Ki ​vagy Te? 31 csillagozás

Elvárások szorításában – megfelelés vagy önazonosság?
Almási Kitti: Ki vagy Te?

Tudatos ​törekvéseink mellett egy sor olyan belső szabály irányít minket, amelyek létezésével talán nem is vagyunk tisztában, mert ezek mások sugalmazott vagy vélt elvárásai alapján épültek fel bennünk.

Így kell kinéznem, ha azt szeretném, hogy… Illik úgy viselkednem, mintha… Nem láthatják meg rajtam, hogy… Mit szólnának, ha tudnák… Ha érvényesülni akarok, akkor… Jobb a békesség, szóval…

A másoknak való megfelelés vágyában folyamatosan figyelünk és találgatunk, mik lehetnek a többiek elvárásai, és gyakran önmagunknak sem valljuk be, mennyire igyekszünk ezeknek eleget tenni. Az így kialakított viselkedésminták egy idő után annyira beépülnek, hogy már a sajátunknak érezzük őket, csak sokszor nem értjük, miért érezzük magunkat olyan rosszul a bőrünkben.

A munkám során azt tapasztalom, hogy legtöbbször nem azzal foglalkozunk, milyenek vagyunk valójában, vagy szívünk mélyén milyenek szeretnénk lenni, hanem azzal, hogy milyennek kell(ene) lennünk mások szerint.… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2020
320 oldal · ISBN: 9786155932113

Kedvencelte 5

Most olvassa 51

Várólistára tette 127

Kívánságlistára tette 170

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Almási Kitti: Ki vagy Te?

Almási Kitti: Ki vagy Te? Elvárások szorításában – megfelelés vagy önazonosság?

Almási Kitti szerintem az egyik olyan szakember, akinek érdemes adni a szavára. Akárhol, akármilyen módon találkozom vele, mindig meggyőződöm arról, hogy rendkívül nagy tudású, széles látókörű és mindemellett úgy tud hatni a hallgatóságára, olvasóira, ahogy kevesen. Nem okoskodik, nem kérkedik a tudásával, hanem valóban segíteni akar és ezt emberi hangon, érthetően teszi.

Egymondatos recept nincs arra, hogy az elvárásokkal szemben hogy érdemes fellépni, vagy kell-e egyáltalán, viszont a felvillantott témák, egyedi esetek utat mutathatnak az önazonosság felé. A belső munkát megúszni nem lehet és bár gyorsítani tudjuk ilyen könyvekkel, mint ez, valószínűleg élethosszig tart.

Ez a könyv abban nyújt segítséget, hogy az eddig tudattalan reakcióinkat megértsük és tudatosan módosítsuk, ha az szükséges.
Engem sem minden téma hozott lázba, a párkeresős rész kifejezetten érdektelen volt számomra. Viszont ebből is tanultam, hisz a környezetemben sokan vannak ebben az életszakaszban és legalább őket is jobban meg tudom érteni.
A szülői parancsokat és a szociális média hatásait feldolgozó részek viszont nagy hatással voltak rám. Ezeket biztosan újra fogom majd olvasni több alkalommal is.

Szerintem kár kihagyni ezt az olvasmányos és olykor kifejezetten szórakoztató edukációs könyvet. Mindenkinek jó szívvel ajánlom!

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2020
320 oldal · ISBN: 9786155932113
5 hozzászólás
IrodalMacska P>!
Almási Kitti: Ki vagy Te?

Almási Kitti: Ki vagy Te? Elvárások szorításában – megfelelés vagy önazonosság?

Nem egyszerű dolog egy szakpszichológus könyvéről értékelést írni. Különösen azért, mert a személyes hangvételű értékelések híve vagyok, szeretem a kötetek által belőlem kiváltott érzéseket tolmácsolni, jelen könyv esetében viszont tartózkodnék a feltétel nélküli megnyílástól.

Az értékelésem megírásával megvártam az off online könyvbemutatót, ami hozzátett az olvasásélményhez, kiegészítette azt.

Almási Kitti legnagyobb erénye, hogy – saját elmondása szerint is – két lábbal áll a földön, józan, nem bocsátkozik tudományos magasságokba és egy csepp humorral igyekszik fűszerezni azt az információhalmazt, ami azt gondolom, hogy legtöbbünk esetében egy kijózanító pofon erejével bír.

