A ​homok leánya (A sivatag lázadója 1.) 167 csillagozás

Alwyn Hamilton: A homok leánya

Egy ​mesterlövész. Egy álmodozó. Egy piszok jó hazudozó.

Bár Mirádzsi sivatagjait már az emberek uralják, az elhagyatott, vad területeken még mindig a mitikus lények irányítanak, és az a hír járja, hogy a dzsinnek mágiája sem veszett el. Az emberek számára ez egy könyörtelen hely, pláne ha az illető szegény, árva vagy nő.
Amaniról mindhárom elmondható. Tehetséges lövész, aki remekül céloz, azonban nem tud elszabadulni Porfészekből, ebből a halálra ítéltkisvárosból, ahol két lehetősége van a jövőre nézve: megházasodik vagy meghal.
Ám egy nap találkozik Jinnel, a karakán, jóképű idegennel, aki tökéletes szökési tervet tár elé. Bár Amani hosszú éveken át álmodozott az otthona elhagyásáról, azt sohasem gondolta, hogy egy körözött szökevénnyel menekül majd, ráadásul egy mitikus lovon vágtatva el a vérszomjas Szultán serege elől. Arra pedig végképp nem számított, hogy beleszeret a titokzatos idegenbe, aki nemcsak a sivatag titkait mutatja meg neki, de felfedi, ki is… (tovább)

Eredeti mű: Alwyn Hamilton: Rebel of the Sands

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás

>!
Maxim, 2017
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632618487 · Fordította: Béresi Csilla

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Amani Al'Hiza · Jin · Ahmed Al’Omán Bin Izmán · Naguib Al’Omán


Kedvencelte 32

Most olvassa 11

Várólistára tette 191

Kívánságlistára tette 217

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Mrs_Curran_Lennart P
Alwyn Hamilton: A homok leánya

A fülszöveg és a borító elég volt ahhoz, hogy megrendeljem a könyvet, és bíztam benne, hogy nem fog csalódást okozni. Első könyves íróhoz képest tényleg egész jó kis történetet kaptam. Az arab mesevilág elevenedett meg a lapjain szultánostól, dzsinestől, a többi mesebeli lényről nem is beszélve. Maga a cselekmény egy kitalált világban játszódik, nem vagyok szakértő a kategóriákban, de a főhősünk, Amani mesterlövész. A sivatag szélén egy poros kis településen él és minden vágya, hogy elkerüljön innen. Jinnel való találkozása után rendesen fel is pörögnek az események. A történet tele van titkokkal, hiszen Amani nem ismeri az igazi apját, és fogalma sincs kicsoda Jin, mit akar, miért üldözik. Nem állítanám, hogy kifejezetten lányos fantasy, mert a lájtos kis románc mellett rendesen megy az adok-kapok. Megszálló hadsereg, száműzött herceg stb.
Nekem tetszett, ajánlom az arab mesék és a fantasyk kedvelőinek.

11 hozzászólás
>!
Krisztina_Németh_2
Alwyn Hamilton: A homok leánya

Hát, érdekes egy történet volt. Nagyon tetszett a borito, gyönyörü, igy el is kezdtem olvasni. Az elején ugy voltam vele, hogy imádom, majd jött a „áh ez nem nekem valo" és a végén a „ szeretem is meg nem is. Bevallom a dzsinektöl kicsit megijedtem, ilyen témáju fantasyt még nem olvastam. De tetszett, nem lesz kedvenc de nem is utálom. A szereplöket kedveltem, Amani az s fajta karakter (végre) aki nem fecseg feleslegesen, nem magát sajnálja, de nem is az a „én vagyok a fasza csaj aki mindent jobban tud és jobban csinál" . Bár lőni tényleg jobban tud ;) Összeségében nem rossz könyv.

