Kozmikus ​társkereső 8 csillagozás

Exobolygók, asztrobiológia és SETI a XXI. században
Almár Iván: Kozmikus társkereső

Közel 50 évnyi keresés ellenére még mindig nincs semmiféle bizonyíték a Földön kívüli élet és értelem jelenlétére az Univerzumban. A szerző a maga komplexitásában mutatja be a témát: Földünk párjának, vagyis egy Föld-szerű exobolygónak a keresését, a földi élet párja, vagyis egy a földitől független életforma utáni kutatást, továbbá magát a SETI-programot, mely végső soron egy intelligens kozmikus partnerrel való kapcsolat felvételére irányul.

>!
Kossuth, Budapest, 2012
ISBN: 9789630969550
>!
Kossuth, Budapest, 2011
192 oldal · ISBN: 9789630966573

Enciklopédia 3


Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Katherine_Grey>!
Almár Iván: Kozmikus társkereső

Almár Iván: Kozmikus társkereső Exobolygók, asztrobiológia és SETI a XXI. században

A SETI szépsége című kötet elolvasása óta vártam, hogy a neves magyar csillagász újabb összefoglalót készítsen a földön kívüli értelem keresésére irányuló erőfeszítésekről. Lévén részese a SETI-nek, ismerőse egy csomó mérvadó, neves csillagásznak világszerte, tele izgalmas adatokkal, szórakoztató anekdotákkal, saját felfedezésekkel, Almár Ivántól remek könyv volt várható. A Kozmikus társkereső izgalmas, hiteles, naprakész összefoglaló a témáról, ugyanakkor egészen más megközelítéssel dolgozik, mint a nemrég megjelent – és a szerző által fordított – Paul Davies-féle A kísérteties csönd. Érdemes elolvasni.

3 hozzászólás
Bolondkandúr>!
Almár Iván: Kozmikus társkereső

Almár Iván: Kozmikus társkereső Exobolygók, asztrobiológia és SETI a XXI. században

A Kozmikus társkereső olvasásakor nagyon át lehet érezni, hogy mennyire apró az ember. Napunk csak egy a milliárdnyi csillag közül, az univerzumban a mértékek, a távolságok emberi ésszel egyszerűen felfoghatatlanok. Akit érdekelnek ezek a témák, egy izgalmas, érthető könyvet vehet a kezébe, amelynek további előnye, hogy szerzője tekintélyes tudása ellenére sem kíván igazságokat kinyilatkoztatni, hanem minden véleményt alaposan körüljárva, elfogulatlanul mutat be.
A három rész közül nekem a második, asztrobiológiával foglalkozó fejezet tetszett a legjobban, talán azért is, mert a könyvhöz szükséges tudományok – matematika, fizika, biológia – közül a biológia állt a legközelebb hozzám. Az is megerősítést nyert számomra, hogy a jó sci-fi a meglévő tudományos eredményeken alapuló lehetőségek továbbgondolása. Ma már komoly tudósok tartanak elképzelhetőnek fejlett mesterséges intelligenciák alkotta robottársadalmakat, vagy kutatják egy ismeretlen szándékú idegen civilizációval történő kapcsolatfelvétel kockázatait.

mantin>!
Almár Iván: Kozmikus társkereső

Almár Iván: Kozmikus társkereső Exobolygók, asztrobiológia és SETI a XXI. században

A SETI programról egy magyar résztvevő tollából. Sok érdekes aspektusát veti fel az földönkívüli intelligencia, illetve földönkívüli élet kutatásának.
A szerző alapvetően matematikus, ami eléggé érződik a könyvön és a SETI-beli tevékenységén is: mindent képletekbe rendez. Nekem kicsit néha sok volt a matek, elhiszem, hogy nagyon megy neki, és hogy ő innen közelíti a témát, de közérthetőbb lett volna, kicsit kevesebb, vagy jobban magyarázott képlettel, elvégre laikusoknak szóló ismeretterjesztő könyv. Plusz én kicsit több témát vártam volna, és némelyik kifejtett témát sokkal részletesebben körüljárva. Sajnos úgy tűnik az nem matekos rész a SETI-n belül, így arra kevésbé futotta a szerző érdeklődéséből. Mindezekkel együtt mindenképpen elolvasásra ajánlom a téma iránt érdeklődőknek.


Népszerű idézetek

Bolondkandúr>!

De mint érdekességet megjegyzem, hogy egy 2007-ben megjelent orosz szakkönyv szerint a Szovjetunióból a jevpatorijai nagy rádiótávcsővel már 1962. november 19-én sugároztak morzejelekkel egy a „Béke, Lenin, Szovjetunió” szavakat tartalmazó, orosz nyelvű üzenetet a csillagok felé, amely „a születő földi rádiócivilizáció első kiáltása” volt. Az, hogy miért gondolták, hogy az orosz morzejeleket bármely földönkívüli megérti, számomra rejtély.

152. oldal

Almár Iván: Kozmikus társkereső Exobolygók, asztrobiológia és SETI a XXI. században

Kapcsolódó szócikkek: 1962 · 2007 · Szovjetunió
Bolondkandúr>!

…ha technikát építő, Földön kívüli civilizációval találkozunk, amelynek szintje a mi mostani szintünkkel összevethető, akkor az néhány száz éven belül biztosan átalakul mesterséges intelligenciává. Vagyis, még ha biológiai teremtőik élnek is valahol, azok az idegen társaink, akikkel kapcsolat teremthető, gépek lesznek; a mi szintünket meghaladó civilizációk többsége nem egyszerűen más élő faj, hanem gyökeresen más technikai konstrukció.

138. oldal, Seth Shostak amerikai csillagász véleménye

Almár Iván: Kozmikus társkereső Exobolygók, asztrobiológia és SETI a XXI. században


Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur C. Clarke – Stephen Baxter: Napvihar
Andy Weir: A marsi
Dancsó Béla: Holdséta
Martin Rees (szerk.): Univerzum
Andrea Erne: A világűr felfedezése
James Trefil: Távoli világok
Nicholas Harris: A világűr
Hédervári Péter: Amiről a Hold mesél
Carl Sagan: Kapcsolat
Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak