Ha ​jövő, akkor világűr 8 csillagozás

Almár Iván – Galántai Zoltán: Ha jövő, akkor világűr

Ötven ​évvel az űrkorszak kezdete után egyre világosabbá válik, hogy az emberiség jövője elválaszthatatlan a világűrtől – ezért fontos feladat már mai is egyrészt a kozmikus környezetünkből származó veszélyek, másrészt az űrhajózás távlati lehetőségeinek áttekintése. Jövőnk és a kozmosz viszonyának egész sor alapvető kérdése merülhet fel: Mi gátolja jelenleg leginkább az emberiség terjeszkedését a világűrben? Veszélyezteti-e az űrhajózást az űrszemét felszaporodása? Segíthet-e a további lépések megtételében egy űrlift vagy az űrturizmus kifejlődése? Igazi perspektívát jelent-e a NASA tervezett Hold- és Mars-programja? A Földet előbb-utóbb eltaláló kisbolygók és üstökösök elől menekülve el kell-e hagynunk bolygónkat? Vannak-e már reális tervek idegen égitestek lakhatóvá tételére vagy űrvárosok építésére? Találkozhatunk-e ezen az úton idegen eredetű élőlényekkel, és van-e felelősségünk a más égitesteken kialakult természetért? Lesz-e valaha lehetőségünk arra, hogy elhagyva a… (tovább)

>!
Typotex, Budapest, 2014
ISBN: 9789639664524
>!
Typotex, Budapest, 2007
308 oldal · ISBN: 9789639664524
>!
Typotex, Budapest, 2007
308 oldal · ISBN: 9789639664524

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

mary_c>!
Almár Iván – Galántai Zoltán: Ha jövő, akkor világűr

Tetszett a könyv, szeretem a sci-fit és a világűrt tudományos szempontból is, így mikor megláttam a könyvtárban, egyből ki is vettem. Tetszik a kérdés-válasz formátum, sokkal jobb a struktúrája is a könyvnek, emellett azonnal megismerhetjük a 2 ember kissé különböző szemléletmódját. Ami pozitívum volt, hogy mind a két tudós igyekezett nagy távlatokban, a messzi jövőre és generációira is gondolni, ami mostanában nem jellemző világunkra, beleértve az ilyen irányú kutatások, oktatások finanszírozását. Egy korábbi véleményező írta, hogy kissé sok volt az információ a különböző törvényekről, évszámokról, korábbi utak és eszközök szerkezeti ismertetőiről, amivel egyet kell értenem, kissé nehezítette az olvasást. Ennek ellenére én nagy lendülettel, élvezettel olvastam, így a téma iránt érdeklődőknek csak ajánlani tudom.

PogiB P>!
Almár Iván – Galántai Zoltán: Ha jövő, akkor világűr

Régóta el akartam olvasni és nem bántam meg. Érdekes témákat feszegettek, és számos olyan válaszra hívták fel a figyelmemet, amire nem gondoltam volna magamtól. A kérdés-felelet stílus is tetszett. Egyetlen, de számomra súlyos hibájának azt tartom, hogy túl részletes volt. 1000 név (ember, újság, rakéta, meg mit tudom én), és ugyanennyi dátum tette lassúvá és nyögvenyelőssé az olvasást. Elhiszem, hogy így korrekt, de ez nagyon sokat rontott az élményen.

szeretemakönyveket>!
Almár Iván – Galántai Zoltán: Ha jövő, akkor világűr

Egy interjúban figyeltem fel a szerzőpárosra még anno és lenyűgözött, milyen mindenki számára érthető módon és érdekesen tálalják a témát.

CyberMacs>!
Almár Iván – Galántai Zoltán: Ha jövő, akkor világűr

Nagyon jó könyv, összefoglaló a csillagászat mai állásáról, nehézségeiről. A könyv pont azokat a kérdéseket teszi fel, amiket a mindennapi ember is megkérdezne.
Jó a kérdés-felelet stílus, mert így tényleg olyan, mintha mi személyesen beszélgetnénk.


Népszerű idézetek

PogiB P>!

„A Föld az emberiség bölcsője, de nem élhetünk örökké bölcsőben”

283. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Gábris Gyula – Marik Miklós – Szabó József: Csillagászati földrajz
Ponori Thewrewk Aurél: A Nap fiai
Hédervári Péter: Amiről a Hold mesél
Gazdag László – Mészáros István: A világűr meghódításának első 50 éve
Krasznai István: Bolygóvilágunk csodálatos titkai
Galambos Tibor: Emberek a világűrben
Ponori Thewrewk Aurél: A bolygókirály
Nagy Róbert: Amatőrcsillagász alkalmazások
Várkonyi Tibor: Kozmikus biológia
Papp Dezső: Élet a csillagokon