Bátran ​élni 682 csillagozás

Félelmeink és gátlásaink leküzdése
Almási Kitti: Bátran élni Almási Kitti: Bátran élni

Rengeteg ​gátlás és félelem van bennünk még a legegyszerűbb helyzetekben is -rettegünk attól, hogy ha megmutatunk magunkból valamit, akkor kitesszük magunkat mások kritikájának, ítéletének, elutasításának.
Sokkal egyszerűbbnek tűnik, ha inkább elrejtőzünk a szerepeink mögé, ha nem mondjuk ki, amit gondolunk, ha nem fejezzük ki, amit érzünk, mert így nem szolgáltatjuk ki magunkat annak, hogy mások nem fogadnak el és nem szeretnek bennünket.
Éljük-e így le az életünket? Óvatosságunkban nem hagyjuk-e ki éppen a lényeget? Képesek lehetünk-e valódi intimitásra, megvalósíthatjuk-e legmélyebb vágyainkat, ha állandó önvédelemre rendezkedünk be?
Úgy látom, a legtöbb ember nem meri azt az életet élni, amit a szíve mélyén kívánna. Azt mondjuk, nincs rá lehetőségünk, de sokszor valójában bátorságunk nincs, hogy kivívjuk, megteremtsük azt. Ehhez ugyanis egyrészt el kellene hinnünk azt, hogy képesek vagyunk rá, másrészt elsősorban saját belső hangunkra hallgatni, nem pedig… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tartalomjegyzék

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2020
ISBN: 9786155932397 · Felolvasta: Almási Kitti
>!
Kulcslyuk, Budapest, 2015
276 oldal · ISBN: 9786155281570
>!
Kulcslyuk, Budapest, 2015
276 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155281266

Enciklopédia 23

Szereplők népszerűség szerint

Philip Zimbardo · Vekerdy Tamás


Kedvencelte 61

Most olvassa 105

Várólistára tette 380

Kívánságlistára tette 389

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

DaTa>!
Almási Kitti: Bátran élni

Almási Kitti: Bátran élni Félelmeink és gátlásaink leküzdése

Almási Kittitől nem olvastam korábban semmi mást, nem is nagyon tudtam, mire számítsak ennél a könyvnél. Azt gondoltam, hogy nem egy alaposan kifejtett pszichológiai disszertáció lesz a szorongáscsökkentő technikákról, sokkal inkább egy könnyen emészthető, ismeretterjesztő könyv a témában, de a molyos százalékokat nézve azt azért reméltem, abból azért a jobbik fajta lesz. De még mennyire hogy az lett!
Tulajdonképpen sztorizgat itt Almási Kitti. Mesél a klienseiről, akiknek klinikai szakpszichológusként segített, vagy segíteni próbált, betekintést enged az ő saját életének néhány nehézségébe is, elmeséli, hogyan élte ő át azokat a megterhelő időket, mesél a Lipótról, ahol pszichológusként dolgozott egészen annak bezárásáig, és közben azért elgondolkoztat, tanácsokat, tippeket ad, és igen, közben azért bizony magára ismer az olvasó. Mindezt teszi egy rendkívül közvetlen és olvasmányos stílusban úgy, hogy az ember csak arra eszmél rá, hopp, hová tűnt két-három óra, hopp, hová tűnt az a sok oldal? A maga nemében szuper kis könyv!

1 hozzászólás
gazibla IP>!
Almási Kitti: Bátran élni

Almási Kitti: Bátran élni Félelmeink és gátlásaink leküzdése

Mostanában egyre több önfejlesztő könyvet olvasok, de ez kiemelkedett az eddigiek közül. Nagyon értékes és legjobbkor volt a legjobb helyen az én életemben. Nekem nagy szükségem volt most erre a könyvre. Almási Kitti egy nagyon okos és intelligens nő és e könyv alapján azt mondom, hogy nagyon jó szakember is. Bámulatos hogy mennyire egyszerűen és érthetően írja le a gondolatait és hogy ezzel mennyi mindent tud adni. Ez volt az első műve amit olvastam, de nem ez lesz az utolsó. Köszönöm!

