolij Vasiliev · Anushka · Darien Malinov · Snezana · Gorana · Plamen · Rada · Vener · Vesela · Vladimir

Helyszínek népszerűség szerint

Rovenska · Solovejka · Sötét erdő · Uswaria


Kedvencelte 13

Most olvassa 11

Várólistára tette 148

Kívánságlistára tette 218

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Vikiberry>!
Alyona Crower: Árnyak és csillagok

Alyona Crower: Árnyak és csillagok A Sötét erdő őre

Fantasztikus, lenyűgöző, csodálatos, elképesztő!
Hogy ez miért csak egy kitalált világ… Bár jobb is, így bármikor elmerülhetünk benne.*.*
Szavakat sem találok, hogy milyen különleges ez a történet. Mindenben. Van egy hangulata, ami végig ott lebeg olvasás közben és egyszerűen lehetetlen megunni.
A történet nagyszerűen kidolgozott, a szereplők is, a jellemvonások… Komolyan csak annyit tudok mondani, hogy ez a könyv egy csoda!
Már a borító is nagyon megfogott, meseszép. A holló megjelenése különösen tetszik rajta, főleg olvasás után, mikor már nem csak egy dísze a gyönyörű borítónak, hanem értelmet is nyer.
Az első benyomásom alapján Katherine Arden trilógiája jutott eszembe, csak ez a történet annál is jobb!
Biztos, hogy elolvasom az írónő többi regényét is, mert ebbe teljesen beleszerettem!

Hálásan köszönöm ezt a különleges, csodás élményt!

>!
356 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150177939
4 hozzászólás
Lione IP>!
Alyona Crower: Árnyak és csillagok

Alyona Crower: Árnyak és csillagok A Sötét erdő őre

Ez számomra egy igazi, klasszikus fantasy volt. Csak semmi sallang, semmi posztmodern integratív megközelítés. Tiszta fantasy a tiszta fantasy kedvelőinek, megfűszerezve a szláv hiedelemvilággal és minimál romantikával, amennyi pl. az akciófilmek velejárója. Patikamérlegen, mintha csak hollywoodi forgatókönyvírók találták volna ki.

A regény eleinte kicsit felületesen és lassan indult a számomra, ám ahogy haladtam az olvasással, úgy felpörögtek az események, mélyültek a karakterek, és komolyodott a történet. Néhol talán túl gyors is volt nekem, mert olykor pislogtam, és vissza kellett lapoznom, hogy mi és hogyan történt, de ezeket az apróságokat leszámítva nagyon élveztem a regényt, alig vártam, hogy este legyen, és újra Snezana világába vethessem magam. Látszik is az olvasásomnál, hánykor fejeztem be. :D Már csak egy térkép hiányzott volna, hogy követni tudjam, merre kóborolnak.

A lényeg, hogy aki szereti a klasszikus fantasyt, az semmiképp se hagyja ki, izgalmas utazásban lesz része!

2 hozzászólás
Árnyék82 P>!
Alyona Crower: Árnyak és csillagok

Alyona Crower: Árnyak és csillagok A Sötét erdő őre

Most nem tudok hosszan írni róla, majd később…de annyit mindenképp leírnék, hogy nagyon tetszett, jó hangulatú, szépen megírt kellemes könyv volt. Jólesett elolvasni. :)

morcosmacska>!
Alyona Crower: Árnyak és csillagok

Alyona Crower: Árnyak és csillagok A Sötét erdő őre

„Akinek a lelke tiszta, annak ez az erdő ugyanolyan, mint bármely másik.”

Rovenska kikötőjében egy nap vízbefúlva találják Vladislav herceget (a cár jogos örökösét). Solovejka és Uswaria között hosszú évek óta béke honol, de a herceg halála felborzolja a kedélyeket.

○ Anatolij Vasiliev, a parancsnok Uswariát gyanúsítja, és ellene hangolja a cárt (na meg persze egy kis mágiával is kiegészíti a meggyőző képességet). Felemészti a féltékenység Kharostovichi ura és az ő rangja iránt (amit egy jó adag személyes ellentét is fűszerez a múltból).