A kötet témája az elvárások kérdésköre. Ez egy olyan téma (probléma?), amely azt gondolom, hogy kivétel nélkül mindenkit érint. Az életünk minden területén szembetaláljuk magunkat a nyomással, hogy feleljünk meg és ezeket a szegmenseket szépen sorra is veszi a szerző: család, párkapcsolat, munkahely és a fránya közösségi média. Rendkívül érdekes, hogy az esetek többségében megjelenik a Facebook, az Instagram, hangsúlyozva ezzel, hogy egy-egy médium milyen irreális elvárásokat támaszt velünk szemben az ott megjelenő posztok, kommentek útján. Ösztönös, de kifejezetten jó döntés volt olvasás közben megnézni a „The social dilemma” című dokumentumfilmet, amelyből a szerző maga is merített idézeteket. Megmosolyogtató, hogy a boldog, olykor már-már intim pillanatok kikerülhetnek a közösségi oldalakra, de ha valaki egy számára negatív eseményről posztol, az „nem való oda”. Nyilván. Nem illik bele az „itt mindenkinek tökéletes az élete” rózsaszín, könnyen szétpukkadó lufiba.

Sokunkban felmerülhet a kérdés, hogy biztosan minden rossz, amivel elvárás formájában szembesülünk? A válasz nem. Pontosan ez a legnehezebb feladat, hogy elhatároljuk egymástól a fárasztó, lehúzó külső elvárásokat, amik megbéklyóznak; a doppingoló hatású, a társadalmi együttéléshez/boldog párkapcsolathoz/sikeres munkához szükséges „szabályokat” és mindazt, ami belőlünk fakad – ami szintén lehet irreális vagy ösztönző hatású elvárás.

Személyes érintettségem okán a szülői elvárások c. témakör gondolkodtatott el a leginkább. Roppant keményen, ámde hatásosan szemlélteti Almási Kitti a problémát: hol húzódik a határ a szülői elvárások és aközött, hogy a felmenők segítenek a gyermeknek, hogy a maga legjobb verziója legyen. Honnan beszélhetünk arról, hogy a gyermek szerepe a szülői ambíciók beteljesítése vagy az ösztönzőnek szánt „bezzeg a Mariska mindenből ötöst kapott/férjhez ment/gyereket szült/magas pozícióban dolgozik” megnyomorítja a gyermek életét.

Szó van még a könyvben a lelki szemetesláda szerepről; arról, hogy mennyire komoly önismereti út vezet a nemet mondás művészetének az elsajátításához; a szexben megjelenő elvárásokról.

Vékonyka kis kötet, mégis komplex, átfogó, annak ellenére is, hogy ez tényleg az a téma, ami végeérhetetlen forrásokat rejt. Végső, briliáns megoldást senki ne várjon, hiszen az nem kívülről fog érkezni. A kötet elindít egy úton, kinyitogatja az ajtókat, amelyeket nekünk kell kiseperni, ezt a feladatot más nem végezheti el helyettünk. De ha szem előtt tartjuk, hogy a felesleges, szorongást okozó elvárásoknak való megfeleléssel más szemében jobbak, szebbek, sikeresebbek nem leszünk (hiszen akkor jön a következő dózis), viszont a kirekesztéstől, szeretetlenségtől való félelmünkben megtagadjuk, elutasítjuk saját magunkat, akkor elindultunk egy olyan emelkedőn, amelyen ugyan sokszor meg kell állni, vissza-vissza fogunk tekinteni, de araszolva mégis a hegycsúcs, azaz önmagunk elfogadása és megszeretése felé fogunk tartani.

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2020
320 oldal · ISBN: 9786155932113
2 hozzászólás
melcsicsusz P>!
Almási Kitti: Ki vagy Te?

Almási Kitti: Ki vagy Te? Elvárások szorításában – megfelelés vagy önazonosság?

Almási Kitti több előadását és cikkét olvastam, viszont ez az első könyve, amit a kezembe vettem.

Az elmúlt hetekben, hónapokban engem is egyre többször foglalkoztatott az elvárás témaköre. Lépten nyomon azt érzi az ember, hogy mindig mindenkinek meg kell felelnie. De miért is?!

Almási Kitti az élet több területéről hoz példát, ahol az elvárás és az önazonosság “harcol” egymás ellen. Már a születésünktől fogva elvárások kereszttüzében vagyunk, hiszen mindenkinek kialakul egy képzete arról, hogy milyen gyerekek, felnőttek leszünk vagyis milyennek kellene lennünk. Ha szerencsések vagyunk, akkor a szűk környezet elvárásai megegyezik vagy nagyon közeli ahhoz, akik valójában vagyunk.