2 hozzászólás
Pandalány>!
Almási Kitti: Bátran élni

Almási Kitti: Bátran élni Félelmeink és gátlásaink leküzdése

Alapvetően úgy gondolom, hogy mindenki bátor, aki képes a komfortzónáján kilépni. Kis lépésekkel kezdődik minden, ez is.
Régóta kíváncsi voltam Almási Kitti írásaira, hiszen voltam már előadásán, találkoztam vele, néztem videókat az interneten és beszélgetéseket. Szaktudása teljes mértékben meggyőzött és nagyon szeretem a meglátásait.
Roppant érdekes téma, és amennyire könnyűnek tűnik, annyira összetett dolog bátornak lenni. Saját magam is tapasztalom, hogy mennyire hatással van ránk a környezet, az emberek ítélkezése akár tudatlanul is. De igazából nemcsak arról van szó, hogy felvállaljuk magunkat vagy sem. Hanem a bátorság kihat mindenre: merjük-e azt az életet élni, amit szeretnénk.
Órákig tudnék erről a témáról beszélgetni. ❤
Bővebben itt: http://pandalanyolvas.blogspot.com/2019/06/almasi-kitti…

Kkatja P>!
Almási Kitti: Bátran élni

Almási Kitti: Bátran élni Félelmeink és gátlásaink leküzdése

Jelentkezzen, aki még soha nem érzett félelmet, szorongást vagy akinek tökéletesen rendben van az élete, önbecsülése, párkapcsolata stb. Aki ezekre a kérdésekre igent tud mondani nyíltan és őszintén, na annak nem kell elolvasnia ezt a könyvet. Mindenki másnak viszont nagyon is ajánlom, hogy könnyebben felismerhessük, tudatosíthassuk magunkban a hozott, tanult és felvett mintáinkat, amik által működünk az élet minden területén jól vagy éppen rosszul.
Remek gondolatokat és példákat hoz itt Almási Kitti a saját életéből, praxisából, melyeket jó olvasni, hisz sokszor nem is tudjuk, hogy miért érezzük, azt amit érzünk, de ha van bátorságunk szembenézni önmagunk külső és belső démonaival, ha szükséges, segítséget is kérve, az már az első lépés az úton, hogy szembe is tudjunk velük szállni. Majd ezután el is tudjuk kezdeni úgy élni az életünket, ahogyan valóban szeretnénk, félelmek, gátlások, romboló indulatok nélkül, bátran, őszintén és hitelesen.
Hisz mind erre vágyunk, csak visszatartanak ezek a gátak attól, hogy így élhessünk, de nem kell hagynunk, sőt, mindent meg tudunk tenni, ami a változást elősegíti, csak a kezünkbe kell vennünk az életünket. Ha elsőre nem is sikerül tökéletesen, csináljuk újra és újra, mert MOST ÉLÜNK ezt ne feledjük és ne temessük el magunkat idő előtt önvédelemből!

2 hozzászólás
pjutko>!
Almási Kitti: Bátran élni

Almási Kitti: Bátran élni Félelmeink és gátlásaink leküzdése

Nagyon jó olvasmány volt dr. Almási Kitti könyve, hamar „fel is faltam”!
Közérthetően fogalmaz, fenn tudja tartani az ember figyelmét és hiteles. Hiteles, mert hoz a saját- és páciensei életéből is példákat.

Jól tagolt, könnyen olvasható és egy csomó újszerű megállapítása van – ellentétben sok önsegélyező könyvvel kapcsolatban, amit olvastam. Ha esetleg már meg is fogalmazódott az emberben valamiféle érzés adott témával kapcsolatban, akkor a doktornő ezt ebben az írásában nevén nevezi.

Például (végre!) most olvastam először, hogy bár hálás az ember a már meglévő dolgaiért, kis életéért, mégsem célravezető arra koncentrálni, hogy „nézd meg, másnak mennyivel rosszabb!”, mert az nem visz előre – szerintem sem.

