Irigység, ​kibeszélés, rosszindulat 252 csillagozás

Értsük meg, hogy ne gyengítsen!
Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat

Közel ​másfél évtizedes pszichológusi praxisom során még soha egyetlen kliens sem érkezett hozzám azzal a panasszal, hogy az irigységtől szenved, miközben nagyon gyakran az derült ki, hogy ez is fontos szerepet játszik a problémában. Az irigység ugyanis rendkívül gyakori, roppant kínzó, ám úgyszólván felvállalhatatlan érzés, amit általában még saját magunk előtt is szégyellünk és igyekszünk letagadni. Másoknak pedig végképp nem valljuk be, ha irigyek vagyunk valakire, mert ezzel csak még jobban felemelnénk azt, akinek a fölénye már amúgy is fáj nekünk, és csak még inkább vesztesnek éreznénk magunkat vele szemben. Ha azonban sohasem gondolkodunk és beszélünk erről az érzésről, akkor csak annál több feszültséget, kudarcot és rombolást hoz az életünkbe.

Arról már annál gyakrabban panaszkodunk, hogy mennyire sok irigy, rosszindulatú ember vesz körül bennünket, de fogalmunk sincs, hogyan védhetnénk meg magunkat az általuk okozott kellemetlenségektől és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tartalomjegyzék

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2019
212 oldal · ISBN: 9786155932106
>!
Kulcslyuk, Budapest, 2018
212 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155281976

Enciklopédia 4


Kedvencelte 11

Most olvassa 24

Várólistára tette 130

Kívánságlistára tette 150

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Málnika>!
Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat

Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat Értsük meg, hogy ne gyengítsen!

”Az irigység csak a hidat látja, de a mocsarat, amelyen átvezet, nem.”

„Inkább legyen száz irigyed, mint egy sajnálód” – tartja a mondás, de aki már volt más irigységének a céltáblája, az jól tudja, hogy ez sokkal inkább bosszúság, mint öröm. Almás Kitti kiadványa ezúttal az irigység témakörét járja körül, amely mindenkit érint valamilyen formában, akár elszenvedi, akár épp önmagát mérgezi vele. A szakirodalom mégsem szentelt eddig kellő figyelmet a témának, emiatt hiánypótló kötetként is tekinthetünk az Irigység, kibeszélés, rosszindulatra.

Pszichológus szerzője hihetetlen közvetlen, szinte már haveri hangnemben szólítja meg az olvasót, ez egyrészt nagyon szimpatikus, másrészt viszont teljesen elviszi a könyvet a sztorizás irányába. Olyan történetekről olvashatunk, amelyeket akármelyik ismerősünk mesélhetné el nekünk, a tanulságokat pedig hasonlóan tudnánk levonni mi magunk is. Sok esetet mégis teljesen új szemszögből értelmezhetünk, többet között megtudhatjuk, hogy állandóan fantasztikus helyekről és eseményekről posztoló ismerőseink valójában nem mások, mint az irigység tudatos provokálói. A szerző egyébként is kiemelt figyelmet szentel a valóságészlelést torzító közösségi médiának. Emellett olyan tabukról is mer írni, mint például a saját gyermekeikre irigykedő szülők. Saját életemben pedig sokszor szenvedője voltam a számomra teljesen értelmetlenül felém irányuló, kártékony irigységnek, csak azért, mert mondjuk jobb jegyet kaptam, megbecsülték a munkámat, valakitől kaptam egy bókot a másik jelenlétében, vagy igen, épp drágább szoknyát viseltem. A kiadványból megtudtam, hogy nem kell ahhoz szupersztárnak lenni, hogy sok irigyed legyen, sőt, az irigység éppen hasonló helyzetű emberek között üti fel a fejét. Pedig a másoknak ártás helyett sokkal érdemesebb önmagunk fejlesztésére fordítani az időt és az energiát.