○ Bár több évtized telt el azóta, Darien Malinov még mindig gyászolja szerelmét. Amennyire az lehetséges, visszavonultan és feltűnésmentesen él Kharostovichiben. Nyugodtnak hitt élete teljesen felbolydul, amikor a cár kerestetni kezdi a medve lányait, akiknek egyesített varázserejével tervezi megbosszulni fia halálát és csapást mérni Uswariára.

○ Snezana egy egyszerű parasztlány, aki a lelke mélyén tudja, hogy többre hivatott, mint férjhez menni és egy isten háta mögötti faluban leélni az életét. Húgát – Radát – egy félreértés miatt elrabolja a cár parancsnoka, Sneza pedig hezitálás nélkül a nyomába ered. Csak egy a gond – ezáltal ő kerül a célkeresztbe.

„Tartsd közel magadhoz az ellenséged, és nem ér meglepetésként, ha megpróbál hátba szúrni.”

Ez egy közékorban játszódó high fantasy, amit a Gyűrűk ura csodás leíró részeihez, vagy a Vaják florklórjához tudnék hasonlítani. A szláv mondavilág lényei (ruszalka, lesi) fontos szerepet kaptak, köztük a Sötét erdő szellemei Baba Jagával, a boszorkánnyal. A nyelvezete is régies, de ne félj, egy percig sem zavaró vagy furcsa!
Középpontban a négy varázserejű lány áll, akik egyesített ereje bármilyen hatalmat képes lenne elpusztítani. A történetet egy minimális romantikus szál kíséri végig, ami abszolút nem túlzó és egészen kellemes meglepetésként ért. A könyv elején rengeteg személynévvel, helyiségnévvel és kifejezéssel találjuk szembe magunkat, amitől egy kicsit zsongott a fejem, de hamar belerázódtam és átláttam az összefüggéseket.

Összegészében nagyon kellemes és üdítő olvasmány volt. Ha szabad ezzel a kifejezéssel illetnem, igazi klasszikus fantasy hangulata volt és olvastatta magát! :)

Vilhelmina5>!
Alyona Crower: Árnyak és csillagok

Alyona Crower: Árnyak és csillagok A Sötét erdő őre

Ritkán vagyok első értékelő, aminek most kifejezetten örülök, mert végre úgy olvastam el egy könyvet, hogy se a negatív se a pozitív értékelések nem befolyásoltak.

Kezdeném a borítóval:
<3 Lenyűgöző, hogy mennyire letisztult, kidolgozott, és az a holló! Aki elolvassa a történetet, meglátja, hogy annak a bizonyos hollónak mekkora jelentősége van!
<3 Karakterek: ha hiszitek, ha nem, én mindegyiküket nagyon szerettem. Nincs csak jó, vagy csak rossz karakter, mindegyikük azért teszi azt, amit, mert szentül meg van róla győződve, hogy az úgy helyes. Rada és Gorana egy igazán mozgalmas szereplő, mindkettő lobbanékony, harsány, Gorana üde színfoltja a történetnek, szurkoltam, hogy végül valami köze legyen a király zabi fiához. :D
Darien meg csúcs! Az elején féltem tőle, ahogy belépett a konyhába, ahogy a csillagtalan égbolt beköltözött a helységbe és megdermedt a levegő. Ő a magánakvaló, sötétmúltú, ahhh… na de a többit nem lövöm le.
<3 Helyszínek: mikor mehetek? Akarom látni az uswariai tengerillatú Niariát, én is inni akarok Olakával bódító jégharmatot, miközben a fáklyafényben tündöklő téren táncolok, végig akarom járni a Havas erdőt, hogy felpattanjak egy csodás szarvastestű szeratánra, és be akarok menni a Sötét erdőbe, hogy megtudjam, mit rejt!
Rég olvastam ennyire lenyűgöző történetet, ilyen remek világépítést, esküszöm képes lennék egy fél életet ott, Snezanával és Dariennel tölteni.
A történet végét nem lövöm le. :D :D