A társkeresés, az “igazi” keresése során az elvárások mintha megnőnének. Ebben a modern világban, ahol azt látjuk az összes közösségi média felületen, hogy mindenki szebb, okosabb és sikeresebb, mint mi. Elég nehéz az önbizalmat erősíteni és azon dolgozni, hogy önmagunkat adjuk, ha úgy tűnik mindenki “tökéletes” és mi nem vagyunk olyan “tökéletesek”.

A szexualitás kapcsán is rengeteg elvárás van, amely megöli a nemek közötti szexuális együttlét valódiságát, mert amit a pornóban látnak az emberek az nem valóság.

Nagyon elgondolkodtató könyv, mindenkinek csak ajánlani tudom.

Merj önmagad lenni, mert nem tudsz minden elvárásnak megfelelni és nem is kell!

t_ildiko P>!
Almási Kitti: Ki vagy Te?

Almási Kitti: Ki vagy Te? Elvárások szorításában – megfelelés vagy önazonosság?

Nagyon kedvelem Almási Kittit és a munkásságát, szívesen olvasok tőle, szeretem az előadásait is, hiteles és felkészült szakembernek tartom, ezért nem is volt kérdés, hogy az új könyvét is el fogom olvasni. A téma nagyon izgalmas, és a fülszöveg már sok mindent elárul azzal kapcsolatban, hogy miről van szó a könyvben. Nagyon hamar elolvastam, pedig ez nem biztos, hogy a legjobb stratégia, a pszichológiai témájú könyveket érdemes lassan olvasni, átgondolni a leírtakat, időnként újra fellapozni (az utóbbit egyébként biztos, hogy többször is meg fogom tenni).

A központi téma a mások elvárásainak való folytonos megfelelés, ami minden emberben munkál, kiben jobban, kiben kevésbé. Almási Kitti kihangsúlyozza, hogy nem arról van szó, hogy ne kössünk soha kompromisszumot, vagy hogy bizonyos helyzetekben nem szükséges egy-egy elvárásnak eleget tennünk, a probléma akkor kezdődik, amikor valaki már folyamatosan a szerint éli az életét, amit mások elvárnak tőle (legyen ez vélt vagy valós elvárás), nem pedig úgy, ahogyan ő szeretné. Ezáltal az ember elveszíti hitelességét, önazonosságát, és nagyon nehéz kitörni belőle, amikor valakinek évekig, évtizedekig mások elvárásairól és a külső visszaigazolásokról szól az élete.

Az egyik legnagyobb probléma, hogy egy olyan világban élünk, ahol az emberek elvárják, hogy mások úgy éljenek, gondolkodjanak, cselekedjenek, abban higgyenek, ahogyan és amiben ők akarják. És mivel az ember társas lény, és nem szeretne a társadalom perifériájára szorulni, az elfogadás iránti vágy miatt egy idő után elkezd a szerint viselkedni, hogy ezeknek az elvárásoknak eleget tegyen.

Senki ne várja, hogy ha elolvassa a könyvet, azonnal jobban lesz, vagy talál egy receptet, amit tud alkalmazni a saját életére, ez egy rendkívül hosszú folyamat, a lényeg, hogy eljussunk a felismerésig, hogy változtatni kell azon, ami nem jó.

Nagyon nehéz, de annál fontosabb (lenne) ebben a zajos világban befelé fordulnunk, és meghallanunk a saját hangukat mások harsány lármája helyett. Nem érdemes úgy leélni az életünket, hogy nem tudjuk kik vagyunk, és mit akarunk valójában, hogy mitől lennénk boldogok és elégedettek. Hiszen másoknak is csak abból tudunk adni, ami nekünk van. Ha folyton le vagyunk merülve mások elvárásai miatt, akkor hogyan tudnánk önmagunkból adni, teljes figyelemmel a másik ember felé fordulni, szükség esetén segíteni? Nem azért születtünk meg, hogy mások elvárásait és vágyait beteljesítsük, csak a mindennapok rohanásában, amikor bedarál a mókuskerék, ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni. (És ez nem egyenlő az önzőséggel, de az élete mindenkinek a sajátja, úgy kell megélnie, ahogy ő szeretné, ahogy neki jó és elfogadható, olyan módon, hogy magával, és a legbelső lényével azonos tudjon maradni, ne veszítse el a hitelességét, ne mondjon, tegyen mást, mint amit valójában érez és gondol.)

Bővebben: https://kuloncvelemeny.com/2020/10/07/almasi-kitti-ki-v…

1 hozzászólás
mignonne>!
Almási Kitti: Ki vagy Te?