>!
DarknessAngel P
Alwyn Hamilton: A homok leánya

Tudtam én, hogy imádni fogom!
Nemcsak a borító, hanem a történet is figyelemre méltó. Mennyi kaland, izgalom, kis szerelem, csaták, különféle lények, különleges képességek… Minden megvan ebben a könyvben ahhoz, hogy ne akard letenni egészen addig, amíg a végére nem érsz. Utánna pedig csak még többre vágysz.
Engem ez az egész egy csodákkal teleszőtt arab/perzsa mesére emlékeztetett. Annyira beleszerettem.♡
Amani egy nagyszerű hősnő. Bátor, okos, vakmerő, viszont tudja mikor mentse a saját bőrét, és mikor hozzon áldozatokat. Nekem ez speciel nagyon tetszett. Nem játszotta a mártírt, vagy a hőst, egyszerűen az volt aki. Ó, és még mesterlövész is. Sok, sok plusz pont :D
Jint is egyből megszerettem. Én először más igazságot feltételeztem róla, de nem bánom, hogy nem lett igazam. A kaland során kialakuló románc annyira jó volt. Remélem a folytatásban is még folyatódni fog.
Két srác sorsa is nagyon negviselt. :( De legalább az egyikükért még lehet reménykedni.
Alig várom a következő részt. Remélem hamar hozza majd a kiadó.

11 hozzászólás
>!
Nikolett0907 P
Alwyn Hamilton: A homok leánya

„– Nem ítélhetsz el, amiért több akarok lenni, mint egy jelentéktelen homokszem a sivatagban!”

Az első ami eszembe jut, hogy megrázó, a második pedig a felemelő.
Az előbbi, azért, mert utálom az ilyen társadalmat, mely elnyomásból áll. Az utóbbi pedig azért, mert ez egy fantasy, ami csodálatosan magával ragadott és nem eresztett a könyv utolsó lapjáig.
Amani különleges, erős, megfoghatatlan és ő maga az élet.
Bár minden hősnő ilyen lehetne. Nem nyafog és nem hisztizik, keményen állja a sarat. Mégis helyén van a szíve. Bár hibázik, tanul belőle. Sokan nem mondhatjuk ezt el magunkról.
Érzi, hogy több annál, mint amit a sors szánt neki első kőrben, és ezért mer is tenni.
Az ő karaktere adja meg ennek a történetnek a sava borsát. Miatta olvastam végig és teszem a kedvenceim közé.
Jin jó karakter, megfelelő hím ehhez a világhoz. Nem lettem szerelmes, de érzem sokkalta több rejtőzik benne, csak még nem volt idő a kibontakozásra.
Úgy gondolkodik, mint egy vadász, és elég hideg ahhoz, hogy bármikor birokra keljen a „véréért”, mégis képes meglátni a külvilágban felbukkanó lehetőségeket és meri használni az adott pillanat „segítségét”.
Szerencsére a többi szereplő is a „csapatból” rendkívül színes és eleven. Mindenkit akit volt szerencsém megismerni olvasásom folyamán, szívembe zártam.
Karakter fejlődésnek is tanúja lehettem, ahogy a gonosz is pont megfelelőnek ítéltem.
Kíváncsi vagyok erre a „lázadóra” mit tartogat a számomra. Keveset kaptam belőle, csak annyit tudok a lelke uralkodásra született.
Ami a világot illeti, utáltam úgy ahogy van. Mert sajnos emlékeztet a valóságunkban oly jól ismert bizonyos népcsoport életére ,viselkedésére. És mindent megvettek ami ehhez köthető, legalább is ami a nemek között működik önhatalmúlag.
Ez a sorozat indító kötet bár nem teljes szívvel, mégis kedvencek között landol és hála égnek hamarosan ha minden igaz olvashatom is a folytatását, amit természetesen már nagyon várok.
Ami még az öt csillagot erősíti az a borító. Anno semmit sem tudtam a könyvről, mégis megvettem. Ez pedig a borítójának köszönhető. Gyönyörű lett.
Tehát kedvenc és csak remélem minél hamarabb olvashatom a következő részét.