Nagyon intelligens embernek ismertem meg ebből a könyvből dr. Almási Kittit, biztosan fogok még olvasni tőle illetve ha lesz majd látogatható előadása, szívesen el fogok menni meghallgatni.

konyvolvaso >!
Almási Kitti: Bátran élni

Almási Kitti: Bátran élni Félelmeink és gátlásaink leküzdése

Nagyon inspiráló, tele életerővel, jó gondolatokkal, tanácsokkal. A könyv gondolata arra fókuszál, hogy érdemes a lehetőségekkel élni, megpróbálni a lehetetlennek tűnőt is a megfelelő pillanatban. Lehetőleg úgy alakítsuk a környezetünket, hogy inspiráló legyen, előre vigyen és ne vissza húzzon vagy rosszabb esetben visszafordít. Mindenkinek bízni kell önmagában és azokra hallgatni akik ebben segítenek. Minden körülmények esetén vannak nyereségek és veszteségek de az lehet a legrosszabb ha meg sem próbálunk előbbre jutni. Fel kell mérni mit nyerhetünk vagy mit veszthetünk adott esetben.
Bátran ajánlom mindenkinek aki erőt szeretne gyűjteni az élet nehéz dolgaiban vagy megerősítést arra, hogy jó úton halad. Mindenki találhat olyan részt ami rá vonatkozhat vagy neki épp hasznos jelen helyzetében. Most épp van egy hullámvölgyem de már felfelé elindultam.

Garbai_Ildikó P>!
Almási Kitti: Bátran élni

Almási Kitti: Bátran élni Félelmeink és gátlásaink leküzdése

Szeretem Almási Kitti könyveit. Sok előadáson is volt szerencsém már hallgatni. Érthető emberi nyelven közli a mondanivalóját és mindennapi példákat hoz fel a helyzetekre. Sokszor vicces példák is vannak. Időnként belefutok olyasmibe amit már sokszor hallottam de úgy gondolom, hogy ez nem gond, mert nem árt ha tudatosítjuk milyen helyzetben mit kell tenni vagy mire figyelni. Akit érdekel ez a téma annak ajánlom egy kis gondolat ébresztésre.

Lunemorte P>!
Almási Kitti: Bátran élni

Almási Kitti: Bátran élni Félelmeink és gátlásaink leküzdése

Tipikus pszichológia könyv némi plusszal. Almási Kitti élethelyzetekkel, történetekkel (a sajátját is belevéve) próbálja inspirálni az olvasót az egyes kérdéseket illetőleg. Megoldásokat azonban általában nem találtam (vagy olyan egyszerű volt, hogy ha pl. utálod magad, akkor fogadd el magad)…stb. Viszont olvasás közben rádöbbenhet az ember, hogy mennyi hibája van, ami nem feltétlenül rossz. Olvasmányos stílus és nem volt túlnyújtva.

_Ellamara_ P>!
Almási Kitti: Bátran élni

Almási Kitti: Bátran élni Félelmeink és gátlásaink leküzdése

Nem gondoltam volna, hogy a közeljövőben önsegítő könyvet olvasok. Arra meg pláne nem számítottam, hogy 5 csillagos lesz.
Régebben volt egy kis ellenszenvem az ilyen témájú könyveket illetően. Úgy gondoltam, minek nekem ilyet olvasni, ha szükségem lesz bármire, majd elmegyek egy pszichológushoz. Év elején viszont megvettem az Örököt sorsot, mert az a téma akkor kifejezetten foglalkoztatott, aztán valahogy ez is a látóterembe került. Gondoltam miért is ne, adok neki egy esélyt. És milyen jól tettem!
Kicsit meglepődtem, hogy ennyi fejezet van benne. Arra számítottam, hogy kevesebb, de hosszabb részekre van osztva, viszont így is pont megfelelő hosszúak voltak a fejezetek.
Nem mondom, hogy mindegyik ugyanannyira megfogott, egy-kettő volt aminek a témáját nem igazán tudtam átérezni. A többi viszont tudott újat mondani és segíteni.
Nagyon jó, hogy az egészet példákkal, esetekkel támasztja alá, így nem volt száraz, könnyebb volt felfogni és átérezni is.
Azóta pedig én is próbálom szem előtt tartani a könyv fő mondanivalóját és mindig feltenni magamnak a kérdést: „És akkor mi van..?!”
Sokat segített, de nem csak a mondandójával, hanem abban is, hogy nyitni merjek a pszichológiai/önsegítő könyvek felé. Azóta minden alkalommal elnézek a könyvesboltokban feléjük és jópárat már kívánságlistára is raktam.
Határozottan 5*, mindenkinek csak ajánlani tudom. Olvassátok! :)