Almási Kitti: Ki vagy Te? Elvárások szorításában – megfelelés vagy önazonosság?

Nagyon tanulságos olvasmány volt számomra. A könyv segít megérteni, hogy tudatalatti reakcióink miből fakadhatnak. Végső megoldást nem ad, de elindíthat az úton afelé. Személy szerint a szülői elvárásos rész tetszett és gondolkodtatott el a legjobban, de minden fejezet érdekes volt, főleg az utolsó. A társkeresés és a párkapcsolati gondok szerintem túl nagy szeletet foglaltak el a könyvből, szívesen olvastam volna még más témában is.

KAnita08 P>!
Almási Kitti: Ki vagy Te?

Almási Kitti: Ki vagy Te? Elvárások szorításában – megfelelés vagy önazonosság?

Ez a könyv nem azt adta, amit szerettem volna. Persze ettől még ugyan olyan jó és színvonalas volt az írásmód, de a fülszöveg alapján általánosabbra, több élethelyzetre vonatkozó kérdést és választ olvastam volna. A könyv nagy része csak a társkeresési és párkapcsolati, társas életbeli helyzeteket taglalja. Nem mondom hogy rossz volt, de nem igazán gondoltam, hogy ennyi része a könyvnek csak szinte erről szól.
És még úgyis ez az érzésem maradt meg, hogy ezekben is vannak jó szemléletek, esetek… De néhány esetre saját magunk is ezt a választ tudnánk adni amit olvastunk.
Szóval jó, jó… de nem ez volt amit kerestem.
:(

Handi84>!
Almási Kitti: Ki vagy Te?

Almási Kitti: Ki vagy Te? Elvárások szorításában – megfelelés vagy önazonosság?

Érdekes, letehetetlen, mint az összes Almási Kitti könyv!
Sőt, nekem még jobban is tetszett az előzőnél.

Nora_Horvath>!
Almási Kitti: Ki vagy Te?

Almási Kitti: Ki vagy Te? Elvárások szorításában – megfelelés vagy önazonosság?

Nagyon elgondolkodtató könyv, az utolsó fejezet kifejezetten tetszett. Azt hiszem időnként újra le kell venni polcról és újra olvasni.


Népszerű idézetek

Suba_Csaba P>!

Érdemes megtanulnunk egy mára szinte feledésbe merült, egyáltalán nem trendi, viszont hihetetlenül hasznos aranyszabályt: nem kell mindent kimondani. Van, amit jobb, ha megtartunk magunknak, de legalábbis alaposan megfontoljuk, mennyit és milyen módon osztunk meg belőle.

187. oldal

Almási Kitti: Ki vagy Te? Elvárások szorításában – megfelelés vagy önazonosság?

IrodalMacska P>!

[…] mert az őszinteség nem egyjelentésű a másik arcába köpött igazsággal. Sőt: az őszinteség érzékenység, empátia és tapintat nélkül puszta durvaság.

188. oldal

Almási Kitti: Ki vagy Te? Elvárások szorításában – megfelelés vagy önazonosság?

IrodalMacska P>!

Bizonyos közlések ugyanis nem hozzáadnak egy kapcsolathoz, hanem elvesznek belőle. Nem építenek, hanem rombolnak.

189-190. oldal

Almási Kitti: Ki vagy Te? Elvárások szorításában – megfelelés vagy önazonosság?

IrodalMacska P>!

A probléma csak az, hogy egyetlen párkapcsolat (sőt semmilyen kapcsolat) nem működik úgy, hogy valaki csak kivenni akar a rendszerből, miközben nem tesz bele semmit.

147. oldal

Almási Kitti: Ki vagy Te? Elvárások szorításában – megfelelés vagy önazonosság?

steinerszofi P>!

Az önismereti munka azt jelenti, hogy az ember – az érzelmi teherbíró képességével arányosan – fokozatosan egyre több mindennel mer szembenézni abból, amit letagad vagy megszépít önmagával kapcsolatban. Ez egy nehéz, de felettébb hasznos folyamat, mert minél reálisabban látjuk a saját indítékainkat, annál kevésbé sodródunk bele olyan automatizmusokba, amelyekben ugyanazok a fájdalmas minták ismétlődnek. Vagyis megnő a belső szabadságunk – és ennek eredményeként gyakran a külső is, mert jobb döntéseket hozhatunk az életünkről és a kapcsolatainkról.