A pszichológiai kiadványnak azonban, véleményem szerint, az irigység vagy az irigység provokálásának megjelenési formái helyett sokkal inkább a mögötte álló okokra kellene koncentrálnia, amiről viszont igen kevés szó esik. A belső kétségeket és a bizonytalanságot feltétlenül tudatosítani kell, és egyéni szinten dolgozni rajta, hogy ne üsse fel a fejét ilyen mérgező és ártalmas formában lépten-nyomon az irigység.

3 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat

Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat Értsük meg, hogy ne gyengítsen!

"Ha most egy picit kitágítjuk az optikát, és megnézzük, hogy a hozzánk hasonló ember előnyein túl mi az, ami még erősen felszíthatja az irigységet, azt mondhatjuk, hogy szinte minden olyan helyzet, amikor csak egy folyamat tetszetős végeredményét látjuk, de az odáig vezető út nehézségeit, buktatóit, áldozatait nem ismerjük. Ahogy egy orosz közmondás tartja: „ Az irigység csak a hidat látja, de a mocsarat, amelyen átvezet, nem.”

Térben és időben nagyon jókor olvastam ezt az önsegítő könyvet.
Almási Kitti neve nem volt ismeretlen a számomra, már volt szerencsém egy könyvét olvasni és annak is nagyon sok hasznát vettem akkor.
Ez a kötet merőben eltér az előzőtől és végre egy olyan összefoglaló, hiteles példákkal ellátott kötetet olvastam, ami megértette velem sok ember miért viszolyog tőlem.
Vagy éppen miért irritálok bizonyos embereket.
Mi a gondom a testvéremmel és miért nem tudom helyén kezelni a kilengéseit.
De ugyan ide tartozik, hogy én sok mindent másképpen látok, mint az átlag, merek a árral szemben úszni és sokan miért reagálják le így a dolgaimat.
Erre példa a havi könyvvásárlás mennyiségem is és a reakciók egy része.
Akinek nem inge természetesen ne vegye magára, ez nem sértés, sem mint inkább egy megállapítás volt a részemről.
És például nagyon minőségi tanulást is okozott a számomra, mert nem volt tudatos nálam sem, hogy az irigység, nem szinonimája a féltékenységnek, mégis sokszor így kerül elő a tudatban.
Már tudom kinek fogok ebből egy példányt venni ajándékba, mert úgy érzem segíteni fog a kis lelkivilágán és ezt pozitívan értem.
Viszont ami nagyon fontos, hogy érdemes olvasni. Nem csak azoknak, akik érdeklődnek a téma iránt, hanem mindenkinek, mert szerintem minden embertípus találna benne számára tanulságot vagy magyarázatot, értéket.
Számomra kedvenc és újra olvasós!♥

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2018
212 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155281976
4 hozzászólás
_Andrea_>!
Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat

Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat Értsük meg, hogy ne gyengítsen!