Buótyik_Dorina I>!
Alyona Crower: Árnyak és csillagok

Alyona Crower: Árnyak és csillagok A Sötét erdő őre

Találkoztam már az írónő könyveivel, de csak most először volt lehetőségem olvasni tőle. Amint megjelent, egyből felkeltette a figyelmemet a borító és a címe. Nekem tetszik, elegáns, letisztult, és igényes külcsínt ad. Bár először nem tudtam, mi köze lehet a hollónak, de szerencsére a történet olvasásakor kiderült :)

Alyona végre egy olyan fantasyt alkotott, amelyet régen olvastam. Szeretem a fantasyt, de bevallom, nem nagyon volt szerencsém ennyire kidolgozott történetet olvasni. Talán nem is akadt ilyesmi a kezembe, nem keresem ezt a zsánert. A szláv mitológia, a nevek, a testvérek közti viszály, a táj fekete-fehér oldala megkapó volt a számomra. Meglepően könnyedén, olvasmányosan ír, nincsenek benne üres oldalak, felesleges szavak. Nagyon tetszett az írónő stílusa, csodás világot teremtett.

Ez egy fantasztikus középkori-folklór történet, mely tele van érzelemmel, izgalommal és fordulattal. Minden benne van, amit várhatnék egy könyvtől; sötét, rettegett erdő boszorkánnyal, testvéri ármánykodás, mágia, na és persze hajós út. Imádom a hajókat, jó volt olvasni azt a jelenetet, régi kalózos filmre emlékeztetett :)

Nekem nagyon tetszett minden szereplő, mindegyik jól ki lett dolgozva, elmélyült a részletekben. Imádom a gonosz szereplőket, úgy hogy nagyon jó volt olvasni Rada-Anatolij jeleneteit. De mondhatnám a kocsmárost, vagy a boszorkányt is.

Remek olvasmányt nyújt a fantasy szerelmeseinek, garantálom, hogy nem fogsz csalódni! Köszönöm az élményt! :)

Aurora_P_Hill IP>!
Alyona Crower: Árnyak és csillagok

Alyona Crower: Árnyak és csillagok A Sötét erdő őre

Az írónő jóvoltából volt szerencsém olvasni az eredeti kéziratot, és amikor hallottam, hogy megjelenik nyomtatott formában, az elsők között rendeltem elő.

Nagyon jó volt visszatérni abba a világba, amit a szerző alkotott. Azelőtt nem tudtam, hogy szeretem a szláv mondavilágra épülő történeteket, de most már biztos, hogy igen. Vagy legalábbis azokat biztosan szeretni fogom, amik az írónőtől származnak.

Csodás leírások, feszültség, ármánykodás, és négy szereplő, akikkel végigmegyünk a történetben. Furcsa kettősség volt bennem, mert egyrészt olyan ismerős volt mindaz, amiről olvastam, másrészt oldalról oldalra szembejött valami, ami elérte, hogy ne tudjam letenni a könyvet.

Ez tipikusan az a könyv, amit időről időre elő fogok venni, hogy újra olvassak belőle. :)

Vasutashölgy>!
Alyona Crower: Árnyak és csillagok

Alyona Crower: Árnyak és csillagok A Sötét erdő őre

Én mondtam, hogy ennek a történetnek meg kell jelennie, hogy az emberek olvashassák, és megismerjék ennek a világnak a történetét. És most olyan boldog vagyok, hogy ez megtörtént! Büszke vagyok rád @Alyona_Crower! <3

Erázs>!
Alyona Crower: Árnyak és csillagok

Alyona Crower: Árnyak és csillagok A Sötét erdő őre

Elsőre csodálatos kis regény, izgalmas fordulatos.
Az orosz meseelemek még varázslatosabbá tették. A szerzőről szerintem még fogunk hallani, csodálom hogy nem keresték még meg kiadók.
Egyedül a történet végét éreztem kicsit befejezetlennek. Ha többrészesre tervezi a szerző, akkor megértem, de így is nagyon le lett csapva a regény vége.
Szóval én egyértelműen várom a folytatást és kicsit más köntösben szeretném látni a könyvet vagy a folytatását a 350 oldal 700-nak érződött a sűrű oldalak és a nagyon apró betű miatt, nehezebben lehetett olvasni.

