Hűtlenség… ​és ami mögötte van 36 csillagozás

Almási Kitti: Hűtlenség… és ami mögötte van

Miért ​épp a hűtlenséget választottam első könyvem témájául? Mert a rendelésemen jó ideje ez a leggyakrabban visszatérő probléma – alig akad olyan páciensem, akit valamilyen formában ne érintene. Persze felmerül a kérdés: egyáltalán mi az, hogy hűtlenség? Mit értünk ma megcsalás alatt? Amikor az Interneten felvetettük ezt a témát, parázs vita alakult ki a hozzászólók között. Volt, aki azt sem érezte annak, ha partnerén kívül szexuális kapcsolatot létesít másokkal is, hiszen – magyarázta – szabad lényeknek születtünk, nem lehetünk egymás tulajdonai és rabtartói. Más már annak a gondolatát sem bírja elviselni, hogy a társa rajta kívül mással is szívesen tölt időt – számára ez is árulás. Ezzel a könyvvel nem az a célom, hogy igazságot tegyek a szubjektív vélemények között, vagy moralizáljak – terapeutaként nem is tehetem, mert aki ítélkezik, az nem tud segíteni. Sokkal inkább az, hogy praxisom tapasztalatai alapján megmutassam, milyen gondokkal küzdünk ma ezen a téren, mert ami… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2012
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155281006

Kedvencelte 4

Most olvassa 12

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 32


Kiemelt értékelések

>!
Lunemorte MP
Almási Kitti: Hűtlenség… és ami mögötte van

Nehéz erről a témáról írni, beszélni. Azt hiszem, mindenki másképpen éli meg a helyzetet. Ami bizonyos, mindig két emberen múlik minden, hogy az egyik fél egy harmadikat (vagy sokadikat) keres titokban. Fontos a megértés, törődés, sokszor nem is a kinézet miatt történnek a dolgok, hanem inkább a lelki dolgok miatt. Ha egy nő/férfi azt érzi, hogy valaki nagyon megérti őt és boldoggá teheti, gyakran fenntarthat évekig gyanútlanul egy titkos viszonyt. Ez nem is feltétlenül akkora tragédia, ha a párkapcsolatban lévők megbeszélik mindezt egymás között és megbocsájtanak a másiknak. Persze ez nagyon ritka, általában jön a bosszú vagy a szakítás. Ami újdonság volt számomra az az, hogy az alacsony önértékelésű emberek keresik általában azokat, akik megfelelően értékelik, vonzónak tartják és elhalmozzák gyengédséggel őket. Hasznos könyv némi hiányossággal. Nem lehet A-t vagy B-t mondani, ha létezik C, D, E, F … indok és megoldás is. A nők igénylik a törődést, ezt el kell fogadni. A férfiak meg azt, hogy imádják őket.

28 hozzászólás
>!
RKAti P
Almási Kitti: Hűtlenség… és ami mögötte van

Tényleg érdekes! Egyébként mondtam már, hogy nagyon jó pszichológus lettem volna?
Most mondom. Régen a gyereknevelésről szóló könyvek kapcsán is ezt éreztem. Most meg a felnőtt lét….

>!
clyme
Almási Kitti: Hűtlenség… és ami mögötte van

Mint megcsalt fél sok segítséget kaptam a könyvtől. Világossá váltak az indítékok és az előjelek. A hűtlenség minden egyes részét lefedte és rávilágított. Megmutatta, hogyan tehetünk ellene, hogyan bocsáthatunk meg és hogyan tehetjük jobbá a párkapcsolatainkat. Mindezt nem száraz szakirodalmon keresztül kaptuk meg, hanem teljesen hétköznapi nyelvre lefordított objektív módon. Az ember ösztön lény akit bezárnak a normák börtönébe, néhány ember tud élni ezzel, sokan pedig nem. Megtanultam, hogy a hűtlenség szubjektív, mindenkinek más, és természetesen mindenki másképp dolgozza fel. A továbblépésben egyértelműen nagy segítség, bár biztos hogy idő kell, amíg teljesen lecsapódik…

>!
eSzke
Almási Kitti: Hűtlenség… és ami mögötte van

Bár a könyv a hűtlenségről szól, én azonban nem kifejezetten megcsalt vagy megcsaló feleknek ajánlanám, hanem minden párkapcsolatban élő embernek. Érdekes volt.