Kri_Anikó P>!
Almási Kitti: Bátran élni

Almási Kitti: Bátran élni Félelmeink és gátlásaink leküzdése

„Több háziasszonytól hallottam már, hogy amikor sok év után egyszer elutaztak egy hétvégére, előre lefőztek körülbelül két hétre való ételmennyiséget, és azt bedobozolva, felcimkézve, instrukciókkal ellátva bepakolták a mélyhűtőbe, nehogy a szeretteik hiányt szenvedjenek valamiben akár egy percig is.”
Nocsak, nocsak… Több ponton magamra ismertem a könyvben, amit úgy vettem a kezembe, hogy így ötven felett már sok újdonságot nem fog tudni nekem mondani. De belátom, tévedtem. Nem lehet gyorsan átszaladni a 270 oldalon, érdemes kortyonként, lassan adagolva fogyasztani. Szerintem kb mindenki fog magára nézve találni legalább egy mondatot, miben kellene bátrabbnak lennie.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

lillancs21>!

Ha egy mondatba szeretném sűríteni, amit e téren igazán fontosnak tartok, akkor Jean-Jacques Rousseau-tól merítenék:
„Nem az a szabadság, hogy azt teheted, amit akarsz, hanem hogy nem kell megtenned azt, amit nem akarsz”

234. oldal

Almási Kitti: Bátran élni Félelmeink és gátlásaink leküzdése

Kapcsolódó szócikkek: Jean-Jacques Rousseau · szabadság
DaTa>!

(Vekerdy Tamás mesélt anno Kun Miklósról, a néhai pszichiáterről, aki egyszer csak a paranoia jeleit vélte magán felfedezni. Úgy érezte, mintha valaki követné, figyelné hátulról – ilyenkor hirtelen megfordult, de nem volt egyértelmű a helyzet. A lakásával szemben volt egy telefonfülke, ahova időnként bement valaki telefonálni, ő pedig úgy érezte, hogy ez az ember őt hallgatja le. Ekkor elment egy kollegájához, és elpanaszolta neki: lehet, hogy kezd megbolondulni. A kolléga azt válaszolta, hogy talán csak átmenetileg feszült, várjon még két-három hetet, és figyelje meg az állapotát. Kunnak viszont olyan „szerencséje” volt, hogy hamarosan becsöngettek hozzá éjszaka, és elvitte az ÁVÓ. Azt mondta: az első pillanatban hihetetlen megkönnyebbülést érzett, hogy mégsem őrült, és nem kell tovább szorongania.)
A szorongás ugyanis megbénít minket, beárnyékolja a mindennapjainkat, nem engedi, hogy önfeledten éljük meg a pillanatot, hiszen azt érezzük, hogy biztosan valami rossz fog történni.

82. oldal

Almási Kitti: Bátran élni Félelmeink és gátlásaink leküzdése

Kapcsolódó szócikkek: szorongás · Vekerdy Tamás
4 hozzászólás
szeptember99>!

A cél az, hogy minden feszengés nélkül ki tudjuk mondani önmagunknak és másoknak is: ilyen vagyok. Innen és innen jövök. Ezt és ezt tették velem. Ezeket a sebeket hordozom. Sok mindenben fejlődhetek, változhatok még, de alapvetően: ez vagyok én. A fejlődés következő lépcsőfoka, amikor valaki már nemcsak felvállalni képes mindezt, de még büszke is tud lenni arra, hogy ő a hátrányos körülményei ellenére, vagy inkább azokkal együtt lett olyan, amilyen. Hiszen nyilván sokkal könnyebb kipárnázott környezetből bármilyen eredményt is elérni, mint a sűrű mínuszból indulva. Ha így is sikerül, akkor ez azért lehetséges, mert az illető önmagából tudott meríteni. Mindannak ellenére el tudott hinni magáról valamit, hogy a környezete teljesen mást sugallt neki. Ezért az ilyen emberek eredményei különösen becsülendők.