12. oldal

Almási Kitti: Ki vagy Te? Elvárások szorításában – megfelelés vagy önazonosság?

t_ildiko P>!

(…) ahogy Lao-Ce mondta: a világ legnagyobb gondja is könnyedén megoldható lett volna, amíg még kicsi volt…

280. oldal (Kulcslyuk, 2020)

Almási Kitti: Ki vagy Te? Elvárások szorításában – megfelelés vagy önazonosság?

t_ildiko P>!

Vissza kell szereznünk az önmagunkkal való kapcsolatot, de ehhez először is arra kell rájönnünk, hogy mikor veszítettük el egyáltalán. Mikor tört el bennünk az alapvető hit önmagunkban? Az egyik legmegrázóbb utazás, amikor imagináció segítségével életünk egyik korai kulcsjelenetét éljük újra. Visszatérünk egy olyan pillanathoz, amikor elveszettnek éreztük magunkat, amikor valaki elhitette velünk, hogy mégsem vagyunk elég jók és szerethetők. Egy ilyen, érzelmektől átitatott helyzetben megrázó átélni, mit érzünk az iránt a kisgyermek iránt, aki egykor mi voltunk, hogy mennyire gyengédek és elfogadóak tudunk lenni önmagunkkal, ha visszamegyünk ahhoz az időszakhoz, amikor valami elromlott. Szülőként, felnőttként reagálunk önmagunkra, megnyugtatjuk, megvigasztaljuk a bennünk élő zaklatott és riadt gyermeket. Fontos pillanatok ezek. Az önmagunkkal szemben támasztott kíméletlen elvárásaink helyett – ha csak egy utazás erejéig is – újra képessé válunk arra, hogy gyengédek legyünk önmagunkhoz. Ilyen pillanatokban újra megtalálhatjuk az utat a legbensőbb, legféltettebb, elhanyagolt, eltagadott sérüléseinkhez, és mint egy anya ölében, megnyugtathatjuk a gyermeket, elringathatjuk önmagukat. Ahogy együtt sírunk a lelki szemeink előtt megjelent kisgyermekkel, érezzük a fájdalmát, az akkori tehetetlenségét, de a „belső anya” aktivitását, megnyugtató energiáját is. Ilyenkor felerősödik bennünk egy mélyről jövő, anyai (ön)elfogadás: minden rendben van. Így, ahogy van. Így vagyunk jók, ahogy vagyunk…

311-312. oldal (Kulcslyuk, 2020)

Almási Kitti: Ki vagy Te? Elvárások szorításában – megfelelés vagy önazonosság?

t_ildiko P>!

(..) ha valaki elhiszi, hogy kevesebbet ér, akkor sokkal könnyebben belemegy méltatlan dolgokba is, azt gondolva, hogy úgysem érdemel jobbat. Ha érti, hogy miről van szó, akkor az önbecsülését megőrizheti, és könnyebben tud határokat szabni.

172. oldal (Kulcslyuk, 2020)

Almási Kitti: Ki vagy Te? Elvárások szorításában – megfelelés vagy önazonosság?

t_ildiko P>!

Érzelmileg éretlen emberek gyakran támasztanak olyan elvárást, hogy csak a kellemeset kapják meg valakiből, míg elutasítanak mindent, ami a másik emberrel kapcsolatban esetleg terhet vagy feladatot jelenthet. (Holott egy emberhez és egy kapcsolathoz reálisan mindkettő hozzátartozik.)

249. oldal (Kulcslyuk, 2020)

Almási Kitti: Ki vagy Te? Elvárások szorításában – megfelelés vagy önazonosság?

t_ildiko P>!

Amikor a másoknak való megfelelés érdekében a valódi érzelmeinket elnyomjuk, és nem létező érzelmeket hazudunk magunknak, akkor várható, hogy a testünk előbb-utóbb fellázad – de addig is nagyon boldogtalanok leszünk.

250. oldal (Kulcslyuk, 2020)

Almási Kitti: Ki vagy Te? Elvárások szorításában – megfelelés vagy önazonosság?


Hasonló könyvek címkék alapján

Szondy Máté: Olvadás
Popper Péter: Lélekrágcsálók
Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig
Csernus Imre: A férfi – Srácoknak
Szondy Máté – Szabó-Bartha Anett: Démonaink
F. Várkonyi Zsuzsa: Hoztam, kaptam, átszabtam!
F. Várkonyi Zsuzsa: Tanulom magam
Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz!
Soma Mamagésa: Nemek igenje
Popper Péter: A belső utak könyve