Matched ​– Egymáshoz rendelve (Matched-trilógia 1.) 499 csillagozás

Ally Condie: Matched – Egymáshoz rendelve

A Globális Felmelegedés után a rendszer összeomlott, és a helyén létrejött a Társadalom, ahol nincs éhezés, nincs betegség, nincs bűnözés, és a hivatalnokok döntenek róla, hogy kit szeretsz, hol dolgozol és mikor halsz meg.
Cassia harmonikusan él ebben a steril világban és meg van győződve róla, hogy ha betartja a szabályokat, hosszú élete, tökéletes munkahelye és társa lesz. Amikor a Párosító Bankett után legjobb barátja jelenik meg számítógépe képernyőjén, Cassia biztosan tudja, hogy ő az igazi… A képernyő azonban hirtelen elsötétül, és egy másik fiú arca villan fel rajta. Cassia nehéz döntés előtt áll. Merre induljon? Xandert kövesse a jól ismert, kitaposott úton, vagy esetleg Ky után eredjen az ismeretlenbe vezető, sötét ösvényen? Tökéletesség és szenvedély között kell választania.

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Ciceró, Budapest, 2011
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635397518 · Fordította: Balogh Anna

Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Ky Markham · Cassia Reyes · Xander Carrow


Kedvencelte 31

Most olvassa 14

Várólistára tette 255

Kívánságlistára tette 174

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Wee IP>!
Ally Condie: Matched – Egymáshoz rendelve

Hát, valószínűleg nem leszek túl népszerű a véleményemmel, de azt kell mondanom, az értékelések alapján ennél sokkal többet vártam.
Egyedül a társadalom felépítése, és leírása miatt kapja meg a három csillagot, de ez a… jobb híján szerelmi vívódásnak titulált nyűglődés kikészített… Valószínűleg jobb lett volna, ha nem az egész Párosító Rendszert helyezi központba az írónő, hanem valami más dolgot választ, ami ellen lázadni lehet.
Tizennégy évesen még biztosan jobban tudtam volna értékelni ezt a könyvet, most ez valahogy nem sikerült. Ennél még a Hamvak is jobban tetszett. Mindenki azt bizonygatta a könyv folyamán, milyen erős és lelményes Cassia… nos, nálam a leleményesség nem egészen itt keződik, bár értem, hogy annak, aki burokban él, és ennyire befolyásolják minden lépését, ezek már hatalmas lázongásoknak számítanak. Nem lettem szerelmes Ky-ba, nem lettem szerelmes Xanderbe, és tulajdonképpen egyik szereplőt sem sikerült igazán a szívembe zárnom. Ez elevileg egy hatalmas szerelmi háromszög szeretne lenni – mostanában minden könyvben KÖTELEZŐ ELEM a szerelmi háromszög (mondjuk már ettől is kiütést kapok…). De én nem éreztem a lángolást, a vágyódást, a vívódást, hiába írta le olyan szép szavakkal Condie.
A végére – nagyjából az utolsó tíz oldalra – sikerült valamennyire felcsigáznia a következő rész elolvasására, de azt is inkább csak kölcsön kérem majd, megvenni biztosan nem fogom.
Sajnálom, ha már disztópia, akkor én egy Éhezők Viadala szinthez vagyok szokva… Ez a könyv nálam nem ütötte meg a mércét.

17 hozzászólás
h_orsi>!
Ally Condie: Matched – Egymáshoz rendelve

Lehet, hogy csak felületes vagyok és kizárólag nálam maradt ki, de a Globális Felmelegedésről én csupán a fülszövegben olvastam. Ennek ellenére eléggé valósnak találom a probléma. Napjainkban is komoly gondot okoz a felmelegedő Földünk.

Szerintem Ally Condie nem csak olvasta Lois Lowry Az emlékek őre című könyvét, de komoly ihlet forrásként is felhasználta írás közben. A társadalom felépítése, a pirulák, a család elrendezése, a főszereplő lázadása, a munkák. Minden annyira hasonlít!

Egyébként a nyáladzó-tini rész sem tudott nagyon meglepni. Szerencsére ez nem szerepelt az előbb említett könyvben. Mégis úgy érzem, hogy Ally Condienek sikerült szépen megoldania ezt a részt. Jobb lett volna, ha nem Cassia szemszögéből kellett volna végignéznem az egészet, de se baj.

Voltak olyan kérdések, amikre nem kaptam választ. A vége eléggé lezáratlan lett. nnak ellenére, hogy nem igazán tetszett, szerintem olvasni fogom a következő részt. Érdekel, hogy mi lesz a vége, szeretnék választ kapni a kérdéseimre.

http://konyvkoktel.blogspot.hu/2016/08/ally-condie-matc…

brena>!
Ally Condie: Matched – Egymáshoz rendelve

Update:kezdeti molyidoszakbol valo ertekelesem…azota sokkal de sokkal jobb konyveket olvastam ennel a molyoknak hala…ezt vedd figyelembe mielott elolvasod az ertekelest.koszi.