>!
Pirimari
Almási Kitti: Hűtlenség… és ami mögötte van

Szerintem zseniális. Ajánlom mindazoknak, akiket már megcsaltak és azoknak is akiket még nem. Segíthet megérteni a miérteket és segít rávilágítani olyan dolgokra, amiket ne kövess el és nem kerülsz a megcsaltak táborába. Érthető, jól szerkesztett, nem a statisztikákat felvonultató alkotás. Valós élethelyzetekkel példázva segít bemutatni töménytelen mennyiségű szituációt.

>!
maneki_neko
Almási Kitti: Hűtlenség… és ami mögötte van

Almási Kittit eddig csak a tévében láttam, és a túl sok szereplés belőlem inkább visszatetszést szokott kiváltani. Megláttam a könyvtárban két könyvét, és úgy döntöttem, elfelejtem, hogy valaha is láttam őt, és tiszta lappal, csak az írásai alapján fogom megítélni. Jól tettem, mert csak jó benyomásokat szereztem.
A könyv jól összeállított, érthető, olvasmányos, ugyanakkor kellő szakmaiság van belecsempészve ahhoz, hogy észrevegyük a pszichológusnő hozzáértését is. Tetszett a sok példa, amiket a praxisából idézett fel.

>!
bszgabi
Almási Kitti: Hűtlenség… és ami mögötte van

nagyon olvasmányos, érdekes. tetszik, hogy rengeteg példát és statisztikát hoz a saját praxisából. Sok dologra rávilágít, és megmutatja mi van a háttérben. Nagyon tetszett

>!
Zurelily
Almási Kitti: Hűtlenség… és ami mögötte van

Nagyon hasznos olvasmány, nekem sokat segített. Mindenkinek ajánlom, aki ilyen helyzetben van, bármelyik oldalon is álljon…

>!
Ana
Almási Kitti: Hűtlenség… és ami mögötte van

Ezt a könyvet minden párkapcsolatban élő embernek el kellene olvasnia. Nagyon jó példákat hoz. Általános igazság nem létezik. Mindenkinek csak a saját igazsága, valósága van. Minden ember másképp éli meg a hűtlenséget. Van, aki tovább tud lépni és közben benne maradni a kapcsolatban, van, aki inkább úgy lép tovább, hogy véget vet az akutális násznak. Az biztos, hogy ennek a feldolgozása (a megcsalásnak, vagy a megcsalatásnak) remek önismereti út.

>!
Janna21
Almási Kitti: Hűtlenség… és ami mögötte van

Előadáson láttam a könyv íróját, ott ragadott meg a határozott, nem kertelő és magával ragadó stílusa. A könyvtől is ezt kaptam, mély mögöttes tartalommal, mellyel az önfejlesztés elindítható.
Jó, ha valamit több szemüvegen keresztül is meg tudunk vizsgálni, ha más szemszögből is rácsodálkozhatunk dolgokra, illetve az, ha tanulhatunk egymástól, amolyan kölcsönös adok-kapok viszony terapeuta és páciens, orvos és beteg stb közt.
A könyv számomra a párkapcsolat fejleszthetőségének esélyét is megadta. Nem csak megcsaltaknak!


Népszerű idézetek

>!
rekucimucika

Ahogy nincs tökéletes anya, csak elég jó anya, ugyanúgy nem tökéletes párkapcsolatot érdemes keresni, hanem elég jót. Ez sokkal hitelesebb és életszerűbb a tökéletesnél.

32. oldal, 2. fejezet - Hűtlenségjárvány? (Kulcslyuk, 2012)

>!
rekucimucika

(…) a simogatás, az ölelés, a csók mindannyiunk számára éltető energia. Éppen ezért, ha valakit már régen nem öleltek meg, annak a számára egy érintés a világot jelentheti.

