Matched ​– Egymáshoz rendelve (Matched-trilógia 1.) 467 csillagozás

Ally Condie: Matched – Egymáshoz rendelve

A Globális Felmelegedés után a rendszer összeomlott, és a helyén létrejött a Társadalom, ahol nincs éhezés, nincs betegség, nincs bűnözés, és a hivatalnokok döntenek róla, hogy kit szeretsz, hol dolgozol és mikor halsz meg.
Cassia harmonikusan él ebben a steril világban és meg van győződve róla, hogy ha betartja a szabályokat, hosszú élete, tökéletes munkahelye és társa lesz. Amikor a Párosító Bankett után legjobb barátja jelenik meg számítógépe képernyőjén, Cassia biztosan tudja, hogy ő az igazi… A képernyő azonban hirtelen elsötétül, és egy másik fiú arca villan fel rajta. Cassia nehéz döntés előtt áll. Merre induljon? Xandert kövesse a jól ismert, kitaposott úton, vagy esetleg Ky után eredjen az ismeretlenbe vezető, sötét ösvényen? Tökéletesség és szenvedély között kell választania.

Eredeti mű: Ally Condie: Matched (angol)

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Ciceró, Budapest, 2011
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635397518 · Fordította: Balogh Anna

Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Ky Markham · Cassia Reyes · Xander Carrow


Kedvencelte 37

Most olvassa 15

Várólistára tette 278

Kívánságlistára tette 186

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
h_orsi P
Ally Condie: Matched – Egymáshoz rendelve

Lehet, hogy csak felületes vagyok és kizárólag nálam maradt ki, de a Globális Felmelegedésről én csupán a fülszövegben olvastam. Ennek ellenére eléggé valósnak találom a probléma. Napjainkban is komoly gondot okoz a felmelegedő Földünk.

Szerintem Ally Condie nem csak olvasta Lois Lowry Az emlékek őre című könyvét, de komoly ihlet forrásként is felhasználta írás közben. A társadalom felépítése, a pirulák, a család elrendezése, a főszereplő lázadása, a munkák. Minden annyira hasonlít!

Egyébként a nyáladzó-tini rész sem tudott nagyon meglepni. Szerencsére ez nem szerepelt az előbb említett könyvben. Mégis úgy érzem, hogy Ally Condienek sikerült szépen megoldania ezt a részt. Jobb lett volna, ha nem Cassia szemszögéből kellett volna végignéznem az egészet, de se baj.

Voltak olyan kérdések, amikre nem kaptam választ. A vége eléggé lezáratlan lett. nnak ellenére, hogy nem igazán tetszett, szerintem olvasni fogom a következő részt. Érdekel, hogy mi lesz a vége, szeretnék választ kapni a kérdéseimre.

http://konyvkoktel.blogspot.hu/2016/08/ally-condie-matc…

>!
Wee IP
Ally Condie: Matched – Egymáshoz rendelve

Hát, valószínűleg nem leszek túl népszerű a véleményemmel, de azt kell mondanom, az értékelések alapján ennél sokkal többet vártam.
Egyedül a társadalom felépítése, és leírása miatt kapja meg a három csillagot, de ez a… jobb híján szerelmi vívódásnak titulált nyűglődés kikészített… Valószínűleg jobb lett volna, ha nem az egész Párosító Rendszert helyezi központba az írónő, hanem valami más dolgot választ, ami ellen lázadni lehet.
Tizennégy évesen még biztosan jobban tudtam volna értékelni ezt a könyvet, most ez valahogy nem sikerült. Ennél még a Hamvak is jobban tetszett. Mindenki azt bizonygatta a könyv folyamán, milyen erős és lelményes Cassia… nos, nálam a leleményesség nem egészen itt keződik, bár értem, hogy annak, aki burokban él, és ennyire befolyásolják minden lépését, ezek már hatalmas lázongásoknak számítanak. Nem lettem szerelmes Ky-ba, nem lettem szerelmes Xanderbe, és tulajdonképpen egyik szereplőt sem sikerült igazán a szívembe zárnom. Ez elevileg egy hatalmas szerelmi háromszög szeretne lenni – mostanában minden könyvben KÖTELEZŐ ELEM a szerelmi háromszög (mondjuk már ettől is kiütést kapok…). De én nem éreztem a lángolást, a vágyódást, a vívódást, hiába írta le olyan szép szavakkal Condie.
A végére – nagyjából az utolsó tíz oldalra – sikerült valamennyire felcsigáznia a következő rész elolvasására, de azt is inkább csak kölcsön kérem majd, megvenni biztosan nem fogom.
Sajnálom, ha már disztópia, akkor én egy Éhezők Viadala szinthez vagyok szokva… Ez a könyv nálam nem ütötte meg a mércét.

17 hozzászólás
>!
brena
Ally Condie: Matched – Egymáshoz rendelve

Update:kezdeti molyidoszakbol valo ertekelesem…azota sokkal de sokkal jobb konyveket olvastam ennel a molyoknak hala…ezt vedd figyelembe mielott elolvasod az ertekelest.koszi.