Almási Kitti: Bátran élni Félelmeink és gátlásaink leküzdése

szeptember99>!

Amikor valaki nagy lelkesen nekivág az önismereti útnak, gyakran nem is sejti, hogy milyen emberpróbáló kalandra vállalkozott. Rettenetesen nehéz szembesülni valamivel önmagunkban, amit rossznak, szégyellnivalónak érzünk – és még nehezebb mások előtt is felvállalni azt. Mondok egy triviális példát. Amikor egy önismereti csoportban pozitív visszajelzéseket kell adni, gyakran előfordul, hogy a legcsinosabb lány kap egy csomó bókot a külsejére vonatkozóan is. Ilyenkor mindig megnézem a többi nő arcát, akik hasonló dicséretekben nem részesültek – hát bizony rosszul esik nekik, de ezt megtartják maguknak. Időnként azonban akad egy-egy nő, aki nem azt mondja, amit szerinte mások elvárnak tőle, hanem azt, amit tényleg érez, még akkor is, ha ez egyesekben rossz benyomást kelthet. Például azt, hogy ő nőként most rendkívül rosszul érzi magát, és irigy vagy féltékeny a másikra. Egyszerűen fáj neki, hogy nem ő tetszik a többieknek, nem őt látják szépnek, hanem valaki mást. Egy ilyen közlést roppant kevés ember mer felvállalni, mert az irigységet, a féltékenységet szégyenletesnek tartjuk – miközben bizonyos helyzetekben teljesen érthető, ha így érzünk! (Persze érdemes dolgozni vele, mert van tovább is.) Amikor valaki mégis mer nyílt lapokkal játszani, a környezete másképp kezd rátekinteni. Az őszinteségben ugyanis erő van! Az őszinte, önmagát felvállaló ember izgalmas, tiszteletet ébreszt, és sokakban olyan érzést is, hogy végre valaki kimondta helyettem, amit én is érzek!

Almási Kitti: Bátran élni Félelmeink és gátlásaink leküzdése

Lunemorte P>!

Az őszinteségben ugyanis erő van! Az őszinte, önmagát felvállaló ember izgalmas, tiszteletet ébreszt, és sokakban olyan érzést is, hogy végre kimondta helyettem, amit én is érzek!

143. oldal

Almási Kitti: Bátran élni Félelmeink és gátlásaink leküzdése

Kapcsolódó szócikkek: őszinteség
Morpheus>!

Amikor képessé válunk arra, hogy a félelmeinket, gátlásainkat leküzdjük (vagy legalábbis csökkentsük, kezelhetővé tegyük őket), és merünk bátor döntéseket hozni, minden esetleges nehézséggel és kudarccal együtt is olyan életet élhetünk, amilyet élni érdemes. Ez a felszabadultság és erő nemcsak nekünk segít, hanem a velünk kapcsolatban lévő embereket is oldottabbá, bátrabbá teszi. Ezért azt kívánom, hogy minél gyakrabban merjenek fejest ugrani olyan dolgokba, amelyekre nagyon vágynak, hogy aztán szabadon élvezhessék a lebegést!

276. oldal, utolsó bekezdés

Almási Kitti: Bátran élni Félelmeink és gátlásaink leküzdése

szeptember99>!

