A ​szultán foglya (A sivatag lázadója 2.) 97 csillagozás

Alwyn Hamilton: A szultán foglya

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Hatalom. Szerelem. Árulás.

Amani, a Kékszemű Bandita több mint egy éve harcol a Lázadó Herceg mellett, és már az egész világon félik a nevét. Amikor egy váratlan támadás során elrabolják, erejétől megfosztva és szerelmétől elszakítva a szultán palotájában köt ki – ez pedig olyan hely, ahol minden sarok mögött veszély leselkedik. Intrika, gyanú és félelem érezhető a falak között, de Amani igazi sivatagi lányként hamar rálel a túlélés titkaira. Dacolva minden veszéllyel kémkedni kezd a lázadóknak, ám ahogyan egyre több időt tölt magával a szultánnal, ráadásul a múltja különös alakokban bukkan fel előtte, szívében kétségek merülnek fel, hogy vajon a jó oldalon áll-e. De ez itt még közel sem a vég, hiszen, mint tudjuk: „Az új hajnal új sivatagra köszönt.”

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás

>!
Maxim, Szeged, 2018
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632619668 · Fordította: Béresi Csilla
>!
Maxim, Szeged, 2018
448 oldal · ISBN: 9789634991809 · Fordította: Béresi Csilla

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Amani Al'Hiza · Jin · Shazad · Sam · Bahadur · Kadir · Shira


Kedvencelte 20

Most olvassa 8

Várólistára tette 77

Kívánságlistára tette 91

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Mrs_Curran_Lennart P
Alwyn Hamilton: A szultán foglya

Huh. El nem tudtam képzelni, hogyan lesznek fokozva az izgalmak a folytatásban, de más volt, mint az első rész. Rengeteg palotai intrika szőtte át a cselekményt. Bepillantást kaptam a szultán háremébe, ahol a háremhölgyek között kemény harc megy a túlélésért. Újabb szeteplők csatlakoztak be, a szultán két fia, és olyanok, akikkel már találkoztunk. Maga a szultán egy nagyon okos, ámde kegyetlen vezető. A szerző pedig igazán nem kímélte a szereplőket, tiszta Éhezők viadala fíling fogott el időnként. Amani viszont fejlődik. Az első rész hirtelenkedései után megfontoltabb, jobban átgondolja a döntéseit. Rengeteg fordulatot tartogatott az író, és a vége is enyhén szólva függős. Attól tartok, mire megjelenik a folytatás elfelejtem a rengeteg szereplőt.

>!
Szücsi
Alwyn Hamilton: A szultán foglya

ÚÚÚRIISTEEEEN! Hát ez..hát ez.. ez a könyv egyszerűen fantasztikus! FAN TASZ TI KUS!
Nincsenek szavak amikkel le tudnám írni hogy milyen jó volt ez a könyv (is). Szó szerint, amikor olvastam megszűnt a világ körülöttem, inni és enni is elfelejtetem. Nem emlékszem mikor forgattam olyan könyvet a kezeim között ami ennyire lekötött volna.
Nem is értem, miért csak most fedeztem fel, és miért nem olvassák többen. Pedig eszméletlenül jó! Az írónő egy percre se hagyja unatkozni az embert mert a cselekmény pörög, az izgalom meg folyamatosan fokozódik a tetőpontig, ami a fotelhez ragasztja az olvasót.
Veszélyek, árulások és cselszövések. Kell ennél több?
Ide a folytatást. MOOOOOST!!!