Egy szusszra befaltam.Magával ragadott, beszippantott, elvarázsolt, nevettem, sírtam(picit),és totál ott voltam velük,láttam mindent,nagyon tetszett a stílusa.Imádtam a neveket a könyvben…az egész elképzelt világ érdekes és egyben elborzasztó is volt.Az éhezők viadalát nálam nem übereli,de nagyon nagyon tetszett ez is!Rá kell hogy jöjjek,szeretem a disztópiás regényeket…!
Éjjel 2:15ig olvastam,és nagyon kinyitottam volna a 2. kötetet,kár hogy még nincs kész:((
Borító nagyon szép!Meg fogom tartani ezt a könyvet!
Várom nagyon a folytatást!

9 hozzászólás
ap358 P>!
Ally Condie: Matched – Egymáshoz rendelve

A könyv elég alacsony százalékon áll, de szent meggyőződésem volt, hogy egy ilyen fülszöveg mellett nekem olvasnom kell a történetet. Óriási elvárásokkal vágtam bele, a karaktereket már el is képzeltem (leginkább a Legenda trilógia főszereplőire hajaztak).
Ezzel szemben a fülszöveg egyszerre mondja el a könyv elejét és a végét. Cassia a bankett után a monitoron meglátja azt a bizonyos másik férfit, jön a légies űrkitöltés, majd az utolsó fejezetben merül fel a kit is kövessen a leányzó téma.
Nem is tudom, kire legyek dühös: a sztorira vagy a fülszövegre? Utóbbi nélkül nem lettem volna ilyen lelkes, és kisebbet koppantam volna.
Ami a könyv 90%-át illeti, nincs itt sablon lázadó kamasz lány, aki meg akarja váltani a világot, nincsenek itt rejtélyek, kalandok, akciók.
A bizonytalan, visszahúzódó és folyton hezitáló főhősnőnk nem egy lázadó ifjút lát meg a monitoron, csak egy spoiler fiút. Ky-t is passzív karakternek éreztem. A történet Ky és Cassia lassú, irányított ismerkedési folyamatáról szól, amiben sem tüzet, sem izgalmat, érzelmeket nem véltem felfedezni. Mintha Cassia agyban döntött volna. Ky távol maradt tőlem.
A semmiről olvastam oldalakon át, és nagyon remélem, a fülszövegben beígért ismeretlen, sötét ösvény a második kötetben megjelenik, és beindul a történet.

1 hozzászólás
kellyolvas P>!
Ally Condie: Matched – Egymáshoz rendelve

Elég annyit mondanom, hogy „in one sitting” olvasás volt? Nem tudtam abbahagyni, lenyűgözött a történet, Ky, a szerelmi szál, és az írásmód is. Bővebben a linknél!
És nagyon örülök a kiadó megjegyzésének a könyv végén, miszerint 2012 tavasszal már meg is jelenik a Crossed! HURRÁÁÁÁ!!

schesztiஐ P>!
Ally Condie: Matched – Egymáshoz rendelve

Lassan haladtam vele, de ez egyre inkább szándékos volt… ahogy haladtam a történettel, egyre többet gondolkodtam rajta, egyre többször merengetem el egyes részein. Amikor elkezdtem olvasni, először kicsit azt gondoltam, még egy Rómeó és Júlia-történet, egy lehetetlen, tilos szerelem.
De nem hiszem, hogy ez lenne a könyv lényege.

Számomra ez a könyv az ébredésről szól – amikor valami, legyen az egy új fiú, egy új érzelem hatására végre felnyitja a szemünket. És az olyan tökéletes világ, a minket védő és segítő szabályok hirtelen fojtogatni kezdenek, mert tökéletességük alatt valami egészen más, valami egészen hátborzongató lapul.

Nagyon szerettem Ky karakterét. Ahogyan Cassia nagypapáját is. Őket, akik végig csendesen látók bírtak maradni, annak ellenére, hogy igyekeztek úgy élni az életüket, ahogyan a rendszer elvárta tőlük.
Nem egy párválasztó története ez, hanem a szabad akaraté.

Imádtam a hegymászás közben a néma vagy pár szavas beszélgetéseket, a rajzokat, melyekből fény derül Ky múltjának egy-egy részletére és a verseket. El sem tudom képzelni, milyen világ lehet az, ahol csak a kormány által kiválasztott versek maradhatnak fenn, költők semmisülnek meg névtelenül költeményeikkel, mert azok tartalma veszélyes lehet. Illetve, de, sajnos el tudom képzelni…

Nagyon félek a folytatástól, de nagyon kíváncsi vagyok rá. :)

_Katie_ P>!
Ally Condie: Matched – Egymáshoz rendelve

Még a könyv elején azt gondoltam: Beteg ez a világ. Aztán ahogy haladt a történet előre, egyre jobban biztos voltam ebben.
Cassia gondolatai is betegesek voltak sokszor, nagyon jól sikerült az írónőnek a karakterét megalkotnia. Ő ebben a világban és rendszerben nőtt fel, neki ez volt a normális, hogy mindig figyelnek, mindig megmondanak mindent. Már attól, hogy elképzelem, beteg vagyok. Nem is értettem, hogy a szabadság után Ky-nak hogy sikerült ennyire tökéletesen beilleszkednie a társadalomba.