>!
Klodette 
Alwyn Hamilton: A homok leánya

Most pedig meg is ragadom az alkalmat, hogy kiemeljem mennyire tetszett ez az egész világábrázolás. Számomra mindenképpen emiatt érte meg végül az öt kerek csillagot a sztori.
Mert elragadóan jól volt megalkotva.
Miközben olvastam, szinte érezni véltem a felém fújó meleg, sivatagi szellőt, a datolya zamatát és a füstölők illatát. Annyira különleges volt és végtelenül eredeti.
Egyébként imádom a mitológiát és eddig is rajongtam például a görög vagy éppen az ír mítoszokért, de kimondottan jót tett most a lelkemnek ez az elvarázsolt közel – keleti hangulat.
Aztán persze ott volt még a megannyi különleges lény, akik sajnos nem szerepeltek olyan sokat, mégis minden oldalon szó volt róluk.
Komolyan mondom, kedvet kaptam, hogy tábortüzet gyújtsak és az éj leple alatt ijesztő, de tanulságos regéket meséljek, miközben a csillagokat bámulom.
Szóval a helyszín, a körülmények és a világfelépítés mindenképpen ígéretes felütésként hatott.
Aztán ott volt még Amani karaktere, aki kezdetben önző volt és csak saját magával törődött, ám rettentő komoly jellemfejlődésen esett át, majd bátor, elszánt és vakmerő nő lett belőle, akire mindig lehet számítani és akivel az ellenségnek is számolnia kell.
Nálam ez is plusz pont volt. Azt hiszem – többek között – ezért is olvasunk könyveket, hogy ilyen pozitív változásnak legyünk végül a tanúi.
A férfi főszereplő, Jin, is tele volt kellemes meglepetésekkel, karaktere pedig jó okot szolgáltatott arra, hogy a fél könyvet találgatással töltsem, miszerint ki is ő valójában és mit akar?!
Kettejük között már a kezdetektől fogva szikrázott a levegő. Vad és perzselő kémia volt ez, ami nagyon jól működött. Meglepő módon nem is volt olyan részletes, nekem akár még több romantika is elfért volna a kötetben.
Aztán ott volt még ez a vadiúj vadnyugat érzés is, hiszen Amani tehetséges lövésznek bizonyult.
Az ember azt hihetné, hogy a western és az arab mondavilág mix nem igazán állja meg a helyét egymás mellett, de nekem kimondottan tetszett.

Bővebben pedig: http://klodettevilaga.blogspot.hu/2017/12/konyvkritika-…

>!
vikcs P
Alwyn Hamilton: A homok leánya

A homok leánya külföldi kiadása már régebben szemet szúrt, és kíváncsivá tett, ezért nagyon örültem, hogy a Maxim kiadó lecsapott a sorozatra, és elhozza nekünk :) Bár nekem a színes borítók sokkal jobban tetszenek, mint ez, amelyiken a lány van, de ez is teljesen visszaadja a könyv hangulatát.

Mielőtt rosszul gondolnátok, nem, ez nem egy szokványos fantasy és romantikus történet, a legkevésbé sem! Misztikus lények, mágia, dzsinnek, arab történelem és rengeteg izgalom. Olyan, mintha egy Aladdin mesébe csöppennénk.
A könyv annyira különleges, hogy már az elején magába szippant az egyedi világa, hangulata és rövidsége miatt is szinte egy ültő helyedben fel tudnád falni a könyvet. Nincs olyan fejezet amiben ne történne valami, ami tovább viszi a történet fő szálát, közben pedig rengeteg más dologról is szó esik, s ez mind-mind összekapcsolódik lassacskán. Az elején picit bonyolult volt megérteni a politikát, a történelmet és a mesék összefüggését, de aztán a könyv végére minden kitisztul, átlátjuk a dolgokat.

A főhőseink nagyon szerethetőek és nem mindennapiak. A szerelmi szál eszméletlenül jól lett kialakítva, hiszen lassan bontakozik ki a szemünk előtt, és mégsem mentünk át nyáladzásba a könyv végére, ez külön szuper, hát még az, hogy nagyon érződik a szereplők közötti tűz, amely mindkettejüket felhevíti, akár a sivatag forró homokvihara a levegőt. Imádtam, imádom őket, alig várom, hogy megtudjam, mi történik velük a továbbiakban!