2 hozzászólás
>!
DarknessAngel
Alwyn Hamilton: A szultán foglya

Úristen, mi a franc történt itt?!
Az elején kicsit megijedtem, mert alig emlékeztem a sok fura névre, hogy kihez melyik tartozik, ki mit csinált az első részben…, de szerencsére könnyen visszarázódtam, így nem volt gond.
A történet valami hihetetlenül fantasztikus, ahhoz képest, hogy ez a másdodik rész. Bevallom, amennyire vártam ezt a könyvet, azért kicsit féltem is, hogy alig fog majd valami történni, inkább csak rávezetés lesz a befejező részhez, de nem! Mert ez minden volt, csak nem unalmas és száraz! Annyi minden történt, már az elején is, de a vége! Na a vége, az teljesen kicsinált.
Amani továbbra is nagyszerű karakter. Könnyű vele azonosulni, mert bátorsága mellett, ő nem egy mártír típus. Igen, mondta, hogy az ügy érdekében, ha kell, ő is feláldozná magát, viszont nagyon látni rajta, hogy ő szeret élni, és nem adja magát könnyen. Még akkor is, ha úgy tűnik nincs más lehetőség, ő megpróbál találni egy másik utat. Van amikor ez bejön, és van amikor nem.
Ami meglepett, pedig az első rész után nem is nagyon kéne, hogy az írónő érezteti velünk, tényleg háború, felkelés folyik, így természetesen ártatlan életek hullanak. Ezzel csak még inkább látjuk, milyen szörnyű is az élet Mirádzsiban, és hogy még a lázadók sem úszhatnak meg mindent.
Tényleg nagyon sokkolt pár jelenet, de ettől lett izgalmasabb az egész. Most egy kicsit sajnáltam, hogy csak Amani fejébe látunk bele, mert engem érdekelt volna pár másik szereplő szemszöge is.
Jin-t továbbra is nagyon kedvelem, remélem vele semmi sem fog történni a harmadik részben. Van viszont egy új kedvenc szereplőm is, akihez a Névtelen fiú történet kapcsolódik. Egyszerűen imádtam *-*
Remélem nem kell sokat várnunk a befejezésre, mert már most tűkön ülök.

3 hozzászólás
>!
reccs P
Alwyn Hamilton: A szultán foglya

A hárem nem véletlenül annyira vonzó fantáziánk számára: a szultán gyönyörű hölgyeinek titokzatos, rejtélyes, selyembe burkolt világa, ahol szerelem és gyűlölet, hűség és ármány kéz a kézben jár. Nem meglepő, hogy az írónő nem is hagyta ki ezt a helyszínt ebben a különös arab világban.
A történet éppen olyan izgalmas, mint az előzménye. Folyamatosan pörögnek az események, egy pillanatra sem lassul le.
Amani megmarad önmaga: nem tökéletes, mégis az ő pártját fogjuk végig, mert hiteles. Elindult azon a nehéz és veszélyes úton, amit az első kötet ígért, és bár még nem érte el a végét, de talán már tisztábban látja saját feladatát ebben a harcban.
A történet lezárása volt a könyv legváratlanabb pillanata, és talán még hitelesebbé tette számunkra szereplőink küldetését.
Egy ilyen második rész után bátran kijelenthetjük, hogy bízhatunk egy hasonlóan izgalmas lezárásban.

>!
ZsúésKrisz_Olvas
Alwyn Hamilton: A szultán foglya

Nagyon tetszett a második rész is. Nagy elvárásokkal vágtam neki az olvasásnak az első részből kiindulva, de hozta amit elvártam tőle.
Az írónő nagyon jól felépítette a második kötetet is. Végig tudtam azonosulni a történettel. Mindig vitt bele valami kis csavart, de a legvégére egy jó kis csattanót tartogatott. Így lesz miért izgulni a következő rész megjelenéséig.
Örülök, hogy megismerkedtem e varázslatos világgal. Kár lett volna kihagyni ezt a remek sorozatot. Mindenkinek csak ajánlani tudom aki szereti a hasonló történeteket. Várom a következő részt, hogy is fog alakulni a történet.

>!
vikcs P
Alwyn Hamilton: A szultán foglya

Számomra újfent bebizonyította az írónő, hogy mennyire tehetséges és hiába első könyvekről beszélünk, ez egyáltalán nem látszik, hiszen zseniális, amit a lapokon művel. Szereplőit nem kíméli, folyton folyvást veszélyes kalandokba és helyzetekbe taszítja őket, közben a háttérben kitűnően keveri a lapokat amellyel olyan fordulatokat kapunk, amire sem a szereplők, sem az olvasók nem számítanak. Amani rengeteget fejlődött, okos és kitartó, fondorlatos észjárású, aki semmitől sem riad vissza. Ha úgy alakul, persze feláldozná önmagát a cél érdekében, de szeret élni és mindent megtesz azért, hogy kiszabadulhasson.