Az irigység anatómiája Magyarországon ma. Nagyjából ennyit ígér – és ennyit is ad a könyv. Szédületes szakmai magasságokat nem kell tőle várni.
Ez az első olvasmányom Almási Kittitől, csak néhány videóját láttam eddig, így nem tudtam pontosan, mire számítsak. Valahol nyilatkozta is, hogy az előadásai során megérett tudásból ír könyveket spoiler – és ezt a hatást is kelti a végeredmény. Egy elgondolkoztató gondolatfolyam, laza szerkezettel. Pont az a fíling, amit a Nyitott akadémia előadássorozatból kiadott könyvek adnak. Ami persze nem hátrány, de érdemes tudni.
Jobban el szerettem volna mélyedni a témában – ezért felszínesnek tűnt a könyv – bár lehetséges, hogy amire igazából szükségem lenne, az az önvizsgálat és a személyes élmények, beszélgetések az irigységről. Mert az irigység sokszor lappang és nem tör a felszínre, álruhában jár – de nagyon is áthatja az életünket. Nem beszélünk róla.
(Na jó, azért egy általánosabb társadalomkritikát, alaposabb szociológiai élű munkát is szívesen látnék – mert úgy érzem, itt tényleg csak a jéghegy csúcsát érintettük.)
Életemben talán pár hónapja beszéltem először két barátommal az irigységről nyíltan. spoiler Arról nem nehéz beszélni, hogy milyen irigy közhangulat van köztünk, és a 20. század tragédiáinak, igazságtalanságainak visszhangjaként még bennünk él, hogy az a jó, ha sajnálnak minket. Sajnáltassuk magunkat és rejtegessük az értékeinket, vagyonunkat, hogy ne kérjenek kölcsön, hogy ne raboljanak ki minket. Aki kijut ebből a nyomor-paradigmából, annak sem lesz jobb dolga: akinek jól megy, aki sikeres, sokra viszi – azt gyakran utálják és kibeszélik, elfordulnak tőlük a korábbi barátaik. Ezt szörnyű megélni és megértem, hogy sokan külföldre, más mentalitású országba menekülnek, ahol talán könnyebb lesz együtt élni a sikerrel. spoiler Ezzel párhuzamosan ott a veretés kultúrája: a celebek és influenszerek sokkal gazdagabbnak és befolyásosnak próbálnak tűnni a valós lehetőségeiknél – kifejezetten meglovagolják a gyűlölethullámot, ami újabb figyelmet, lájkokat, ezáltal akár bevételt termel számukra. Nagyjából ilyen társadalmi körképet láthatunk a könyvben is, ami Almási Kitti praxisának tapasztalatait mutatja be. A benyomásom az, hogy kevés a boldog, elégedett ember – legalábbis ebben a praxisban biztosan. Sokan szenvedünk a vágyainktól vagy olyan vágyaktól, amit mások talmi csillogása kelt bennünk. Azt hisszük, valakinek jobb az élete attól, hogy birtokol valamit, amit mi nem. De jó eséllyel az általunk irigyelt ember is irigyel valakit. spoiler

joopsy P>!
Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat

Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat Értsük meg, hogy ne gyengítsen!

Muszáj voltam aludni pár éjszakát erre az értékelésre. Ugyanis a végén hatalmas üresség tátongott bennem a témája kapcsán és gondoltam, az idő majd biztosan segít. Nos nem teljesen így történt.
A példák érdekesek voltak és pár esetre a saját környezetemből is ráismertem, de semmi „Aha-élményem” nem volt tőlük. Kicsit úgy éreztem, hogy Kitti írt egy könyvet, de nem akarta feltárni a lapjait. Arra viszont számomra ez nagyon kevés volt, hogy mindenáron hozzá akarjak menni, ha kezelésre lenne szükségem. :)
A könyv szerkezete számomra kissé érthetetlen volt. Az alcímeknek valahogy nem láttam értelmét, mert olykor úgy éreztem, a mondanivaló nem tartja az irányt.
Ettől függetlenül élvezetes olvasmány volt a sok példa miatt és a könyv rövidsége miatt önismétlésre sem kerülhetett sor. Egynek elment.

3 hozzászólás
Kikiriki>!
Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat

Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat Értsük meg, hogy ne gyengítsen!

Ez a könyv után nagy rajongója lettem Almási Kittinek, és a példaképem lett :)

Nessie1226 P>!
Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat

Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat Értsük meg, hogy ne gyengítsen!