Fordulatos, fantasztikus és különleges történet, amely teljesen a szívemhez nőtt :)

Bővebben a blogomon: http://konyvmaniablog.blogspot.com/2018/05/alwyn-hamilt…

2 hozzászólás
>!
Niitaa P
Alwyn Hamilton: A homok leánya

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
http://niitaabell.blogspot.com/2018/07/alwyn-hamilton-h…

"A homok leánya élvezetes olvasmány volt ezeken a forró nyári napokon. Tökéletesen megfelelt minden elvárásomnak, sőt, túl is szárnyalta. Az első szótól az utolsóig faltam a könyvet, s már most türelmetlenül várom a folytatást is. A történet elején kapunk egy szép felvezetést, amin keresztül megismerhetjük a szereplőket, a környezetet, s a kialakult politikai helyzetet. Számomra ez sem volt unalmas vagy vontatott, inkább egy jó alapnak éreztem, amire szépen lehet építkezni. A sivatag lázadója sorozat első része egy fordulatokkal bővelkedő, igazi ifjúsági fantasy. A kevésbé romantikus lelkeknek sem kell tartania tőle, hiszem a szerelem, mint mellékszál van jelen a történet folyamán – legalábbis egyelőre. Véleményem szerint ez a későbbiekben jelentős szerephez fog jutni, ám még akkor is a képességeken, s a hatalmi játszmákon lesz a hangsúly.
Sivatag, kánikula, tűz, varázslat, akaraterő és kitartás. Forró helyzetek, váratlan fordulatok és meghökkentő meglepetések. Ezek jellemzik Alwyn Hamilton könyvét."

>!
Dawnofmyth P
Alwyn Hamilton: A homok leánya

Ajándékdobozban lapult ez a könyv :) bár már akkor rég kinéztem magamnak, és virult a fejem, hogy hozzájuthattam. Elég nehezen indult be, de sikerült belerázódnom, sőt egészen megtetszett ez a történet. Igaz egy két helyen kiszámítható volt, mégis volt benne olyan rész ami meglepett. A főhősnő karaktere tetszett, amin meglepődtem, hogy nem idegesített, mint mostanában több könyvben. A szerelmi szál sem volt túl erőltetve :) ami plussz pont. Amani és Jin jó párosítás, kíváncsi leszek hogyan alakul a továbbiakban a sorsuk. Tetszett a világ, bár vannak hiányosságai, részletesebben is fel lehetett volna építeni, és tetszettek a lények is. Ami nem tetszett még, az az hogy többször elült a lendület, amit nehezen kaptunk meg, és csak a végére prögött fel teljesen. De első rész, remélem, hogy a folytatásban komplexebb világot kapunk. :)