Az események pörögnek, annyi minden történik a könyvben, hogy az olvasó csak kapkodja a fejét. Egy pillanata sem volt unalmas. Tökéletesen felépített világ és történet, amelyben minden a helyén van. A palotai intrikák, a háremhölgyek viaskodásai, a szultán okos játszmái mind-mind hozzátesznek a regényhez, ami által a történetünk folyamatosan izgalmas és fenntartja az érdeklődést. Ütős befejezést kaptunk, amely után simán lerágnánk az összes körmünket, hiszen elég durva lett a vége, az írónő szép csavart tartogatott nekünk.

Bővebben a blogomon: http://konyvmaniablog.blogspot.com/2019/11/alwyn-hamilt…

>!
Klodette
Alwyn Hamilton: A szultán foglya

Lehet, hogy velem van a gond és egyébként biztos, hogy mostanában rossz a kedvem, sokat idegeskedek és szomorkodok a közelgő műtétem és az egészségügyi gondjaim miatt, de azért így is akadtak olyan kötetek amik tetszettek és teljes mértékben lekötöttek.
A szultán foglya most sajnos nem ezek közé tartozott. :( Persze nem volt rossz, de közel sem tetszett, annyira, mint az első rész.
A homok leánya tele volt anno rengeteg újdonsággal, bőven tudott újat nyújtani és az egész sivatagi légkör, a western beütés, meg a dzsinnek és egyéb, arab regék világa teljesen elvarázsolt. Ez természetesen most is így volt, ráadásul teljesült a kívánságom és sokkal többet megtudhattunk Amani múltjáról, az apjáról, a dzsinnek világáról, de ennél több újdonság nem is nagyon volt ebben a kötetben.
Mint említettem, akadtak benne mitológiai utalások, feltűntek új szereplők és sok minden megváltozott az eddigiekhez képest, mégsem találtam valami jónak. Lassan haladtam vele, sokszor nem kötött le, elkalandozott a figyelmem olvasás közben.
Számomra a tipikusan semmitmondó, második kötet kliséit hozta. Érződött rajta, hogy átvezető rész.
A szerelmeseket természetesen elválasztották egymástól és Jin, a férfi főszereplő, alig tűnt fel. Nem tudom, hogy miért van ez, de az Alkonyat féle Újhold óta egyszerűen divattá vált, hogy a folytatásokban sosem láthatjuk együtt a fontosabb karaktereket.
Az újak közül sikerült megkedvelnem Rahim és Sam kettősét, akik két teljesen különböző származású és viselkedésű férfinak számítanak, mégis nekik voltak a legjobb és legérdekesebb jeleneteik.
Amani most idegesített, mert sokszor fel volt háborodva, hogy bizonyos múltú szereplők haragszanak rá és megvetik, holott anno tényleg ő maga hagyta őket cserben. Szóval ezen nem igazán volt mit megsértődni és meglepődni…
Ha már itt tartunk, akkor muszáj megemlítenem, hogy két olyan karakter is feltűnt, akikről eddig azt hittük, hogy meghaltak, eltűntek. Ez pedig számomra leginkább egy olyan elkeseredett húzásnak tűnt az írónő részéről, mintha már nem igazán tudott volna jobbat kitalálni és akkor gyorsan feltámasztott, visszahozott pár embert. Értitek, a biztonság kedvéért…
Szerettem viszont azokat a fejezeteket, amik az Ezeregyéjszaka történeteinek köntösében meséltek el. Roppant hangulatosnak bizonyultak és szívmelengetőnek.
Szóval mindent összevetve, jó ötletekből most sem volt hiány, de a kivitelezés erősen hagyott némi kívánnivalót maga után.
A politikai ármánykodás és a Senkiben sem lehet megbízni! jelenetek többsége nekem sokszor túlzó volt.
Persze attól még elismerem, hogy bőven akadt benne akció, kaland, izgalom és sok-sok árulás is.
A függővég erősen kínzó. Azért el fogom olvasni a befejező kötetet, mert mindenképpen kíváncsi vagyok a lezárásra.
Azt még viszont mindenképpen meg kell említenem, hogy az írónő egyáltalán nem volt bevállalós a kötet végén lévő, egyik legjelentősebb mellékszereplő halálával kapcsolatban, pedig az igencsak sokkoló lett volna. Kár érte.