89. oldal, 6. fejezet - Egyszeri botlások (Kulcslyuk, 2012)

>!
Debut

A hűtlenség napjainkra könnyen megvalósíthatóvá vált. A társadalom attitűdjének változásaival egyre elfogadottabb, majdnem általános és átlagos jelenség, már nem jár a korábbi súlyos következményekkel. A hűség viszont különleges ajándékká vált. Már nem kényszerítik ránk, hanem szabadon választhatjuk. Ezért az értékes ritkaságért pedig meg kell küzdeni, ki kell érdemelni.

264. oldalladl

>!
clyme

Ha bármiféle fejlődést szeretnénk elérni, akkor először is azt kell megértenünk és elfogadnunk, hogy mindenkinek a saját terhe nehéz, és bár az eszével szinte mindenki belátja, hogy másnak lehet ennél rosszabb, érzelmileg a magáétól szenved.

12. oldal

>!
Pirimari

A terapeuta nézőpontjából hűtlenség, megcsalás az, amit a páciens annak érez, amitől szenved, ami által árulónak vagy megalázottnak éli meg magát, ami problémaként, valóságként jelentkezik a párkapcsolatában.

10. oldal

>!
ruszky

Lépten-nyomon azt tapasztalom, mennyire jellemző, hogy másokat számukra érzelmileg fontos kérdésekben a magunk igazáról akarunk meggyőzni (néha döbbenetesen erőszakosan), és megsértődünk, ha ez nem sikerül.

12-13. oldal

>!
clyme

Az élet során sokszor megcsúszhatunk, elbotolhatunk, de tudnunk kell, hogy egyáltalán mi felé igyekszünk, és melyek azok az alapértékek, amelyeket fontosnak tartunk.

21. oldal

>!
clyme

A családterapeuta, Candyce Russel szerint a megcsalásra három érzelmi lépcsőben reagálunk. Az első szakaszban szélsőségesen hullámzó érzelmi állapotok jellemzőek, amelyekben a harag és az önvád éppúgy megjelenik, mint az elutasítás és az elfogadás. Ezt követően a második szakasz egyfajta türelmi idő, kisebb érzelmi túlfűtöttséggel, melyben a megcsalt fél próbálja megérteni, mi történt, akár a viszony részleteit firtatja. Testileg és érzelmileg is eltávolodik a párjától, de másoktól segítséget, támogatást kér. Végül a befejező, harmadik szakaszban a bizalom építése alegfőbb feladat, amennyiben a pár tagjai úgy döntenek, hogy együtt szeretnének maradni továbbra is. Ebben elengedhetetlen, hogy a megcsalt fél érezze, hogy a párja felé köteleződik el, mert csakis ez adhatja annak az alapját, hogy a megbocsátás, elengedés folyamata elindulhasson.

24. oldal

>!
clyme

Az ítélkezés általában arról szól, hogy nagyon is érint minket a téma, és az indulatunkat, frusztrációnkat le kell vezetnünk valahol.

54. oldal

>!
clyme

(…) akkor is megcsalhatjuk a társunkat, ha szeretjük őt. A hűtlenség ugyanis arról szól, hogy keresünk valamit, ami hiányzik az életünkből. Az esetek döntő többségében nem az a célja, hogy bántsuk a párunkat – az már csak a következménye. A hűtlenség egy, a személyiségen és a kapcsolaton belüli megoldatlanság külső megoldási kísérlete.

263-264. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Orosz Katalin – S. Nagy Zita: A sorsformáló 9+1 hónap
Vidovszky Gábor: Örömtréning
A pszichológia nagykönyve
John Douglas – Mark Olshaker: Sorozatgyilkosok
Irvin D. Yalom: Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történetek
John Douglas – Mark Olshaker: Sötétség
Bagdy Emőke – Kádár Annamária – Buda László – Pál Ferenc: Fejben dől el?
Don Richard Riso – Russ Hudson: Az enneagram bölcsessége
Csíkszentmihályi Mihály: Kreativitás
F. Várkonyi Zsuzsa: Hoztam, kaptam, átszabtam!