3 hozzászólás
Könyveslányka>!
Alyona Crower: Árnyak és csillagok

Alyona Crower: Árnyak és csillagok A Sötét erdő őre

Az Árnyak és Csillagok egy olyan lenyűgöző fantasy regény, ami mély érzelmeket és izgalmas fordulatokat ígér az olvasóknak. A történet a (kitalált) középkori szláv világban a fantázia és a valóság határán egyensúlyozva mutatja be a szereplőket, vívódásukat, csalódásaikat, sőt még azt is, hogy mennyire másképp élik meg a szerelmet. Megjelennek a folklórból jól ismert szereplők, mint a lesijek, Baba Jaja, a kis ruszalka, de nem hiányozhat a rettegett erdő, ami bekebelez minden tisztátalan lelket.

Ez egy olyan könyv, ami elrepíti az embert a mágia és kalandok birodalmába, és arra készteti, hogy kérdéseket tegyen fel az élet, a sors és az emberi természet mélyebb jelentéséről. Az Árnyak és Csillagok garantáltan emlékezetes olvasmányélményt nyújt, főleg, hogy egy ilyen stílusban megírt és ilyen tartalommal bíró könyvvel még nem találkoztam a magyar irodalomban. !Katherine Arden! méltó utódra lelt Alyona személyében.


Népszerű idézetek

Vilhelmina5>!

– Miért rohantál el? Haragszol? – nézett rá Snezana.
– Nem – nyögte ki nehézkesen Darien. Visszasétált az ablakhoz, és mereven bámulta a szemközti ház tetejét.
– Akkor miért vagy ilyen? Reggel óta nem láttalak. Amikor meg előkerülsz, úgy teszel, mintha nem is léteznék. Azt hittem, elmentél és magamra hagytál.
– Dolgom volt.
– Az este történtek miatt vagy ilyen? Én azt nem akartam, te is tudod!
– Igen, tudom – morogta keserűen. – Nem akartad, ez teljesen nyilvánvaló.

250. oldal, 21. fejezet - Szunnyadó vágy

Alyona Crower: Árnyak és csillagok A Sötét erdő őre

Vikiberry>!

– Vigyázzatok magatokra, és ne feledd: az erődet te uralod, nem ő téged.

355. oldal Változások

Alyona Crower: Árnyak és csillagok A Sötét erdő őre

Szalay_Viktor_2>!

Akinek a lelke tiszta, annak ez az erdő ugyanolyan, mint bármely másik.

350. oldal

Alyona Crower: Árnyak és csillagok A Sötét erdő őre

Kapcsolódó szócikkek: Anushka
Könyveslányka>!

Legszívesebben belevetette volna magát a fodros lombú fák közé gombák és ízletes bogyók után kutatva, ám a gyermekkorában hallott mendemonda visszatartotta ettől. Annyira rettegett a Sötét erdő fenyői közt lapuló árnyaktól, hogy egyik erdőt sem tartotta biztonságosnak a fenyves közelében. Holott pontosan tudta, ez nem az az erdő. Az ugyanis Vetkától délre húzódott, elzárva faluját az antarosi uradalomtól.

12. oldal

Alyona Crower: Árnyak és csillagok A Sötét erdő őre

Kapcsolódó szócikkek: Snezana · Solovejka · Sötét erdő
1 hozzászólás
Vilhelmina5>!

Snezana vágyakozva nézte a távolban hullámzó tengert. Abban a pillanatban bármit megadott volna azért, hogy megmártózhasson a hűs habokban. Ehelyett a felmelegedett köveken kellett ücsörögnie, és hallgatnia a férfi zsörtölődését. Mikor már végképp nem bírta elviselni a hőséget, az olajfákkal tűzdelt domboldalhoz indult, és behúzódott az árnyékba, azonban tekintete időről időre elkalandozott az alant fodrozódó hullámokon.