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2018/12/konyvkritik…

>!
Dawnofmyth
Alwyn Hamilton: A szultán foglya

Ez a rész sokkal lendületesebb volt az elsőnél. Féltem tőle egy kicsit, hogy ez csak egy átvezető lesz, de nagyon kellemesen csalódtam, imádtam a hangulatát. Határozottan tetszik, hogy a romantika nincs erőltetve ebben az egész történetben. Amanit még mindig kedvelem, tetszik a kitartása, a bátorsága. Kimondottan tetszettek a Szultán jelenetei, elég érdekes karakter. Sajnáltam, hogy Jin kevés szerephez jutott ebben a részben, de nagyon bízom benne, hogy a harmadik rész legalább ilyen izgalmas lesz egy ilyen befejezés után.

>!
kellyolvas P
Alwyn Hamilton: A szultán foglya

Engem ez a rész is elvarázsolt, de kétségtelen, hogy más elemekre helyezte a hangsúlyt a szerző. Továbbra is csodásak és részletesek a leírások, újra ott voltam a helyszíneken és éreztem a könyvből áramló keleti hangulatot, színeket, ízeket. Most is Amani mesél, de néhány csodás legenda E/3-ban került a történetbe. Az első részben abszolút Amani és Jin kettőse volt a központban, a közös céljaik elérése, a harcokon való átverekedésük a lázadók szempontjából. Most viszont a lázadás hatásait is megismerhetjük, hogyan hat ez az emberek életére, mennyire bíznak a sikerükben, mit várnak egy másik szultántól. Emellett megismerhetjük az évek óta uralkodó szultánt, Ahmed és Jin apját, aki a saját apját gyilkolta meg a trónért, Amani sok időt tölt vele, így a beszélgetéseik sok múltbéli eseményre derítenek fényt. Az uralkodó meg kell hagyni, okos, logikus gondolkodású és elég meggyőző tud lenni.
A romantika sajnos nagyon kevés helyet kap a regényben, spoiler Mindenesetre eddig is láttam, hogy Amani is szerez sérüléseket, ott van minden ütközet közepén, de egy haslövés túlélése nem akármi. Ráadásul most másféle sebeket is szerez, aminek ötletéhez kellett némi idő, míg feldolgoztam magamban. Az első részben is sokat fejlődött Amani személyisége, és ebben a folytatásban még tovább finomodott, hiszen most a diplomáciai érzékét is elő kellett venni, és megfelelni a szultánnak, aki nem a patyolat lelkéről híres. Át kellett gondolnia minden mondatát, minden lépését. Persze számos csavar és előre nem látható fordulat nehezíti a helyzetét, ami többnyire nekem is meglepetést okozott.
Nagyon szerettem ebben a részben is Shazadot, annyira okos és jó stratéga, nem mellesleg a barátságuk Amanival az egyik legjobb dolog a regényben. Rajta kívül is sok szereplővel találkozunk az első részből, még halottnak hitt barát is előkerül, de vannak remek új szereplők is, közülük Sam lenyűgöző, elég annyi, hogy spoiler Őszintén megmondom, nem kis kihívás megjegyezni és helyükön kezelni a rengeteg idegen nevet. Viszont nem voltak egyformák a karakterek, jól elkülönültek egymástól.
A helyszíneket tekintve a legtöbb időt a palotában töltjük, ez nekem varázslatos volt, imádtam a rengeteg kis kertet, szökőkutakat, növényeket, a hárem rengeteg kis csodát rejt. Persze ki kell ismerni a járást, hol biztonságos, és hol nem, kiben lehet bízni és kiben nem, na és hol lehet egy kis segítséggel falakon átkelni. A mágia erősebb volt ebben a részben, minden megfelelően el is volt magyarázva.
A regény ritmusa lassabb az első résznél, de egy percre sem unatkoztam, hosszabb lére is eresztette a szerző, de nekem nem voltak üresjáratok, élveztem minden mondatot.
A levonásom kizárólag a szerelmi szál erősségének erőteljes csökkenése miatt van, én egy ya regényben sokkal többet szeretek olvasni. Igaz, hogy szikrázik a levegő Amani és Jin között, amikor együtt vannak, de ez akkor is nagyon karcsú volt. Bízom benne, hogy a harmadik részben többet kapok Jinből, mert akármennyire keveset szerepelt, természetesen imádom továbbra is.
Összességében nagyon várom a befejező részt, mert a vége eléggé függőre sikerült, kíváncsi vagyok, hogyan fejezi be a szerző a történetet, mert annyi lehetőség van még a sztoriban!