Almási Kitti eddig olvasott könyvei közül ez lett a kedvencem, mivel a stílusát már ismertem így nem volt továbbra sem meglepő, hogy őszintén, mindenki számára érthetően és olvasmányosan ír, tehát teljes mértékben a mondanivalójára tudtam koncentrálni. Az irigység és rosszindulat olyan tabutéma, amely valamilyen formában mindannyiunk életében jelen van, mindannyian voltunk már az elszenvedői, akár minket emésztett ez az érzés belülről, akár velünk vagy az életünkkel kapcsolatban érezte valaki. A könyv nem túl hosszú, a lényegesebb elemek mégis szépen össze vannak foglalva benne, általában a pácienseinek vagy a saját személyes történeteinek példáival alátámasztva. Ezúttal nem találkoztam olyan esetekkel a kötetben, amelyeket más könyveiben már említett volna, tehát sok érdekes, új gondolattal is találkoztam, más kérdés az, hogy önmagában ezeket a hasznos információkat mennyire tudjuk alkalmazni az életünkben, mennyire mély önismeretre lenne szükségünk hozzá a gyakorlatban. Úgy gondolom abból a szempontból hasznos igazán, hogy megértsük az irigység mechanizmusát, azt, hogy milyen folyamatok játszódnak le ilyenkor valakiben és milyen módon tudjuk ezeket a negatív érzéseket kezelni. Tényleg ajánlani tudom ezt a kötetét is a többihez hasonlóan, hiszen mindenki megtalálhatja a számára értékes mondanivalót benne, de annak szintén érdemes kézbe vennie, aki szereti a pszichológiával, önismerettel foglalkozó írásokat, hiszen ez a laikusok számára is teljesen élvezhető és informatív.

Trudiz>!
Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat

Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat Értsük meg, hogy ne gyengítsen!

Szépen kifejtette Kitti ezt a témát.
Sajnos ismerek én is „vérprofi” pletykást, aki csak azért szól, mert „aggódik a másikért”. Jó stratégia, és stratéga egyszerre, nem mondom.
Örömmel konstatáltam, hogy nem vagyok futószalag-ember.

Hencsulátor>!
Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat

Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat Értsük meg, hogy ne gyengítsen!

Kevés önsegítő könyvet olvasok, de néha ez is jól tud esni. Ez az első könyvem az írónőtől, de a stílusa tetszett, így szerintem fogok még olvasni tőle.
Nagyon tanulságos és egyben szomorú volt, hogy az irigységnek és rosszindulatnak mennyi formáját tapasztaltam már magamon vagy ismerőseimen keresztül. Szinte a példák mindegyikével.
Csak azt az egyet sajnálom, hogy a kezelésükről/elkerülésükről sokkal kevesebbet olvashattam, nyilván egyszerűbb lett volna sokkal kézzelfoghatóbb tippeket kapni. :D

pikkupilvi P>!
Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat

Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat Értsük meg, hogy ne gyengítsen!

Hiánypótló, ugyanakkor rövidke. Olvastam volna még szívesen a témáról, leginkább az irigység hátteréről és a vele való megküzdési stratégiákról. Almási Kittit továbbra is jó benyomást keltő, kompetens szakemberként írnám le off, és elhiszem, hogy ő is gyakran szembesült rosszindulattal, irigységgel, stb, de az x-edik saját élménye kezdett kicsit sok lenni.
Nem gondoltam volna, hogy bizonyos értelemben lehúz majd ez a téma, csúnya (és szerencsére számomra idegen) élmény volt az irigy szülőről olvasni. Véletlenül megtaláltam anyukámnál még egy AK-kötetet, valamikor időt szakítok rá.

lenne P>!
Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat

Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat Értsük meg, hogy ne gyengítsen!

A könyvtáros hölgytől így kértem a könyvet (ablakos nyitvatartás 2021 februárjában, covid miatt) ; mindegy, csak Almási Kitti legyen. Hozta ezt a zöldmanós könyvet, és amikor mondtam, hogy jó lesz, megdöbbent. Az irigységről akarok olvasni?!
Hát igen. Tabu téma.
Nem is gondoltam volna, hogy ennyire szerteágazó, mindenkihez közellopódzó problémáról van szó. Tényleg nem beszélünk róla, pedig a közösségi oldalak miatt (talán a moly miatt is?) egyre több mindenkire vagyunk irigyek.
De ott vannak a pletykák, kibeszélések, rágalmazások… Hajjajj, nehéz téma ! Figyelni kell magunkra és másokra, mert ez a kis manó nagyon csúnya munkákat tud csinálni! Nagyon jó segítség ellene ez a könyv.


Népszerű idézetek

Málnika>!

[…] miért a másik ember dolgaira pazaroljuk az energiánkat ahelyett, hogy azzal foglalkoznánk, azért küzdenénk, ami nekünk tényleg fontos?