Egy szusszra befaltam.Magával ragadott, beszippantott, elvarázsolt, nevettem, sírtam(picit),és totál ott voltam velük,láttam mindent,nagyon tetszett a stílusa.Imádtam a neveket a könyvben…az egész elképzelt világ érdekes és egyben elborzasztó is volt.Az éhezők viadalát nálam nem übereli,de nagyon nagyon tetszett ez is!Rá kell hogy jöjjek,szeretem a disztópiás regényeket…!
Éjjel 2:15ig olvastam,és nagyon kinyitottam volna a 2. kötetet,kár hogy még nincs kész:((
Borító nagyon szép!Meg fogom tartani ezt a könyvet!
Várom nagyon a folytatást!

9 hozzászólás
>!
kellyolvas P
Ally Condie: Matched – Egymáshoz rendelve

Elég annyit mondanom, hogy „in one sitting” olvasás volt? Nem tudtam abbahagyni, lenyűgözött a történet, Ky, a szerelmi szál, és az írásmód is. Bővebben a linknél!
És nagyon örülök a kiadó megjegyzésének a könyv végén, miszerint 2012 tavasszal már meg is jelenik a Crossed! HURRÁÁÁÁ!!

>!
schesztiஐ P
Ally Condie: Matched – Egymáshoz rendelve

Lassan haladtam vele, de ez egyre inkább szándékos volt… ahogy haladtam a történettel, egyre többet gondolkodtam rajta, egyre többször merengetem el egyes részein. Amikor elkezdtem olvasni, először kicsit azt gondoltam, még egy Rómeó és Júlia-történet, egy lehetetlen, tilos szerelem.
De nem hiszem, hogy ez lenne a könyv lényege.

Számomra ez a könyv az ébredésről szól – amikor valami, legyen az egy új fiú, egy új érzelem hatására végre felnyitja a szemünket. És az olyan tökéletes világ, a minket védő és segítő szabályok hirtelen fojtogatni kezdenek, mert tökéletességük alatt valami egészen más, valami egészen hátborzongató lapul.

Nagyon szerettem Ky karakterét. Ahogyan Cassia nagypapáját is. Őket, akik végig csendesen látók bírtak maradni, annak ellenére, hogy igyekeztek úgy élni az életüket, ahogyan a rendszer elvárta tőlük.
Nem egy párválasztó története ez, hanem a szabad akaraté.

Imádtam a hegymászás közben a néma vagy pár szavas beszélgetéseket, a rajzokat, melyekből fény derül Ky múltjának egy-egy részletére és a verseket. El sem tudom képzelni, milyen világ lehet az, ahol csak a kormány által kiválasztott versek maradhatnak fenn, költők semmisülnek meg névtelenül költeményeikkel, mert azok tartalma veszélyes lehet. Illetve, de, sajnos el tudom képzelni…

Nagyon félek a folytatástól, de nagyon kíváncsi vagyok rá. :)

>!
Fleur_Rouge_Cerise
Ally Condie: Matched – Egymáshoz rendelve

Szerintem Isten keze lehet a dologban, más magyarázatot nem tudok találni arra, hogy befejeztem ezt a könyvet…
Nagyon, de tényleg nagyon sok haragot érzek ez iránt a könyv iránt, amit kábé 1000 karakter tudna elfedni és senkinek sem kívánom, hogy ezt itt molyon tömött sorokban végig szenvedje, ezért majd írok egy blogos értékelést, képekkel, bekezdésekbe tagolva és ide belinkelem, de ha valaki nem akarja elolvasni, akkor dióhéjban csak ennyit: Nyomtatásra méltatlan, könyvek szégyene, amit kazánba kéne vetni, a Cicerót pedig nyilvánosan megszégyeníteni, hogy ki merte ezt adni ilyen fordítási minőségben.

http://liliths-world.blogspot.hu/2013/02/a-dolgok-neha-…

15 hozzászólás
>!
Katie_Sue P
Ally Condie: Matched – Egymáshoz rendelve

Még a könyv elején azt gondoltam: Beteg ez a világ. Aztán ahogy haladt a történet előre, egyre jobban biztos voltam ebben.
Cassia gondolatai is betegesek voltak sokszor, nagyon jól sikerült az írónőnek a karakterét megalkotnia. Ő ebben a világban és rendszerben nőtt fel, neki ez volt a normális, hogy mindig figyelnek, mindig megmondanak mindent. Már attól, hogy elképzelem, beteg vagyok. Nem is értettem, hogy a szabadság után Ky-nak hogy sikerült ennyire tökéletesen beilleszkednie a társadalomba.

Xander és Cassia párosa jó példa arra, amikor az egyik fél csak barátságot, a másik pedig szerelmet érez a másik iránt. Meg lehet a lányt kövezni, de a barátod az nem a szerelmed. A szerelmed lehet a barátod, de fordítva nem megy a dolog. Sorry, de bárhogy magyarázzuk, ez van.