>!
perpetua P
Alwyn Hamilton: A szultán foglya

Nem voltam végig biztos abban, hogy megszeretem ezt a részt is, de végül csak akadt nem egy olyan esemény, ami miatt összességében inkább pozitívan gondolok vissza rá.
Sajnos akadtak üres járatok, amiken nehezen jutottam át. Hiányoltam a romantikát, abból most kevesebb jutott. Az előző résznél említettem, hogy Amani még éppen csak bontogatja szárnyait, biztos van még mit mutatnia, ám itt a képessége nagyrészt a háttérbe szorult, talán ezt bánom leginkább.
De tudok jó dolgokat is sorolni, mert nagyon tetszett az új helyszín, a szultán udvarában szőtt ármánykodás és tervezgetés. Az újabb és újabb mesék is lekötöttek. Valamint arra is rájöttem, hogy mennyire jó, ha hagyja az írónő, hogy egy szereplőt ennyire félreismerjünk. Lehetnek sejtéseink, de mégis nagyot szól a fordulat, amikor kiderül, hogy valaki nem is az, akinek hittük. A vége pedig ismét izgalmas, sőt megdöbbentő volt, a java még hátravan. Biztosan lesz még fájdalmas veszteség, de nagyon érdekel, mi lesz a lázadók következő lépése.


Népszerű idézetek

>!
reccs P

A sivatag leánya voltam. Ahonnan én származtam, a tenger homokból volt. Az pedig engedelmeskedett nekem.

428. oldal

>!
zaho

– Tedd le a fegyvert, Bandita! Túlerőben vagyunk – acsargott Malik.
– A világon egyetlen férfi szólíthat csak így – mondtam. – Márpedig közel sem vagy olyan jóvágású, mint ő.

43. oldal, 4. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Amani Al'Hiza · Jin
>!
zaho

– Azért jöttél, hogy gúnyolódj rajtunk, vagy hogy kiszabadíts minket? – nézett rám savanyúan Mahdi.
– Nem látom okát miért ne tehetném mindkettőt egyszerre.

25. oldal, 3. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Amani Al'Hiza
>!
Belle_Maundrell 

Különben is, ha hagynék meghalni bárkit, aki idegesít, igencsak megfogyatkoznának a soraink.

23. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amani Al'Hiza
>!
Belle_Maundrell 

– Senki sem akar egyedül meghalni.

311. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amani Al'Hiza · halál
>!
DarknessAngel

– Biztos vagy benne, hogy megtart a kötél? – néztem kétkedve a korlát mellett heverő tekercsre.
– Bízd csak ide, tengerész voltam! Rád meg különben is duplán vigyázok – felelte Jin.

360-361. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amani Al'Hiza · Jin
>!
EditVagyok P

– Tényleg olyan jó maga , amilyennek Amani mondja?
– Nem, sokkal jobb.

>!
Belle_Maundrell 

Iszonyú, mi mindenre képesek az emberek azért, akit szeretnek.

173. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
>!
zaho

A szultán elsőszülöttje vállára tette a kezét.
– Fiam, te sültbolond vagy!

362. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kadir
>!
zaho

Élt egyszer egy herceg Mirádzsi sivatagi királyságában, aki atyja, a szultán trónjára tört.

(első mondat)


A sorozat következő kötete

A sivatag lázadója sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Leigh Bardugo: Siege and Storm – Ostrom és vihar
Sara Raasch: Hó mint hamu
Stephanie Garber: Caraval
Renée Ahdieh: Harag & hajnal
Mary E. Pearson: Az árulás csókja
Erika Johansen: Tear végzete
Munkácsi Gabriella: A sziget vadásza
Christopher Paolini: Örökség
Sarah J. Maas: A Court of Thorns and Roses – Tüskék és rózsák udvara
Brent Weeks: Túl az árnyakon