Nagyon szeretem Hamvas Bélának azt a gondolatát, hogy amikor nem tudod, mi lesz, akkor kezdesz el élni. Gyakran előfordul, hogy eljön hozzám valaki, aki saját bevallása szerint teljesen kétségbe van esve és elviselhetetlenül szenved, mert például a partnere megcsalta őt, vagy el akarja hagyni. Amikor azonban elkezdem megkapargatni, hogy a krízis bekövetkezte előtt hogyan éltek, sokszor kiderül, hogy már évek óta szinte egyáltalán nem beszélgettek, nem szeretkeztek, nem csináltak közös programokat, csak nézték a tévét, és néha egyeztették a háztartási teendőket. Sem a szeretetüket, sem a hiányérzetüket nem fejezték ki egymás felé, gyakorlatilag lakótársakként vegetáltak egymás mellett, és bár ez nem volt kifejezetten kellemetlen, valódi kapcsolatnak semmiképpen sem nevezhető. Ehhez képest a krízist, amikor nyilvánvalóvá válik a tartalom hiánya, vagy hirtelen felszínre kerülnek az addig eltussolt problémák, áldásnak tekintem. Lehetőségnek arra, hogy végre éljenek – még ha eleinte ez csak a fájdalomban és szenvedésben való megmerítkezést jelenti is. Ez is jó, ha egy folyamat kiindulópontját jelenti, és elvezet valahová. Rengetegen vannak, akik valójában csak egy-egy krízisben kezdenek el élni, amikor kénytelenek kilépni a komfortzónájukból. Persze erre ebben a formában nem vágyik senki, de sokszor mégis hasznos, mert rászorít, hogy elkezdjünk érezni, cselekedni, harcolni, amit már régóta nem tettünk. Sokszor ekkor döbbenünk rá, hogy valójában kik vagyunk, mi a fontos nekünk, és mire vagyunk képesek. Minden megmozdul, újrarendeződik bennünk és körülöttünk. Ezért mondják, hogy a válság lehet áldás és lehetőség is – ami teljesen igaz, de mi is kellünk hozzá, hogy az legyen.

54. oldal (Kulcslyuk, 2015)

Almási Kitti: Bátran élni Félelmeink és gátlásaink leküzdése

Kapcsolódó szócikkek: Hamvas Béla
Kkatja P>!

    Popper Péter Assisi Szent Ferencnek tulajdonította azt a mondást, hogy a balek a leggazdagabb a világon, mert ezerszer ki lehet fosztani, és még mindig van miből… Mégsem javasolnám, hogy balekok legyünk, csak lélekben annyira szabadok, hogy saját indíttatásunkból és örömünkre tudjunk adni, nem azt vizslatva állandóan, hogy a másik megérdemli-e és arányosan viszonozza-e a gesztusunkat.

120. oldal Merjünk adni!

Almási Kitti: Bátran élni Félelmeink és gátlásaink leküzdése

Kapcsolódó szócikkek: Assisi Szent Ferenc · önzetlenség
Szelén>!

Épülni és szabadabbá válni attól lehet, ha valamiért teszünk, nem pedig valami ellen. Igazán előrevivőnek azt tartom, ha nem próbáljuk elnyomni a kellemetlen érzéseinket, megengedjük, hogy ezek is átvonuljanak rajtunk, ám azután tudatosan arra irányítjuk a figyelmünket, amit értékesnek tartunk, ami felé törekszünk.

62-63. oldal - Ne várjuk meg, míg kis bajból katasztrófa lesz

Almási Kitti: Bátran élni Félelmeink és gátlásaink leküzdése

DaTa>!

Hiába mondjuk, hogy a szüleink nem érdekelnek minket, hiába nem tartjuk velük a kapcsolatot, hiába érvelünk azzal, hogy mi másképp élünk, az ellenkezőjét képviseljük és tesszük annak, amit ők – akkor is ott vannak minden sejtünkben. Bármilyen fájdalmas ezzel szembenézni, ha a szülő méltatlan a szerepére – a gyökereinket nem vághatjuk el, mert nem maradunk életképesek. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy kapcsolatban kell maradnunk egy adott esetben abuzáló, bántalmazó, elhanyagoló szülővel is (sok esetben ez kifejezetten ellenjavallt, máskor meg lehetetlen is, mert például a szülő már nincs is az élők sorában), hanem azt, hogy ezt a sebet gyógyítanunk kell magunkban. Attól ugyanis, hogy mi nem foglalkozunk a problémával, a probléma még foglalkozik velünk.

155. oldal

Almási Kitti: Bátran élni Félelmeink és gátlásaink leküzdése

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Limpár Imre: A siker tervezhető
F. Várkonyi Zsuzsa: Hoztam, kaptam, átszabtam!
Schrammel Ivett: Külföldön élni – pszichológus szemmel
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
Teljesebbé válni
Szél Dávid: Útközben
Gary Chapman: A szerelem pszichológiája
Brené Brown: A tökéletlenség ajándéka
Gary Chapman: Egymásra hangolva
Walter Mischel: Pillecukorteszt