272. oldal, 23. fejezet - Veszélyekkel teli út

Alyona Crower: Árnyak és csillagok A Sötét erdő őre

Kapcsolódó szócikkek: Uswaria
Vilhelmina5>!

– Ezek szerint a nagynéném is rendelkezett ilyen erővel? – hökkent meg Snezana.
Anushka bólintott.
– Nem tudta irányítani azt az erőt. Az egész rémálomból egy aranyszínű medve medál maradt, amit édesanyád gondosan elrejtett. Miután megszülettél, hálát adott az égnek, hogy semmiféle képesség nem mutatkozott rajtad. Ahogy teltek az évek, feledésbe merült az a borzalmas tragédia. Egészen az ünnepség napjáig.
– Miért akart az édesanyám elküldeni?
– Hogy ne vihessenek el. Demetria rettegett attól, hogy egyszer napvilágot lát Marina tette, és valamilyen módon bosszút szül az eset. Azt sosem gondoltuk volna, hogy az uralkodónak valamiképp köze lesz ehhez. Nem is értem, miért pont most, ennyi év után – roskadt magába az asszony.

75. oldal, 6. fejezet - Anushka titka

Alyona Crower: Árnyak és csillagok A Sötét erdő őre

Szalay_Viktor_2>!

– Megfulladok idelenn – panaszolta Gorana, és a mellkasához
kapott.
– Ne most kezdd! – szólt rá erélyesen Darien. – Lódulj meg, úgy
gyorsabban a végére érünk!
– Tudod, hogy nem bírom a bezártságot.
– Inkább meghalsz odafönn?
A vörös hajú lány némi tétovázás után megrázta a fejét.
– Talán neked is van valami ellenvetésed? – bámult Darien az
előtte tébláboló Snezanára.

153. oldal

Alyona Crower: Árnyak és csillagok A Sötét erdő őre

Kapcsolódó szócikkek: Gorana
Szalay_Viktor_2>!

Mikor benyitott, egy beesett, keskeny arcú cseléddel találta szemben magát. A lány úgy méricskélte őt, ahogy a húst szokás a vásáron.
– No hiszen, az úr ágyasa!
Snezana jól érthetően hallotta, milyen szavakkal illette a szolgáló.
– Nem vagyok senki ágyasa! – vetette oda komoran.
A szolgáló meglepődve rámeredt.
– Akkor mi vagy te itt? – rakta csípőre a kezét.
– Vendég – vágta rá Snezana, pedig egyáltalán nem érezte annak magát.
A lány beletúrt kese hajába, és végignézett rajta.
– Miféle vendég az, aki a szolgálók ruháját hordja, és maga jön az ételért? Senkit nem jelöltek ki melléd, ráadásul a nagyságos úr lakrészében hálsz. Kár tagadnod! Tán jó apád tetemes adósságot halmozott fel, és így törleszted?

140. oldal

Alyona Crower: Árnyak és csillagok A Sötét erdő őre

Alyona_Crower IP>!

Egy háború mindig haszonnal jár annak, aki a jó oldalon áll.

Alyona Crower: Árnyak és csillagok A Sötét erdő őre

Kapcsolódó szócikkek: Anatolij Vasiliev
Alyona_Crower IP>!

Néha az emberek noszogatásra szorulnak, máskülönben képtelenek meghozni a megfelelő döntést.

Alyona Crower: Árnyak és csillagok A Sötét erdő őre

Kapcsolódó szócikkek: Anatolij Vasiliev

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: A Court of Silver Flames – Ezüst lángok udvara
Aurora Lewis Turner: A hatalom köve
Nikki St. Crowe: Their Vicious Darling – A Gonosz Darlingjuk
Kate Dramis: The Curse of Saints – A Szentek Átka
Terry Goodkind: A bukottak hite I-III.
Elise Kova: Alku a tündekirállyal
Brent Weeks: Túl az árnyakon
Jacqueline Carey: Kushiel dárdája
John Gwynne: Az istenek árnyéka
Aurora Lewis Turner: A megtörhetetlen átok