>!
kellyolvas P
Alwyn Hamilton: A homok leánya

Képzelj el egy sivatagi környezetet, ami inkább kietlenséget jelent, gyér növényzetet, sziklákat és persze végtelen homokdűnéket. Emberek lakják a településeket, de léteznek ebben a világban mágikus lények is, és mágikus képességekkel bíró emberek is, akik démon apától és ember anyától származnak.
Imádtam, minden egyes sorát ennek a könyvnek. A felépített világ kegyetlen, minden pillanatban éreztem a hőséget, a homokot a fogaim alatt, a mágia jelenlétét, a karakterek titokzatosságát. Nehéz elhinni, hogy debütáló szerzőtől olvastam, mert remekül összerakta a történet minden egyes darabját. Megfogott a hangulat, ami kellően sejtelmes és izgalommal teli, mindig történik valami, nincs megállás. Ez egy olyan világ, ahol a túlélésért küzdenek, a két főszereplőt meg akarják ölni, mindkettőt más miatt ugyan, de a sorsuk összefonódik már az első oldalaktól. Jin sokkal többet tud a lányról, mint az saját maga, ráadásul gyengéd kötődés is kialakul közöttük. Amani részéről ez az első ilyen érzés az életében, és meglehetősen bizonytalanná teszi, de a kötelék tagadhatatlan.
A fantasy része csodálatos, a misztikus lények újdonságként hatnak, hiszen nem sok könyv születik a dzsinnek, lidércek, démonok, alakváltók világában. Az arab/perzsa mesevilágra emlékeztet, de újszerű elemekkel, telis tele ősi mesékkel, mondákkal, legendákkal. Ezek nagyszerűen épültek be a cselekménybe, varázsossá tette az egészet, egyszerűen nem lehet letenni a könyvet. Némely dolgokat ki lehetett találni, de mindent nem, voltak bőven meglepetések és csavarok, sokszor elszorult a szívem, mert nem kíméletes a szerző az olvasókkal, a véresebb jeleneteket sem maszkolja, ugyanakkor némi humorral enyhítette időnként a komor hangulatot. Ami a legjobb: a szerelmi szál lassú izzás, semmi sincs elkapkodva, sőt annyira nem, hogy csupán kb két csókról van szó, de a feszültség folyamatos, és kellően édes. És ott van a lázadó herceg vonal, ami alapból egy jó téma, megismerjük az okokat és máris a rebellis vér buzog bennünk is, készen a harcra.
A karakterek csodálatosak, kezdve Amanival, aki egy felvágott nyelvű, erős, okos lány, vakmerő és bátor. Nagyon szerettem benne a túlélő képességét. Jin karaktere lenyűgöző, amellett, hogy külsőre szívdöglesztő, a belső tulajdonságai is páratlanok, még akkor is, ha végig Amani szemszögéből látjuk őt. Intelligens, remek harcos, óvatos, használja az eszét, és a kisujjában van az egész birodalom, megtapasztalt sok mindent. Nagyon édes volt, ahogy Amanira vigyáz, óvja őt, sok mindenre megtanítja, de saját magát nagyon visszafogja, és ez még vonzóbbá teszi. Apró érintések, ujjak kulcsolása, arcsimítás és tüzes tekintetek, ennyit kapunk, de mindez csodás ígéret a jövőre nézve.
A könyv felénél a cselekmény egy nagyobb fordulatánál számos új mellékszereplő lép a történetbe, ennek az új csapatnak-családnak az összes tagja meglepő és különleges képességű, a szereplők újabb és újabb ámulatba ejtik az olvasót.
Az írónő stílusát nagyon megszerettem, gördülékenyen ír, nagyon szép leírásokkal, ott voltam magam is a szereplőkkel. Az üzenete nekem így jött át: ebben a rejtélyekkel teli világban, ahol lánynak születni büntetéssel ér fel, mégis Amani a kulcs, ő az, aki hátára veszi és megoldja a gondokat, persze a többiek segítségével. Ha máris a kezembe lenne a folytatás, akkor is késő lenne !!
Nagyon ajánlom a regényt minden young adult fantasy rajongónak, hiba lenne, ha nem lenne ott a polcotokon!

>!
Milli88 P
Alwyn Hamilton: A homok leánya

Számomra kétféle könyv létezik. Az egyik az a fajta, ami lehet akár egy féltégla, de ha magával ragad, akkor akár egy kellemes nap alatt kiolvasom, vagy egy ültő helyemben ledarálok belőle akár 2-300 oldalt. És van a másik, ami lehet akármilyen rövid (jelen esetben alig 300 oldal) nem ragad magával, pedig érdekesnek ígérkezik.
Ez a történet is jónak ígérkezett a fülszöveg alapján. Nem mondom, hogy rossz lett volna, de valahogy engem nem sikerült megfognia. Ahogy kézbe vettem kb. 3 oldal elolvasása után leragadtak a szemeim (függetlenül attól, hogy nem is voltam álmos). Ez a könyv képes volt arra, hogy akár ülve is elaltasson. xD

Az eleje nekem nagyon lassan indult be. Aztán a második 100 oldalban már történtek érdekes dolgok, de még mindig nem volt az igazi. Aztán az utolsó 50 oldalon pedig túl sok minden történik egyszerre. Nincsenek megfelelően kibontva a szálak, csak le van írva, hogy ez és ez azért van, fogadd el és pont.
Szóval jó lett volna, ha nem a könyv 80-85 %-nál kezd el izgalmas lenni, hanem hamarabb. Az viszont tetszett, hogy ott volt ugyan a kis finom szerelmi szál, de nem volt túlerőltetve a dolog.
Végeredményben Amani és Jin is szimpatikus szereplők, akikre még sok kaland vár, de gyanús, hogy nélkülem fogják megélni ezeket.