212. oldal, Mit kezdjünk az irigységgel?

Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat Értsük meg, hogy ne gyengítsen!

2 hozzászólás
Málnika>!

[…] magát az élményt nem azzal tesszük emlékezetessé, ha mások számára dokumentáljuk, hanem ha megéljük.

130. oldal, Az irigység provokálása

Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat Értsük meg, hogy ne gyengítsen!

3 hozzászólás
Trudiz>!

[…] ismerőseink távollétében úgy fogalmazzunk róluk, hogy akkor is a szemükbe tudjunk nézni, ha az elhangzottak esetleg visszajutnak hozzájuk.

171. oldal, Kibeszélés, rosszindulat

Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat Értsük meg, hogy ne gyengítsen!

2 hozzászólás
Málnika>!

A hamis bűntudattól csak akkor szabadulhatunk, ha felismerjük: bármink is legyen és bármit is képviseljünk, soha nem tudunk úgy élni, hogy azzal valakiből ne váltsunk ki rossz érzéseket.

127. oldal, Az irigység mint teher

Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat Értsük meg, hogy ne gyengítsen!

Málnika>!

[…] fontos tudatosítani magunkban, hogy csak a végeredményre vagyunk irigyek, de az utat, amely odáig vezetett, nem lennénk hajlandóak végigjárni.

198. oldal, Mit kezdjünk az irigységgel?

Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat Értsük meg, hogy ne gyengítsen!

3 hozzászólás
Málnika>!

Ugyanis míg a kutatások szerint az említett Kanadában vagy Japánban az irigység arra készteti az embereket, hogy minél többet hozzanak ki önmagukból, addig mi inkább az irigyelt másikat próbáljuk lehúzni, akadályozni, tönkretenni.

14. oldal, Miért írtam meg ezt a könyvet?

Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat Értsük meg, hogy ne gyengítsen!

Málnika>!

Persze egy-egy fotót a lelkesedés hevében is készíthetünk, de kifejezetten a drága dolgok és a luxus rendszeres megosztása valószínűleg nem más, mint az irigység tudatos provokálása.

130. oldal, Az irigység provokálása

Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat Értsük meg, hogy ne gyengítsen!

Málnika>!

Aki lent van, azt nem még lejjebb kell nyomni, hanem segíteni abban, hogy újra küzdeni tudjon.

210. oldal, Mit kezdjünk az irigységgel?

Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat Értsük meg, hogy ne gyengítsen!

Málnika>!

Az irigység tehát egy ösztön, amely hajdan a túlélésünket szolgálta, ezért evolúciósan hasznos volt számunkra.

10. oldal, Miért írtam meg ezt a könyvet?

Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat Értsük meg, hogy ne gyengítsen!

Kapcsolódó szócikkek: irigység
Málnika>!

A figyelem tehát nem a személynek szól, hanem a látszatnak – éppúgy, mint a Facebookon és az Instagramon. Ha ezt tudatosítjuk magunkban, akkor mások online sikerei valószínűleg kevésbé tűnnek majd irritálónak és irigylésre méltónak, elvégre az illúziók világában nincsenek hús-vér győztesek.

154. oldal, Az illúziók világa

Almási Kitti: Irigység, kibeszélés, rosszindulat Értsük meg, hogy ne gyengítsen!


Hasonló könyvek címkék alapján

Szondy Máté: Olvadás
Pál Ferenc: A szorongástól az önbecsülésig
Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz!
Csernus Imre – Kádár Annamária – Pál Ferenc – Popper Péter: Sors és önismeret
Marie Haddou: Merj nemet mondani!
Bagdy Emőke: Utak önmagunkhoz
A lélek dolgai
Hevesi Krisztina: Szex
Bagdy Emőke – Csernus Imre – Czeizel Endre – Daubner Béla – Feldmár András – Kádár Annamária – Kígyós Éva – Pál Ferenc – Popper Péter – Ranschburg Jenő – Szendi Gábor: Belső utakon
Edith Eva Eger: Az ajándék