Képzelj el egy sivatagi környezetet, ami inkább kietlenséget jelent, gyér növényzetet, sziklákat és persze végtelen homokdűnéket. Emberek lakják a településeket, de léteznek ebben a világban mágikus lények is, és mágikus képességekkel bíró emberek is, akik démon apától és ember anyától származnak.
Imádtam, minden egyes sorát ennek a könyvnek. A felépített világ kegyetlen, minden pillanatban éreztem a hőséget, a homokot a fogaim alatt, a mágia jelenlétét, a karakterek titokzatosságát. Nehéz elhinni, hogy debütáló szerzőtől olvastam, mert remekül összerakta a történet minden egyes darabját. Megfogott a hangulat, ami kellően sejtelmes és izgalommal teli, mindig történik valami, nincs megállás. Ez egy olyan világ, ahol a túlélésért küzdenek, a két főszereplőt meg akarják ölni, mindkettőt más miatt ugyan, de a sorsuk összefonódik már az első oldalaktól. Jin sokkal többet tud a lányról, mint az saját maga, ráadásul gyengéd kötődés is kialakul közöttük. Amani részéről ez az első ilyen érzés az életében, és meglehetősen bizonytalanná teszi, de a kötelék tagadhatatlan.
A fantasy része csodálatos, a misztikus lények újdonságként hatnak, hiszen nem sok könyv születik a dzsinnek, lidércek, démonok, alakváltók világában. Az arab/perzsa mesevilágra emlékeztet, de újszerű elemekkel, telis tele ősi mesékkel, mondákkal, legendákkal. Ezek nagyszerűen épültek be a cselekménybe, varázsossá tette az egészet, egyszerűen nem lehet letenni a könyvet. Némely dolgokat ki lehetett találni, de mindent nem, voltak bőven meglepetések és csavarok, sokszor elszorult a szívem, mert nem kíméletes a szerző az olvasókkal, a véresebb jeleneteket sem maszkolja, ugyanakkor némi humorral enyhítette időnként a komor hangulatot. Ami a legjobb: a szerelmi szál lassú izzás, semmi sincs elkapkodva, sőt annyira nem, hogy csupán kb két csókról van szó, de a feszültség folyamatos, és kellően édes. És ott van a lázadó herceg vonal, ami alapból egy jó téma, megismerjük az okokat és máris a rebellis vér buzog bennünk is, készen a harcra.
A karakterek csodálatosak, kezdve Amanival, aki egy felvágott nyelvű, erős, okos lány, vakmerő és bátor. Nagyon szerettem benne a túlélő képességét. Jin karaktere lenyűgöző, amellett, hogy külsőre szívdöglesztő, a belső tulajdonságai is páratlanok, még akkor is, ha végig Amani szemszögéből látjuk őt. Intelligens, remek harcos, óvatos, használja az eszét, és a kisujjában van az egész birodalom, megtapasztalt sok mindent. Nagyon édes volt, ahogy Amanira vigyáz, óvja őt, sok mindenre megtanítja, de saját magát nagyon visszafogja, és ez még vonzóbbá teszi. Apró érintések, ujjak kulcsolása, arcsimítás és tüzes tekintetek, ennyit kapunk, de mindez csodás ígéret a jövőre nézve.
A könyv felénél a cselekmény egy nagyobb fordulatánál számos új mellékszereplő lép a történetbe, ennek az új csapatnak-családnak az összes tagja meglepő és különleges képességű, a szereplők újabb és újabb ámulatba ejtik az olvasót.
Az írónő stílusát nagyon megszerettem, gördülékenyen ír, nagyon szép leírásokkal, ott voltam magam is a szereplőkkel. Az üzenete nekem így jött át: ebben a rejtélyekkel teli világban, ahol lánynak születni büntetéssel ér fel, mégis Amani a kulcs, ő az, aki hátára veszi és megoldja a gondokat, persze a többiek segítségével. Ha máris a kezembe lenne a folytatás, akkor is késő lenne !!
Nagyon ajánlom a regényt minden young adult fantasy rajongónak, hiba lenne, ha nem lenne ott a polcotokon!