Népszerű idézetek

>!
Ency_moly P

– Nem ítélhetsz el, amiért több akarok lenni, mint egy jelentéktelen homokszem a sivatagban!

233. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amani Al'Hiza
>!
Ency_moly P

– Egy férfit keresek. – A parancsnok élesen, pattogón, művelten beszélt, enyhén északias kiejtéssel. Éreztem, hogy az idegen karja a lábszáramhoz ér. Nem tudtam, mi késztette ideges fészkelődésre: a parancsnok hangja, vagy az attól való félelem, hogy mindjárt beárulom.
Ártatlanul pillogtam a parancsnokra.
– Fura, mert mifelénk a legtöbb férfinek nő kell.

50. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amani Al'Hiza
>!
vikcs P

Tekintete az enyémbe fúródott, ezúttal azonban nem hátráltam meg. Azt mondta, a szemem mindent elárul. Jó, legyen. Fulladjon bele.

232. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amani Al'Hiza · Jin
>!
ap358 P

Magamhoz rántottam Jint. Ujjaim a szíve fölé pingált tetoválás napkorongjának szélét súrolták. Ezt észleltem utoljára, mielőtt megcsókoltam.
Álla egy pillanatra megfeszült a meglepetéstől, s akkora erővel szorította meg a karomat, hogy fájt. Teste az enyémhez simult, hátamat a vonat falának döntötte.
A sivatag leányaként eddig azt hittem, tudom, mi a hőség.
Tévedtem.

109. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amani Al'Hiza · Jin
>!
ap358 P

– Tudod, amíg nem találkoztam veled, nem hittem a sorsban – sóhajtott egy hatalmasat, és fejét a falnak döntötte. – Azóta gondolom csak, hogy a véletlennek kegyetlen, véres humora van.

148. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jin
>!
vikcs P

Ha bele lehetne halni az unalomba, nálunk már mindenki hulla lenne.

9. oldal

>!
Ency_moly P

– Csak nem lőttél meg valakit?
– Elintéztem, hogy felfogadjanak minket, ha ezt kérdezed. Csak a butykosát találtam el az ürgének – feleltem bűnbánó képpel, a tarkómat vakargatva. Jin azonban olyan pillantást vetett rám, amelyből láttam, nem igazán dőlt be nekem.
Átkarolta a vállamat, közel hajolt hozzám, úgy mondta:
– Kedvellek, Bandita!

Kapcsolódó szócikkek: Amani Al'Hiza · Jin
>!
BeliczaiMKata

Egy tűz körül két macskát is láttam. Az egyik kék volt, a másik szürke, kék pamaccsal a fején.

>!
vgabi SP

Azt rebesgették, hogy aki sötétedés után Halálos Lövés utcáin kóricál, csakis rosszban sántikálhat.

(első mondat)

>!
BeliczaiMKata

Ez itt a sivatag, ahol mindenki csak magáért és az övéiért felelős.

148. oldal


A sorozat következő kötete

A sivatag lázadója sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kristin Cashore: Graceling – A garabonc
Patrick Rothfuss: A bölcs ember félelme
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Anthony Ryan: Az ébredő tűz
J. R. R. Tolkien: A babó
Timár Krisztina: A látszat mesterei
Maria V. Snyder: Poison Study – Méregtan
Sarah J. Maas: Throne of Glass – Üvegtrón
Leigh Bardugo: Shadow and Bone – Árnyék és csont
Sara Raasch: Hó mint hamu