Ky volt az egyetlen épeszű és normális ebben a történetben, aki ugyan megkapta a lányt abban az értelemben, hogy őt szereti, de minden más szempontból a rövidebbet húzta. Nagyon szerettem Ky történeteit, amiket Cassiá-nak adott. A legjobban azt szerettem, ahogyan kezelte a szerelmüket, annak ellenére, hogy tisztában volt a következményekkel és a valószínű véggel.

Kíváncsi vagyok a folytatásra és hogy végre kiderül-e kik a rosszfiúk…..mért…..mikor….. hogyan…..ki ellen és, hogy hol…..mikor…..hogyan találkozik újra Cassia és Ky. :)

>!
Nita_Könyvgalaxis
Ally Condie: Matched – Egymáshoz rendelve

Ez a könyv olyan volt számomra, mint egy nagyon édes mázas sütemény. A külseje gusztusos, már csak ezért is megkívántam. A felét szinte befaltam, de a közepe valahogy túl édes, túl gejl lett. Majd a vége megint ízletes volt, de a középső rész miatt mégsem tudok rá tökéletesként tekinteni. Remélem a következő rész „sütésénél” kevesebb édeset rakott bele az írónő…

2 hozzászólás
>!
Jankaღ
Ally Condie: Matched – Egymáshoz rendelve

Borító: 5/5 – bárcsak a sztori is ilyen jó lett volna…
Cselekmény: 5/2 – akkor örültem a legjobban,amikor befejeztem.
Lehet,hogy rosszkor olvastam ezt a könyvet, vagy nem tudom,de nekem ez sehogy sem jött át. A világ amiben éltek, illetve a love storynak nevezett szerelem Cassia&Ky részéről.. egyik sem tetszett. Szereplők közül sem tudnék egy embert sem mondani… talán Cassia öccsét vagy a nagyapját.
Nem hiszem,hogy folytatni fogom ezt a sorozatot…
*Ellie Goulding – Explosions* – http://www.youtube.com/watch…

17 hozzászólás
>!
Roni_olvas
Ally Condie: Matched – Egymáshoz rendelve

Hát, igen. az a bizonyos borító….mindenki odavan érte, hát én is csak és kizárólag ezért vadásztam rá, már régóta…:-) Az egyik könyv volt – a sok közül –, amit akár angolul is elolvastam volna…de szerencsére,mire elkezdtem volna, megjelent magyarul is.:-)
Szerettem. Minden karakter szerethető, a disztrópikus világ kidolgozott, fantasztikus! Nagyon szépen ír Condie, tetszett a stílusa és a hangulata… A történet..szintén jó, de félek: előre látom, hogy a későbbiekben nem úgy alakulnak majd a dolgok, ahogy én azt elterveztem…:-)
Aki szereti a disztrópiás regényeket, annak kötelező!


Népszerű idézetek

>!
Roni_olvas

Szerelmesnek lenni valakinek az életébe, vajon ugyanaz, mint beleesni magába az emberbe?

182. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
>!
szil0214

Amit egyszer jól az emlékezetedbe vésel, azt soha, senki nem törölheti ki onnan, soha, senki nem veheti el tőled.

189. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emlék · emlékezet
>!
vmonika_

Vajon miért könnyebb leírni egyes dolgokat, mint elmondani őket?

255. oldal

>!
Avilda

mikor először eredt el az eső
szép kövér cseppekben
finom zsályaillatúvá vált a levegő
a fennsíkon lestem a lehulló cseppeket
vártam a csodát
hirtelen elsötétültek a kék fellegek
s a várva várt csoda az egekben rekedt

207. oldal

>!
Sunshine

Az emberek minden közösen töltött perccel időt rabolnak el a másik életéből.

Kapcsolódó szócikkek: élet
>!
szil0214

Gondolkodni és emlékezni nem ugyanaz. A gondolkodás tágabb fogalom, magában foglalja az emlékezést.

63. oldal

Kapcsolódó szócikkek: emlékezet · gondolkodás
>!
Sunshine

Jó érzés, hogy van valaki a világon, aki ismeri a történetemet, a gondolataimat és a lelkemet.

>!
Roni_olvas

Sok mondanivalónk van egymás számára, de nem sietjük el a dolgot, hisz beszélni is csak most tanulunk.

200. oldal


A sorozat következő kötete

Matched-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Fragments – Töredékek
Amy Kathleen Ryan: Láng
S. J. Kincaid: A kárhozott
Marissa Meyer: Scarlet
Veronica Roth: A beavatott
Amy Ewing: Az Ékkő
Anna Sheehan: A Long, Long Sleep – Hosszú álom
Lissa Price: A testbérlők – Leszámolás
J. L. Armentrout: Origin
Alexandra Bracken: Sötét elmék