Xander és Cassia párosa jó példa arra, amikor az egyik fél csak barátságot, a másik pedig szerelmet érez a másik iránt. Meg lehet a lányt kövezni, de a barátod az nem a szerelmed. A szerelmed lehet a barátod, de fordítva nem megy a dolog. Sorry, de bárhogy magyarázzuk, ez van. Ky volt az egyetlen épeszű és normális ebben a történetben, aki ugyan megkapta a lányt abban az értelemben, hogy őt szereti, de minden más szempontból a rövidebbet húzta. Nagyon szerettem Ky történeteit, amiket Cassiá-nak adott. A legjobban azt szerettem, ahogyan kezelte a szerelmüket, annak ellenére, hogy tisztában volt a következményekkel és a valószínű véggel.

Kíváncsi vagyok a folytatásra és hogy végre kiderül-e kik a rosszfiúk…..mért…..mikor….. hogyan…..ki ellen és, hogy hol…..mikor…..hogyan találkozik újra Cassia és Ky. :)

Nita_Könyvgalaxis>!
Ally Condie: Matched – Egymáshoz rendelve

Ez a könyv olyan volt számomra, mint egy nagyon édes mázas sütemény. A külseje gusztusos, már csak ezért is megkívántam. A felét szinte befaltam, de a közepe valahogy túl édes, túl gejl lett. Majd a vége megint ízletes volt, de a középső rész miatt mégsem tudok rá tökéletesként tekinteni. Remélem a következő rész „sütésénél” kevesebb édeset rakott bele az írónő…

2 hozzászólás
Roni_olvas>!
Ally Condie: Matched – Egymáshoz rendelve

Hát, igen. az a bizonyos borító….mindenki odavan érte, hát én is csak és kizárólag ezért vadásztam rá, már régóta…:-) Az egyik könyv volt – a sok közül –, amit akár angolul is elolvastam volna…de szerencsére,mire elkezdtem volna, megjelent magyarul is.:-)
Szerettem. Minden karakter szerethető, a disztrópikus világ kidolgozott, fantasztikus! Nagyon szépen ír Condie, tetszett a stílusa és a hangulata… A történet..szintén jó, de félek: előre látom, hogy a későbbiekben nem úgy alakulnak majd a dolgok, ahogy én azt elterveztem…:-)
Aki szereti a disztrópiás regényeket, annak kötelező!

Katamano>!
Ally Condie: Matched – Egymáshoz rendelve

Fantasztikus volt! A világ, a karakterek, a társadalom… Mind fantasztikusan vannak felépítve ebben a könyvben. Szó szerint lebilincselő, szívhez szóló olvasmány. Nem akartam a végére érni. Csillagos ötös!

10 hozzászólás

Népszerű idézetek

Roni_olvas>!

Szerelmesnek lenni valakinek az életébe, vajon ugyanaz, mint beleesni magába az emberbe?

182. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
szil0214>!

Amit egyszer jól az emlékezetedbe vésel, azt soha, senki nem törölheti ki onnan, soha, senki nem veheti el tőled.

189. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emlék · emlékezet
vmonika_>!

Vajon miért könnyebb leírni egyes dolgokat, mint elmondani őket?

255. oldal

Sunshine>!

Az emberek minden közösen töltött perccel időt rabolnak el a másik életéből.

Kapcsolódó szócikkek: élet
Avilda>!

mikor először eredt el az eső
szép kövér cseppekben
finom zsályaillatúvá vált a levegő
a fennsíkon lestem a lehulló cseppeket
vártam a csodát
hirtelen elsötétültek a kék fellegek
s a várva várt csoda az egekben rekedt

207. oldal

szil0214>!

Gondolkodni és emlékezni nem ugyanaz. A gondolkodás tágabb fogalom, magában foglalja az emlékezést.

63. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emlékezet · gondolkodás
Sunshine>!

Jó érzés, hogy van valaki a világon, aki ismeri a történetemet, a gondolataimat és a lelkemet.

Roni_olvas>!

Sok mondanivalónk van egymás számára, de nem sietjük el a dolgot, hisz beszélni is csak most tanulunk.

200. oldal


A sorozat következő kötete

Matched-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Fragments – Töredékek
Amy Kathleen Ryan: Láng
Patrick Ness: Háború a békéért
Marissa Meyer: Cinder
Lissa Price: A testbérlők – Leszámolás
S. J. Kincaid: A kárhozott
Katharine McGee: Az ezredik emelet
Veronica Roth: Árnyak és jelek
Pittacus Lore: A negyedik
James Dashner: Lázkód